The Precious Time added 5 new photos.
ပဲျပဳတ္စားျခင္း၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားး
•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
ေဆးသိပၸံနည္းအရဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ လူသားတို့က်န္းမာေရးကို
အေထာက္အကူျဖစ္ေစေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္
တို့အလံုအေလာက္ ပါရွိျပီး၊ ေဘးျဖစ္ေစတတ္ ေသာ
ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါရွိသည့္ အတြက္ ေန႔စဥ္
စားသံုးေပးသင့္ေသာ အာဟာရျဖစ္ေၾကာင္း USDA
(ေခၚ) အမ်ိဳးသားအာဟာရျပဳ စစ္တမ္းမ်ားႏွင့္
WHFoods တို့မွ အခိုင္အမာေထာက္ခံထားၾက
ပါသည္။
ပဲျပဳတ္စားျခင္း၏အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားး
•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
ေဆးသိပၸံနည္းအရဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ လူသားတို့က်န္းမာေရးကို
အေထာက္အကူျဖစ္ေစေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္
တို့အလံုအေလာက္ ပါရွိျပီး၊ ေဘးျဖစ္ေစတတ္ ေသာ
ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါရွိသည့္ အတြက္ ေန႔စဥ္
စားသံုးေပးသင့္ေသာ အာဟာရျဖစ္ေၾကာင္း USDA
(ေခၚ) အမ်ိဳးသားအာဟာရျပဳ စစ္တမ္းမ်ားႏွင့္
WHFoods တို့မွ အခိုင္အမာေထာက္ခံထားၾက
ပါသည္။
(သတိျပဳရန္ ..... စားေတာ္ပဲထဲတြင္ သဘာ၀
အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က
ေဂါက္ေရာဂါ သမားမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာ
သည္ မ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္၍၊
အထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။) ....
1. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္အဆီဓာတ္ႏွင့္ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ မရွိသေလာက္လြန္စြာနည္းပါးေသာ္လည္း၊ အာဟာရ ဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္း သိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။
2. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိ၏။ ထိုအမွွ်င္ဓာတ္မ်ားသည္ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းအတြင္း အစာကိုလႈပ္ရွားေရြ့လ်ားေစသည့္ အလိုအေလ်ာက္ၾကြက္သားလႈပ္ရွားမႈကို
အားေပး သျဖင့္၀မ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။
3. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ nicotinic အက္ဆစ္ ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးထဲရွိမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္၏။
4. စားေတာ္ပဲသည္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား ကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေစကာ၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ
ႏွင့္ အလြန္အမင္းေမာပမ္းျခင္းတို့မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ကိုတိုးတက္ျမင့္မားလာေစပါသည္။ထို့ျပင္ အဆုတ္ထဲရွိ ေအာင္စီဂ်င္ကိုခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့
ပို့ေဆာင္ေပး၏။
5. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ lutein ႏွင့္ carotenoid
တို့ပါရွိသျဖင့္၊ ပဲျပဳတ္ကို ပံုမွန္စားသံုးေသာသူမ်ားသည္ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္ လာျခင္းေၾကာင့္ မ်က္ေစ့ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္မ်က္ေစ့ေရတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် အလားအလာ ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
6. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ တစ္ခြက္စာပမာဏထဲတြင္ ဗီတာမင္ေက ၄၄% ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီ လည္းပါရွိသျဖင့္ အရိုးကိုက်န္းမာ သန္စြမ္းေစကာ၊ ဟိုမုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ အရိုးၾကြတ္ဆတ္ျခင္း မွလည္း
ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။ထို့ေၾကာင့္ ကေလး/လူၾကီး မ်ားသာမက၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားပါ ပဲျပဳတ္ကို စားေပးသင့္ပါသည္။
7. ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုပံုမွန္ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာခြန္အားမ်ားကို ထုတ္ လုပ္ေပးျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းရွိ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္း က်ိဳးျပဳ ပါသည္။
8. Free radicals မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို အနည္က်ပိတ္ဆို ့ေစ ကာ၊ ေသြးေၾကာမမ်ားကို ပ်က္စီးေစျပီး၊ အဆီပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္ေလးဘက္နာေရာဂါ မ်ားကို ျဖစ္ေစ၏။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ပါရွိေသာ Flavonoids ႏွင့္ phytonutrients မ်ားသည္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းအျဖစ္
စြမ္းေဆာင္ေပးကာ၊ ထို Free radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ ေပးသျဖင့္ အဆိုပါေရာဂါမ်ားကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ သစ္ပင္ထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ့ရသည့္ lectins ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားေပ်ာ္၀င္ေစကာ၊ ေသြးခဲျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
9. ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိကာ homocysteine ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစသျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးကိုထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ပတ္သက္ဆက္စပ္လ်က္ ရွိေသာေလျဖတ္ျခင္း တို့ကိုလဲမျဖစ္ေစပါ။
ထို့ေၾကာင့့္ တစ္ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုးတစ္ၾကိမ္ စားေပး သင့္ေၾကာင္း ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
10. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ဗီတာမင္ ေအ-ဘီ-စီ-အီး၊ omega-3 တို ့ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဇင့္သတၱဳဓာတ္ အလံုအေလာက္ပါရွိ၏။ ထိုဓာတ္ေပါင္း စုမ်ားသည္ ေလျပြန္ေဖာင္းပြသည့္ေရာဂါ၊ မွက္ခရုေရာဂါ၊ အယ္လ္ ဇိုင္မား (ေခၚ) ဦးေႏွာက္အၾကိဳဇရာေရာဂါ တို့ကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါသည္။
11. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ glycemic ဓာတ္ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ထိန္းေပးႏိုင္ျ ခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ သည္မ်ားအတြက္ ပဲျပဳတ္ဟာ အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါသည္။
12. မကၠစီကိုႏိုင္ငံတြင္ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္အရ၊ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ polyphenol ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေန ့စဥ္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ ၂-မီလီဂရမ္မွ် စားေပးရံုျဖင့္ အဆာအိမ္ကင္ဆာကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္ဟု ဆိုရပါသည္။
13. မဂၢနီစီယမ္ သတၱဴဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိ၍၊ ေသြးတိုးေရာဂါကိုမျဖစ္ေစပါ။
14. ေဖာလိပ္ဓာတ္အရင္းအျမစ္စုေ၀းရာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြး ဖြားလာေသာ ကေလးငယ္ မ်ားတြင္ ေမြးရာပါ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာေ၀ ဒနာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ် အလားအလာ နဲပါးေစပါသည္။
15. အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးကိုင္မျဖစ္ေစပါ။
သတိျပဳရန္.....
စားေတာ္ပဲထဲတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က ေဂါက္ေရာဂါ သမားမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္၍၊ အထူးေရွာင္ ရွားသင့္ပါသည္။
အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ပဲျပဳတ္ ကို ေစ်းေစ်းေပါေပါ ႏွင့္ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္သျဖင့္၊ ႏိုင္ငံတိုင္းတြင္ “a poor man’s meat (၀ါ) ဆင္းရဲခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ားအတြက္ အသားဟင္းလ်ာ” ဟု တင္စားေခၚေ၀ ၚေလ့ရွိၾက ပါသည္။
ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားကေတာ့ “powerfood” ဟု ေခၚၾက၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိတို ့ လက္တကမ္းတြင္ အလြယ္တကူ ေစ်းၽႏႈန္းခ်ိဳသာစြာ ရရွိႏိုင္ေသာ “စားေတာ္ပဲျပဳတ္” ေလးမ်ားကို ေန ့စဥ္ သံုးအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း။
မေပါက္ေပါက္
ကြၽန္မတို႔ႏွစ္သက္စြာစားသံုးေလ့႐ွိၾကၿပီးနံနက္သား
ေရစာအျဖစ္...ဟင္းအျဖစ္..အသံုးျပဳတတ္ၾကပါ
တယ္...။အာဟာရျပည့္၀ၿပီးအက်ိဳးျပဳစားစရာတစ္
ခုအျဖစ္မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္....။
May Soe
Photo credit - Khin Mi Kywe
========= × ========= × =========
ပဲျပဳတ္ျပဳတ္တဲ့အခါ စားေတာ္ပဲကို ၃ရက္ ၃ည ႀကိဳတင္ၿပီး ပဲအပင္ေဖာက္ၿပီးမွ ေပါင္းရပါတယ္။ ေပါင္းရတာပါ ေရေႏြးေငြ႕ အပူရွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ေပါ့။
ေတြ႕ေနရတဲ့ အမၽွင္ေလးေတြက အပင္ေပါက္ေတြေပါ့။
ေရွးလူႀကီးေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ညီေအာင္နည္းလမ္းေတြထြင္ခဲ့တယ္။
ေခတ္ရဲ႕က်ပ္တည္းမႈ့ ၿပိဳင္ဆိုင္မႈ့ ေတြက
ပြေဆးေတြသံုးၾကတာ အလြန္ဆိုးပါတယ္။
Credit - ကိုေမာင္ေမာင္သိန္း (ေခတၱ San Francisco )
အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က
ေဂါက္ေရာဂါ သမားမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာ
သည္ မ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္၍၊
အထူးေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။) ....
1. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္အဆီဓာတ္ႏွင့္ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ မရွိသေလာက္လြန္စြာနည္းပါးေသာ္လည္း၊ အာဟာရ ဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္း သိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။
2. ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိ၏။ ထိုအမွွ်င္ဓာတ္မ်ားသည္ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းအတြင္း အစာကိုလႈပ္ရွားေရြ့လ်ားေစသည့္ အလိုအေလ်ာက္ၾကြက္သားလႈပ္ရွားမႈကို
အားေပး သျဖင့္၀မ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။
3. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ nicotinic အက္ဆစ္ ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးထဲရွိမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္၏။
4. စားေတာ္ပဲသည္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား ကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေစကာ၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ
ႏွင့္ အလြန္အမင္းေမာပမ္းျခင္းတို့မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ကိုတိုးတက္ျမင့္မားလာေစပါသည္။ထို့ျပင္ အဆုတ္ထဲရွိ ေအာင္စီဂ်င္ကိုခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့
ပို့ေဆာင္ေပး၏။
5. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ lutein ႏွင့္ carotenoid
တို့ပါရွိသျဖင့္၊ ပဲျပဳတ္ကို ပံုမွန္စားသံုးေသာသူမ်ားသည္ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္ လာျခင္းေၾကာင့္ မ်က္ေစ့ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္မ်က္ေစ့ေရတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် အလားအလာ ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
6. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ တစ္ခြက္စာပမာဏထဲတြင္ ဗီတာမင္ေက ၄၄% ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီ လည္းပါရွိသျဖင့္ အရိုးကိုက်န္းမာ သန္စြမ္းေစကာ၊ ဟိုမုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ အရိုးၾကြတ္ဆတ္ျခင္း မွလည္း
ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။ထို့ေၾကာင့္ ကေလး/လူၾကီး မ်ားသာမက၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားပါ ပဲျပဳတ္ကို စားေပးသင့္ပါသည္။
7. ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုပံုမွန္ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာခြန္အားမ်ားကို ထုတ္ လုပ္ေပးျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းရွိ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္း က်ိဳးျပဳ ပါသည္။
8. Free radicals မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို အနည္က်ပိတ္ဆို ့ေစ ကာ၊ ေသြးေၾကာမမ်ားကို ပ်က္စီးေစျပီး၊ အဆီပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္ေလးဘက္နာေရာဂါ မ်ားကို ျဖစ္ေစ၏။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ပါရွိေသာ Flavonoids ႏွင့္ phytonutrients မ်ားသည္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းအျဖစ္
စြမ္းေဆာင္ေပးကာ၊ ထို Free radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ ေပးသျဖင့္ အဆိုပါေရာဂါမ်ားကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ သစ္ပင္ထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ့ရသည့္ lectins ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားေပ်ာ္၀င္ေစကာ၊ ေသြးခဲျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
9. ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိကာ homocysteine ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစသျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးကိုထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ပတ္သက္ဆက္စပ္လ်က္ ရွိေသာေလျဖတ္ျခင္း တို့ကိုလဲမျဖစ္ေစပါ။
ထို့ေၾကာင့့္ တစ္ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုးတစ္ၾကိမ္ စားေပး သင့္ေၾကာင္း ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
10. စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ဗီတာမင္ ေအ-ဘီ-စီ-အီး၊ omega-3 တို ့ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဇင့္သတၱဳဓာတ္ အလံုအေလာက္ပါရွိ၏။ ထိုဓာတ္ေပါင္း စုမ်ားသည္ ေလျပြန္ေဖာင္းပြသည့္ေရာဂါ၊ မွက္ခရုေရာဂါ၊ အယ္လ္ ဇိုင္မား (ေခၚ) ဦးေႏွာက္အၾကိဳဇရာေရာဂါ တို့ကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါသည္။
11. စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ glycemic ဓာတ္ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ထိန္းေပးႏိုင္ျ ခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ သည္မ်ားအတြက္ ပဲျပဳတ္ဟာ အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါသည္။
12. မကၠစီကိုႏိုင္ငံတြင္ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္အရ၊ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ polyphenol ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေန ့စဥ္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ ၂-မီလီဂရမ္မွ် စားေပးရံုျဖင့္ အဆာအိမ္ကင္ဆာကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္ဟု ဆိုရပါသည္။
13. မဂၢနီစီယမ္ သတၱဴဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိ၍၊ ေသြးတိုးေရာဂါကိုမျဖစ္ေစပါ။
14. ေဖာလိပ္ဓာတ္အရင္းအျမစ္စုေ၀းရာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြး ဖြားလာေသာ ကေလးငယ္ မ်ားတြင္ ေမြးရာပါ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာေ၀ ဒနာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ် အလားအလာ နဲပါးေစပါသည္။
15. အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးကိုင္မျဖစ္ေစပါ။
သတိျပဳရန္.....
စားေတာ္ပဲထဲတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က ေဂါက္ေရာဂါ သမားမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင္၍၊ အထူးေရွာင္ ရွားသင့္ပါသည္။
အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ပဲျပဳတ္ ကို ေစ်းေစ်းေပါေပါ ႏွင့္ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္သျဖင့္၊ ႏိုင္ငံတိုင္းတြင္ “a poor man’s meat (၀ါ) ဆင္းရဲခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ားအတြက္ အသားဟင္းလ်ာ” ဟု တင္စားေခၚေ၀ ၚေလ့ရွိၾက ပါသည္။
ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားကေတာ့ “powerfood” ဟု ေခၚၾက၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိတို ့ လက္တကမ္းတြင္ အလြယ္တကူ ေစ်းၽႏႈန္းခ်ိဳသာစြာ ရရွိႏိုင္ေသာ “စားေတာ္ပဲျပဳတ္” ေလးမ်ားကို ေန ့စဥ္ သံုးအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း။
မေပါက္ေပါက္
ကြၽန္မတို႔ႏွစ္သက္စြာစားသံုးေလ့႐ွိၾကၿပီးနံနက္သား
ေရစာအျဖစ္...ဟင္းအျဖစ္..အသံုးျပဳတတ္ၾကပါ
တယ္...။အာဟာရျပည့္၀ၿပီးအက်ိဳးျပဳစားစရာတစ္
ခုအျဖစ္မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္....။
May Soe
Photo credit - Khin Mi Kywe
========= × ========= × =========
ပဲျပဳတ္ျပဳတ္တဲ့အခါ စားေတာ္ပဲကို ၃ရက္ ၃ည ႀကိဳတင္ၿပီး ပဲအပင္ေဖာက္ၿပီးမွ ေပါင္းရပါတယ္။ ေပါင္းရတာပါ ေရေႏြးေငြ႕ အပူရွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ေပါ့။
ေတြ႕ေနရတဲ့ အမၽွင္ေလးေတြက အပင္ေပါက္ေတြေပါ့။
ေရွးလူႀကီးေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ညီေအာင္နည္းလမ္းေတြထြင္ခဲ့တယ္။
ေခတ္ရဲ႕က်ပ္တည္းမႈ့ ၿပိဳင္ဆိုင္မႈ့ ေတြက
ပြေဆးေတြသံုးၾကတာ အလြန္ဆိုးပါတယ္။
Credit - ကိုေမာင္ေမာင္သိန္း (ေခတၱ San Francisco )
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။