Kyaw Swa Tun
ဘီယာဟုေခၚသည္။
--------------------
[ဘီယာအစ ဗ်စ္ပြင့္က]
ဘီယာကို ဘာလီ၊ မုေယာစသည္တို ့ႏွင့္ ကေဇာ္ေဖါက္ျပီး Hops ေခၚ တေဆးသီး (ဗ်စ္ပြင့္) ႏွင့္ ေပါင္းစပ္ ခ်က္လုပ္ရသည္။
ဘီယာ၏ အနံ႔အရသာ ေကာင္းဖို ့အတြက္ ဗ်စ္ပြင့္သည္ အဓိက ျဖစ္သည္။ ဗ်စ္ပြင့္ အမ်ိဳးအစား ေကာင္းေလ ဘီယာေကာင္းေလ ျဖစ္သည္။
ဗ်စ္ပင္သည္ ေနရာတိုင္းမွာ မျဖစ္ထြန္း။ ေဟာ္လန္ႏိုင္ငံတြင္ အေကာင္းစား ဗ်စ္ပြင့္မ်ား ထြက္သျဖင့္ ဒတ္ခ်္ ဘီယာ နာမည္ႀကီးျခင္း ျဖစ္သည္။
--------------------
[ဘီယာငွဲ႕နည္း]
တခ်ိဳ႕က အျမွဳပ္မထေအာင္ဆိုျပီး ဖန္ခြက္ကို ေျမွာက္၍ တေစာင္း ကိုင္ျပီးမွ ပုလင္းေခါင္းကို ေတ့ျပီး ငွဲ ့တတ္သည္။ နည္းစနစ္ မွန္မွန္ ဆိုလွ်င္ ဒီလိုမငွဲ႕ရပါ။ ဖန္ခြက္ကို စားပြဲေပၚမွာ ျငိမ္ျငိမ္ တင္ထားၿပီး အေပၚမွ အသာကေလး ေလာင္းထည့္ ရပါသည္။ အျမွဳပ္ထလွ်င္ ထပါေစ။ အျမွဳပ္ထျခင္း သည္ပင္ ဘီယာ၏ သရုပ္မွန္ျခင္းျဖစ္သည္။
--------------------
[ဘီယာထားသိုရန္ ပတ္ဝန္းက်င္]
ဘီယာကို ေအးစက္ ေနသည့္ အေနအထားမွာ မသံုးေဆာင္သင့္ေပ။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ ဘီယာ၏ သ႐ုပ္မွန္ ျဖစ္ေသာ အျမဳပ္ တို႔ သည္ အေအးလြန္ေနခဲ့ပါက ေလာက္ငွစြာ မျဖစ္တည္ႏိုင္ ေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
သို႔ေသာ္ လံုးဝမေအးလွ်င္လည္း ရွတသည့္ အရသာ မေပၚလြင္ပဲ ရွိတတ္သည္။ မယုတ္မလြန္ အေနအထား ဟုဆိုရမည့္ ေအးလည္း ေအး၊ အျမွဳပ္လည္း အေလာေတာ္ ထႏိုင္ သည့္ အေျခအေန ျဖစ္ ေအာင္ ထားသို ရမည္ ျဖစ္သည္။
အေကာင္းဆံုး ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ေရခဲေသတၱာ ၏ ေအာက္ဆံုးထပ္တြင္ ျဖစ္သည္။ ထိုသို႔ထားသိုမွ သာလွ်င္ ဘီယာသည္ အရသာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ ဟု အဆို ရွိသည္။
--------------------
[ဘီယာေသာက္ပံု]
ဘီယာေသာက္သည့္အခါ အျမွဳပ္ကို အေပၚႏႈတ္ခမ္းႏွင့္ဖိခ်ျပီး တျဖည္းျဖည္း ေမာ့ေသာက္ရသည္။
"ဖန္ခြက္ ထဲမွာ လက္က်န္ ရွိေနေသးလွ်င္ ထပ္မျဖည့္ရ။ ကုန္ေအာင္ ေသာက္ျပီးမွ ထပ္ျဖည့္ ရသည္။" ဟူေသာ ေဟာ္လန္ ဓေလ့ထံုးစံ အတိုင္း တစ္ကမ႓ာလံုး က်င့္သံုး ၾကသည္။
--------------------
[ဘီယာ သက္တမ္း]
ဘီယာႏွင့္ တျခား အရက္မ်ား မတူသည့္ အခ်က္တစ္ခုမွာ အရက္ တို႔သည္ သက္တမ္း ၾကာေလ ေကာင္းမြန္ေလ ျဖစ္ေသာ္လည္း ဘီယာ ကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရွိေလ ေကာင္းမြန္ေလ ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ဘီယာသည္ ျငိမ္ျငိမ္ကေလး ေနရတာကို ႀကိဳက္သည္။ ထိုကဲ့သို႔ မဟုတ္ပဲ ၎ကို မၾကာခဏ ဟိုေရႊ ့ဒီေရႊ ့လုပ္လွ်င္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ တစ္ေနရာမွ ေနာက္တစ္ေနရာသို႔ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ သည့္အခါမွာ လည္းေကာင္း လႈပ္ရွားမႈတို႔ေၾကာင့္ ျပင္းအား ေပါ့သြား တတ္သည္။
ထို ့ေၾကာင့္ အေကာင္းဆံုးဘီယာ ကိုသံုးေဆာင္လိုပါက ထိုဘီယာ ထုတ္လုပ္သည့္ ျမိဳ ့မွာသာ သံုးေဆာင္သင့္သည္။
--------------------
[စပ္ဘီယာ]
အကယ္၍ တစ္စံုတစ္ေယာက္က ဘီယာကို ေပ်ာ့သျဖင့္ သူ႔ခ်ည္း သီးသန္႔ မေသာက္သံုးလိုပါက တျခားေသာ အရက္ေတြႏွင့္ ေရာစပ္ သံုးေဆာင္ႏိုင္သည္။ ဘီယာႏွင့္ေရာစပ္ဖို႔ရန္ အတြက္ အေကာင္းဆံုး ေသာ အရက္ကို သိဖို႔ အေရးႀကီးသည္။
"ဘီယာ တစ္လီတာဝင္ ပုလင္း ထဲကို အိုးဘရန္ဒီ ႏွစ္ပက္ေလာက္ ေရာထည့္ လိုက္ပါက အနံံ႔ပို၍ ေမႊးပ့်ံလာျပီး အရသာမွာလည္း ခ်ိဳျပင္း ေလးမို႔ ဘယ္အရက္မွ လိုက္မမွီေအာင္ ေသာက္လို႔ ေကာင္းလွ ေပသည္" ဟူ၍ ႏိုင္ငံရပ္ျခား မွ ဝါရင့္ေသာက္သံုးသူတစ္ဦးက ထုတ္ ေဖၚ ေျပာၾကား ဖူးသည္။ အျခားေသာ ေသာက္သံုးသူမ်ားထံမွလည္း အိုးဘရန္ဒီ ကို သံုးေလ့ရွိေၾကာင္း ေလ့လာ မွတ္သားရသည္။
--------------------
[နိဂံုးခ်ဳပ္သံုးသပ္ျခင္း]
အခ်ဳပ္ဆိုရေသာ္ ဘီယာသည္ သံုးေဆာင္ၿပီးလွ်င္ ရင္ပူျခင္း၊ ေရငတ္ ျခင္း မရွိ။ ရင္ကို ေအးျမ ေစသည္။ ေရဆာ ေနတုန္း ေသာက္ လွ်င္ ေရငတ္ေျပ ေစၿပီး ပင္ပင္ပန္းပန္း အလုပ္ လုပ္ျပီးသည့္ အခ်ိန္ ေသာက္လွ်င္ အေမာကို ေျပေစသည္။
ထူးျခားခ်က္မွာ ဘီယာ၌ အာဟာရဓါတ္ေတြ ပါဝင္ေနျခင္းပင္ ျဖစ္ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဘီယာ သည္ က်န္းမာေရး ရႈေထာင့္အရ ၾကည့္ လွ်င္ ရံဖန္ရံခါ ျဖည့္တင္းရန္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရ ျဖစ္သကဲ့သို႔ အာဟာရဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ား အတြက္လည္း အျခား ယမကာမ်ားထက္ စာလွ်င္ ပိုမို၍ အာဟာရ ဓာတ္ ေပးစြမ္း ႏိုင္ေၾကာင္း သံုးသပ္ရင္း နိဂံုးခ်ဳပ္ အပ္ပါသည္။
--------------------
ကိုးကား - ဆရာစိုးဝင္း၏ သုေတသနမွ ေကာက္နႈတ္စုစည္း ႏွမ္းျဖဴး ေဖာ္ျပသည္။
ေက်ာ္ငယ္
ဘီယာကမ႓ာႏွင့္ မ်ိဳးစိတ္မ်ား
ဘီယာကေဇာ္ေဖာက္ရန္ လိုအပ္သည့္ မုေယာစပါး ပံုျဖစ္သည္။
Hops ေခၚ တေဆးသီး (ဗ်စ္ပြင့္) ပံုျဖစ္သည္။
ဘီယာခ်က္လုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ အက်ဥ္း
စည္ဘီယာတို႔ အၾကား ေပ်ာ္ေမြ႕ေနသည့္ လူငယ္တစ္ဦးပံု
ကမ႓ာ့ အႀကီးဆံုး ႏိုင္ငံတကာ ဘီယာ ေသာက္ ၿပိဳင္ပြဲႀကီး
ကမ႓ာ့ႏိုင္ငံမ်ားအလိုက္ ဘီယာ သံုးေဆာင္မႈ နႈန္းထားျပ ေျမပံု (ပေဝဏသီက ေျမပံုေဟာင္း ျဖစ္မည္။ ျမန္မာႏိ္ုင္ငံ ေတာ္ေတာ္နည္းေနသည္။)
ဘီယာအမ်ိဳးအစားမ်ားယွဥ္ၾကည္ ့ထားပံု
ဘီယာဟုေခၚသည္။
--------------------
[ဘီယာအစ ဗ်စ္ပြင့္က]
ဘီယာကို ဘာလီ၊ မုေယာစသည္တို ့ႏွင့္ ကေဇာ္ေဖါက္ျပီး Hops ေခၚ တေဆးသီး (ဗ်စ္ပြင့္) ႏွင့္ ေပါင္းစပ္ ခ်က္လုပ္ရသည္။
ဘီယာ၏ အနံ႔အရသာ ေကာင္းဖို ့အတြက္ ဗ်စ္ပြင့္သည္ အဓိက ျဖစ္သည္။ ဗ်စ္ပြင့္ အမ်ိဳးအစား ေကာင္းေလ ဘီယာေကာင္းေလ ျဖစ္သည္။
ဗ်စ္ပင္သည္ ေနရာတိုင္းမွာ မျဖစ္ထြန္း။ ေဟာ္လန္ႏိုင္ငံတြင္ အေကာင္းစား ဗ်စ္ပြင့္မ်ား ထြက္သျဖင့္ ဒတ္ခ်္ ဘီယာ နာမည္ႀကီးျခင္း ျဖစ္သည္။
--------------------
[ဘီယာငွဲ႕နည္း]
တခ်ိဳ႕က အျမွဳပ္မထေအာင္ဆိုျပီး ဖန္ခြက္ကို ေျမွာက္၍ တေစာင္း ကိုင္ျပီးမွ ပုလင္းေခါင္းကို ေတ့ျပီး ငွဲ ့တတ္သည္။ နည္းစနစ္ မွန္မွန္ ဆိုလွ်င္ ဒီလိုမငွဲ႕ရပါ။ ဖန္ခြက္ကို စားပြဲေပၚမွာ ျငိမ္ျငိမ္ တင္ထားၿပီး အေပၚမွ အသာကေလး ေလာင္းထည့္ ရပါသည္။ အျမွဳပ္ထလွ်င္ ထပါေစ။ အျမွဳပ္ထျခင္း သည္ပင္ ဘီယာ၏ သရုပ္မွန္ျခင္းျဖစ္သည္။
--------------------
[ဘီယာထားသိုရန္ ပတ္ဝန္းက်င္]
ဘီယာကို ေအးစက္ ေနသည့္ အေနအထားမွာ မသံုးေဆာင္သင့္ေပ။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ ဘီယာ၏ သ႐ုပ္မွန္ ျဖစ္ေသာ အျမဳပ္ တို႔ သည္ အေအးလြန္ေနခဲ့ပါက ေလာက္ငွစြာ မျဖစ္တည္ႏိုင္ ေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
သို႔ေသာ္ လံုးဝမေအးလွ်င္လည္း ရွတသည့္ အရသာ မေပၚလြင္ပဲ ရွိတတ္သည္။ မယုတ္မလြန္ အေနအထား ဟုဆိုရမည့္ ေအးလည္း ေအး၊ အျမွဳပ္လည္း အေလာေတာ္ ထႏိုင္ သည့္ အေျခအေန ျဖစ္ ေအာင္ ထားသို ရမည္ ျဖစ္သည္။
အေကာင္းဆံုး ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ေရခဲေသတၱာ ၏ ေအာက္ဆံုးထပ္တြင္ ျဖစ္သည္။ ထိုသို႔ထားသိုမွ သာလွ်င္ ဘီယာသည္ အရသာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ ဟု အဆို ရွိသည္။
--------------------
[ဘီယာေသာက္ပံု]
ဘီယာေသာက္သည့္အခါ အျမွဳပ္ကို အေပၚႏႈတ္ခမ္းႏွင့္ဖိခ်ျပီး တျဖည္းျဖည္း ေမာ့ေသာက္ရသည္။
"ဖန္ခြက္ ထဲမွာ လက္က်န္ ရွိေနေသးလွ်င္ ထပ္မျဖည့္ရ။ ကုန္ေအာင္ ေသာက္ျပီးမွ ထပ္ျဖည့္ ရသည္။" ဟူေသာ ေဟာ္လန္ ဓေလ့ထံုးစံ အတိုင္း တစ္ကမ႓ာလံုး က်င့္သံုး ၾကသည္။
--------------------
[ဘီယာ သက္တမ္း]
ဘီယာႏွင့္ တျခား အရက္မ်ား မတူသည့္ အခ်က္တစ္ခုမွာ အရက္ တို႔သည္ သက္တမ္း ၾကာေလ ေကာင္းမြန္ေလ ျဖစ္ေသာ္လည္း ဘီယာ ကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရွိေလ ေကာင္းမြန္ေလ ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ဘီယာသည္ ျငိမ္ျငိမ္ကေလး ေနရတာကို ႀကိဳက္သည္။ ထိုကဲ့သို႔ မဟုတ္ပဲ ၎ကို မၾကာခဏ ဟိုေရႊ ့ဒီေရႊ ့လုပ္လွ်င္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ တစ္ေနရာမွ ေနာက္တစ္ေနရာသို႔ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ သည့္အခါမွာ လည္းေကာင္း လႈပ္ရွားမႈတို႔ေၾကာင့္ ျပင္းအား ေပါ့သြား တတ္သည္။
ထို ့ေၾကာင့္ အေကာင္းဆံုးဘီယာ ကိုသံုးေဆာင္လိုပါက ထိုဘီယာ ထုတ္လုပ္သည့္ ျမိဳ ့မွာသာ သံုးေဆာင္သင့္သည္။
--------------------
[စပ္ဘီယာ]
အကယ္၍ တစ္စံုတစ္ေယာက္က ဘီယာကို ေပ်ာ့သျဖင့္ သူ႔ခ်ည္း သီးသန္႔ မေသာက္သံုးလိုပါက တျခားေသာ အရက္ေတြႏွင့္ ေရာစပ္ သံုးေဆာင္ႏိုင္သည္။ ဘီယာႏွင့္ေရာစပ္ဖို႔ရန္ အတြက္ အေကာင္းဆံုး ေသာ အရက္ကို သိဖို႔ အေရးႀကီးသည္။
"ဘီယာ တစ္လီတာဝင္ ပုလင္း ထဲကို အိုးဘရန္ဒီ ႏွစ္ပက္ေလာက္ ေရာထည့္ လိုက္ပါက အနံံ႔ပို၍ ေမႊးပ့်ံလာျပီး အရသာမွာလည္း ခ်ိဳျပင္း ေလးမို႔ ဘယ္အရက္မွ လိုက္မမွီေအာင္ ေသာက္လို႔ ေကာင္းလွ ေပသည္" ဟူ၍ ႏိုင္ငံရပ္ျခား မွ ဝါရင့္ေသာက္သံုးသူတစ္ဦးက ထုတ္ ေဖၚ ေျပာၾကား ဖူးသည္။ အျခားေသာ ေသာက္သံုးသူမ်ားထံမွလည္း အိုးဘရန္ဒီ ကို သံုးေလ့ရွိေၾကာင္း ေလ့လာ မွတ္သားရသည္။
--------------------
[နိဂံုးခ်ဳပ္သံုးသပ္ျခင္း]
အခ်ဳပ္ဆိုရေသာ္ ဘီယာသည္ သံုးေဆာင္ၿပီးလွ်င္ ရင္ပူျခင္း၊ ေရငတ္ ျခင္း မရွိ။ ရင္ကို ေအးျမ ေစသည္။ ေရဆာ ေနတုန္း ေသာက္ လွ်င္ ေရငတ္ေျပ ေစၿပီး ပင္ပင္ပန္းပန္း အလုပ္ လုပ္ျပီးသည့္ အခ်ိန္ ေသာက္လွ်င္ အေမာကို ေျပေစသည္။
ထူးျခားခ်က္မွာ ဘီယာ၌ အာဟာရဓါတ္ေတြ ပါဝင္ေနျခင္းပင္ ျဖစ္ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဘီယာ သည္ က်န္းမာေရး ရႈေထာင့္အရ ၾကည့္ လွ်င္ ရံဖန္ရံခါ ျဖည့္တင္းရန္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရ ျဖစ္သကဲ့သို႔ အာဟာရဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ား အတြက္လည္း အျခား ယမကာမ်ားထက္ စာလွ်င္ ပိုမို၍ အာဟာရ ဓာတ္ ေပးစြမ္း ႏိုင္ေၾကာင္း သံုးသပ္ရင္း နိဂံုးခ်ဳပ္ အပ္ပါသည္။
--------------------
ကိုးကား - ဆရာစိုးဝင္း၏ သုေတသနမွ ေကာက္နႈတ္စုစည္း ႏွမ္းျဖဴး ေဖာ္ျပသည္။
ေက်ာ္ငယ္
ဘီယာကမ႓ာႏွင့္ မ်ိဳးစိတ္မ်ား
ဘီယာကေဇာ္ေဖာက္ရန္ လိုအပ္သည့္ မုေယာစပါး ပံုျဖစ္သည္။
Hops ေခၚ တေဆးသီး (ဗ်စ္ပြင့္) ပံုျဖစ္သည္။
ဘီယာခ်က္လုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ အက်ဥ္း
စည္ဘီယာတို႔ အၾကား ေပ်ာ္ေမြ႕ေနသည့္ လူငယ္တစ္ဦးပံု
ကမ႓ာ့ အႀကီးဆံုး ႏိုင္ငံတကာ ဘီယာ ေသာက္ ၿပိဳင္ပြဲႀကီး
ကမ႓ာ့ႏိုင္ငံမ်ားအလိုက္ ဘီယာ သံုးေဆာင္မႈ နႈန္းထားျပ ေျမပံု (ပေဝဏသီက ေျမပံုေဟာင္း ျဖစ္မည္။ ျမန္မာႏိ္ုင္ငံ ေတာ္ေတာ္နည္းေနသည္။)
ဘီယာအမ်ိဳးအစားမ်ားယွဥ္ၾကည္
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။