ရင္သားကင္ဆာ VS မိႈ + ဂရင္းတီး
.
ေသြးမဆံုုးမီ နဲ႔ ေသြးဆံုုးၿပီးေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ မိႈ ပိုုမိုုစားသံုုးျခင္းနဲ႔ အတူ
ဂရင္းတီး ေသာက္သံုုးျခင္းက အီစထရိုုဂ်င္ ( estrogen ) ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့
ရင္သားကင္ဆာ ( breast cancer ) ျဖစ္နိုုင္တဲ့ အႏ ၱရာယ္ကိုု
ေလ်ာ့နည္းေစေၾကာင္း တရုုတ္ျပည္မွာ ျပဳလုုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈတရပ္က
ေတြ႕ ရွိခဲ့ပါတယ္ ။
.
ရင္သားကင္ဆာ အမ်ားစုုဟာ အီစထရိုုဂ်င္ ( estrogen ) ဟိုုမုုန္း
လႈံ႕ ေဆာ္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ၾကပါတယ္ ။
မိႈ မွာ သဘာ၀ အာရိုုမေတ့ ( aromatase inhibitors ) ပါရွိပါတယ္ ။
၎က ကိုုယ္တြင္းမွာ အီစထရိုုဂ်င္ ထုုတ္လုုပ္မႈကိုု ပိတ္ပင္ပါတယ္ ။
မိႈ ကိုု ပံုုမွန္စားသံုုးပါက ရင္သားကင္ဆာ ႀကီးထြားျခင္း ၊ ပ်ံ႕ ႏွံ႔ ျခင္းကိုု
ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
ဘယ္လိုု မိႈ ကိုု စားသံုုးရမလဲ လိုု႔ ေမးရင္ မိႈ တမ်ိဳးတည္း မဟုုတ္ပဲ ၊
မိႈအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုု စားရပါမယ္ ၊ ေသခ်ာ ခ်က္စားဖိုု႔ပဲ လိုုပါတယ္ .. လိုု႔
ေဒါက္တာ ေဒၚနယ္ ကေျပာပါတယ္ ။
( Dr. Donald Abrams, an oncologist from the San Francisco Osher Center for Integrative Medicine )
.
မိႈ နဲ႔ အတူ ဂရင္းတီး ( Green Tea ) ကလည္း ရင္သားကင္ဆာ
ကာကြယ္ နိုုင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း တရုုတ္ပညာရွင္ ( Li Min-Jing ) က
ေျပာပါတယ္ ။
ဂရင္းတီးက ကိုုယ္ခံအားစံနစ္ ( immune system ) ကိုု အားေကာင္း
ေစၿပီး ၊ ကိုုယ္ခႏၶာမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။
ဂရင္းတီးမွာပါတဲ့ ပိုုလီဖီေနာ ( polyphenols ) ဟာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္
သတၱိ ရွိၿပီး ဆဲလ္မ်ားကိုု ဓါတ္တိုုးပ်က္စီးျခင္း ၊ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္
ပ်က္စီးျခင္းေတြကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
ဂရင္းတီးက catechins မ်ားက ကင္ဆာဆဲလ္ ပ်ံ႕ ပြားျခင္းကိုု တာဆီးပါတယ္ ။
.
တရုုတ္ျပည္က ေလ့လာသူမ်ားက မိႈ နဲ႔ ဂရင္းတီး တိုု႔ အတြဲကိုု စားသံုုးတဲ့
အသက္ ၂၀ မွ ၈၇ အရြယ္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္း
ထင္ထင္ရွားရွား က်ဆင္းသြားေၾကာင္း ေတြ႕ ခဲ့ၾကပါတယ္ ။
.
လက္လွမ္းမီတဲ့ စားစရာမ်ား ျဖစ္လိုု႔ လိုုက္နာ စားသံုုးရင္ အက်ိဳးရွိတာမိုု႔
တင္ျပလိုုက္ပါတယ္ ခင္ဗ်ာ ။
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
Dr. Myint Thein
July 24, 2016 .
.
ေသြးမဆံုုးမီ နဲ႔ ေသြးဆံုုးၿပီးေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ မိႈ ပိုုမိုုစားသံုုးျခင္းနဲ႔ အတူ
ဂရင္းတီး ေသာက္သံုုးျခင္းက အီစထရိုုဂ်င္ ( estrogen ) ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့
ရင္သားကင္ဆာ ( breast cancer ) ျဖစ္နိုုင္တဲ့ အႏ ၱရာယ္ကိုု
ေလ်ာ့နည္းေစေၾကာင္း တရုုတ္ျပည္မွာ ျပဳလုုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈတရပ္က
ေတြ႕ ရွိခဲ့ပါတယ္ ။
.
ရင္သားကင္ဆာ အမ်ားစုုဟာ အီစထရိုုဂ်င္ ( estrogen ) ဟိုုမုုန္း
လႈံ႕ ေဆာ္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ၾကပါတယ္ ။
မိႈ မွာ သဘာ၀ အာရိုုမေတ့ ( aromatase inhibitors ) ပါရွိပါတယ္ ။
၎က ကိုုယ္တြင္းမွာ အီစထရိုုဂ်င္ ထုုတ္လုုပ္မႈကိုု ပိတ္ပင္ပါတယ္ ။
မိႈ ကိုု ပံုုမွန္စားသံုုးပါက ရင္သားကင္ဆာ ႀကီးထြားျခင္း ၊ ပ်ံ႕ ႏွံ႔ ျခင္းကိုု
ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
ဘယ္လိုု မိႈ ကိုု စားသံုုးရမလဲ လိုု႔ ေမးရင္ မိႈ တမ်ိဳးတည္း မဟုုတ္ပဲ ၊
မိႈအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုု စားရပါမယ္ ၊ ေသခ်ာ ခ်က္စားဖိုု႔ပဲ လိုုပါတယ္ .. လိုု႔
ေဒါက္တာ ေဒၚနယ္ ကေျပာပါတယ္ ။
( Dr. Donald Abrams, an oncologist from the San Francisco Osher Center for Integrative Medicine )
.
မိႈ နဲ႔ အတူ ဂရင္းတီး ( Green Tea ) ကလည္း ရင္သားကင္ဆာ
ကာကြယ္ နိုုင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း တရုုတ္ပညာရွင္ ( Li Min-Jing ) က
ေျပာပါတယ္ ။
ဂရင္းတီးက ကိုုယ္ခံအားစံနစ္ ( immune system ) ကိုု အားေကာင္း
ေစၿပီး ၊ ကိုုယ္ခႏၶာမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။
ဂရင္းတီးမွာပါတဲ့ ပိုုလီဖီေနာ ( polyphenols ) ဟာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္
သတၱိ ရွိၿပီး ဆဲလ္မ်ားကိုု ဓါတ္တိုုးပ်က္စီးျခင္း ၊ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္
ပ်က္စီးျခင္းေတြကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
ဂရင္းတီးက catechins မ်ားက ကင္ဆာဆဲလ္ ပ်ံ႕ ပြားျခင္းကိုု တာဆီးပါတယ္ ။
.
တရုုတ္ျပည္က ေလ့လာသူမ်ားက မိႈ နဲ႔ ဂရင္းတီး တိုု႔ အတြဲကိုု စားသံုုးတဲ့
အသက္ ၂၀ မွ ၈၇ အရြယ္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္း
ထင္ထင္ရွားရွား က်ဆင္းသြားေၾကာင္း ေတြ႕ ခဲ့ၾကပါတယ္ ။
.
လက္လွမ္းမီတဲ့ စားစရာမ်ား ျဖစ္လိုု႔ လိုုက္နာ စားသံုုးရင္ အက်ိဳးရွိတာမိုု႔
တင္ျပလိုုက္ပါတယ္ ခင္ဗ်ာ ။
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
Dr. Myint Thein
July 24, 2016 .
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။