Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Saturday, January 30, 2016

ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္တဲ့ အစားအစာခုနစ္မ်ဳိး

ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္တဲ့ အစားအစာခုနစ္မ်ဳိး
***********************************************************

- ေပါက္ေပါက္ ေရးသည္။

ေရခဲေသတၱာဆိုတာ အစားအစာေတြ ကိုလတ္ဆတ္ေစဖို႔၊ မပုပ္မသိုးေစ ဘဲ တာရွည္ခံဖို႔၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီ ၫြတ္ေစဖို႔ဆိုၿပီး အပူခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်၍ အေအးခံ သိမ္းဆည္းထားတဲ့ေနရာေလးျဖစ္တာမို႔ ဇိမ္ ခံပစၥည္းမဟုတ္ဘဲ အိမ္တစ္အိမ္အတြက္ မရွိ မျဖစ္ပစၥည္းတစ္ခုေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အိမ္ ရွင္မမ်ားအတြက္ သက္မဲ့အတြင္းေရးမွဴး (လက္ ေထာက္)ဆိုလည္း မမွားပါဘူး။ သို႔ေသာ္ သ ဘာဝနဲ႔ဆန္႔က်င္ၿပီး အပူခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ကာ အ ေအးခံေပးထားတာျဖစ္လို႔ အစားအစာ (အား လံုး)ကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းလို႔ မရႏိုင္ပါဘူး။ တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြကို ေအး ခဲထားလိုက္တဲ့အခါ မူလအနံ႔အရသာကို ပ်က္ ျပယ္သြားေစတဲ့အျပင္ အခ်ိန္မတိုင္ခင္ ပုပ္သိုး ႏြမ္းအိသြားေစတတ္ပါတယ္။

(၁) အာလူး
************
အာလူးေတြက အလင္းသိပ္မႀကိဳက္ၾက ပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာနဲ႔ သဘာဝအခန္း အပူခ်ိန္ကိုသာ ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္၍ အာလူးကို ေရခဲေသတၱာထဲထည့္လိုက္တဲ့အခါ သူ႔ရဲ႕မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီးသြားပါေတာ့ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္ နဲ႔မႏူးအိလာေတာ့ဘဲ စားတဲ့အခါမွာ မာဆတ္ ဆတ္ ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူးအခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္သန္းေနရင္ (လံုးဝ)မဝယ္ပါနဲ႔။ အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို႔ပါ။ (ထိုနည္းတူစြာပင္ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥေတြကိုလည္း ေရခဲေသတၱာ ထဲ သိမ္းမထားသင့္ပါဘူး)

(၂) ၾကက္သြန္နီ
*****************
ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ ထဲမွာသာ ထားေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို႔အတြက္ ဇာကြက္/ ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ေနာက္ထပ္ အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြနဲ႔ အာလူးေတြကို အတူတူေရာမထားသင့္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာပါတဲ့ သဘာဝဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ရနံ႔ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူပစ္ လို႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သြန္နဲ႔အာလူးမ်ားအား လံုး တစ္ခဏတြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။

(ၾကက္သြန္နီေတြကို တစ္ေန႔တာခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ အတြက္ လိုအပ္သေလာက္သာ အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန႔မွသံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစၿပီး ေအာ့အန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ လိုျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာၿပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကို အပူေပးဆီ သတ္၍အေအးခံၿပီးေနာက္ ဘူးထဲမွာေလလံု ေအာင္ဖံုးၿပီးမွသာ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္း ေပးပါ။ ဘူးေလလံုဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္။ ေလ မလံုပါက ေရခဲေသတၱာတစ္ခုလံုး အနံ႔ဆိုးထြက္ ၿပီး အထဲရွိတျခားပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို အနံ႔ ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈ မရွိေစေတာ့ပါဘူး)

(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ
******************
ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကိုလည္း ၾကက္သြန္နီ ေတြလိုပဲ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္အိတ္ေတြထဲထည့္ ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။

(၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
******************
အိမ္ရွင္မတိုင္းလိုလိုက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ကို ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားမွ ၾကာၾကာခံ တယ္လို႔ထင္မွတ္မွားေနၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အနံ႔အရသာ ေတြ(အားလံုး)ပ်က္ယြင္းသြားေစလို႔ အင္မတန္ မွားယြင္းတဲ့အျပဳအမူျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္း ဆံုးကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပလတ္စတစ္ အိတ္ထဲ ေလလံုေအာင္ထည့္၍ ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားရပါမယ္။ (အကယ္ ၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ျမန္ျမန္မွည့္ေစခ်င္ရင္ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ)

(၅) ငွက္ေပ်ာသီး
******************
ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊငွက္ေပ်ာ စတဲ့ ဘယ္ငွက္ေပ်ာသီးအမ်ဳိးအစားေတြကို မဆို ေရခဲေသတၱာထဲ(လံုးဝ)သိမ္းမထားသင့္ ပါဘူး။ အဲဒီလိုသိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ မၾကာ မီအတြင္းမွာပင္ ငွက္ေပ်ာသီးကိုအေအး႐ိုက္ ၍ ငွက္ေပ်ာခြံေတြမည္းတက္လာၿပီး အနံ႔အရ သာ၊ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိေတြအားလံုး ဓာတ္ ျပယ္သြားေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕သေဘာ တရားက မၾကာခဏထိကိုင္မိတဲ့အခါ အပူ ေလာင္ၿပီးေပ်ာ့လာတတ္တာမို႔ ငွက္ေပ်ာသီး အခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ႀကိဳးခြခ်ည္ၿပီး တိုင္ မွာခ်ိတ္ထားေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕အညႇာကို ပလတ္စတစ္အစနဲ႔တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ ထပ္ေလးရက္(သို႔)ငါးရက္ေလာက္ အထား ခံပါတယ္။

(ငွက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းအစက္ အေျပာက္ပါတဲ့အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာရင့္မွည့္လာတာမို႔ အရသာပိုေကာင္း ၿပီး ေဆးစြမ္းပိုထက္ပါတယ္)

(၆) သခြားသီး
***************
သခြားသီးကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာသိမ္း ထားလို႔ေတာ့ ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လွီးလက္စ သခြားသီးအပိုင္းအစကို ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္း မိတဲ့အခါမွာ ထင္သေလာက္တာရွည္မခံေတာ့ ပါဘူး။ သခြားသီးတစ္လံုးကို တစ္ခါတည္း ကုန္ေအာင္မသံုးျဖစ္ေသးပါက ထက္ျခမ္းမခြဲ ပါႏွင့္။ ခါးလယ္ကျဖစ္ေစ၊ သင့္ေတာ္ရာေန ရာကျဖစ္ေစ လိုသေလာက္ ဓားနဲ႔ျဖတ္ေတာက္ ပါ။ က်န္တဲ့အပိုင္းကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သံုးႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ထား ေသာ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ဓားနဲ႔ျဖတ္ၿပီးတဲ့အ ပိုင္းကို ေအာက္ကထား၍ ေထာင္ထားေပးပါ။ အံ့ၾသဖြယ္ေကာင္းေလာက္ေအာင္ တာရွည္ ခံပါတယ္။

(၇) သံပရာသီး
***************
ရက္ၾကာရွည္စြာ သံပရာသီးေတြ မပုပ္ ေအာင္ ထားလို႔ရပါတယ္။ ပန္းကန္ျပားပက္ ပက္ထဲမွာ သံပရာသီးမ်ားကိုထည့္ၿပီး ဖန္ခြက္ နဲ႔အုပ္ထားပါ။ အသီးေတြကို အသံုးမလိုခင္ ဖန္ခြက္ကို(လံုးဝ)မဖြင့္ပါနဲ႔။ ဖြင့္မိတဲ့အခါ သံ ပရာသီးမ်ားကို ေလသလပ္သြားတာေၾကာင့္ ပုပ္သြားတတ္ပါတယ္။

#TheYangonTimesJournal , (12-4)

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။