ဆီးမထိန္းႏုိင္ျခင္းအတြက္ ေဆာင္ရန္၊ ေရွာင္ရန္မ်ား
.......................... .......................... .............. #ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
အသက္ ၄၅ ႏွစ္မွ ၆၀ ႏွစ္ၾကား အမ်ုဳိးသမီးေတြရဲ႕ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ဟာ ဆီးမထိန္းႏုိင္တဲ့ျပႆနာရွိၾ ကပါတယ္။ ႐ုတ္တရက္ ဆီးသြားခ်င္စိတ္ေပါက္လာၿပီး အိမ္သာ ကိုမေရာက္ခင္မွာဘဲ ဆီးထြက္သြားတတ္တဲ့အမ်ဳိးအစာ းကေတာ့ Urge
Incontinence လို႔ေခၚၿပီး ဆီးအိတ္အလုပ္လြန္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ဆီးအိတ္ကို ဆီးထိန္းထားႏုိင္ေအာင္ ေလ့က်င့္ေပးရပါမယ္။ တစ္နာရီျခားတစ္ခါ ဆီးသြားတဲ့ အက်င့္ကို တစ္ပတ္ေလာက္ေလ့က်င့္ေပးၿပီး ေနာက္အပတ္ကစၿပီး နာ
ရီ၀က္စီ တိုးသြားကာ သံုးနာရီေလာက္ ဆီးထိန္းႏုိင္ေအာင္ ေလ့က်င့္ေပးရပါမယ္။ တခ်ဳိ႕အမ်ဳိးသမီးေတြက ရယ္ေမာတဲ့အခါ၊ ႏွာေခ်တဲ့အခါ၊ ေခ်ာင္းဆိုးတဲ့အခါ ဒါမွမဟုတ္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တဲ့အ ခါမွာ ဆီးထြက္က်တတ္တာကို Stress
Incontinence လို႔ေခၚၿပီး မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး ေနာက္ပိုင္း အီစထ႐ိုဂ်င္ ေလ်ာ့က်သြားတာေၾကာင့္ျဖစ္တာ ပါ။ သဘာ၀အတုိင္း ကေလးေမြးဖြားစဥ္မွာလည္း ဆီးအိတ္ရဲ႕တစ္သွ်ဴးေတြက ဖိအားသက္ေရာက္မႈခံရၿပီး အားေပ်ာ့သြားတာေၾကာင့္
မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီးေနာက္ပုိ င္းမွာ ဆီးမထိန္းႏုိင္တဲ့ျပႆနာ ေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဆီးမထိန္းႏုိင္သူေတြကို ေရေလွ်ာ့ေသာက္ခုိင္းတဲ့အက်င ့္က မွားယြင္းပါတယ္။ ေရေလွ်ာ့ေသာက္လိုက္တာေၾကာင္ ့ ဆီးထိန္းႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဆီးက
ပိုပ်စ္သြားၿပီး ဆီးအိတ္ရဲ႕နံရံေတြကို လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ ပိုၿပီးေတာ့ေတာင္ ဆီးမထိန္းႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဆီးမထိန္းႏုိင္တဲ့သူေတြ ေဆာင္ရန္၊ ေရွာင္ရန္ အစားအစာေတြကို ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
#စားသင့္သည့္အစားအစာမ်ား
၁။ သခြားသီး
သခြားသီးမွာပါ၀င္တဲ့ Silica က သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတိ္ၱေၾကာင့္ ဆီးအိတ္ကို အေထာက္အပံ့ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေျမပဲ၊ ေနၾကာေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဖ႐ံုသီးနဲ႔ ငါးေတြ
မွာလည္း Silica မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ဆီးမထိန္းႏိုင္သူေတြ စားသင့္တဲ့အစားအစာေတြပါ။
၂။ Vitamin C ပိုမိုစားသံုးပါ
ဗီတာမင္စီက ဆီးအိတ္နဲ႔ေယာနိကို ေထာက္ပံ့ေပးတဲ့တစ္သွ်ဴးေတြရ ဲ႕ က်ဳံ႕ႏုိင္၊ ဆန္႔ႏုိင္အားေကာင္းေစႏုိင္တ ဲ့ ေကာ္လာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္။ အေရာင္စံုပါ၀င္တဲ့အစားအစာေတ ြကို စားေပးတာက ဗီ
တာမင္စီပမာဏမ်ားစြာ ရရွိေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ေကာ္လာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈကို ကူညီေပးႏုိင္တဲ့ Bioflavonoids ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
၃။ မဂၢနီဆီယမ္
ကိုက္လန္၊ ေဂၚဖီထုပ္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီေတြမွာပါ၀င္တတ္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ႂကြက္သားနဲ႔အာ႐ံုေၾကာလုပ္ငန ္းေတြကို ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္တဲ့အတြက္ ဆီးမထိန္းႏုိင္သူေတြကို အကူအညီရရွိႏုိင္ပါတယ္။
.......................... .......................... .....
#ေရွာင္သင့္သည့္အစားအစာမ်ား
၁။ အရက္
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ဦးေႏွာက္မွဆီးအိတ္ကို အခ်က္ျပတဲ့စနစ္ကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးႏုိင္ပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္ အရက္ေသာက္ထားသူေတြက ပိုၿပီးေတာ့ ဆီးမထိန္းတတ္ၾကပါဘူး။
၂။ ကဖင္း
ကဖင္းက ဆီးရႊင္ႏုိင္တဲ့ဂုဏ္သတ္ၱိရွ ိတဲ့အတြက္ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ားေသာက္သူေတြက ဆီးမထိန္းႏုိင္တာနဲ႔ဆက္စပ္မ ႈရွိပါတယ္။
၃။ အခ်ဳိစာမ်ား
အခ်ဳိစာေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးရြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္ သင္က်န္းမာေရး ေကာင္းဖို႔အတြက္ အခ်ဳိစာေတြကို တတ္ႏုိင္သမွ် ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အခ်ဳိစာေတြက ဆီးအိတ္ကို လံႈ႔ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တာေၾကာင္ ့ ဆီးထိန္းရ
ပိုမိုခက္ခဲသြားႏုိင္ပါတယ္။
၄။ အစပ္စာမ်ား
အစာလြန္ကဲတဲ့အစားအစာေတြက ဆီးအိတ္နံရံကို လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တာေၾကာင္ ့ ဆီးထြက္က်ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးမထိန္းသူေတြအေနနဲ႔ င႐ုတ္သီးနဲ႔ Wasabi လိုမ်ဳိး အစားအစာေတြ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Good Health Journal 618
#Good_Health_Journal_Faceb ook_Page တြင္ ယခုကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရးႏွင့္အလွအပေဆာင္း ပါးမ်ားကုိ ဖတ္႐ႈႏုိင္ပါသည္။
https://www.facebook.com/ Good-Health-Journal-3907742 11023677/?ref=bookmarks
..........................
အသက္ ၄၅ ႏွစ္မွ ၆၀ ႏွစ္ၾကား အမ်ုဳိးသမီးေတြရဲ႕ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ဟာ ဆီးမထိန္းႏုိင္တဲ့ျပႆနာရွိၾ
Incontinence လို႔ေခၚၿပီး ဆီးအိတ္အလုပ္လြန္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ဆီးအိတ္ကို ဆီးထိန္းထားႏုိင္ေအာင္ ေလ့က်င့္ေပးရပါမယ္။ တစ္နာရီျခားတစ္ခါ ဆီးသြားတဲ့ အက်င့္ကို တစ္ပတ္ေလာက္ေလ့က်င့္ေပးၿပီး
ရီ၀က္စီ တိုးသြားကာ သံုးနာရီေလာက္ ဆီးထိန္းႏုိင္ေအာင္ ေလ့က်င့္ေပးရပါမယ္။ တခ်ဳိ႕အမ်ဳိးသမီးေတြက ရယ္ေမာတဲ့အခါ၊ ႏွာေခ်တဲ့အခါ၊ ေခ်ာင္းဆိုးတဲ့အခါ ဒါမွမဟုတ္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တဲ့အ ခါမွာ ဆီးထြက္က်တတ္တာကို Stress
Incontinence လို႔ေခၚၿပီး မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး ေနာက္ပိုင္း အီစထ႐ိုဂ်င္ ေလ်ာ့က်သြားတာေၾကာင့္ျဖစ္တာ
မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီးေနာက္ပုိ
ပိုပ်စ္သြားၿပီး ဆီးအိတ္ရဲ႕နံရံေတြကို လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တဲ့အတြက္
#စားသင့္သည့္အစားအစာမ်ား
၁။ သခြားသီး
သခြားသီးမွာပါ၀င္တဲ့ Silica က သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတိ္ၱေၾကာင့္ ဆီးအိတ္ကို အေထာက္အပံ့ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေျမပဲ၊ ေနၾကာေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဖ႐ံုသီးနဲ႔ ငါးေတြ
မွာလည္း Silica မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ဆီးမထိန္းႏိုင္သူေတြ စားသင့္တဲ့အစားအစာေတြပါ။
၂။ Vitamin C ပိုမိုစားသံုးပါ
ဗီတာမင္စီက ဆီးအိတ္နဲ႔ေယာနိကို ေထာက္ပံ့ေပးတဲ့တစ္သွ်ဴးေတြရ
တာမင္စီပမာဏမ်ားစြာ ရရွိေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ေကာ္လာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈကို ကူညီေပးႏုိင္တဲ့ Bioflavonoids ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
၃။ မဂၢနီဆီယမ္
ကိုက္လန္၊ ေဂၚဖီထုပ္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီေတြမွာပါ၀င္တတ္တဲ့
..........................
#ေရွာင္သင့္သည့္အစားအစာမ်ား
၁။ အရက္
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ဦးေႏွာက္မွဆီးအိတ္ကို အခ်က္ျပတဲ့စနစ္ကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးႏုိင္ပါတယ္
၂။ ကဖင္း
ကဖင္းက ဆီးရႊင္ႏုိင္တဲ့ဂုဏ္သတ္ၱိရွ
၃။ အခ်ဳိစာမ်ား
အခ်ဳိစာေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးရြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္ သင္က်န္းမာေရး ေကာင္းဖို႔အတြက္ အခ်ဳိစာေတြကို တတ္ႏုိင္သမွ် ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အခ်ဳိစာေတြက ဆီးအိတ္ကို လံႈ႔ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တာေၾကာင္
ပိုမိုခက္ခဲသြားႏုိင္ပါတယ္။
၄။ အစပ္စာမ်ား
အစာလြန္ကဲတဲ့အစားအစာေတြက ဆီးအိတ္နံရံကို လႈံ႔ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တာေၾကာင္
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Good Health Journal 618
#Good_Health_Journal_Faceb
https://www.facebook.com/
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။