ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္
****************
ခ်ဥ္ေပါင္....................၅ စည္း
ပုစြန္ေၿခာက္...............(၅) က်ပ္သား(အမွဳန္.ၾကိတ္(သို.) ညွက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီ...............၂ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............ ၇တက္ (ညွက္ေနေအာင္ေထာင္း)
ငပိစိမ္းဆား..............၅ က်ပ္သား
ငရုတ္သီးစိမ္း............ ၁၀ ေတာင့္ခန္ ့
မွ်စ္..........................အနည္းငယ္
ရုံးပတီသီး/ခရမ္းသီး...အနည္းငယ္စီ
ပာင္းခတ္မွဳန္.............လိုအပ္သလို
ငါးငံၿပာရည္..............
ဆီ......................... ဆီကေတာ့အကန္.အသတ္မရိွသေလာက္ကိုသုံးရပါတယ္
( ၿပီးမွ..ၿပန္စစ္ယူပါ)
ရိုးတံမပါတဲ့ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြကိုေရေဆးသန္.စင္ၿပီး...ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာေရခမ္း
ၿပီးေစးေထြးသြားသည္အထိ...အေငြ.နဲ.လုံးၿပီးေမႊေပးရပါမယ္။
(ခ်ဥ္ေပါင္ကိုေပါင္းတယ္လို ့ေခၚၾကပါတယ္)
ၾကက္သြန္နီ၊ အၿဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို.ကိုနႏြင္းမွဳန္.အေရာင္တင္မွဳန္.တို.ၿဖင့္ဆီသတ္ၿပီး...ငပိ၊ ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္.တို.ကိုဆီသတ္ပါ
အမွ်င္ၿခစ္ထားတဲ့မွ်စ္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ခရမ္းသီး ၊ ရုံးပတီသီး တို.ထည့္ေပါင္းၿပီးမီးၿပင္းၿပင္းနဲ.ထြက္လာတဲ့အရည္ေတြခမ္းသြားေအာင္ဆီ
သတ္ေပးပါ...။
ႏွစ္သက္ပါကပုစြန္ဆိတ္အေသးစားေလးမ်ားလည္းထည့္ၿပီးေၾကာ္လို.ရပါ
တယ္.။
ထို.ေနာက္ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ား၊ခ်ဥ္ေပါင္ေပါင္းတို.ကိုေပါင္းထည့္ၿပီး..
လိုအပ္တဲ့အရသာေတြကိုခ်က္ခ်င္းၿဖည့္စြက္ေပးရပါမယ္...။
ေနာက္ဆုံးမီးၿပင္းကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီးထည့္ထားတဲ့..ဆီအားလုံးနီးပါးၿပန္ထြက္လာသည္အထိေၾကာ္ေပးရပါမယ္...။
မွတ္ခ်က္..။
*******
ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ရာမွာ..ဆီကိုလိုအပ္သေလာက္အသုံးၿပဳရမွာၿဖစ္ၿပီး.....
မလိုအပ္( မၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါမွ ) ၿပန္စစ္ထုတ္ယူရပါတယ္...။
ဆီအသုံးၿပဳမွဳနည္းပါက..( ေရက်န္ပါက) ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ပာာ..ၾကာရွည္မထားခံပဲမွိဳလိုက္တတ္ပါတယ္...။
ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား
============
****************
ခ်ဥ္ေပါင္.................
ပုစြန္ေၿခာက္..............
ၾကက္သြန္နီ...............၂
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............ ၇တက္ (ညွက္ေနေအာင္ေထာင္း)
ငပိစိမ္းဆား..............၅
ငရုတ္သီးစိမ္း............ ၁၀ ေတာင့္ခန္ ့
မွ်စ္.....................
ရုံးပတီသီး/
ပာင္းခတ္မွဳန္.............
ငါးငံၿပာရည္..............
ဆီ........................
( ၿပီးမွ..ၿပန္စစ္ယူပါ)
ရိုးတံမပါတဲ့ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေ
ၿပီးေစးေထြးသြားသည္အထိ...အေ
(ခ်ဥ္ေပါင္ကိုေပါင္းတယ္လို ့ေခၚၾကပါတယ္)
ၾကက္သြန္နီ၊ အၿဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို.ကိုနႏြင္းမ
အမွ်င္ၿခစ္ထားတဲ့မွ်စ္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ခရမ္းသီး ၊ ရုံးပတီသီး တို.ထည့္ေပါင္းၿပီးမီးၿပင္း
သတ္ေပးပါ...။
ႏွစ္သက္ပါကပုစြန္ဆိတ္အေသးစာ
တယ္.။
ထို.ေနာက္ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင
လိုအပ္တဲ့အရသာေတြကိုခ်က္ခ်င
ေနာက္ဆုံးမီးၿပင္းကိုေလွ်ာ့
မွတ္ခ်က္..။
*******
ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ရာမွာ..ဆီကို
မလိုအပ္( မၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါမွ ) ၿပန္စစ္ထုတ္ယူရပါတယ္...။
ဆီအသုံးၿပဳမွဳနည္းပါက..( ေရက်န္ပါက) ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ပာာ..ၾကာရွည္
ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား
============
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။