အသက္နဲ႔ရင္းၿပီး စားရတဲ့ "ငါး"
----------------------------
အဂၤလိပ္ အေခၚ Puffer fish၊ ဂ်ပန္အေခၚ Fugu၊ ျမန္မာလို ငါးပူတင္းဟာ ဂ်ပန္မွာ သိပ္လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ငါးမ်ိဳစိတ္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ လူႀကိဳက္မ်ားေပမယ့္ အင္မတန္မွ ေစ်းႀကီးတာေၾကာင့္ လူလတ္တန္းစားေတြ စားေလ့မရွိဘူးလို႔ဆိုတယ္။ ဖူဂူငါး အရွင္တစ္ေကာင္ကို ယူ႐ို ၁၀၀ ေက်ာ္ေက်ာ္ ေလာက္အထိေပးရတတ္ပါတယ္။ ဖူဂူငါးရဲ႕ ထူးျခားတဲ့ သဘာဝတစ္ခုက ၿခိမ္းေျခာက္ခံရၿပီလို႔ ထင္တဲ့အခါ သူတို႔ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကို ေလပူေပါင္း သ႑ာန္ ဖန္တီးလိုက္တတ္တာပါပဲ။ ေလပူေပါင္းသ႑န္ျဖစ္ေနတဲ့ဖူဂူငါးဟာ မူလ အ႐ြယ္ထက္ သံုးဆ ေလးဆေလာက္ ေဖာင္းကားႀကီးထြားသြားတတ္ပါတယ္။
ဂ်ပန္ ႏိုင္ငံမွာ ဖူဂူငါးကို ထိပ္တန္းစားဖြယ္ဟင္းလ်ာ အေနနဲ႔သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ဆာရွီမီ အသြင္နဲ႔ကေတာ့ အထင္ရွားဆံုးပဲေပါ႔။ စိတ္ဝင္စားစရာ ေကာင္းတာက ဖူဂူငါးရဲ႕ အဆိပ္ပါ။ သူ႕ရဲ႕ အဆိပ္ဟာ ဆရႏိုက္ထက္ ေၾကာက္စရာေကာင္းတယ္လို႔ ဆိုၾကတယ္။ ဖူဂူငါးဟာ ကိုယ္တိုင္ အဆိပ္ မထုတ္ႏိုင္ပါ။ သူတို႔စားတဲ့ ေရညႇိမ်ိဳးမွာ ေပါက္ပြားတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြက ဖူဂူငါးကို အဆိပ္ရွိ သတၱဝါအျဖစ္ ေျပားင္လဲ ဖန္တီးလိုက္တာပါပဲ။ ဖူဂူငါးဟာ တစ္ကိုယ္လံုးမွာ အဆိပ္ေတြျပန္႔ႏွံ႔ေနတယ္။ ကလီစာေတြနဲ႔ လိင္အဂၤါမွာေတာ့ အဆိပ္အျပင္းဆံုးပါပဲတဲ့။
၎ဟင္းလ်ာေတြနဲ႔ ဖူဂူရွီမီ ေရာင္းတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ဖူဂူငါးကို ကိုင္တြယ္သန္႔စင္ရတဲ့ ပုဂၢိဳလ္ဟာ လိုင္စင္ရွိဖို႔ လိုအပ္တယ္။ ဖူဂူငါး ကိုင္တြယ္သန္႔စင္ခြင့္ လိုင္စင္ရဖို႔အတြက္ အင္မတန္ခက္ခဲတဲ့သင္တန္းကိုအနည္းဆံုး ၂ ႏွစ္ တက္ရပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ေလာက္က ဖူဂူငါး အဆိပ္ေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ လူ ၁၀၀ ေလာက္ ေသေလ့ရွိတယ္။ ယေန႔ေခတ္မွာေတာ့ ႏွစ္စဥ္ ဖူဂူငါး အဆိပ္ေၾကာင့္ တစ္ႏွစ္ကို ၃ ေယာက္ႏႈန္းေသေနတုန္းပါပဲ။
ဖူဂူငါးကိုင္တြယ္ရာမွာ ဘာ့ေၾကာင့္ သိပ္ကိုဂ႐ုစိုက္ဖို႔ လိုအပ္သလဲ? ဖူဂူးငါး အဆိပ္ဟာ ယေန႔ထက္တိုင္ေအာင္ ေျဖေဆးမရွိေသးပါ။ ဖူဂူငါး အဆိပ္မိတဲ့လူဟာ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို ႏွလံုးခုန္ရပ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲက ကလီစာေတြ အလုပ္မလုပ္ေတာ့ပဲ မ်က္စိ သူငယ္အိမ္ကအစ လူေသနဲ႔ လံုးဝခြဲလို႔ မရႏိုင္ေတာ့ပါ။ ကြ်မ္က်င္တဲ့ ဆရာဝန္ ေတြလည္းပဲ လူေသနဲ႔ ဖူဂူ ငါး အဆိပ္မိသူကို မခြဲျခား ႏိုင္ၾကဘူးလို႔ သိရပါတယ္။
အဆိပ္သင့္ခံရသူဟာ လူေသတစ္ေယာက္လို ျဖစ္သြားေပမယ့္ သူ႔ေဘးပတ္ဝန္းက်င္မွာ ျဖစ္ေနတာေတြ၊ စကားသံေတြ အကုန္ၾကားသိေနၿပီး fully conscious (အလံုးစံု ခံစားၾကားသိ) ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ ဖူဂူငါးအဆိပ္သင့္တဲ့ သူကို လူေသလိုသတ္မွတ္ထားတုန္း အခ်ိန္မွီကံေကာင္းေထာက္မစြာနဲ႔ ျပန္ႏိုးထလာတတ္တဲ့သာဓကေတြရွိခဲ့ဖူးပါေသာ္လည္း အင္မတန္မွ ျဖစ္ေတာင့္ျဖစ္ခဲပါပဲ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေနာက္ပိုင္းမွာ မိသားစုဝင္ေတြဟာ ဖူဂူငါး အဆိပ့္သင့္သူကို ထံုးစံအတိုင္း အသုဘခ်ေလ့မရွိပဲ ရက္အတန္ၾကာ ေစာင့္ၾကည့္ၿပီးတာ့မွ အသုဘခ်ေလ့ရွိတတ္ပါတယ္။
ဖူဂူအဆိပ္မိၿပီဆိုရင္ျဖင့္ ၉၀% ေလာက္ကေတာ့ ေသလူပဲ။ ေသတာေတာင္ အေသဆိုးနဲ႔ေသရတယ္လို႔ဆိုရင္ မွားမယ္မထင္ပါ။ အရွင္လတ္လတ္ မီးေလာင္တိုက္အသြင္းခံရတာမ်ိဳး၊ ေျမျမႈတ္ခံရတာမ်ိဳး ၾကံဳရႏိုင္သလို ျပန္ထလာမလားဆိုတဲ့ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္နဲ႔ အသုဘ မခ်ပဲထားမယ္ဆိုရင္လည္း ကလီစာေတြ အလုပ္မလုပ္ေတာ့တာေၾကာင့္ အင္မတန္ျပင္းထန္တဲ့ ေဝဒနာဆိုးႀကီးခံစားရၿပီး ေနာက္ေတာ့ ေသရတာပါပဲ။
ဒါဆိုရင္ ဘာ့ေၾကာင့္ ဒီေလာက္ အႏၲရာယ္ႀကီးတဲ့ ငါးကို ေစ်းႀကီးေပးဝယ္စားၾကသလဲ? အင္မတန္ထူးျခားတဲ့ အရသာရွိတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕မ်ားဆို ဖူဂူ စားရင္ ပါးစပ္ထဲ ထံုက်င္တဲ့ အရသာကို ခံုမင္လြန္းတာေၾကာင့္ လူကို ဥပဒ္ မျဖစ္ေစေလာက္တဲ့ ဖူဂူအဆိပ္ပမာဏ အနည္းငယ္ကို တမင္တကာ အၿပီးအျပတ္ မသန္႔စင္ေစပဲ စားတတ္ၾကတယ္လို႔သိၾကားဖူးပါတယ္။
အရသာ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း အသက္နဲ႔ရင္းၿပီး စားရတဲ့ ငါးကို ဘာ့ေၾကာင့္မ်ား ေစ်းႀကီးေပးဝယ္စားၾကသလဲ? အေမးရွိရင္ အေျဖရွိရမွာေပါ႔။ စားသံုးသူမ်ားဟာ ဖူဂူငါးရဲ႕ အဆိပ္အႏၲရာယ္ကို ေကာင္းေကာင္း သိၾကသူေတြပါပဲ။ ဖူဂူငါး အသားလႊာ တစ္ဖတ္စားၿပီးတိုင္း အရသာထက္ စိတ္လႈပ္ရွားရတဲ့ ခံစားမႈရသကို သိပ္မက္ေမာၾကပါသတဲ့။ လူေတြရဲ႕ "စိတ္" ဟာ အင္မတန္မွ ဆန္းက်ယ္ အံ့ၾသ စရာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္ ဆိုရမယ္။ လူတစ္ေယာက္စာ အနည္းငယ္ေသာ ဖူဂူ ဆာ႐ွီမီ တစ္ပြဲကို ေစ်းႏႈန္းအားျဖင့္ ယူ႐ို ၁၅၀ ေလာက္ေပးရပါတယ္တဲ့။
ရဲထက္လႈိင္
----------------------------
အဂၤလိပ္ အေခၚ Puffer fish၊ ဂ်ပန္အေခၚ Fugu၊ ျမန္မာလို ငါးပူတင္းဟာ ဂ်ပန္မွာ သိပ္လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ငါးမ်ိဳစိတ္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ လူႀကိဳက္မ်ားေပမယ့္ အင္မတန္မွ ေစ်းႀကီးတာေၾကာင့္ လူလတ္တန္းစားေတြ စားေလ့မရွိဘူးလို႔ဆိုတယ္။ ဖူဂူငါး အရွင္တစ္ေကာင္ကို ယူ႐ို ၁၀၀ ေက်ာ္ေက်ာ္ ေလာက္အထိေပးရတတ္ပါတယ္။ ဖူဂူငါးရဲ႕ ထူးျခားတဲ့ သဘာဝတစ္ခုက ၿခိမ္းေျခာက္ခံရၿပီလို႔ ထင္တဲ့အခါ သူတို႔ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကို ေလပူေပါင္း သ႑ာန္ ဖန္တီးလိုက္တတ္တာပါပဲ။ ေလပူေပါင္းသ႑န္ျဖစ္ေနတဲ့ဖူဂူငါးဟာ မူလ အ႐ြယ္ထက္ သံုးဆ ေလးဆေလာက္ ေဖာင္းကားႀကီးထြားသြားတတ္ပါတယ္။
ဂ်ပန္ ႏိုင္ငံမွာ ဖူဂူငါးကို ထိပ္တန္းစားဖြယ္ဟင္းလ်ာ အေနနဲ႔သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ဆာရွီမီ အသြင္နဲ႔ကေတာ့ အထင္ရွားဆံုးပဲေပါ႔။ စိတ္ဝင္စားစရာ ေကာင္းတာက ဖူဂူငါးရဲ႕ အဆိပ္ပါ။ သူ႕ရဲ႕ အဆိပ္ဟာ ဆရႏိုက္ထက္ ေၾကာက္စရာေကာင္းတယ္လို႔ ဆိုၾကတယ္။ ဖူဂူငါးဟာ ကိုယ္တိုင္ အဆိပ္ မထုတ္ႏိုင္ပါ။ သူတို႔စားတဲ့ ေရညႇိမ်ိဳးမွာ ေပါက္ပြားတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြက ဖူဂူငါးကို အဆိပ္ရွိ သတၱဝါအျဖစ္ ေျပားင္လဲ ဖန္တီးလိုက္တာပါပဲ။ ဖူဂူငါးဟာ တစ္ကိုယ္လံုးမွာ အဆိပ္ေတြျပန္႔ႏွံ႔ေနတယ္။ ကလီစာေတြနဲ႔ လိင္အဂၤါမွာေတာ့ အဆိပ္အျပင္းဆံုးပါပဲတဲ့။
၎ဟင္းလ်ာေတြနဲ႔ ဖူဂူရွီမီ ေရာင္းတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ဖူဂူငါးကို ကိုင္တြယ္သန္႔စင္ရတဲ့ ပုဂၢိဳလ္ဟာ လိုင္စင္ရွိဖို႔ လိုအပ္တယ္။ ဖူဂူငါး ကိုင္တြယ္သန္႔စင္ခြင့္ လိုင္စင္ရဖို႔အတြက္ အင္မတန္ခက္ခဲတဲ့သင္တန္းကိုအနည္းဆံုး ၂ ႏွစ္ တက္ရပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ေလာက္က ဖူဂူငါး အဆိပ္ေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ လူ ၁၀၀ ေလာက္ ေသေလ့ရွိတယ္။ ယေန႔ေခတ္မွာေတာ့ ႏွစ္စဥ္ ဖူဂူငါး အဆိပ္ေၾကာင့္ တစ္ႏွစ္ကို ၃ ေယာက္ႏႈန္းေသေနတုန္းပါပဲ။
ဖူဂူငါးကိုင္တြယ္ရာမွာ ဘာ့ေၾကာင့္ သိပ္ကိုဂ႐ုစိုက္ဖို႔ လိုအပ္သလဲ? ဖူဂူးငါး အဆိပ္ဟာ ယေန႔ထက္တိုင္ေအာင္ ေျဖေဆးမရွိေသးပါ။ ဖူဂူငါး အဆိပ္မိတဲ့လူဟာ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို ႏွလံုးခုန္ရပ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲက ကလီစာေတြ အလုပ္မလုပ္ေတာ့ပဲ မ်က္စိ သူငယ္အိမ္ကအစ လူေသနဲ႔ လံုးဝခြဲလို႔ မရႏိုင္ေတာ့ပါ။ ကြ်မ္က်င္တဲ့ ဆရာဝန္ ေတြလည္းပဲ လူေသနဲ႔ ဖူဂူ ငါး အဆိပ္မိသူကို မခြဲျခား ႏိုင္ၾကဘူးလို႔ သိရပါတယ္။
အဆိပ္သင့္ခံရသူဟာ လူေသတစ္ေယာက္လို ျဖစ္သြားေပမယ့္ သူ႔ေဘးပတ္ဝန္းက်င္မွာ ျဖစ္ေနတာေတြ၊ စကားသံေတြ အကုန္ၾကားသိေနၿပီး fully conscious (အလံုးစံု ခံစားၾကားသိ) ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ ဖူဂူငါးအဆိပ္သင့္တဲ့ သူကို လူေသလိုသတ္မွတ္ထားတုန္း အခ်ိန္မွီကံေကာင္းေထာက္မစြာနဲ႔ ျပန္ႏိုးထလာတတ္တဲ့သာဓကေတြရွိခဲ့ဖူးပါေသာ္လည္း အင္မတန္မွ ျဖစ္ေတာင့္ျဖစ္ခဲပါပဲ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေနာက္ပိုင္းမွာ မိသားစုဝင္ေတြဟာ ဖူဂူငါး အဆိပ့္သင့္သူကို ထံုးစံအတိုင္း အသုဘခ်ေလ့မရွိပဲ ရက္အတန္ၾကာ ေစာင့္ၾကည့္ၿပီးတာ့မွ အသုဘခ်ေလ့ရွိတတ္ပါတယ္။
ဖူဂူအဆိပ္မိၿပီဆိုရင္ျဖင့္ ၉၀% ေလာက္ကေတာ့ ေသလူပဲ။ ေသတာေတာင္ အေသဆိုးနဲ႔ေသရတယ္လို႔ဆိုရင္ မွားမယ္မထင္ပါ။ အရွင္လတ္လတ္ မီးေလာင္တိုက္အသြင္းခံရတာမ်ိဳး၊ ေျမျမႈတ္ခံရတာမ်ိဳး ၾကံဳရႏိုင္သလို ျပန္ထလာမလားဆိုတဲ့ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္နဲ႔ အသုဘ မခ်ပဲထားမယ္ဆိုရင္လည္း ကလီစာေတြ အလုပ္မလုပ္ေတာ့တာေၾကာင့္ အင္မတန္ျပင္းထန္တဲ့ ေဝဒနာဆိုးႀကီးခံစားရၿပီး ေနာက္ေတာ့ ေသရတာပါပဲ။
ဒါဆိုရင္ ဘာ့ေၾကာင့္ ဒီေလာက္ အႏၲရာယ္ႀကီးတဲ့ ငါးကို ေစ်းႀကီးေပးဝယ္စားၾကသလဲ? အင္မတန္ထူးျခားတဲ့ အရသာရွိတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕မ်ားဆို ဖူဂူ စားရင္ ပါးစပ္ထဲ ထံုက်င္တဲ့ အရသာကို ခံုမင္လြန္းတာေၾကာင့္ လူကို ဥပဒ္ မျဖစ္ေစေလာက္တဲ့ ဖူဂူအဆိပ္ပမာဏ အနည္းငယ္ကို တမင္တကာ အၿပီးအျပတ္ မသန္႔စင္ေစပဲ စားတတ္ၾကတယ္လို႔သိၾကားဖူးပါတယ္။
အရသာ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း အသက္နဲ႔ရင္းၿပီး စားရတဲ့ ငါးကို ဘာ့ေၾကာင့္မ်ား ေစ်းႀကီးေပးဝယ္စားၾကသလဲ? အေမးရွိရင္ အေျဖရွိရမွာေပါ႔။ စားသံုးသူမ်ားဟာ ဖူဂူငါးရဲ႕ အဆိပ္အႏၲရာယ္ကို ေကာင္းေကာင္း သိၾကသူေတြပါပဲ။ ဖူဂူငါး အသားလႊာ တစ္ဖတ္စားၿပီးတိုင္း အရသာထက္ စိတ္လႈပ္ရွားရတဲ့ ခံစားမႈရသကို သိပ္မက္ေမာၾကပါသတဲ့။ လူေတြရဲ႕ "စိတ္" ဟာ အင္မတန္မွ ဆန္းက်ယ္ အံ့ၾသ စရာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္ ဆိုရမယ္။ လူတစ္ေယာက္စာ အနည္းငယ္ေသာ ဖူဂူ ဆာ႐ွီမီ တစ္ပြဲကို ေစ်းႏႈန္းအားျဖင့္ ယူ႐ို ၁၅၀ ေလာက္ေပးရပါတယ္တဲ့။
ရဲထက္လႈိင္
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။