15 November 2012 |By Health Digest
ဩဂဲနစ္ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ဩဂဲ နစ္သစ္သီးဝလံစတဲ့ ဩဂဲနစ္ စားစရာ မ်ားဆိုတာကေတာ့ အဲဒီအစားအစာ ေတြထဲမွာ ဓာတုပစၥည္း ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ ဓာတုဓာတ္ ေျမဩဇာ စတာေတြ မသံုးဘဲ သဘာဝနည္းအတိုင္း စိုက္ပ်ိဳးထုတ္ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို ေခၚပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ ဓာတု ပစၥည္း အၾကြင္းအက်န္ေတြရဲ႕ ေဘး ထြက္ဆိုးက်ိဳးကင္းစင္တဲ့ ဩဂဲနစ္စား စရာမ်ားဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစလို႔ ေရြးခ်ယ္စားသံုး ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဩဂဲနစ္စားစရာေတြ ဟာ ဝယ္ယူရန္ အကန္႔အသတ္ရွိျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံမွာ လြယ္လင့္တကူ ဝယ္ယူဖို႔ အခက္အခဲရွိျခင္း၊ မိမိ သံုးႏိုင္ေသာ ေငြေၾကးပမာဏထက္ ေက်ာ္လြန္ေနျခင္း (ေဈးႀကီးျခင္း) စတာေတြေၾကာင့္ ဩဂဲနစ္ မဟုတ္တဲ့ စားစရာမ်ားကို စားရမယ့္ အေျခအေန နဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအခါမ်ိဳးမွာ ဩဂဲနစ္မဟုတ္ ေပမယ့္ အတန္အသင့္သန္႔ရွင္းတဲ့ အတြက္ စားသံုးႏိုင္တဲ့ စားစရာစာရင္း ကို Environmental Working Group က ၂၀၁၁ ခုႏွစ္မွာ သုေတ သနျပဳၿပီး စာရင္းျပဳစုခဲ့ပါတယ္။
အဲဒီ အစားအစာ ၁၅ မ်ိဳးကေတာ့ ဩဂဲနစ္ မဟုတ္ေပမယ့္ ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ ဓာတု ေဆးအၾကြင္းအက်န္ေတြက လက္သင့္ ခံႏိုင္ေလာက္တဲ့ ပမာဏအတြင္းမွာ သာ ပါဝင္ေနေလ့ရွိတဲ့ စားစရာအခ်ိဳ႕ ပါ။ အဆိုပါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ဖံုးအုပ္ထားတဲ့ အလႊာေတြ၊ အခြံ အဖတ္ေတြထူထဲတာေၾကာင့္ ပိုးသတ္ ေဆးဖ်န္းတဲ့အခါ အတြင္းသားထဲကို မဝင္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
၁။ ၾကက္သြန္နီ
၂။ ေျပာင္းဖူး
၃။ နာနတ္သီး
၄။ ေထာပတ္သီး
၅။ ကၫြတ္
၆။ စားေတာ္ပဲ
၇။ သရက္သီး
၈။ ခရမ္းသီး
၉။ သခြားေမႊးသီး
၁၀။ ကီဝီသီး
၁၁။ မုန္လာထုပ္
၁၂။ ဖရဲသီး
၁၃။ ကန္စြန္းဥ
၁၄။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး
၁၅။ မွို
ဩဂဲနစ္ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ဩဂဲ နစ္သစ္သီးဝလံစတဲ့ ဩဂဲနစ္ စားစရာ မ်ားဆိုတာကေတာ့ အဲဒီအစားအစာ ေတြထဲမွာ ဓာတုပစၥည္း ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ ဓာတုဓာတ္ ေျမဩဇာ စတာေတြ မသံုးဘဲ သဘာဝနည္းအတိုင္း စိုက္ပ်ိဳးထုတ္ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို ေခၚပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ ဓာတု ပစၥည္း အၾကြင္းအက်န္ေတြရဲ႕ ေဘး ထြက္ဆိုးက်ိဳးကင္းစင္တဲ့ ဩဂဲနစ္စား စရာမ်ားဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစလို႔ ေရြးခ်ယ္စားသံုး ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဩဂဲနစ္စားစရာေတြ ဟာ ဝယ္ယူရန္ အကန္႔အသတ္ရွိျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံမွာ လြယ္လင့္တကူ ဝယ္ယူဖို႔ အခက္အခဲရွိျခင္း၊ မိမိ သံုးႏိုင္ေသာ ေငြေၾကးပမာဏထက္ ေက်ာ္လြန္ေနျခင္း (ေဈးႀကီးျခင္း) စတာေတြေၾကာင့္ ဩဂဲနစ္ မဟုတ္တဲ့ စားစရာမ်ားကို စားရမယ့္ အေျခအေန နဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအခါမ်ိဳးမွာ ဩဂဲနစ္မဟုတ္ ေပမယ့္ အတန္အသင့္သန္႔ရွင္းတဲ့ အတြက္ စားသံုးႏိုင္တဲ့ စားစရာစာရင္း ကို Environmental Working Group က ၂၀၁၁ ခုႏွစ္မွာ သုေတ သနျပဳၿပီး စာရင္းျပဳစုခဲ့ပါတယ္။
အဲဒီ အစားအစာ ၁၅ မ်ိဳးကေတာ့ ဩဂဲနစ္ မဟုတ္ေပမယ့္ ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ ဓာတု ေဆးအၾကြင္းအက်န္ေတြက လက္သင့္ ခံႏိုင္ေလာက္တဲ့ ပမာဏအတြင္းမွာ သာ ပါဝင္ေနေလ့ရွိတဲ့ စားစရာအခ်ိဳ႕ ပါ။ အဆိုပါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ဖံုးအုပ္ထားတဲ့ အလႊာေတြ၊ အခြံ အဖတ္ေတြထူထဲတာေၾကာင့္ ပိုးသတ္ ေဆးဖ်န္းတဲ့အခါ အတြင္းသားထဲကို မဝင္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
၁။ ၾကက္သြန္နီ
၂။ ေျပာင္းဖူး
၃။ နာနတ္သီး
၄။ ေထာပတ္သီး
၅။ ကၫြတ္
၆။ စားေတာ္ပဲ
၇။ သရက္သီး
၈။ ခရမ္းသီး
၉။ သခြားေမႊးသီး
၁၀။ ကီဝီသီး
၁၁။ မုန္လာထုပ္
၁၂။ ဖရဲသီး
၁၃။ ကန္စြန္းဥ
၁၄။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး
၁၅။ မွို
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။