မုန္႔ဖတ္နွင့္ ၾကက္ေျခေထာက္ မရမ္းျပား ပူစပ္ဟင္းရည္
-------------------------- ----
***... မုန္႔ဖတ္ နွင့္ ၾကက္ေျခေထာက္ မရမ္းျပား ပူစပ္ဟင္းရည္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (45 ml)
2. ေထာင္း (သို႔) ႀကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔
3. ေထာင္း (သို႔) ႀကိတ္ထားေသာ ပဒဲေကာ (galanga) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ (ဂ်င္း အစားထိုးသံုးႏိူင္ပါတယ္။)
4. ေထာင္း (သို႔) ႀကိတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
5. နႏြင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု ခန္႔
6. ငါးငံျပာရည္ – 1/2 cup (125 ml) ခန္႔
7. ၾကက္ေျခေထာက္ – ၁၆ ေခ်ာင္း (အေရခြံခြြာ၍ ေျခသည္းမ်ားျဖတ္ကာ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးထားပါ။)
8. အနည္းငယ္ ေၾကေအာင္ ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၃ ပင္
9. မရမ္းျပားအေျခာက္ (သို႔) အစို – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔ (သရက္သီးစိမ္း၊ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္မ်ား အစားထိုးသံုးႏိူင္ပါတယ္။)
10. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
11. ေရေႏြး – 7 cups (1750 ml)
12. ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
#. ဆီ၊ ေထာင္းထားေသာ ( ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ပဒဲေကာ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္း) နွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ ကို medium low heat ျဖင့္ အေတာ္ေလး က်က္ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
(ဆီနည္းေသာေၾကာင့္ မီးအားျပင္းလွ်င္ တူးတတ္ပါတယ္။)
#. အဖတ္မ်ားလိမ့္ၿပီးက်က္ကာ ေမႊးလာသည္နွင့္ ငါးငံျပာရည္ထည့္၍ မိနစ္ဝက္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ပါ။
#. ၾကက္ေျခေထာက္၊ စပါးလင္၊ မရမ္းျပား နွင့္ chicken powder ထည့္ကာ အေပၚေအာက္လွန္ၿပီး medium heat ျဖင့္ မိနစ္အနည္းငယ္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
#. ေရေႏြး – 1250 ml ထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။
#. က်န္သည့္ ေရေႏြး – 500 ml ထပ္ထည့္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ (သုို႔) ၾကက္ေျခေထာက္နူးကာ အရည္အပ်စ္အက်ဲ မိမိစိတ္တိုင္းက်ျဖစ္ေအာင္ တည္ၿပီးေနာက္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္၍ ၃-၄ ခ်က္ေမႊကာ မီးဖိုမီးပိတ္ပါ။
#. ပူစပ္ခ်ဥ္ေမႊးလွေသာ ဟင္းရည္အား ထမင္းျဖင့္တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ႏိူင္သလို၊ မုန္႔ဖတ္ျဖင့္ တြဲဖက္၍ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္မ်ားထည့္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
Credit : Chaw Su's Food Friends
--------------------------
***... မုန္႔ဖတ္ နွင့္ ၾကက္ေျခေထာက္ မရမ္းျပား ပူစပ္ဟင္းရည္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (45 ml)
2. ေထာင္း (သို႔) ႀကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔
3. ေထာင္း (သို႔) ႀကိတ္ထားေသာ ပဒဲေကာ (galanga) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ (ဂ်င္း အစားထိုးသံုးႏိူင္ပါတယ္။)
4. ေထာင္း (သို႔) ႀကိတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
5. နႏြင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု ခန္႔
6. ငါးငံျပာရည္ – 1/2 cup (125 ml) ခန္႔
7. ၾကက္ေျခေထာက္ – ၁၆ ေခ်ာင္း (အေရခြံခြြာ၍ ေျခသည္းမ်ားျဖတ္ကာ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးထားပါ။)
8. အနည္းငယ္ ေၾကေအာင္ ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၃ ပင္
9. မရမ္းျပားအေျခာက္ (သို႔) အစို – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔ (သရက္သီးစိမ္း၊ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္မ်ား အစားထိုးသံုးႏိူင္ပါတယ္။)
10. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
11. ေရေႏြး – 7 cups (1750 ml)
12. ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
#. ဆီ၊ ေထာင္းထားေသာ ( ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ပဒဲေကာ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္း) နွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ ကို medium low heat ျဖင့္ အေတာ္ေလး က်က္ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
(ဆီနည္းေသာေၾကာင့္ မီးအားျပင္းလွ်င္ တူးတတ္ပါတယ္။)
#. အဖတ္မ်ားလိမ့္ၿပီးက်က္ကာ ေမႊးလာသည္နွင့္ ငါးငံျပာရည္ထည့္၍ မိနစ္ဝက္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ပါ။
#. ၾကက္ေျခေထာက္၊ စပါးလင္၊ မရမ္းျပား နွင့္ chicken powder ထည့္ကာ အေပၚေအာက္လွန္ၿပီး medium heat ျဖင့္ မိနစ္အနည္းငယ္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
#. ေရေႏြး – 1250 ml ထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။
#. က်န္သည့္ ေရေႏြး – 500 ml ထပ္ထည့္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ (သုို႔) ၾကက္ေျခေထာက္နူးကာ အရည္အပ်စ္အက်ဲ မိမိစိတ္တိုင္းက်ျဖစ္ေအာင္ တည္ၿပီးေနာက္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္၍ ၃-၄ ခ်က္ေမႊကာ မီးဖိုမီးပိတ္ပါ။
#. ပူစပ္ခ်ဥ္ေမႊးလွေသာ ဟင္းရည္အား ထမင္းျဖင့္တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ႏိူင္သလို၊ မုန္႔ဖတ္ျဖင့္ တြဲဖက္၍ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္မ်ားထည့္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
Credit : Chaw Su's Food Friends
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။