Mi Mi Tun added 2 new photos — with Mi Mi Tun.
ထမနဲ ထိုးနည္း
************
ထမနဲ အခ်ိဳး
ဒီအခ်ိဳးဟာ ေရွးၿမန္မာလူၾကီးမ်ားလက္ဆင့္ကမ္းလာတဲ့အခ်ိဳးၿဖစ္သလို
ဆရာမၾကီးခင္ခင္ထူးရဲ.မအိမ္ကံ၀တၳဳ ထဲမွာလည္းေဖာ္ၿပထားတာေတြ.ရ
ပါတယ္ ( စကားခ်ပ္ )
(၁) ေကာက္ညွင္းဆန္.......(၄)ၿပည္
(၂ )ေၿမပဲ.......................(၈၀) က်ပ္သား..
(၃)ႏွမ္းဆီ(သို.)ေၿမပဲဆီ.... (၁)ပိႆာ
(၄) ႏွမ္းေစ့( မဲ+အၿဖဴ )......(၃၂) က်ပ္သား
(၅) အုန္းသီးစိတ္..............(၂၀) က်ပ္သား..
(၆) ဆား.........................(၇) က်ပ္သား.
(၇) ခ်င္း..........................(၁၅) က်ပ္သား
ထမနဲ မထိုးခင္ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကိုေရေဆးၿပီးအနည္းဆုံး (၃) နာရီခန္.
ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားရပါမယ္...။
ေၿမပဲေတြကို ေလွာ္ၿပီးအခြံေတြေၿပာင္စင္ေနေအာင္သန္.စင္ပါ ။ ၂ ၿခမ္းကြဲသြား
ေအာင္လက္ဖေနာင့္ေလးနဲ ဖိလွိမ့္ထားေပးပါ။
(အလြယ္သုံးေၿမပဲဆားေလွာ္ေတြမသုံးပါႏွင့္ )
နွမ္းေတြကိုလည္း သန္.စင္ၿပီး(လိုအပ္ပါက) ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီးေတြကို အေနတာ္ပါးပါးလွီးစိတ္ပါ ၊ ေၾကာ္ၿပီးထည့္မယ္ဆိုရင္ ေနပူမွာ
(၃) နာရီေလာက္ဇကာႏွင့္ၿဖန္.လွန္းထားပါ။
ခ်င္းေတြကိုအခြံခြါ ေရေဆးၿပီး..မွ်င္မွ်င္ေလးေတြလွီးပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ေကာက္ညွင္းေတြကို ဇကာႏွင့္ေရစင္ေအာင္စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မိုးၿဗဲဒယ္ မွာဆီကိုအပူေပးၿပီး အုန္းသီးေတြကိုေရႊအိုေရာင္ရေအာင္
ေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ ။
ထိုဆီထဲမွာပဲ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ ။ အနံ.ေမႊးၿပီးႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ့
ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြထည့္ေပါင္းကာ...သစ္သားေယာင္းမအရွည္ႏွင့္ေမႊေပး
ပါ ( ေၾကာ္ခ်င္ဟန္ၿပဳ ပါ )
ဆီနဲ.ေတြ.ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြအေၾကာတင္းသြားၿပီဆိုမွ...ဆားၿဖင့္အရသာ
သြင္းပါ ၊
ေကာက္ညွင္းဆန္အထက္ ေရ လက္ ၂ ဆစ္ခန္.ထည့္ၿပီး..စေကာၾကီးၾကီးမ်ား
ကိုလက္ကိုင္ကြင္းတပ္ထားေသာအဖုံးမ်ားႏွင့္ ဖုံးထားပါ ။
ေရမခမ္းခင္အထိေတာ့ (၁၀ ) မိနစ္တစ္ခါေလာက္ေယာင္းမနဲ.ႏွံ..ေအာင္ေမႊ
ေပးရပါမယ္..။
ေရခမ္းသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးေတာက္ေတြကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး...ငွက္ေပ်ာဖက္အုပ္
အဖုံး ၊ ဖုံးကာ ႏွပ္ေပးရပါမယ္...။
ကြ်မ္းက်င္သူတစ္ဦးက စမ္းသပ္ၿပီးလို.ႏွပ္ၿပီဆိုကာမွ သစ္သားေယာင္းမကိုင္
ၿပီးေမႊသူ၂ဦးရဲ.ေယာင္းမအရင္းကေနကိုင္ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြကိုပြတ္ေခ်ေပး
ရပါတယ္( ထိုအလယ္လူေနရာကိုထမနဲကြ်မ္းက်င္သူအိုးသူၾကီးမ်ားတာ၀န္ယူ
တာမ်ားပါတယ္ )
ထိုအခ်ိန္မွပဲ အိုးသူၾကီးညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ႏွမ္း ၊ ေၿမပဲ ၊ အုန္းသီးေၾကာ္(သို.) အစိမ္းမ်ားကို ထည့္ကာ သမသြားေအာင္နယ္ေပးပါမွ..
ေကာင္းမြန္တဲ့ ထမနဲ ကိုရရိွတာၿဖစ္ပါတယ္..။
(မွတ္ခ်က္)ကြ်န္ေတာ့္ငယ္ဘ၀ႏွစ္စဥ္အိမ္မွာထမနဲ ထိုးေတာ့..မိုးၿဗဲဒယ္ၾကီး
ေတြတည္ဖို. ေၿမၾကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ားနဲ.ခေနာက္ဆိုင္ၿပဳလုပ္ကာ
မီးဖို(ယာယီၿပဳလုပ္တတ္ပါတယ္ )
ဒီလိုၿပဳလုပ္တာဟာ မီးအရိွန္ေၾကာင့္လူပင္ပန္းမွဳကိုသက္သာေစသလို ေလတိုက္ႏွဳန္းေတြေၾကာင့္မီးညြန္.ေတြမလွဳပ္ရွားေစပဲ
ထိေရာက္တဲ့အပူရိွန္ကိုရရိွေစတယ္လို.ဆိုပါတယ္
နယ္တဲ.အခ်ိန္လည္းထိုၾကြင္းမ်ိဳးမွာၿပဳလုပ္ေလ့ရိွပါတယ္။
အားနဲ.အင္နဲ.ၿပဳလုပ္( နယ္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္းဒယ္အိုးဖင္ၿငိမ္ၿပီးေမႊသူေရာ၊
ၾကိတ္ေခ်သူကိုပါ သက္သာေစသလို မုန္.ကိုလည္းမိမိလိုခ်င္တဲ့အေနအထား
ေရာက္တယ္လို. ထမနဲအိုးသူၾကီးမ်ားထံမွမွတ္သားဖူးပါတယ္..။
ထမနဲထိုးနည္းကဗ်ာ
*************
ထမနဲ ထိုးရန္ဖို.. စာခ်ိဳးလို.မွာခဲ့မယ္...
တစ္စိတ္ဆန္သည္ေကာက္ညွင္းရယ္ႏွင့္
တစ္ပိႆာ ဆီအမွန္သြင္းပါလို.
ခ်င္း( ဂ်င္း) က သုံးဆယ္
ေၿမပဲၿဖဴေလွာ္တစ္ခြက္ကယ္ႏွင့္
အုန္းသီးဆန္အတူဖတ္ပါလို.
ႏွမ္းမၿပတ္ဤနည္းႏွယ္
ေရစင္ၾကည္ပထည့္ရိုး
လက္ႏွစ္သစ္သာပ ၊ တြက္စစ္ကာခ်ိန္ဆယ္သားရယ္ႏွင့္
ေရာေႏွာကလူအမ်ားတို.ရယ္
အားသစ္လို.ထိုး ...။
( အမည္မသိ )
photo credit >>> Google Search
ဆရာမၾကီးခင္ခင္ထူးရဲ.မအိမ္ကံ၀တၳဳ ထဲမွာလည္းေဖာ္ၿပထားတာေတြ.ရ
ပါတယ္ ( စကားခ်ပ္ )
(၁) ေကာက္ညွင္းဆန္.......(၄)ၿပည္
(၂ )ေၿမပဲ.......................(၈၀) က်ပ္သား..
(၃)ႏွမ္းဆီ(သို.)ေၿမပဲဆီ.... (၁)ပိႆာ
(၄) ႏွမ္းေစ့( မဲ+အၿဖဴ )......(၃၂) က်ပ္သား
(၅) အုန္းသီးစိတ္..............(၂၀) က်ပ္သား..
(၆) ဆား.........................(၇) က်ပ္သား.
(၇) ခ်င္း..........................(၁၅) က်ပ္သား
ထမနဲ မထိုးခင္ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကိုေရေဆးၿပီးအနည္းဆုံး (၃) နာရီခန္.
ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားရပါမယ္...။
ေၿမပဲေတြကို ေလွာ္ၿပီးအခြံေတြေၿပာင္စင္ေနေအာင္သန္.စင္ပါ ။ ၂ ၿခမ္းကြဲသြား
ေအာင္လက္ဖေနာင့္ေလးနဲ ဖိလွိမ့္ထားေပးပါ။
(အလြယ္သုံးေၿမပဲဆားေလွာ္ေတြမသုံးပါႏွင့္ )
နွမ္းေတြကိုလည္း သန္.စင္ၿပီး(လိုအပ္ပါက) ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီးေတြကို အေနတာ္ပါးပါးလွီးစိတ္ပါ ၊ ေၾကာ္ၿပီးထည့္မယ္ဆိုရင္ ေနပူမွာ
(၃) နာရီေလာက္ဇကာႏွင့္ၿဖန္.လွန္းထားပါ။
ခ်င္းေတြကိုအခြံခြါ ေရေဆးၿပီး..မွ်င္မွ်င္ေလးေတြလွီးပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ေကာက္ညွင္းေတြကို ဇကာႏွင့္ေရစင္ေအာင္စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မိုးၿဗဲဒယ္ မွာဆီကိုအပူေပးၿပီး အုန္းသီးေတြကိုေရႊအိုေရာင္ရေအာင္
ေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ ။
ထိုဆီထဲမွာပဲ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ ။ အနံ.ေမႊးၿပီးႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ့
ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြထည့္ေပါင္းကာ...သစ္သားေယာင္းမအရွည္ႏွင့္ေမႊေပး
ပါ ( ေၾကာ္ခ်င္ဟန္ၿပဳ ပါ )
ဆီနဲ.ေတြ.ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြအေၾကာတင္းသြားၿပီဆိုမွ...ဆားၿဖင့္အရသာ
သြင္းပါ ၊
ေကာက္ညွင္းဆန္အထက္ ေရ လက္ ၂ ဆစ္ခန္.ထည့္ၿပီး..စေကာၾကီးၾကီးမ်ား
ကိုလက္ကိုင္ကြင္းတပ္ထားေသာအဖုံးမ်ားႏွင့္ ဖုံးထားပါ ။
ေရမခမ္းခင္အထိေတာ့ (၁၀ ) မိနစ္တစ္ခါေလာက္ေယာင္းမနဲ.ႏွံ..ေအာင္ေမႊ
ေပးရပါမယ္..။
ေရခမ္းသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးေတာက္ေတြကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး...ငွက္ေပ်ာဖက္အုပ္
အဖုံး ၊ ဖုံးကာ ႏွပ္ေပးရပါမယ္...။
ကြ်မ္းက်င္သူတစ္ဦးက စမ္းသပ္ၿပီးလို.ႏွပ္ၿပီဆိုကာမွ သစ္သားေယာင္းမကိုင္
ၿပီးေမႊသူ၂ဦးရဲ.ေယာင္းမအရင္းကေနကိုင္ၿပီးေကာက္ညွင္းေတြကိုပြတ္ေခ်ေပး
ရပါတယ္( ထိုအလယ္လူေနရာကိုထမနဲကြ်မ္းက်င္သူအိုးသူၾကီးမ်ားတာ၀န္ယူ
တာမ်ားပါတယ္ )
ထိုအခ်ိန္မွပဲ အိုးသူၾကီးညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ႏွမ္း ၊ ေၿမပဲ ၊ အုန္းသီးေၾကာ္(သို.) အစိမ္းမ်ားကို ထည့္ကာ သမသြားေအာင္နယ္ေပးပါမွ..
ေကာင္းမြန္တဲ့ ထမနဲ ကိုရရိွတာၿဖစ္ပါတယ္..။
(မွတ္ခ်က္)ကြ်န္ေတာ့္ငယ္ဘ၀ႏွစ္စဥ္အိမ္မွာထမနဲ ထိုးေတာ့..မိုးၿဗဲဒယ္ၾကီး
ေတြတည္ဖို. ေၿမၾကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ားနဲ.ခေနာက္ဆိုင္ၿပဳလုပ္ကာ
မီးဖို(ယာယီၿပဳလုပ္တတ္ပါတယ္ )
ဒီလိုၿပဳလုပ္တာဟာ မီးအရိွန္ေၾကာင့္လူပင္ပန္းမွဳကိုသက္သာေစသလို ေလတိုက္ႏွဳန္းေတြေၾကာင့္မီးညြန္.ေတြမလွဳပ္ရွားေစပဲ
ထိေရာက္တဲ့အပူရိွန္ကိုရရိွေစတယ္လို.ဆိုပါတယ္
နယ္တဲ.အခ်ိန္လည္းထိုၾကြင္းမ်ိဳးမွာၿပဳလုပ္ေလ့ရိွပါတယ္။
အားနဲ.အင္နဲ.ၿပဳလုပ္( နယ္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္းဒယ္အိုးဖင္ၿငိမ္ၿပီးေမႊသူေရာ၊
ၾကိတ္ေခ်သူကိုပါ သက္သာေစသလို မုန္.ကိုလည္းမိမိလိုခ်င္တဲ့အေနအထား
ေရာက္တယ္လို. ထမနဲအိုးသူၾကီးမ်ားထံမွမွတ္သားဖူးပါတယ္..။
ထမနဲထိုးနည္းကဗ်ာ
*************
ထမနဲ ထိုးရန္ဖို.. စာခ်ိဳးလို.မွာခဲ့မယ္...
တစ္စိတ္ဆန္သည္ေကာက္ညွင္းရယ္ႏွင့္
တစ္ပိႆာ ဆီအမွန္သြင္းပါလို.
ခ်င္း( ဂ်င္း) က သုံးဆယ္
ေၿမပဲၿဖဴေလွာ္တစ္ခြက္ကယ္ႏွင့္
အုန္းသီးဆန္အတူဖတ္ပါလို.
ႏွမ္းမၿပတ္ဤနည္းႏွယ္
ေရစင္ၾကည္ပထည့္ရိုး
လက္ႏွစ္သစ္သာပ ၊ တြက္စစ္ကာခ်ိန္ဆယ္သားရယ္ႏွင့္
ေရာေႏွာကလူအမ်ားတို.ရယ္
အားသစ္လို.ထိုး ...။
( အမည္မသိ )
photo credit >>> Google Search
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။