ဟင္းႏုုနယ္ရြက္ ၏ အာဟာရတန္ဘိုုး
************************** *********
ဟင္းႏုုနယ္ဟာ အဟာရဓါတ္ အလြန္ျပည့္၀ပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ A , B2 , C , E , K နဲ႕
သတၱဳဓါတ္မ်ားျဖစ္ေသာ သံဓါတ္ (iron ) ၊ ကယ္လဆီယံ (calcium )
မဂၢနီဆီယံ ( magnesium ) ၊ မန္းဂနိ ( manganese ) ၊
ေဖာ့စဖိုုရပ္ ( phosphorus ) ၊ ဇင့္ ( zinc ) ဆီလီနီယံ ( selenium ) ၊
ေၾကးနီ ( copper ) ၊ ဖိုုလိတ္ ( folate ) တိုု႕ အျပင္
ပရိုုတိန္း ( protein ) ဖိုုင္ဘာမ ွ်င္ဓါတ္ ( dietary fiber ) ၊
ဖေလဗိုုႏြဳက္ ( flavonoids ) ၊ ကာရိုုတီႏြဳက္ ( carotenoids ) တိုု႕
ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္ ။
.
1. Aids Detoxification ( အဆိပ္အေတာက္ ေျဖျခင္း )
နက္ေမွာင္ေသာအစိမ္းေရာင္ က ကလိုုရိုုဖီး ( chlorophyll ) ၾကြယ္၀ေၾကာင္း
ထင္ရွားေစပါတယ္ ။
ကလိုုရိုုဖီး က အသည္း၏ အဆိပ္ေျဖလုုပ္ငန္းကိုု ကူညီေပးသျဖင့္ အသည္း ႏွင့္
အူမတြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။
ကလိုုရိုုဖီး က ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေလ်ာ့ေစႏိုုင္သလိုု ၊
ဘက္တီးရီးယားပိုုးမ်ားကိုုလ ည္းေ သေစႏိုုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္ ။
.
2. Boosts Muscle Strength ( ၾကြက္သားအားေကာင္းေစျခင္း )
ဟင္းႏုုနယ္ရြက္မွာ အင္အားျဖစ္ေစတဲ့ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( energy-boosting
nitrates ) ဓါတ္က ၾကြက္းသားမ်ား ေခ်ာေခ်ာေမြ႕ ေမြ႕ နဲ႕ အင္အားျပည့္
လႈပ္ရွားႏိုုင္ေစေအာင္ အားေပးပါတယ္ ။ ၾကြက္သားဖြံ႕ ၿဖိဳးမႈကိုု အားေပး
ပါတယ္ ။
.
3. Loaded with Iron ( သံဓါတ္ၾကြယ္၀ျခင္း )
ဟီမိုုဂလိုုဘင္ ထုုတ္လုုပ္ရာမွာ သံဓါတ္ကအလြန္အေရးပါ ပါတယ္ ။
ဟီမိုုဂလိုုဘင္က ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ပိုု႕ ရာမွာ အေရးပါ ပါတယ္ ။
ဟင္းႏုုနယ္ဟာ ေသြးအားတိုုးေစပါတယ္ ။
.
4. Heart Healthy ( ႏွလံုုးက်န္းမာျခင္း )
ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ သတၱိ ( antioxidant properties ) ရွိတဲ့ ဗီတာမင္ C
( vitamin C ) ၊ ဘီတာကာရိုုတင္း ( beta-carotene ) တိုု႕ က
ကိုုလက္စထေရာ (cholesterol ) ဓါတ္တိုုးျခင္းကိုု ကာကြယ္ေပးတဲ့အတြက္
ႏွလံုုး နဲ႕ ေသြးေၾကာ( heart and arteries ) မ်ားကိုု ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
ဟင္းႏုုနယ္တြင္ပါ၀င္ေသာ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( nitrates ) ဓါတ္ဟာ
အစာအိမ္တြင္းမွာ ႏိုုင္ၾထစ္ေအာက္ဆိုုဒ္ ( nitric oxide ) ျဖစ္လာပါတယ္ ။
၎ ႏိုုင္ၾထစ္ေအာက္ဆိုုဒ္ က ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ေစပါတယ္ ။
ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစၿပီး ၊ ေသြးဖိအား ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ ။
.
5. Fights Cancer ( ကင္ဆာ တိုုက္ဖ်က္ျခင္း )
ဖေလဗိုုႏြဳိက္ ( flavonoids ) ၊ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ဓါတ္ (antioxidants )
ျပည့္၀စြာပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုု တိုုက္ဖ်က္ႏိုုင္စြမ္း ရွိပါတယ္ ။
ကာရိုုတီႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားျဖစ္တဲ့ လူတိန္း ( lutein ) ၊
ဇီယာဇင္သင္း ( zeaxanthin ) နီယိုုဇင္သင္း ( neoxanthin ) ဓါတ္မ်ားက
ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ( free radicals ) မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးသျဖင့္
သားအိမ္ ( endometrial ) ၊ သားဥအိမ္ ( ovarian ) ၊ အဆုုပ္ ( lung ) ၊
အူ ႏွင့္ စအိုု ( colorectal ) ၊ဆီးႀကိတ္ ( prostate )
ကင္ဆာ မ်ားကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။
.
6. Reduces Inflammation ( ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု သက္သာေစျခင္း )
ဖေလဗိုုႏြိဳက္ ( flavonoids ) ကာရိုုတင္းႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားက
ေရာင္းရမ္းျခင္းမ်ားကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္ ။
အယ္ဖာလီႏိုုလီရစ္အက္ဆစ္ ( alpha-linolenic acid (ALA) ဓါတ္ဟာ
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ ဓါတ္ ျဖစ္ပါတယ္ ။
အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္း ၊ ရင္ၾကပ္ပန္းနာ ၊ ေခါင္းတျခမ္းကိုုက္ ျခင္းေတြကိုု
ေပ်ာက္ေစပါတယ္ ။
.
7. Lowers Blood Pressure ( ေသြးတိုုးက်ေစျခင္း )
ပိုုတက္ဆီယံ( potassium ) ၾကြယ္၀ၿပီး ၊ ဆားဓါတ္ ( sodium )
နည္းပါးတဲ့အတြက္ ေသြးတိုုး က်ေစပါတယ္ ။
ပက္ပတိုုဒ္ ( peptides ) မ်ားက ( angiotensin I-converting enzyme
(ACE) အင္ဇိုုင္းကိုု ပိတ္ပင္ႏိုုင္သျဖင့္ ေသြးတိုုးက်ေစပါတယ္ ။
ႏိုုက္ႀထိတ္ ( nitrates ) မ်ားကလည္း ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ေစသျဖင့္
ေသြးတိုုး က်ေစပါတယ္ ။
.
8. Improves Eye Health ( မ်က္စိ က်န္းမာေရး )
ကာရိုုတင္းႏြိဳက္( carotenoids ) မ်ားျဖစ္တဲ့ ဘီတာကာရိုုတင္း
( beta-carotene ) ၊ လူတိန္း ( lutein ) ၊ ဇီယာဇင္သင္း ( zeaxanthin )
တိုု႕ က မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ။
ေရတိမ္ျဖစ္ျခင္း ( cataracts ) ၊ အသက္အရ မ်က္စိပ်က္စီးျခင္း
(macular degeneration ) တိုု႕ကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
.
9. Protects the Brain ( ဦးေႏွာက္ကာကြယ္ျခင္း )
လူတိန္း( lutein ) ၊ ဖိုုးလိတ္ ( folate ) ၊ ဘီတာကာရိုုတင္း
အေျမာက္အမ်ားပါရွိသျဖင့္ ဦးေႏွာက္အားေကာင္းေစပါတယ္ ။
အသက္ႀကီးသျဖင့္ မွတ္ဥာဏ္ထိခိုုက္ျခင္း (dementia ) ကိုု
ကာကြယ္ပါတယ္ ။
.
10. Supports Bone Health ( အရိုုးမ်ား သန္မာေစျခင္း )
ဗီတာမင္ ( vitamin K ) ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သျဖင့္ ကယ္လဆီယံ ( calcium )
ပိုုမိုု စုုပ္ယူႏိုုင္ေသာေၾကာင့္ ေအာ္စတီရိုု ကယ္လစင္ ( osteocalcin )
ပိုုမိုုထုုတ္လုုပ္ေစသျဖင့္ အရိုုးမ်ား ေတာင့္တင္း သန္မာေစပါတယ္ ။
ေအာ္စတီရိုုကလပ္ ( osteoclasts ) ကိုု ေလ်ာ့ပါးေစသျဖင့္
အရိုုးပ်က္စီးျခင္းကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
.
Note: သတိျပဳရန္
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ ေဂါက္ေရာဂါ ၊ သည္းေျခေရာဂါ ရွိသူမ်ား အတြက္
သတိျပဳသင့္ပါတယ္ ။ ဟင္းႏုုနယ္တြင္ ေအာက္ဇာလိတ္( oxalates ) ႏွင့္
ျပဴရင္း ( purines ) မ်ားစြာပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္ ။
.
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
9 October 2015
**************************
ဟင္းႏုုနယ္ဟာ အဟာရဓါတ္ အလြန္ျပည့္၀ပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ A , B2 , C , E , K နဲ႕
သတၱဳဓါတ္မ်ားျဖစ္ေသာ သံဓါတ္ (iron ) ၊ ကယ္လဆီယံ (calcium )
မဂၢနီဆီယံ ( magnesium ) ၊ မန္းဂနိ ( manganese ) ၊
ေဖာ့စဖိုုရပ္ ( phosphorus ) ၊ ဇင့္ ( zinc ) ဆီလီနီယံ ( selenium ) ၊
ေၾကးနီ ( copper ) ၊ ဖိုုလိတ္ ( folate ) တိုု႕ အျပင္
ပရိုုတိန္း ( protein ) ဖိုုင္ဘာမ ွ်င္ဓါတ္ ( dietary fiber ) ၊
ဖေလဗိုုႏြဳက္ ( flavonoids ) ၊ ကာရိုုတီႏြဳက္ ( carotenoids ) တိုု႕
ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္ ။
.
1. Aids Detoxification ( အဆိပ္အေတာက္ ေျဖျခင္း )
နက္ေမွာင္ေသာအစိမ္းေရာင္ က ကလိုုရိုုဖီး ( chlorophyll ) ၾကြယ္၀ေၾကာင္း
ထင္ရွားေစပါတယ္ ။
ကလိုုရိုုဖီး က အသည္း၏ အဆိပ္ေျဖလုုပ္ငန္းကိုု ကူညီေပးသျဖင့္ အသည္း ႏွင့္
အူမတြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။
ကလိုုရိုုဖီး က ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေလ်ာ့ေစႏိုုင္သလိုု ၊
ဘက္တီးရီးယားပိုုးမ်ားကိုုလ
.
2. Boosts Muscle Strength ( ၾကြက္သားအားေကာင္းေစျခင္း )
ဟင္းႏုုနယ္ရြက္မွာ အင္အားျဖစ္ေစတဲ့ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( energy-boosting
nitrates ) ဓါတ္က ၾကြက္းသားမ်ား ေခ်ာေခ်ာေမြ႕ ေမြ႕ နဲ႕ အင္အားျပည့္
လႈပ္ရွားႏိုုင္ေစေအာင္ အားေပးပါတယ္ ။ ၾကြက္သားဖြံ႕ ၿဖိဳးမႈကိုု အားေပး
ပါတယ္ ။
.
3. Loaded with Iron ( သံဓါတ္ၾကြယ္၀ျခင္း )
ဟီမိုုဂလိုုဘင္ ထုုတ္လုုပ္ရာမွာ သံဓါတ္ကအလြန္အေရးပါ ပါတယ္ ။
ဟီမိုုဂလိုုဘင္က ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ပိုု႕ ရာမွာ အေရးပါ ပါတယ္ ။
ဟင္းႏုုနယ္ဟာ ေသြးအားတိုုးေစပါတယ္ ။
.
4. Heart Healthy ( ႏွလံုုးက်န္းမာျခင္း )
ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ သတၱိ ( antioxidant properties ) ရွိတဲ့ ဗီတာမင္ C
( vitamin C ) ၊ ဘီတာကာရိုုတင္း ( beta-carotene ) တိုု႕ က
ကိုုလက္စထေရာ (cholesterol ) ဓါတ္တိုုးျခင္းကိုု ကာကြယ္ေပးတဲ့အတြက္
ႏွလံုုး နဲ႕ ေသြးေၾကာ( heart and arteries ) မ်ားကိုု ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
ဟင္းႏုုနယ္တြင္ပါ၀င္ေသာ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( nitrates ) ဓါတ္ဟာ
အစာအိမ္တြင္းမွာ ႏိုုင္ၾထစ္ေအာက္ဆိုုဒ္ ( nitric oxide ) ျဖစ္လာပါတယ္ ။
၎ ႏိုုင္ၾထစ္ေအာက္ဆိုုဒ္ က ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ေစပါတယ္ ။
ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစၿပီး ၊ ေသြးဖိအား ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ ။
.
5. Fights Cancer ( ကင္ဆာ တိုုက္ဖ်က္ျခင္း )
ဖေလဗိုုႏြဳိက္ ( flavonoids ) ၊ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ဓါတ္ (antioxidants )
ျပည့္၀စြာပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုု တိုုက္ဖ်က္ႏိုုင္စြမ္း ရွိပါတယ္ ။
ကာရိုုတီႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားျဖစ္တဲ့ လူတိန္း ( lutein ) ၊
ဇီယာဇင္သင္း ( zeaxanthin ) နီယိုုဇင္သင္း ( neoxanthin ) ဓါတ္မ်ားက
ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ( free radicals ) မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးသျဖင့္
သားအိမ္ ( endometrial ) ၊ သားဥအိမ္ ( ovarian ) ၊ အဆုုပ္ ( lung ) ၊
အူ ႏွင့္ စအိုု ( colorectal ) ၊ဆီးႀကိတ္ ( prostate )
ကင္ဆာ မ်ားကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။
.
6. Reduces Inflammation ( ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု သက္သာေစျခင္း )
ဖေလဗိုုႏြိဳက္ ( flavonoids ) ကာရိုုတင္းႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားက
ေရာင္းရမ္းျခင္းမ်ားကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္ ။
အယ္ဖာလီႏိုုလီရစ္အက္ဆစ္ ( alpha-linolenic acid (ALA) ဓါတ္ဟာ
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ ဓါတ္ ျဖစ္ပါတယ္ ။
အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္း ၊ ရင္ၾကပ္ပန္းနာ ၊ ေခါင္းတျခမ္းကိုုက္ ျခင္းေတြကိုု
ေပ်ာက္ေစပါတယ္ ။
.
7. Lowers Blood Pressure ( ေသြးတိုုးက်ေစျခင္း )
ပိုုတက္ဆီယံ( potassium ) ၾကြယ္၀ၿပီး ၊ ဆားဓါတ္ ( sodium )
နည္းပါးတဲ့အတြက္ ေသြးတိုုး က်ေစပါတယ္ ။
ပက္ပတိုုဒ္ ( peptides ) မ်ားက ( angiotensin I-converting enzyme
(ACE) အင္ဇိုုင္းကိုု ပိတ္ပင္ႏိုုင္သျဖင့္ ေသြးတိုုးက်ေစပါတယ္ ။
ႏိုုက္ႀထိတ္ ( nitrates ) မ်ားကလည္း ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ေစသျဖင့္
ေသြးတိုုး က်ေစပါတယ္ ။
.
8. Improves Eye Health ( မ်က္စိ က်န္းမာေရး )
ကာရိုုတင္းႏြိဳက္( carotenoids ) မ်ားျဖစ္တဲ့ ဘီတာကာရိုုတင္း
( beta-carotene ) ၊ လူတိန္း ( lutein ) ၊ ဇီယာဇင္သင္း ( zeaxanthin )
တိုု႕ က မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ။
ေရတိမ္ျဖစ္ျခင္း ( cataracts ) ၊ အသက္အရ မ်က္စိပ်က္စီးျခင္း
(macular degeneration ) တိုု႕ကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
.
9. Protects the Brain ( ဦးေႏွာက္ကာကြယ္ျခင္း )
လူတိန္း( lutein ) ၊ ဖိုုးလိတ္ ( folate ) ၊ ဘီတာကာရိုုတင္း
အေျမာက္အမ်ားပါရွိသျဖင့္ ဦးေႏွာက္အားေကာင္းေစပါတယ္ ။
အသက္ႀကီးသျဖင့္ မွတ္ဥာဏ္ထိခိုုက္ျခင္း (dementia ) ကိုု
ကာကြယ္ပါတယ္ ။
.
10. Supports Bone Health ( အရိုုးမ်ား သန္မာေစျခင္း )
ဗီတာမင္ ( vitamin K ) ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သျဖင့္ ကယ္လဆီယံ ( calcium )
ပိုုမိုု စုုပ္ယူႏိုုင္ေသာေၾကာင့္ ေအာ္စတီရိုု ကယ္လစင္ ( osteocalcin )
ပိုုမိုုထုုတ္လုုပ္ေစသျဖင့္
ေအာ္စတီရိုုကလပ္ ( osteoclasts ) ကိုု ေလ်ာ့ပါးေစသျဖင့္
အရိုုးပ်က္စီးျခင္းကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
.
Note: သတိျပဳရန္
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ ေဂါက္ေရာဂါ ၊ သည္းေျခေရာဂါ ရွိသူမ်ား အတြက္
သတိျပဳသင့္ပါတယ္ ။ ဟင္းႏုုနယ္တြင္ ေအာက္ဇာလိတ္( oxalates ) ႏွင့္
ျပဴရင္း ( purines ) မ်ားစြာပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္ ။
.
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
9 October 2015
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။