လိပ္ေခါင္းေရာဂါပုိမုိဆုိးရ ြားေစႏုိင္သည့္ အစားအစာမ်ား
-------------------------- -------------------------- ----- #ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
လူအမ်ားစုက ပံုမွန္၀မ္းခ်ဳပ္တတ္တဲ့အက်င ့္ ဒါမွမဟုတ္ ခရီးသြားရာမွာ ၀မ္းေအာင့္ထားတတ္တဲ့အက်င့္ေ တြေၾကာင့္ ၀မ္းသြားရင္း ေသြးပါတာလုိ၊ လိပ္ေခါင္းအနည္းငယ္ ထြက္တာလုိမ်ဳိး ျဖစ္ဖူးၾကမွာပါ။ လိပ္ေခါင္းအမ်ဳိးအစားအမ်ားစ ုက
ရက္အနည္းငယ္အတြင္း သူ႔ဘာသာသူ ေပ်ာက္ကင္းသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြက လိပ္ေခါင္းေရာဂါကုိ ပုိမုိဆုိးရြားသြားေစႏုိင္ၿ ပီး ခဲြစိတ္ကုသမႈခံယူရတဲ့အထိ ျဖစ္သြားႏုိင္တာမုိ႔ လိပ္ေခါင္းျဖစ္ခါစမွာ ေရွာ
င္ရွားသင့္တဲ့အစားအစာေတြကုိ ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
---
#အမွ်င္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ_အစားအ စာမ်ား
အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့အစားအစာေတြက ၀မ္းခ်ဳပ္တာနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္တာကုိ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ လူတုိင္းနီးပါး သိရွိထားၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိသူေတြအေန နဲ႔
အလြန္႔အလြန္မ်ားျပားတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္တဲ့အစားအစာေတြကုိ
ေရွာင္ရွားသင့္တာက အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ၀မ္းရဲ႕ အရြယ္အစားကုိ
ႀကီးထြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ ။
---
#ဖြပ္ဖြပ္ျဖဴေအာင္ဖြပ္ထားေသ ာ_ေကာက္ႏွံမ်ား
လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိတာေၾကာင္ ့ အမွ်င္ဓာတ္ပါ၀င္တဲ့အစာကုိ လံုး၀ျဖတ္ရမယ္လုိ႔ေတာ့ မဆုိလုိပါဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္အသင့္အတင့္ပါ၀င္တ ဲ့
ပန္းေဂၚဖီ၊ စြံပလြန္သီး၊ ဆင္ေခါင္းပဲ၊ ဆီးသီးနဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကိုေတာ့
စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္လံုး၀ မပါ၀င္တဲ့ ဖြပ္ဖြပ္ျဖဴေအာင္
ဖြပ္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြက ၀မ္းခ်ဳပ္ေစႏုိင္တာမုိ႔ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
---
#ျပဳျပင္ထားေသာ_အစားအစာမ်ား
ျပဳျပင္ထားတဲ့အစားအစာေတြမွာ
အာဟာရအနည္းငယ္သာပါ၀င္ၿပီး ဓာတုပစၥည္း ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့အတြက္
လိပ္ေခါင္းရွိသူေတြ ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္းေတြက
ေရာင္ရမ္းမႈကုိ ပုိုမိုဆုိးရြားေစႏုိင္တာေၾ ကာင့္ လိပ္ေခါင္းေ
ၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ေ၀ဒနာေတြကုိ ပုိမုိခံစားရႏုိင္ပါတယ္။
---
#အငန္လြန္ကဲေသာ_အစားအစာမ်ား
ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့အစား အစာေတြက
က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဘူးဆုိတာေတာ့ သိၾကၿပီး ျဖစ္မွာပါ။
အငန္လြန္ကဲတဲ့အစားအစာေတြက ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ေစႏုိင္တဲ့ အတြက္ ၀မ္းခ်ဳပ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္
ဒီအစားအစာေတြက ေလပြေစႏုိင္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ပုိမုိဆုိးရြားလာေစႏုိင္ပါတ ယ္။
---
#ႏို႔ႏွင့္_ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ ်ား
ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြက လိပ္ေခါင္းေရာဂါေၾကာင့္ နာက်င္မႈေ၀ဒနာကို ပုိမုိဆုိးရြားေစႏုိင္တယ္လု ိ႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ဆုိပါတယ္။ ဂက္စ္ထုတ္လုပ္မႈလြန္ကဲတဲ့အတ ြက္ေၾကာင့္လုိ႔ ရွင္းျပပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းစားသံုးတာ မ်ားတာေၾကာင့္ ၀မ္းသြားတဲ့ပမာဏ ပုိမ်ားလာႏုိင္တဲ့အတြက္ပါလု ိ႔လည္း ဆုိပါတယ္။
---
#အစပ္စာမ်ား
လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိသူ (အထူးသျဖင့္ လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ ၀မ္းသြားရင္ ေသြးပါသူ) ေတြအေနနဲ႔ အစပ္စာကုိ အထူးေရွာင္သင့္ပါတယ္။ အစပ္စာစားတာေၾကာင့္ ပုိၿပီး ၀မ္းသြားတဲ့အခါမွာ နာက်င္မႈေ၀ဒနာ ပုိမုိဆုိးရြားႏုိင္တာေၾကာင ့္ပါ။
---
#မမွည့္ေသာ_သစ္သီးမ်ား
မမွည့္ေသးတဲ့ သစ္သီးေတြကုိ စားသံုးတဲ့အခါမွာ သင္ရဲ႕ အစာေျခစနစ္က သူတုိ႔ကုိ အစာေျခဖုိ႔ ခက္ခက္ခဲခဲ အလုပ္လုပ္ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ငွက္ေပ်ာသီးလုိမ်ဳိး အသီးေတြကုိ အစိမ္းစားတာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္တဲ့အတြက္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ပုိမုိဆုိးရြားႏုိင္ပါတယ္။
---
#အယ္လ္ကုိေဟာ
အယ္လ္ကုိေဟာေတြက ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ေရဓာတ္ကုိ ခန္းေျခာက္ေစႏုိင္တာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ေစႏုိင္ၿပီး လိပ္ေခါင္းပုိမုိဆုိးရြားႏု ိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အယ္လ္ကုိေဟာေတြက အစာေျခစနစ္ကုိ အေႏွာင့္အယွက္ေပးႏုိင္တဲ့အတ ြက္ ၀မ္းေရြ႕လ်ားမႈျပဳလုပ္တုိင္ း နာက်င္မႈေ၀ဒနာ ပုိမုိ ခံစားရႏုိင္ပါတယ္။
#ေကာ္ဖီ
ေကာ္ဖီကလည္း အယ္လ္ကုိေဟာလုိမ်ဳိးပဲ ဆီးရႊင္ေစႏုိင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ႏုိင္တဲ့အတ ြက္ ၀မ္းခ်ဳပ္ကာ ေ၀ဒနာကုိ ပုိမုိဆုိးရြားေစႏုိင္ပါတယ္ ။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal 596)
#Good_Health_Journal_Faceb ook_Page တြင္ ယခုကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရးႏွင့္အလွအပေဆာင္း ပါးမ်ားကုိ ဖတ္႐ႈႏုိင္ပါသည္။
--------------------------
လူအမ်ားစုက ပံုမွန္၀မ္းခ်ဳပ္တတ္တဲ့အက်င
ရက္အနည္းငယ္အတြင္း သူ႔ဘာသာသူ ေပ်ာက္ကင္းသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြက လိပ္ေခါင္းေရာဂါကုိ ပုိမုိဆုိးရြားသြားေစႏုိင္ၿ
င္ရွားသင့္တဲ့အစားအစာေတြကုိ
---
#အမွ်င္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ_အစားအ
အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့အစားအစာေတြက ၀မ္းခ်ဳပ္တာနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္တာကုိ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ လူတုိင္းနီးပါး သိရွိထားၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိသူေတြအေန
---
#ဖြပ္ဖြပ္ျဖဴေအာင္ဖြပ္ထားေသ
လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိတာေၾကာင္
---
#ျပဳျပင္ထားေသာ_အစားအစာမ်ား
ျပဳျပင္ထားတဲ့အစားအစာေတြမွာ
ၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ေ၀ဒနာေတြကုိ ပုိမုိခံစားရႏုိင္ပါတယ္။
---
#အငန္လြန္ကဲေသာ_အစားအစာမ်ား
ဆုိဒီယမ္ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့အစား
ဒီအစားအစာေတြက ေလပြေစႏုိင္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ပုိမုိဆုိးရြားလာေစႏုိင္ပါတ
---
#ႏို႔ႏွင့္_ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ
ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြက လိပ္ေခါင္းေရာဂါေၾကာင့္ နာက်င္မႈေ၀ဒနာကို ပုိမုိဆုိးရြားေစႏုိင္တယ္လု
---
#အစပ္စာမ်ား
လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွိသူ (အထူးသျဖင့္ လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ ၀မ္းသြားရင္ ေသြးပါသူ) ေတြအေနနဲ႔ အစပ္စာကုိ အထူးေရွာင္သင့္ပါတယ္။ အစပ္စာစားတာေၾကာင့္ ပုိၿပီး ၀မ္းသြားတဲ့အခါမွာ နာက်င္မႈေ၀ဒနာ ပုိမုိဆုိးရြားႏုိင္တာေၾကာင
---
#မမွည့္ေသာ_သစ္သီးမ်ား
မမွည့္ေသးတဲ့ သစ္သီးေတြကုိ စားသံုးတဲ့အခါမွာ သင္ရဲ႕ အစာေျခစနစ္က သူတုိ႔ကုိ အစာေျခဖုိ႔ ခက္ခက္ခဲခဲ အလုပ္လုပ္ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ငွက္ေပ်ာသီးလုိမ်ဳိး အသီးေတြကုိ အစိမ္းစားတာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္တဲ့အတြက္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ပုိမုိဆုိးရြားႏုိင္ပါတယ္။
---
#အယ္လ္ကုိေဟာ
အယ္လ္ကုိေဟာေတြက ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ေရဓာတ္ကုိ ခန္းေျခာက္ေစႏုိင္တာေၾကာင့္
#ေကာ္ဖီ
ေကာ္ဖီကလည္း အယ္လ္ကုိေဟာလုိမ်ဳိးပဲ ဆီးရႊင္ေစႏုိင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ႏုိင္တဲ့အတ
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal 596)
#Good_Health_Journal_Faceb
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။