" ဝက္သံုးထပ္သားခ်ဥ္ လုပ္နည္း "
ထိုင္း၊ လာအို နဲ႕ ကေမၻာဒီးယမ္းလူမ်ဳိးေတြ လုပ္တဲ့ နည္းေလးအတိုင္း လုပ္ထားတဲ့ ဝက္သားခ်ဥ္တစ္မ်ဳိးပါ။ ဒီဝက္သားခ်ဥ္ကို သူတို႕ေတြက ဆီမ်ားမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေၾကာ္စားသလို၊ အိုးကင္းပူတိုက္ၿပီးလည္း စားပါတယ္။ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ပင္တို႕ပါးပါးလွီးထ ည့္ကာ ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ ေပါင္း၍လည္း စားၾကပါတယ္။
***... ဝက္သံုးထပ္သားခ်ဥ္ လုပ္ဖို႕ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဝက္သံုးထပ္သား (သို႕) ဝက္နံရိုး – ၃၂ က်ပ္သားခြဲခန္႕ (500 g)
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
3. မေပ်ာ့လြန္း၊ မမာလြန္းသည့္ ခ်က္ထား (သို႔) ေပါင္းထားေသာ ေကာက္ညွင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
5. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု
အေခါက္မ်ားလွီးထုတ္ကာ ေရေဆးၿပီး ေရတတ္ႏိူင္သမွ် ေျခာက္ေအာင္လုပ္ထားေသာ ဝက္သံုးထပ္သားကို ၂ လက္မပတ္လည္ခန္႕ အတံုးမ်ားလွီးေပးပါ။
ဝက္သား၊ ေကာက္ညင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ဆားကို ဇလံုထဲထည့္၍ အိၿပီးေစးလာေစရန္ သန္႔ျပန္႔ေျခာက္ေသြ႔ေသာ လက္ျဖင့္ ဖိဆုပ္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႕ နာနာနယ္ေပးပါ။ (ေစးေစးေလးျဖစ္ဖို႕ေျပာသလို နယ္ေပးဖို႕လိုပါတယ္ရွင္။)
ၿပီးလွ်င္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ ၅ မိနစ္ခန္႕ ဆက္နယ္ေပးၿပီး သန္႕ျပန္ေသာ ပလတ္စတစ္ဗူးထဲ ဖိၿပီးထည့္ကာ အဖံုးလံုေအာင္ဖံုး၍ အခန္းအပူရိွန္အမ်ားဆံုးေနရာ ျဖစ္ေသာ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲတြင္ ၄ ရက္ခန္႕ထားပါ။ (ေနပူမလွမ္းပါနွင့္။)
တစ္ရက္ျပည့္ၿပီးေနာက္ အသားရဲ႕ အေရာင္ဟာ ျပဳတ္ထားေသာအသား အေရာင္ကဲ့သို႕ စေျပာင္းၿပီး အရည္အနည္းငယ္ထြက္လာပါမယ္။
၂ ရက္၊ ၃ ရက္ ေျမာက္ေန႕မ်ားမွာ အသားျပဳတ္ေရာင္ပိုေျပာင္းလာ ကာ အရည္လည္းအနည္းငယ္ပိုထြက္လာပ ါမယ္။
၄ ရက္ေျမာက္ေန႔တြင္….
လွ်ာရည္က်စရာေကာင္းေအာင္ ေမႊးၿပီး ၊ ေအာက္ပံုမ်ားတြင္ျပထားသည့္အ တိုင္း အရည္အနည္းငယ္ရိွကာ၊ ေကာက္ညင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားျဖင့္ ေစးကပ္ေနေသာ အသားျပဳတ္ေရာင္ေျပာင္းေနသည္ ့
အသား ၃ ပံု ၂ ပံုခန္႕ နွင့္ အနီေရာင္အတိုင္း က်န္ေနသည့္ အသား ၃ ပံု ၁
ပံုခန္႕ အေနအထား ျဖစ္ေနကာ ေၾကာ္စား၊ ေပါင္းစားရန္ အသင့္ျဖစ္ေနပါၿပီ။
(ရာသီဥတု အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အသားခ်ဥ္ဖို႕အတြက္ ရက္အတိုး၊ အေလွ်ာ့ ရိွပါတယ္။)
ခ်က္ခ်င္းမစားျဖစ္ေသးလွ်င္ ဗူးထဲတြင္ရိွေနေသာ အရည္အနည္းငယ္ကိုသြန္ကာ အဖံုး ျပန္ဖံုးၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး တစ္ပတ္ခန္႕သိမ္းထားႏိူင္ပါတ ယ္။
Credit to Chaw Su's Food Friends
ထိုင္း၊ လာအို နဲ႕ ကေမၻာဒီးယမ္းလူမ်ဳိးေတြ လုပ္တဲ့ နည္းေလးအတိုင္း လုပ္ထားတဲ့ ဝက္သားခ်ဥ္တစ္မ်ဳိးပါ။ ဒီဝက္သားခ်ဥ္ကို သူတို႕ေတြက ဆီမ်ားမ်ားထဲထည့္ၿပီး ေၾကာ္စားသလို၊ အိုးကင္းပူတိုက္ၿပီးလည္း စားပါတယ္။ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ပင္တို႕ပါးပါးလွီးထ
***... ဝက္သံုးထပ္သားခ်ဥ္ လုပ္ဖို႕ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဝက္သံုးထပ္သား (သို႕) ဝက္နံရိုး – ၃၂ က်ပ္သားခြဲခန္႕ (500 g)
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
3. မေပ်ာ့လြန္း၊ မမာလြန္းသည့္ ခ်က္ထား (သို႔) ေပါင္းထားေသာ ေကာက္ညွင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
5. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု
အေခါက္မ်ားလွီးထုတ္ကာ ေရေဆးၿပီး ေရတတ္ႏိူင္သမွ် ေျခာက္ေအာင္လုပ္ထားေသာ ဝက္သံုးထပ္သားကို ၂ လက္မပတ္လည္ခန္႕ အတံုးမ်ားလွီးေပးပါ။
ဝက္သား၊ ေကာက္ညင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ဆားကို ဇလံုထဲထည့္၍ အိၿပီးေစးလာေစရန္ သန္႔ျပန္႔ေျခာက္ေသြ႔ေသာ လက္ျဖင့္ ဖိဆုပ္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႕ နာနာနယ္ေပးပါ။ (ေစးေစးေလးျဖစ္ဖို႕ေျပာသလို
ၿပီးလွ်င္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ ၅ မိနစ္ခန္႕ ဆက္နယ္ေပးၿပီး သန္႕ျပန္ေသာ ပလတ္စတစ္ဗူးထဲ ဖိၿပီးထည့္ကာ အဖံုးလံုေအာင္ဖံုး၍ အခန္းအပူရိွန္အမ်ားဆံုးေနရာ
တစ္ရက္ျပည့္ၿပီးေနာက္ အသားရဲ႕ အေရာင္ဟာ ျပဳတ္ထားေသာအသား အေရာင္ကဲ့သို႕ စေျပာင္းၿပီး အရည္အနည္းငယ္ထြက္လာပါမယ္။
၂ ရက္၊ ၃ ရက္ ေျမာက္ေန႕မ်ားမွာ အသားျပဳတ္ေရာင္ပိုေျပာင္းလာ
၄ ရက္ေျမာက္ေန႔တြင္….
လွ်ာရည္က်စရာေကာင္းေအာင္ ေမႊးၿပီး ၊ ေအာက္ပံုမ်ားတြင္ျပထားသည့္အ
(ရာသီဥတု အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အသားခ်ဥ္ဖို႕အတြက္ ရက္အတိုး၊ အေလွ်ာ့ ရိွပါတယ္။)
ခ်က္ခ်င္းမစားျဖစ္ေသးလွ်င္ ဗူးထဲတြင္ရိွေနေသာ အရည္အနည္းငယ္ကိုသြန္ကာ အဖံုး ျပန္ဖံုးၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး တစ္ပတ္ခန္႕သိမ္းထားႏိူင္ပါတ
Credit to Chaw Su's Food Friends
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။