သူ၏ မိဘႏွစ္ဦးစလုံးကို အသက္ဆုံး႐ႈံးေစခဲ့သည့္ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေစေသာ အေၾကာင္းရင္းကို ေဆးေက်ာင္း မတက္မီအထိ နာေရာင္းခန္တီကီယို မသိခဲ့ေပ။
ထိုင္းႏိုင္ငံ အေရွ႕ေျမာက္ဘက္တစ္ေလွ်ာက္ ေက်းလက္ေဒသမ်ား၌ ေနထိုင္သည့္ လူေပါင္းသန္းႏွင့္ ခ်ီလ်က္ကဲ့သို႔ပင္ သူ၏မိသားစုသည္ ကိုအီပလာဟု ေခၚေသာ ငါးဟင္းလ်ာကို ပုံမွန္စားသုံးၾကသည္။ ကိုအီပလာဟူသည္ ငါးအစိမ္းကို င႐ုတ္သီးမ်ား သံပရာမ်ားျဖင့္ေရာေထာင္းထားသည့္ ေဒသခံ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။
အနံ႔စူးရွေသာ ယင္းဟင္းလ်ာသည္ ေစ်းသက္သာၿပီး ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ျပဳလုပ္ႏိုင္သည့္အျပင္ အရသာလည္း ရွိသည္။ သို႔ေသာ္ ယင္းငါးသည္ ေသေစႏိုင္သည့္ အသည္းကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစေသာ ကပ္ပါးပိုးမ်ား၏ အႀကိဳက္လည္း ျဖစ္သည္။ ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္ အသည္းကင္ဆာေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆုံးသူေပါင္း ၂၀,၀၀၀ ရွိသည္။
ထိုင္းႏိုင္ငံအေရွ႕ေျမာက္ပိုင္းရွိ က်ယ္ေျပာကာ ဆင္းရဲသား ေပါေသာေဒသျဖစ္သည့္ အီဆာအန္းတြင္ မ်ဳိးဆက္ႏွင့္ ခ်ီလ်က္ ကိုအီပလာကို စားသုံးလာခဲ့ၾကၿပီး ယခုအခါ ယင္းေဒသသည္ ကမၻာေပၚတြင္ သည္းေျချပြန္ ကင္ဆာ (CCA) ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း အျမင့္မားဆုံးျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
CCA ျဖစ္ပြားရသည့္ အဓိက အေၾကာင္းရင္းတစ္ရပ္မွာ သန္ျပားေကာင္ တစ္မ်ဳိးေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ယင္းသန္ေကာင္၏ မူရင္းဇာတိမွာ မဲေခါင္ေဒသျဖစ္ၿပီး ေရခ်ဳိငါးမ်ားစြာတို႔တြင္ ေတြ႕ရသည္။
ယင္းသန္ေကာင္ကို စားမိသည္ႏွင့္ သန္ေကာင္မ်ားသည္ စုံစမ္းေထာက္လွမ္း၍ မရဘဲ သည္းေျချပြန္တြင္ ႏွစ္ခ်ီလ်က္ရွိေနကာ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ယင္းက အခ်ိန္ႏွင့္အမွ် ဆိုးရြားသည့္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစရန္ လႈံ႔ေဆာ္ ႏိုင္သည္ဟု ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕က ဆိုသည္။
“ဒီေဒသတစ္၀ိုက္မွာ ဒါက သိပ္ကိုႀကီးမားတဲ့ က်န္းမာေရး ၀န္ထုပ္၀န္ပိုးပါ။ ဒါက မိသားစု၊ ပညာေရးနဲ႔ လူမႈစီးပြား ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈေတြအေပၚ သက္ေရာက္ေစပါတယ္”ဟု အသည္း ခြဲစိတ္ဆရာ၀န္ျဖစ္လာသူ နာေရာင္းက ဆိုသည္။
Writer:
Ref: AFP
http://news-eleven.com/international/39121
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။