ဆန္တိုဟူး လုပ္နည္း
ေမြးရပ္ဇာတိ ေတာင္ၾကီးၿမိဳ႕မွ မေမ့ႏိူင္ေသာ စားစရာေလးမ်ားတြင္ ထိပ္ဆံုးကပါသည့္ ခ်ဥ္ငံစပ္လုပ္ဖို႕ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ဆန္တိုဟူးေလးပါ။ သုပ္တတ္ၿပီးသား သူငယ္ခ်င္းေတြ အဆင္ေျပေအာင္ ေရးၿပီးသြားတဲ့ ဆန္တိုဟူး လုပ္နည္းေလး ဦးဆံုးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ မစားဖူးေသးတဲ့ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအတြက္ သုပ္နည္းေလး သပ္သပ္ထပ္တင္ေပးပါ့မယ္။
***... ဆန္တိုဟူး လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ကြမ္းစားထံုး (lime stone) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု (1/4 tsp)
2. ေရ – 3 cups (750 ml)
3. ဆန္မွဳန္႔ (rice flour) – 1 cup (250 ml)
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပံု ၁ ပံုခန္႔
ေရ 1 cup (250 ml)ထဲ ထံုး ကို ထည့္ကာ အခဲမ်ားမက်န္ေအာင္ ဖိေခ်ေဖ်ာ္ၿပီး အနည္ထိုင္ခိုင္းကာ ထံုးရည္ၾကည္ရေအာင္ လုပ္ရပါမယ္။ကြ်န္မကေတာ့ မနက္က်ဳိမယ္ဆိုရင္ ညကတည္းက အနယ္ထိုင္ခိုင္းထားပါတယ္။
အနည္ထိုင္ေနေသာ ထံုးမ်ားမပါေအာင္ အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ထားသည့္ ထံုးရည္ၾကည္ထဲ ဆန္မွဳန္႔ ထည့္ကာ အဖတ္မ်ား လံုးဝမက်န္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
ဆန္မွဳန္႔မ်ားေပ်ာ္သြားလွ်င ္
က်န္သည့္ေရ – 2 cups (500 ml)ကိုထည့္ကာ medium heat ျဖင့္ ၁၆ မိနစ္ခန္႔
ေမႊက်ဳိေပးပါ။ (အတံုးအခဲမ်ား မျဖစ္ေအာင္ နွင့္ ေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္
မီးဖိုေပၚတင္သည္နွင့္ ေမႊေပးဖို႔လိုပါတယ္။)
ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ပ်စ္လာလွ်င္ …..
ဆီသုတ္ထားသည့္ ခြက္တစ္ခုထဲ ေလာင္းထည့္ကာ အေအးခံထားပါ။ (ေလာင္းထည့္ၿပီးေနာက္ မ်က္နွာျပင္ညီေအာင္ ခြက္ကို ကိုင္ၿပီး အနည္းငယ္ လွုပ္ေပးပါ (သို႔) ဇြန္းေအာက္ေျချဖင့္ ျဖန္႔ၿပီး ညိွေပးပါ။)
ေအးသြားၿပီးေနာက္ မိမိနွစ္သက္သလို လွီးကာ အရသာရိွလွေသာ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားႏိူင္ပါၿပီ။
ေရခဲေသတၱာ (ခဲသည့္အဆင့္မဟုတ္သည့္ fridge)ထဲ ၅ နာရီခန္႔ထည့္ၿပီးမွ လီွးလွ်င္ လွီးရတာ ပိုၿပီးလြယ္ကူကာ အတံုးေလးေတြ ပိုလွေစပါတယ္။
က်ဳိထားသည့္အိုးတြင္ ကပ္ေနသည့္ခ်ဳိး(ဂ်ဳိး)မ်ား သူ႔အလိုလို ကြာထြက္လာေအာင္ နာရီ အေတာ္ၾကာၾကာ ေရစိမ္ထားၿပီးမွ အိုးကို ေဆးပါ။
မူရင္း = Chaw Su's Food Friends
ေမြးရပ္ဇာတိ ေတာင္ၾကီးၿမိဳ႕မွ မေမ့ႏိူင္ေသာ စားစရာေလးမ်ားတြင္ ထိပ္ဆံုးကပါသည့္ ခ်ဥ္ငံစပ္လုပ္ဖို႕ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ဆန္တိုဟူးေလးပါ။ သုပ္တတ္ၿပီးသား သူငယ္ခ်င္းေတြ အဆင္ေျပေအာင္ ေရးၿပီးသြားတဲ့ ဆန္တိုဟူး လုပ္နည္းေလး ဦးဆံုးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ မစားဖူးေသးတဲ့ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအတြက္ သုပ္နည္းေလး သပ္သပ္ထပ္တင္ေပးပါ့မယ္။
***... ဆန္တိုဟူး လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ကြမ္းစားထံုး (lime stone) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု (1/4 tsp)
2. ေရ – 3 cups (750 ml)
3. ဆန္မွဳန္႔ (rice flour) – 1 cup (250 ml)
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပံု ၁ ပံုခန္႔
ေရ 1 cup (250 ml)ထဲ ထံုး ကို ထည့္ကာ အခဲမ်ားမက်န္ေအာင္ ဖိေခ်ေဖ်ာ္ၿပီး အနည္ထိုင္ခိုင္းကာ ထံုးရည္ၾကည္ရေအာင္ လုပ္ရပါမယ္။ကြ်န္မကေတာ့ မနက္က်ဳိမယ္ဆိုရင္ ညကတည္းက အနယ္ထိုင္ခိုင္းထားပါတယ္။
အနည္ထိုင္ေနေသာ ထံုးမ်ားမပါေအာင္ အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ထားသည့္ ထံုးရည္ၾကည္ထဲ ဆန္မွဳန္႔ ထည့္ကာ အဖတ္မ်ား လံုးဝမက်န္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
ဆန္မွဳန္႔မ်ားေပ်ာ္သြားလွ်င
ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ပ်စ္လာလွ်င္ …..
ဆီသုတ္ထားသည့္ ခြက္တစ္ခုထဲ ေလာင္းထည့္ကာ အေအးခံထားပါ။ (ေလာင္းထည့္ၿပီးေနာက္ မ်က္နွာျပင္ညီေအာင္ ခြက္ကို ကိုင္ၿပီး အနည္းငယ္ လွုပ္ေပးပါ (သို႔) ဇြန္းေအာက္ေျချဖင့္ ျဖန္႔ၿပီး ညိွေပးပါ။)
ေအးသြားၿပီးေနာက္ မိမိနွစ္သက္သလို လွီးကာ အရသာရိွလွေသာ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားႏိူင္ပါၿပီ။
ေရခဲေသတၱာ (ခဲသည့္အဆင့္မဟုတ္သည့္ fridge)ထဲ ၅ နာရီခန္႔ထည့္ၿပီးမွ လီွးလွ်င္ လွီးရတာ ပိုၿပီးလြယ္ကူကာ အတံုးေလးေတြ ပိုလွေစပါတယ္။
က်ဳိထားသည့္အိုးတြင္ ကပ္ေနသည့္ခ်ဳိး(ဂ်ဳိး)မ်ား သူ႔အလိုလို ကြာထြက္လာေအာင္ နာရီ အေတာ္ၾကာၾကာ ေရစိမ္ထားၿပီးမွ အိုးကို ေဆးပါ။
မူရင္း = Chaw Su's Food Friends
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။