ၾကက္ဥ တစ္ေန႔တစ္လံုး စားေပးမယ္ဆိုရင္ ရရွိႏိုင္တဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ား
Thursday,October 26, 2017
ကမၻာေပၚမွာ လူစားအမ်ားဆံုး အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္တဲ႔ ၾကက္ဥ ကို အစိမ္းပဲစားစား၊ မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ၿပီးပဲစားစား၊ ေၾကာ္ၿပီးပဲစားစား၊ ခ်က္ၿပီးပဲစားစား… ဘယ္လိုပံံုစံနဲ႔ပဲ လုပ္စားလုပ္စား စားလို႔ရပါတယ္။
ၾကက္ဥ ဟာ တကယ္ေတာ႔ သဘာဝ ကေပးတဲ႔ လက္ေဆာင္မြန္ တစ္မ်ိဳးပါ။ ကမၻာေပၚမွာ လူစား အမ်ားဆံုး အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္တဲ႔ ၾကက္ဥ ကို အစိမ္း ပဲစားစား၊ မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ၿပီးပဲစားစား၊ ေၾကာ္ၿပီးပဲစားစား၊ ခ်က္ၿပီးပဲစားစား… ဘယ္လိုပံံုစံနဲ႔ပဲ လုပ္စားလုပ္စား စားလို႔ရပါတယ္။
တကယ္တမ္းေတာ႔ ၾကက္ဥ မွာ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထဲမွာ သံဓာတ္ နဲ႔ ကယ္လ္ဆီယမ္လို ဗိုက္တာမင္ေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနသလို ၾကက္ဥ အကာ ထဲမွာလည္း ပရိုတိန္းဓာတ္ ေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ဥ တစ္ေန႔စားေပးမယ္ဆိုရင္ ရရွိႏိုင္တဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ႔…
၁။ အာဟာရျပည္႔ဝေစတယ္
ၾကက္ဥ စားရင္ အႏွစ္ ေကာ၊ အကာ ေကာ စားပါ။ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထဲမွာ ၾကက္ဥ တစ္လံုးမွာ ပါရွိတဲ႔ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြ (၉၀) ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ပါဝင္ၿပီး
ၾကက္ဥ အကာ ထဲမွာေတာ႔ ပရိုတိန္းဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး
ၾကက္ဥတစ္လံုးထဲမွာ (ဗိုက္တာမင္စီကလြဲရင္) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ႔
အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည္႔စံုစြာပါဝင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ မနက္စာမွာ ၾကက္ဥ (၂) လံုး၊ ေပါင္မုန္႔တစ္ခ်ပ္နဲ႔ လိေမၼာ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ေလးတစ္ခြက္ ေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္္တဲ႔ အာဟာရဓာတ္ အားလံုးကို ရရွိေစႏိုင္မွာပါ။
၂။ ဝိတ္က်ေစတယ္
ၾကက္ဥ စားျခင္းက တျခား အစားအစာ ေတြစားျခင္းထက္ ဗိုက္ပိုျပည္႔ေစပါတယ္။ ဝါရွင္တန္တကၠသိုလ္က သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ႔လာမႈတစ္ခုအရေတာ႔ ပရိုတိန္း (၃၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို စားျခင္းက ပရိုတိန္း (၁၅) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ႔အစားအေသာက္ေတြကို စားျခင္းထက္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ကယ္လိုရီပိုနည္းေစတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ ပရုိတိန္းပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ ၾကက္ဥလုိမ်ိဳး အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးျခင္းက ဗိုက္ခဏခဏဆာတတ္ျခင္းကို ေလ်ာ႔နည္းေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းမႈကို အားေပးပါတယ္။
၃။ ဉာဏ္ ေကာင္းေစတယ္
ၾကက္ဥ မွာ Choline (ခိုလင္း) ဆိုတဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ တစ္မ်ိဳးပါဝင္ပါတယ္။ Choline ဟာ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီး တစ္ဦး ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ (၂၈) ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ျဖည္႔ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကိုယ္ဝန္သည္ အမ်ိဳးသမီး ေတြအတြက္ေတာ႔ ၾကက္ဥ ဟာ မျဖစ္မေနစားသံုး ေပးသင္႔တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။
၄။ သံဓာတ္ ျပည္႔ဝေစတယ္
ၾကက္ဥ ဟာ သံဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ႕အစားအစာ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ကေတာ႔ ေဟမိုဂလိုဘင္လို႔ေခၚတဲ႔ ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ အဓိကေနရာကလုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ေဟမို ဂလိုဘင္ မရွိရင္ ေသြးေတြဟာ အဆုတ္ထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္ကို က်န္ရွိတဲ ႔ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္းေတြဆီကို မပို႔လႊတ္ႏိုင္ပါဘူး။
ေအာက္ဆီဂ် င္မရတဲ႔ဆဲလ္ေတြဟာ အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ေတာ႔သလို ဆက္လက္ရွင္သန္ႏိုင္စြမ္းလည္ း
မရွိေတာ႔ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ လူ႔ ခႏၶာကုိယ္ မွာ သံဓာတ္ ျပည္႔ဝေနဖို႔လည္း
လိုအပ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ လူတစ္ေယာက္အတြက္ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ႔ သံဓာတ္ (၁၂)
ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
၅။ မ်က္စိအားေကာင္းေစတယ္
ေဆးပညာရွင္ ေတြရဲ႕အဆိုအရေတာ႔ ၾကက္ဥ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း တို႔ကိုစားေပးျခင္းဟာ မ်က္စိ တိမ္စြဲျခင္းမျဖစ္ေအာင္ (၂၀) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ၾကက္ဥေတြမွာ antioxidant ေတြနဲ႔ တျခားလိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါေတြဟာ အျမင္အာရံုအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ရင္းျမစ္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ဒီေတာ႔ ပံုမွန္သာမွီဝဲေပးမယ္ဆိုရင္ အသက္အရြယ္ရခ်ိန္္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ႔ မ်က္စိ ကြယ္ျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ႔ ၾကြက္သား ယိုယြင္းျခင္းကိုလည္း တားဆီးေပးပါတယ္။
Credit : Duwun
Thursday,October 26, 2017
ကမၻာေပၚမွာ လူစားအမ်ားဆံုး အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္တဲ႔ ၾကက္ဥ ကို အစိမ္းပဲစားစား၊ မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ၿပီးပဲစားစား၊ ေၾကာ္ၿပီးပဲစားစား၊ ခ်က္ၿပီးပဲစားစား… ဘယ္လိုပံံုစံနဲ႔ပဲ လုပ္စားလုပ္စား စားလို႔ရပါတယ္။
ၾကက္ဥ ဟာ တကယ္ေတာ႔ သဘာဝ ကေပးတဲ႔ လက္ေဆာင္မြန္ တစ္မ်ိဳးပါ။ ကမၻာေပၚမွာ လူစား အမ်ားဆံုး အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္တဲ႔ ၾကက္ဥ ကို အစိမ္း ပဲစားစား၊ မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ၿပီးပဲစားစား၊ ေၾကာ္ၿပီးပဲစားစား၊ ခ်က္ၿပီးပဲစားစား… ဘယ္လိုပံံုစံနဲ႔ပဲ လုပ္စားလုပ္စား စားလို႔ရပါတယ္။
တကယ္တမ္းေတာ႔ ၾကက္ဥ မွာ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထဲမွာ သံဓာတ္ နဲ႔ ကယ္လ္ဆီယမ္လို ဗိုက္တာမင္ေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနသလို ၾကက္ဥ အကာ ထဲမွာလည္း ပရိုတိန္းဓာတ္ ေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ဥ တစ္ေန႔စားေပးမယ္ဆိုရင္ ရရွိႏိုင္တဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ႔…
၁။ အာဟာရျပည္႔ဝေစတယ္
ၾကက္ဥ စားရင္ အႏွစ္ ေကာ၊ အကာ ေကာ စားပါ။ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထဲမွာ ၾကက္ဥ တစ္လံုးမွာ ပါရွိတဲ႔ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြ (၉၀) ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ပါဝင္ၿပီး
ဒါေၾကာင္႔ မနက္စာမွာ ၾကက္ဥ (၂) လံုး၊ ေပါင္မုန္႔တစ္ခ်ပ္နဲ႔ လိေမၼာ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ေလးတစ္ခြက္ ေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္္တဲ႔ အာဟာရဓာတ္ အားလံုးကို ရရွိေစႏိုင္မွာပါ။
၂။ ဝိတ္က်ေစတယ္
ၾကက္ဥ စားျခင္းက တျခား အစားအစာ ေတြစားျခင္းထက္ ဗိုက္ပိုျပည္႔ေစပါတယ္။ ဝါရွင္တန္တကၠသိုလ္က သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ႔လာမႈတစ္ခုအရေတာ႔ ပရိုတိန္း (၃၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို စားျခင္းက ပရိုတိန္း (၁၅) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ႔အစားအေသာက္ေတြကို စားျခင္းထက္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ကယ္လိုရီပိုနည္းေစတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ ပရုိတိန္းပါဝင္မႈမ်ားတဲ႔ ၾကက္ဥလုိမ်ိဳး အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးျခင္းက ဗိုက္ခဏခဏဆာတတ္ျခင္းကို ေလ်ာ႔နည္းေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းမႈကို အားေပးပါတယ္။
၃။ ဉာဏ္ ေကာင္းေစတယ္
ၾကက္ဥ မွာ Choline (ခိုလင္း) ဆိုတဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ တစ္မ်ိဳးပါဝင္ပါတယ္။ Choline ဟာ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီး တစ္ဦး ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ (၂၈) ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ျဖည္႔ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကိုယ္ဝန္သည္ အမ်ိဳးသမီး ေတြအတြက္ေတာ႔ ၾကက္ဥ ဟာ မျဖစ္မေနစားသံုး ေပးသင္႔တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။
၄။ သံဓာတ္ ျပည္႔ဝေစတယ္
ၾကက္ဥ ဟာ သံဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ႕အစားအစာ တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ကေတာ႔ ေဟမိုဂလိုဘင္လို႔ေခၚတဲ႔ ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ အဓိကေနရာကလုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ေဟမို ဂလိုဘင္ မရွိရင္ ေသြးေတြဟာ အဆုတ္ထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္ကို က်န္ရွိတဲ ႔ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္းေတြဆီကို မပို႔လႊတ္ႏိုင္ပါဘူး။
ေအာက္ဆီဂ် င္မရတဲ႔ဆဲလ္ေတြဟာ အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ေတာ႔သလို ဆက္လက္ရွင္သန္ႏိုင္စြမ္းလည္
၅။ မ်က္စိအားေကာင္းေစတယ္
ေဆးပညာရွင္ ေတြရဲ႕အဆိုအရေတာ႔ ၾကက္ဥ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း တို႔ကိုစားေပးျခင္းဟာ မ်က္စိ တိမ္စြဲျခင္းမျဖစ္ေအာင္ (၂၀) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ၾကက္ဥေတြမွာ antioxidant ေတြနဲ႔ တျခားလိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါေတြဟာ အျမင္အာရံုအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ႔ အာဟာရ ရင္းျမစ္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ဒီေတာ႔ ပံုမွန္သာမွီဝဲေပးမယ္ဆိုရင္
Credit : Duwun
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။