ေလျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေအာင္
===================
===================
သင္ရဲ႕ ကုိလက္စထေရာကို ပုံမွန္အဆင့္ေရာက္ေအာင္
ထိန္းထားႏုိင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တာကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လုိ႔
သင္ထင္ေနပါသလား။ နယူးေယာက္ တကၠသုိလ္မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြ
ေလ့လာမႈအရ ကိုလက္စထေရာဟာ ေလျဖတ္တာအေပၚ ဘယ္လုိမွ
အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ မရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေလျဖတ္တာ ျဖစ္ေစတဲ့
အဓိက အေၾကာင္းရင္းဟာ ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္ အဆီေၾကာင့္ပါ။ ေသြးတြင္း
ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆင့္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထားႏုိင္မယ္ဆုိရင္
ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခ ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက
ဆုိပါတယ္။ ေအာက္ပါအတုိင္း ျပဳလုပ္ပါ။
၁။ ဗီတာမင္အီး မွီဝဲပါ
မၾကာခင္က ေလ့လာမႈအရ Tocoterienols အမ်ဳိးအစား ဗီတာမင္အီးကို ေန႔စဥ္
၁၂၀ မီလီဂရမ္ မွီဝဲတာေၾကာင့္ အသည္း၊ အူနဲ႔ အဆီဆဲလ္ေတြမွ
ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ိုက္ (TG) ထုတ္လုပ္မႈ ေႏွးေကြးသြားၿပီး TG အဆင့္ ၂၈
ရာခုိင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Tocoterienols ဟာ အဆီမွာ
ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အစာမရွိဘဲ မွီဝဲမယ့္အစား အစာနဲ႔အတူ
မွီဝဲရင္ စုပ္ယူႏႈန္း ႏွစ္ဆခန္႔ ျမင့္မားႏုိင္ပါတယ္။
၂။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (White Tea) ေသာက္ပါ
လက္ဖက္ပင္မွ White Tea ျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ရာမွာ လုပ္ရတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္
နည္းတာေၾကာင့္ အပင္ျဒပ္ေပါင္းရဲ႕ အက်ဳိးအာနိသင္ေတြ ပိုမုိရရွိကာ
အသည္းအတြက္ အာဟာရျဖစ္ေစၿပီး TG ထုတ္လုပ္မႈကိုလည္း
စိစစ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ၁၆ ေအာင္စခန္႔ White Tea ေသာက္တာေၾကာင့္
၂၄ နာရီအတြင္း TG ျမင့္တက္မႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆုိဒါပါဝင္တဲ့
အခ်ဳိရည္ေတြ အမ်ားႀကီး ေသာက္သံုးတတ္သူေတြ အေနနဲ႔ White Tea ကို
ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွ ဆုိဒါကို စုပ္ယူမႈ ျမန္ဆန္ၿပီး TG
အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္လာတာကို White Tea မွ ညတြင္းခ်င္း ျပန္လည္
ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ပဲမုန္႔စားပါ
ပဲပိစပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း Isoflavones ေတြဟာ အသည္းနဲ႔
အဆီဆဲလ္အတြင္း TG ထုတ္လုပ္မႈကို ကန္႔သတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ပဲေလွာ္လက္တစ္ဆုပ္စာ ဒါမွမဟုတ္ ပဲဟင္းကို ေန႔တုိင္း စားတာေၾကာင့္
ေျခာက္ပတ္အၾကာမွာ TG အဆင့္ ၁၂ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔
ကေနဒါမွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
၄။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာေၾကာင့္ ႂကြက္သားေတြ အလုပ္ပုိလုပ္ရပါတယ္။
ႂကြက္သားေတြ အလုပ္ပိုလုပ္ႏုိင္ဖို႔ ေလာင္စာအျဖစ္ အဆီေတြ လုိအပ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေလ့က်င့္ခန္းကို ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၃၀ ပံုမွန္ျပဳလုပ္ရင္ အဆီေတြ
ျမန္ျမန္ေလာင္ကၽြမ္းၿပီး ညတြင္းခ်င္း TG အဆင့္ ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္း
က်ဆင္းသြားႏုိင္ပါတယ္။ သင္ဟာ ထုိက္ခ်ိ၊ ေယာဂ၊ ေရကူးတာ ဒါမွမဟုတ္
စကားတေျပာေျပာနဲ႔ လမ္းေလွ်ာက္တာလုိမ်ဳိး ခႏၶာကိုယ္မွ ေခၽြးမထြက္တဲ့
ေလ့က်င့္ခန္း အမ်ဳိးအစားကို ေရြးခ်ယ္မယ္ဆုိရင္ အက်ဳိးေက်းဇူး ႏွစ္ဆ
ပိုရႏုိင္တယ္လုိ႔ ဂ်ဳ႕တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း
အျပင္းအထန္လုပ္တာေၾကာင့္ အဆီစာနဲ႔ ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္စာေတြ
စားခ်င္စိတ္မ်ားေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ႏိုင္ၿပီး သင္ေလာင္ကၽြမ္းသြားတဲ့ အဆီထက္
ကယ္လုိရီပုိၿပီး အစာေတြ စားသံုးမိကာ ပိုလွ်ံေနတဲ့ အစာေတြဟာ
ေသြးေၾကာေတြ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့ TG အျဖစ္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ
စုေဆာင္းမိႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ထုိင္ရာမွ မၾကာခဏ မတ္တပ္ရပ္ပါ
သင့္အလုပ္စားပြဲေပၚမွ တစ္နာရီတစ္ခါ တစ္မိနစ္ေလာက္
လမ္းထေလွ်ာက္တာေၾကာင့္ သင္ထုိင္ခံုေပၚမွာ အၾကာႀကီး ထုိင္ေနတာထက္
သင္ရဲ႕ TG အဆင့္ သိသိသာသာ က်ဆင္းႏိုင္တယ္လုိ႔ ၾသစေၾတးလ်မွ
ေလ့လာမႈအသစ္အရ သိရပါတယ္။ မၾကာခဏ ထၿပီး လႈပ္ရွားမႈလုပ္တာေၾကာင့္
TG ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖုိ႔ အလြန္အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ မ်ားမ်ား
ေရြ႕လ်ားႏုိင္ဖုိ႔ လိုအပ္တဲ့ ေလာင္စာအတြက္ TG ေတြ ပိုမုိေလာင္ကၽြမ္းရလုိ႔ပါ။
၆။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကို အသံုးျပဳပါ
သင္စားတဲ့ ဟင္းေတြ၊ အထူးသျဖင့္ ဆီျပန္ဟင္းေတြထဲမွာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
သစ္ႀကံပုိးေခါက္၊ ေလးညႇင္းပြင့္၊ နံနံပင္၊ ဇီယာ အစရွိတဲ့
ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္
မဆလာေတြကို အသံုးျပဳရင္ TG အဆင့္ ၃၃ ရာခုိင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔
ပန္ျပည္နယ္မွ သုေတသီေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။
Tip! - TG အဆင့္ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္သည့္ အားျဖည့္ေဆးဝါးမ်ား
၁) အုိမီဂါ-၃၊
၂) Niacin ဗီတာမင္ဘီ အမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီး ဒီေဆးကို မွီဝဲတာေၾကာင့္ TG
အဆင့္ကို ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးကို အကာအကြယ္ေပးတဲ့
ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ (HDL) အဆင့္ကိုိ ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
===================
===================
သင္ရဲ႕ ကုိလက္စထေရာကို ပုံမွန္အဆင့္ေရာက္ေအာင္
ထိန္းထားႏုိင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တာကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လုိ႔
သင္ထင္ေနပါသလား။ နယူးေယာက္ တကၠသုိလ္မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြ
ေလ့လာမႈအရ ကိုလက္စထေရာဟာ ေလျဖတ္တာအေပၚ ဘယ္လုိမွ
အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ မရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေလျဖတ္တာ ျဖစ္ေစတဲ့
အဓိက အေၾကာင္းရင္းဟာ ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္ အဆီေၾကာင့္ပါ။ ေသြးတြင္း
ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆင့္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထားႏုိင္မယ္ဆုိရင္
ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခ ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက
ဆုိပါတယ္။ ေအာက္ပါအတုိင္း ျပဳလုပ္ပါ။
၁။ ဗီတာမင္အီး မွီဝဲပါ
မၾကာခင္က ေလ့လာမႈအရ Tocoterienols အမ်ဳိးအစား ဗီတာမင္အီးကို ေန႔စဥ္
၁၂၀ မီလီဂရမ္ မွီဝဲတာေၾကာင့္ အသည္း၊ အူနဲ႔ အဆီဆဲလ္ေတြမွ
ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ိုက္ (TG) ထုတ္လုပ္မႈ ေႏွးေကြးသြားၿပီး TG အဆင့္ ၂၈
ရာခုိင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Tocoterienols ဟာ အဆီမွာ
ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အစာမရွိဘဲ မွီဝဲမယ့္အစား အစာနဲ႔အတူ
မွီဝဲရင္ စုပ္ယူႏႈန္း ႏွစ္ဆခန္႔ ျမင့္မားႏုိင္ပါတယ္။
၂။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (White Tea) ေသာက္ပါ
လက္ဖက္ပင္မွ White Tea ျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ရာမွာ လုပ္ရတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္
နည္းတာေၾကာင့္ အပင္ျဒပ္ေပါင္းရဲ႕ အက်ဳိးအာနိသင္ေတြ ပိုမုိရရွိကာ
အသည္းအတြက္ အာဟာရျဖစ္ေစၿပီး TG ထုတ္လုပ္မႈကိုလည္း
စိစစ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ၁၆ ေအာင္စခန္႔ White Tea ေသာက္တာေၾကာင့္
၂၄ နာရီအတြင္း TG ျမင့္တက္မႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆုိဒါပါဝင္တဲ့
အခ်ဳိရည္ေတြ အမ်ားႀကီး ေသာက္သံုးတတ္သူေတြ အေနနဲ႔ White Tea ကို
ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွ ဆုိဒါကို စုပ္ယူမႈ ျမန္ဆန္ၿပီး TG
အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္လာတာကို White Tea မွ ညတြင္းခ်င္း ျပန္လည္
ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ပဲမုန္႔စားပါ
ပဲပိစပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း Isoflavones ေတြဟာ အသည္းနဲ႔
အဆီဆဲလ္အတြင္း TG ထုတ္လုပ္မႈကို ကန္႔သတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ပဲေလွာ္လက္တစ္ဆုပ္စာ ဒါမွမဟုတ္ ပဲဟင္းကို ေန႔တုိင္း စားတာေၾကာင့္
ေျခာက္ပတ္အၾကာမွာ TG အဆင့္ ၁၂ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔
ကေနဒါမွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
၄။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာေၾကာင့္ ႂကြက္သားေတြ အလုပ္ပုိလုပ္ရပါတယ္။
ႂကြက္သားေတြ အလုပ္ပိုလုပ္ႏုိင္ဖို႔ ေလာင္စာအျဖစ္ အဆီေတြ လုိအပ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေလ့က်င့္ခန္းကို ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၃၀ ပံုမွန္ျပဳလုပ္ရင္ အဆီေတြ
ျမန္ျမန္ေလာင္ကၽြမ္းၿပီး ညတြင္းခ်င္း TG အဆင့္ ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္း
က်ဆင္းသြားႏုိင္ပါတယ္။ သင္ဟာ ထုိက္ခ်ိ၊ ေယာဂ၊ ေရကူးတာ ဒါမွမဟုတ္
စကားတေျပာေျပာနဲ႔ လမ္းေလွ်ာက္တာလုိမ်ဳိး ခႏၶာကိုယ္မွ ေခၽြးမထြက္တဲ့
ေလ့က်င့္ခန္း အမ်ဳိးအစားကို ေရြးခ်ယ္မယ္ဆုိရင္ အက်ဳိးေက်းဇူး ႏွစ္ဆ
ပိုရႏုိင္တယ္လုိ႔ ဂ်ဳ႕တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း
အျပင္းအထန္လုပ္တာေၾကာင့္ အဆီစာနဲ႔ ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္စာေတြ
စားခ်င္စိတ္မ်ားေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ႏိုင္ၿပီး သင္ေလာင္ကၽြမ္းသြားတဲ့ အဆီထက္
ကယ္လုိရီပုိၿပီး အစာေတြ စားသံုးမိကာ ပိုလွ်ံေနတဲ့ အစာေတြဟာ
ေသြးေၾကာေတြ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့ TG အျဖစ္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ
စုေဆာင္းမိႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ထုိင္ရာမွ မၾကာခဏ မတ္တပ္ရပ္ပါ
သင့္အလုပ္စားပြဲေပၚမွ တစ္နာရီတစ္ခါ တစ္မိနစ္ေလာက္
လမ္းထေလွ်ာက္တာေၾကာင့္ သင္ထုိင္ခံုေပၚမွာ အၾကာႀကီး ထုိင္ေနတာထက္
သင္ရဲ႕ TG အဆင့္ သိသိသာသာ က်ဆင္းႏိုင္တယ္လုိ႔ ၾသစေၾတးလ်မွ
ေလ့လာမႈအသစ္အရ သိရပါတယ္။ မၾကာခဏ ထၿပီး လႈပ္ရွားမႈလုပ္တာေၾကာင့္
TG ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖုိ႔ အလြန္အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ မ်ားမ်ား
ေရြ႕လ်ားႏုိင္ဖုိ႔ လိုအပ္တဲ့ ေလာင္စာအတြက္ TG ေတြ ပိုမုိေလာင္ကၽြမ္းရလုိ႔ပါ။
၆။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကို အသံုးျပဳပါ
သင္စားတဲ့ ဟင္းေတြ၊ အထူးသျဖင့္ ဆီျပန္ဟင္းေတြထဲမွာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
သစ္ႀကံပုိးေခါက္၊ ေလးညႇင္းပြင့္၊ နံနံပင္၊ ဇီယာ အစရွိတဲ့
ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္
မဆလာေတြကို အသံုးျပဳရင္ TG အဆင့္ ၃၃ ရာခုိင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔
ပန္ျပည္နယ္မွ သုေတသီေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။
Tip! - TG အဆင့္ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္သည့္ အားျဖည့္ေဆးဝါးမ်ား
၁) အုိမီဂါ-၃၊
၂) Niacin ဗီတာမင္ဘီ အမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီး ဒီေဆးကို မွီဝဲတာေၾကာင့္ TG
အဆင့္ကို ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးကို အကာအကြယ္ေပးတဲ့
ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ (HDL) အဆင့္ကိုိ ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။