ေဂါက္ေရာဂါ နဲ႔ အစားအစာ
.
နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေဂါက္ေရာဂါကိုု ကုုသရာမွာ ျပဴရင္း ( purine )
အနည္းနဲ႔ အမ်ား ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ မွန္သမ ွ်ကိုု ေရွာင္ၾကဥ္ဖိုု႔သာ
အာရံုုစိုုက္ခဲ့ၾကပါတယ္ ။
ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာ စာရင္းဟာ ရွည္လ်ားၿပီး ၊ လိုုက္နာဖိုု႔လည္း
ခက္ခဲပါတယ္ ။
.
အခုုေခတ္မွာေတာ့ ေလ့လာစူးစမ္းမႈမ်ားက ေဂါက္ေရာဂါကုုသရာမွာ
အစာအေသာက္ ပံုုစံေတြကိုု ျပတ္ျပတ္ထင္ထင္ ေဖာ္ထုုတ္နိုုင္လာပါတယ္ ။
တခ်ိဳ႕ အစားအေသာက္ကေတာ့ လံုုးလံုုး ေရွာင္သင့္ၿပီး ၊
တခ်ိဳ႕ ကေတာ့ ျပဴရင္း ( purine ) ပါ၀င္ေနေစကာမူ ေရွာင္စရာ
မလိုုေၾကာင္း သိရွိလာပါတယ္ ။
တခ်ိဳ႕ ကိုုေတာ့ ယူရစ္အက္ဆစ္ကိုု ထိန္းခ်ဳပ္ဖိုု႔ ျဖည့္စြက္ စားေသာက္ဖိုု႕
လိုုေၾကာင္း ေတြ႕ ရွိလာပါတယ္ ။
ေရာဂါကုုရာမွာ က်န္းမာတဲ့ ကိုုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းဖိုု႕ ၊ က်န္းမာေစတဲ့
အစားအေသာက္ စားေသာက္ဖိုု႔ ဦးတည္ခ်က္ ထားလာပါတယ္ ။
.
စားေသာက္ပံုု
.
၀ိတ္ခ်ဖိုု႔ လိုုပါတယ္ ..
အ၀လြန္ျခင္း ၊ အလြန္၀ျခင္း ဟာ ေဂါက္ေရာဂါကိုု ပိုုဆိုုးေစပါတယ္ ။
ျပဴရင္း ကိုု ထိန္းဖိုု႔သာမက ကယ္လိုုရီ ထိန္းဖိုု႔ပါ အေရးႀကီးပါတယ္ ။
၀ိတ္က်လာပါက ျပဴရင္း မေရွာင္ရပဲနဲ႔ ယူရစ္အက္ဆစ္ က်လာၿပီး ၊
အဆစ္ေရာင္တဲ့အႀကိမ္ေရ ေလ်ာ့သြားေစပါတယ္ ။
၀ိတ္က်သြားရင္ အဆစ္ေတြေပၚ ဒဏ္ပိတာလည္း ေလ်ာ့သြားပါတယ္ ။
.
ကာဘိုုဟိုုက္ၿဒိတ္မ်ား .
.
အသီး အရြက္ အေစ့အႏွံ ပိုုစားေပးရပါမယ္ ။
ေပါင္မုုန္႔ျဖဴ ၊ ကိတ္မုုန္႔ ၊ သၾကားလံုုး ၊ သၾကားဓါတ္လြန္ကဲတဲ့
အခ်ိဳရည္မ်ား ၊ ေျပာင္းသၾကား ( high-fructose corn syrup ) ပါတဲ့
အခ်ိဳရည္ ( ဥပမာ ကုုတ္ ၊ ကိုုလာ လိုု အခ်ိဳရည္ ) ေတြ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
.
ေရ
.
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးရပါမယ္ ။
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းက အဆစ္ကိုုက္ျခင္း ေလ်ာ့ပါးတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ
ရွိပါတယ္ ။
ေရကိုု တေန႔ ၈ေအာင္စ ခြက္ ၊ ၁၆ခြက္ေလာက္ ေသာက္ဖိုု႔ လိုုပါတယ္ ။
ေရ ၈ေအာင္စ ဆိုုတာ ၁လီတာ ေရသန္႔ဗူး ၄ပံုု ၁ပံုု နီးပါး ရွိပါတယ္ ။
.
အဆီ
.
ျပည့္၀ဆီမ်ားေပးသည့္ အနီေရာင္အသား ၊ အဆီမ်ားေသာ ၾကက္ ဘဲ ၊
အဆီမ်ားေသာ နိုု႔ထြက္ပစၥည္းေတြ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
.
ပရိုုတိန္း
.
အဆီနည္းေသာအသား ၊ ငါး ၊ ၾကက္ ၊ ဘဲ တိုု႔ကိုု
တေန႔ ၇ က်ပ္သားကေန ၁၀က်ပ္သားေလာက္ပဲ စားရပါမယ္ ။
အဆီထုုတ္ထားတဲ့ နိုု႔ ၊ အဆီနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ စားနိုုင္ပါတယ္ ။
.
ေအာက္ပါ အစားအစာေတြက ျဖည့္စြက္စားရမယ့္ အစားအစာေတြ
ျဖစ္ပါတယ္ ။
~ ျပဴရင္း မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ ဟင္းရြက္မ်ား ( High-purine vegetables )
.
ျပဴရင္းမ်ားစြာပါ၀င္ေသာ ဟင္းရြက္မ်ားက ေဂါက္ေရာဂါကိုု ပိုုၿပီး မဆိုုး
ေစနိုုင္ပါဘူး ။
ျပဴရင္းအေတာ္အတန္ မ်ားမ်ားပါ၀င္တဲ့
ကညြတ္ ( asparagus )
ဟင္းနုုနယ္ ( spinach )
ပဲေစ့ ၊ ပဲပင္ ( peas )
ေဂၚဖီပန္းပြင့္ ( cauliflower )
မိႈ ( mushrooms )
ပဲေတာင့္ ( beans )
ပဲနီေလး ( lentils )
စ တာေတြဟာ ပရိုုတိန္းဓါတ္ၾကြယ္၀လိုု႔ စားေပးရပါမယ္ ။
မေရွာင္ရပါဘူး ။
.
ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာမ်ား .
~ ျပဴရင္မ်ားေသာ ကလီစာမ်ား ( Organ and glandular meats )
အသည္း ( liver )
ေက်ာက္ကပ္ ( kidney )
တိုု႔ဟာ ျပဴရင္းမ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ယူရစ္အက္ဆစ္ တက္ေစလိုု႔ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
~ ပင္လယ္စာမ်ား
ငါးပါးနီ ( anchovies )
ငါးသေလာက္ ( herring, )
ဆာဒင္း ( sardines )
ေယာက္သြား ( mussels )
ခံုုးေကာင္ ( scallops )
ထေရာက္ငါး ( trout )
ငါးႀကီးဆီထုုတ္ယူႏိုုင္ေသာ ငါးႀကီး ( haddock )
မက္ကရယ္ငါး ( mackerel )
တူနာငါး ( tuna )
တိုု႔ဟာ ျပဴရင္းမ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ယူရစ္အက္ဆစ္ တက္ေစလိုု႔ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
~ အရက္ ( Alcohol )
အယ္ကိုုေဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္က ယူရစ္အက္ဆစ္ ထုုတ္လုုပ္မႈ
မ်ားလာေစတယ္ လိုု႔ ယူဆပါတယ္ ။
အယ္ကိုုေဟာက ေရဓါတ္ ခန္းေျခာက္ေစပါတယ္ ။
ဘီယာကေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါကိုု ပိုုလည္းဆိုုးေစပါတယ္ ၊
ထပ္ထပ္ၿပီးလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္ ။
၀ိုုင္အေၾကာင္းကေတာ့ မသဲကြဲပါဘူး ။
( အရက္ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္ကေတာ့ မိမိဆရာ၀န္ အႀကံညာဏ္နဲ႔
မိမိအေတြ႕ အႀကံဳ ကိုု လိုုက္နာရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ။
~ ဗီတာမင္ စီ ( Vitamin C )
ဗီတာမင္ စီ က ယူရစ္အက္ဆစ္ ပမာဏ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ စီ ၂၅၀ မီလီဂရမ္ ၂ျပား ( 500-milligram vitamin C )
ကိုု ေန႔စဥ္ ျဖည့္စြက္ စားေပးနိုုင္ပါတယ္ ။
~ ေကာ္ဖီ ( Coffee )
ေကာ္ဖီက ေဂါက္ ကိုု သက္သာေစပါတယ္ ။
~ ခ်ယ္ရီ ( Cherries )
ခ်ယ္ရီသီးမ်ားစားျခင္းက ေဂါက္ကိုုက္ခဲျခင္းမ်ား အျဖစ္နည္းေစပါတယ္ ။
.
ေျပာင္းလဲလာတဲ့ ကုုသမႈမ်ားကိုု သိရွိႏိုုင္ေစဖိုု႔ တင္ျပရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္ ။
.
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
Dr. Myint Thein
July 23, 2016
.
နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေဂါက္ေရာဂါကိုု ကုုသရာမွာ ျပဴရင္း ( purine )
အနည္းနဲ႔ အမ်ား ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ မွန္သမ ွ်ကိုု ေရွာင္ၾကဥ္ဖိုု႔သာ
အာရံုုစိုုက္ခဲ့ၾကပါတယ္ ။
ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာ စာရင္းဟာ ရွည္လ်ားၿပီး ၊ လိုုက္နာဖိုု႔လည္း
ခက္ခဲပါတယ္ ။
.
အခုုေခတ္မွာေတာ့ ေလ့လာစူးစမ္းမႈမ်ားက ေဂါက္ေရာဂါကုုသရာမွာ
အစာအေသာက္ ပံုုစံေတြကိုု ျပတ္ျပတ္ထင္ထင္ ေဖာ္ထုုတ္နိုုင္လာပါတယ္ ။
တခ်ိဳ႕ အစားအေသာက္ကေတာ့ လံုုးလံုုး ေရွာင္သင့္ၿပီး ၊
တခ်ိဳ႕ ကေတာ့ ျပဴရင္း ( purine ) ပါ၀င္ေနေစကာမူ ေရွာင္စရာ
မလိုုေၾကာင္း သိရွိလာပါတယ္ ။
တခ်ိဳ႕ ကိုုေတာ့ ယူရစ္အက္ဆစ္ကိုု ထိန္းခ်ဳပ္ဖိုု႔ ျဖည့္စြက္ စားေသာက္ဖိုု႕
လိုုေၾကာင္း ေတြ႕ ရွိလာပါတယ္ ။
ေရာဂါကုုရာမွာ က်န္းမာတဲ့ ကိုုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းဖိုု႕ ၊ က်န္းမာေစတဲ့
အစားအေသာက္ စားေသာက္ဖိုု႔ ဦးတည္ခ်က္ ထားလာပါတယ္ ။
.
စားေသာက္ပံုု
.
၀ိတ္ခ်ဖိုု႔ လိုုပါတယ္ ..
အ၀လြန္ျခင္း ၊ အလြန္၀ျခင္း ဟာ ေဂါက္ေရာဂါကိုု ပိုုဆိုုးေစပါတယ္ ။
ျပဴရင္း ကိုု ထိန္းဖိုု႔သာမက ကယ္လိုုရီ ထိန္းဖိုု႔ပါ အေရးႀကီးပါတယ္ ။
၀ိတ္က်လာပါက ျပဴရင္း မေရွာင္ရပဲနဲ႔ ယူရစ္အက္ဆစ္ က်လာၿပီး ၊
အဆစ္ေရာင္တဲ့အႀကိမ္ေရ ေလ်ာ့သြားေစပါတယ္ ။
၀ိတ္က်သြားရင္ အဆစ္ေတြေပၚ ဒဏ္ပိတာလည္း ေလ်ာ့သြားပါတယ္ ။
.
ကာဘိုုဟိုုက္ၿဒိတ္မ်ား .
.
အသီး အရြက္ အေစ့အႏွံ ပိုုစားေပးရပါမယ္ ။
ေပါင္မုုန္႔ျဖဴ ၊ ကိတ္မုုန္႔ ၊ သၾကားလံုုး ၊ သၾကားဓါတ္လြန္ကဲတဲ့
အခ်ိဳရည္မ်ား ၊ ေျပာင္းသၾကား ( high-fructose corn syrup ) ပါတဲ့
အခ်ိဳရည္ ( ဥပမာ ကုုတ္ ၊ ကိုုလာ လိုု အခ်ိဳရည္ ) ေတြ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
.
ေရ
.
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးရပါမယ္ ။
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းက အဆစ္ကိုုက္ျခင္း ေလ်ာ့ပါးတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ
ရွိပါတယ္ ။
ေရကိုု တေန႔ ၈ေအာင္စ ခြက္ ၊ ၁၆ခြက္ေလာက္ ေသာက္ဖိုု႔ လိုုပါတယ္ ။
ေရ ၈ေအာင္စ ဆိုုတာ ၁လီတာ ေရသန္႔ဗူး ၄ပံုု ၁ပံုု နီးပါး ရွိပါတယ္ ။
.
အဆီ
.
ျပည့္၀ဆီမ်ားေပးသည့္ အနီေရာင္အသား ၊ အဆီမ်ားေသာ ၾကက္ ဘဲ ၊
အဆီမ်ားေသာ နိုု႔ထြက္ပစၥည္းေတြ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
.
ပရိုုတိန္း
.
အဆီနည္းေသာအသား ၊ ငါး ၊ ၾကက္ ၊ ဘဲ တိုု႔ကိုု
တေန႔ ၇ က်ပ္သားကေန ၁၀က်ပ္သားေလာက္ပဲ စားရပါမယ္ ။
အဆီထုုတ္ထားတဲ့ နိုု႔ ၊ အဆီနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ စားနိုုင္ပါတယ္ ။
.
ေအာက္ပါ အစားအစာေတြက ျဖည့္စြက္စားရမယ့္ အစားအစာေတြ
ျဖစ္ပါတယ္ ။
~ ျပဴရင္း မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ ဟင္းရြက္မ်ား ( High-purine vegetables )
.
ျပဴရင္းမ်ားစြာပါ၀င္ေသာ ဟင္းရြက္မ်ားက ေဂါက္ေရာဂါကိုု ပိုုၿပီး မဆိုုး
ေစနိုုင္ပါဘူး ။
ျပဴရင္းအေတာ္အတန္ မ်ားမ်ားပါ၀င္တဲ့
ကညြတ္ ( asparagus )
ဟင္းနုုနယ္ ( spinach )
ပဲေစ့ ၊ ပဲပင္ ( peas )
ေဂၚဖီပန္းပြင့္ ( cauliflower )
မိႈ ( mushrooms )
ပဲေတာင့္ ( beans )
ပဲနီေလး ( lentils )
စ တာေတြဟာ ပရိုုတိန္းဓါတ္ၾကြယ္၀လိုု႔ စားေပးရပါမယ္ ။
မေရွာင္ရပါဘူး ။
.
ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာမ်ား .
~ ျပဴရင္မ်ားေသာ ကလီစာမ်ား ( Organ and glandular meats )
အသည္း ( liver )
ေက်ာက္ကပ္ ( kidney )
တိုု႔ဟာ ျပဴရင္းမ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ယူရစ္အက္ဆစ္ တက္ေစလိုု႔ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
~ ပင္လယ္စာမ်ား
ငါးပါးနီ ( anchovies )
ငါးသေလာက္ ( herring, )
ဆာဒင္း ( sardines )
ေယာက္သြား ( mussels )
ခံုုးေကာင္ ( scallops )
ထေရာက္ငါး ( trout )
ငါးႀကီးဆီထုုတ္ယူႏိုုင္ေသာ ငါးႀကီး ( haddock )
မက္ကရယ္ငါး ( mackerel )
တူနာငါး ( tuna )
တိုု႔ဟာ ျပဴရင္းမ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ယူရစ္အက္ဆစ္ တက္ေစလိုု႔ ေရွာင္ရပါမယ္ ။
~ အရက္ ( Alcohol )
အယ္ကိုုေဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္က ယူရစ္အက္ဆစ္ ထုုတ္လုုပ္မႈ
မ်ားလာေစတယ္ လိုု႔ ယူဆပါတယ္ ။
အယ္ကိုုေဟာက ေရဓါတ္ ခန္းေျခာက္ေစပါတယ္ ။
ဘီယာကေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါကိုု ပိုုလည္းဆိုုးေစပါတယ္ ၊
ထပ္ထပ္ၿပီးလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္ ။
၀ိုုင္အေၾကာင္းကေတာ့ မသဲကြဲပါဘူး ။
( အရက္ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္ကေတာ့ မိမိဆရာ၀န္ အႀကံညာဏ္နဲ႔
မိမိအေတြ႕ အႀကံဳ ကိုု လိုုက္နာရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ။
~ ဗီတာမင္ စီ ( Vitamin C )
ဗီတာမင္ စီ က ယူရစ္အက္ဆစ္ ပမာဏ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ စီ ၂၅၀ မီလီဂရမ္ ၂ျပား ( 500-milligram vitamin C )
ကိုု ေန႔စဥ္ ျဖည့္စြက္ စားေပးနိုုင္ပါတယ္ ။
~ ေကာ္ဖီ ( Coffee )
ေကာ္ဖီက ေဂါက္ ကိုု သက္သာေစပါတယ္ ။
~ ခ်ယ္ရီ ( Cherries )
ခ်ယ္ရီသီးမ်ားစားျခင္းက ေဂါက္ကိုုက္ခဲျခင္းမ်ား အျဖစ္နည္းေစပါတယ္ ။
.
ေျပာင္းလဲလာတဲ့ ကုုသမႈမ်ားကိုု သိရွိႏိုုင္ေစဖိုု႔ တင္ျပရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္ ။
.
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
Dr. Myint Thein
July 23, 2016
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။