ဒံေပါက္ခ်က္နည္း
••••••••••••••••••
ကြ်န္ေတာ့္မွာ
ဒံေပါက္ၿပဳလုပ္နည္း (၄) နည္းရိွတဲ့အထဲက...
အဆင္ေၿပဆုံး..၊ စားလို.အေကာင္းဆုံး
ေသြးတိုး၊ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတ ြက္ပါ
လုံး၀အဆင္ေၿပမယ့္နည္းလမ္းေလ းတစ္ခု
တင္ဆက္ေပးပါမယ္..။
အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ဆိုတာကေတာ့
ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးက ြဲၿပားသြားတာပါ..
။ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအု ံၿပီးေဖာက္ၿခင္းမ်ိဳးကို
အစိမ္းေဖာက္လို.ေခၚပါတယ္..။
ၾကက္သားပာင္းသီးသန္.ခ်က္တာမ ်ိဳးကိုေတာ့
အက်က္ေဖာက္လို.ေခၚဆိုၾကတာပါ ..။
ဒီေနရာမွာ..သားသတ္လြတ္စားသူ မ်ားကိုပါ
ဧည့္ခံဖို.အဆင္ေၿပေစတဲ့
အက်က္ေဖာက္ကိုေ၀မွ်ေပးသြားပ ါမယ္...။
ဒီဒံေပါက္က..အၿခားဒံေပါက္ေတ ြလို
ဆီရႊဲေနတာမ်ိဳးမပာုတ္ပဲ..
ထမင္းေၾကာ္လိုပုံစံမ်ိဳးေလး ပါ။
ၾကက္သားဒံေပါက္ ( အက်က္ေဖာက္) လူ (၁၅) ေယာက္စာ
ၾကက္သားပာင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည ္းမ်ား
*************************
ၿမန္မာၾကက္ေပါင္(သို.)ရင္ပု ံသားေရာရာ ........(၁၅) ခု
(၀ယ္ယူစဥ္ကတည္းက ၄၀သားအရြယ္ေကာင္မ်ိဳးကိုေရြ းခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ )
ၾကက္သြန္နီ ..........၅၀ သား
( ပါးပါးလွီးေ၇ႊအိုေရာင္ရေအာင ္အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်)
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁ ၅) က်ပ္သား
( ညွက္ညွက္ေထာင္း)
ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္
curry leaves.................... . ၅ ရြက္
ဒိန္ခ်ဥ္.................. .............၃ဇြန္း
( ထမင္းစား )
၀ယ္ယူလာတဲ့ၾကက္သားေတြကို
သန္.စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊
အေပၚကအေလးခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္း တစ္ခုခုနဲ.
ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္..။
ေရကုန္စင္ေအာင္စစ္ၿပီးတာနဲ.
ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရ ာ၊
ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊
နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊မဆလာတို.ႏွ င့္ေရာနယ္ၿပီး
အနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထ ားေပးပါ.။
ဒယ္အိုး( သို.) ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာ
ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး
curry leaves မ်ားကိုဆီသတ္ၿပီး
ႏွယ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကို
ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ..။
ၾကက္သားၿပင္ပအေရခြံေတြတင္းၿ ပီဆိုရင္ေတာ့
ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ကိုၿဖန္.ထည့္ ၊
မဆလာထည့္ၿပီးမီးေအးေအးနဲ.ေရ ခမ္းသည္အထိ
ခ်က္ေပးရပါမယ္...။
(မလိုအပ္ပဲ မၾကခဏေမႊေပးၿခင္းကိုေတာ့ေရွ ာင္ၾကဥ္ပါ...)
ဒံေပါက္အတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ာ း
*********************
ေတာင္ၾကီးဆန္ေကာင္းေကာင္း(သ ို.)
ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္....(၁) ၿပည္
ၾကက္သြန္နီ...............( ၇၀) က်ပ္သား
( အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားရန္)
မုန္လာဥနီ................. ၃ ခု
( အမွ်င္တိုေလးမ်ားရေအာင္ၿခစ္ ထားပါ)
ဒန္ေပါက္မဆလာ.......(၅) ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း)
(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊
ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီး ေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏိူ.စိမ္း................ ၁.၅ ဗူး
ႏို.ဆီ.................၁ ဗူး
သၾကား.............၁၅ က်ပ္သား
ဆား..................သင့္ရ ုံ
ပဲစိမ္း................. ၂ဗူး
သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား
( ေၾကာ္ထားရန္)
စားသုံးေသာအေရာင္ ( အစိမ္း ၊ လိေမၼာ္) ..
အနည္းငယ္စီ ( သီးၿခားေရေဖ်ာ္ထားရန္)
ေထာပတ္( သို.) ဂီး......၂၀က်ပ္သား
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကို
အဆင္သင့္လုပ္ထားၿပီး
အဖုံးလုံေသာအိုးတစ္လုံးကိုလ ည္း
သီးၿခားၿပင္ဆင္ထားပါ..။
ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဇကာတစ္ခုႏွင ့္စစ္ထားပါ
ပထမဆုံးမီးၿပင္းၿပင္းမွာ
ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့ ္ေရေႏြးတည္ပါ....
သစ္ၾကပိုးေခါက္ႏွင့္Curry Leave
အနည္းငယ္ကိုလည္းထည့္ၿပဳတ္ပါ ...
။ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထား
ေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ...
ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့ ္ေမႊေပးပါ.
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွ ာ...
ဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ...။
ၿပင္ဆင္ထားတဲ့အိုးအတြင္းကို ..
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္လို.ပိုထားေ သာဆီ(သို.)
သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ထားၿပီးပို တဲ့ဆီကို
အနည္းငယ္ေလာင္းခ်ပါ
။ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာဆန္(၃) ပုံတစ္ပုံကိုၿဖန္.ခင္းေပးပါ ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊
စပ်စ္ေၿခာက္၊မုန္လာဥနီ ၊ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊
ဆား၊ သၾကား ၊ ႏို.စိမ္း၊ ႏို.ဆီ တို.ကိုလည္း
(၃) ပုံတစ္ပုံစီေလာင္းထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ
( ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေင ြ.မကုန္ခင္)
အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို.လြန္စြာအေရ းၾကီးပါသည္...။
အဖုံးကိုလုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖု ံးၿပီး...
အေပၚမီး(၅) ဆ ၊ေအာက္မီး(၁) ဆႏွင့္
ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ..ႏွပ္ထ ားေပးရပါမည္....။
(မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ )
ထမင္းလုံး၀ႏွဳးႏွပ္သြားလွ်င ္
သစ္သားေယာင္းမ၂ ေခ်ာင္းၿဖင့္
သမေအာင္ေမႊေပးရပါမည္.။
ထိုသို.ေမႊေနစဥ္အတြင္းအခ်ိဳ .ကို လိေမၼာ္ေရာင္...
အခ်ိဳ.ကိုအစိမ္းေရာင္ေလးမ်ာ းရေအာင္
ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္.ထည့္ေပးရ ပါမည္..။
ၾကက္သားပာင္း၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊
ပာင္းရည္၊ တို.စရာအခ်ဥ္သုပ္တို.နွင့္
တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါသည္။
ခ်စ္ျခင္းမ်ားစြာျဖင့္။
Credit: Win Naing Thein
••••••••••••••••••
ကြ်န္ေတာ့္မွာ
ဒံေပါက္ၿပဳလုပ္နည္း (၄) နည္းရိွတဲ့အထဲက...
အဆင္ေၿပဆုံး..၊ စားလို.အေကာင္းဆုံး
ေသြးတိုး၊ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားအတ
လုံး၀အဆင္ေၿပမယ့္နည္းလမ္းေလ
တင္ဆက္ေပးပါမယ္..။
အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ဆိုတာကေတာ့
ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးက
။ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအု
အစိမ္းေဖာက္လို.ေခၚပါတယ္..။
ၾကက္သားပာင္းသီးသန္.ခ်က္တာမ
အက်က္ေဖာက္လို.ေခၚဆိုၾကတာပါ
ဒီေနရာမွာ..သားသတ္လြတ္စားသူ
ဧည့္ခံဖို.အဆင္ေၿပေစတဲ့
အက်က္ေဖာက္ကိုေ၀မွ်ေပးသြားပ
ဒီဒံေပါက္က..အၿခားဒံေပါက္ေတ
ဆီရႊဲေနတာမ်ိဳးမပာုတ္ပဲ..
ထမင္းေၾကာ္လိုပုံစံမ်ိဳးေလး
ၾကက္သားဒံေပါက္ ( အက်က္ေဖာက္) လူ (၁၅) ေယာက္စာ
ၾကက္သားပာင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည
*************************
ၿမန္မာၾကက္ေပါင္(သို.)ရင္ပု
(၀ယ္ယူစဥ္ကတည္းက ၄၀သားအရြယ္ေကာင္မ်ိဳးကိုေရြ
ၾကက္သြန္နီ ..........၅၀ သား
( ပါးပါးလွီးေ၇ႊအိုေရာင္ရေအာင
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁
( ညွက္ညွက္ေထာင္း)
ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္
curry leaves....................
ဒိန္ခ်ဥ္..................
( ထမင္းစား )
၀ယ္ယူလာတဲ့ၾကက္သားေတြကို
သန္.စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊
အေပၚကအေလးခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္း
ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္..။
ေရကုန္စင္ေအာင္စစ္ၿပီးတာနဲ.
ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရ
ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊
နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊မဆလာတို.ႏွ
အနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထ
ဒယ္အိုး( သို.) ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာ
ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး
curry leaves မ်ားကိုဆီသတ္ၿပီး
ႏွယ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကို
ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ..။
ၾကက္သားၿပင္ပအေရခြံေတြတင္းၿ
ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
မဆလာထည့္ၿပီးမီးေအးေအးနဲ.ေရ
ခ်က္ေပးရပါမယ္...။
(မလိုအပ္ပဲ မၾကခဏေမႊေပးၿခင္းကိုေတာ့ေရွ
ဒံေပါက္အတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ာ
*********************
ေတာင္ၾကီးဆန္ေကာင္းေကာင္း(သ
ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္....(၁) ၿပည္
ၾကက္သြန္နီ...............(
( အၾကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားရန္)
မုန္လာဥနီ.................
( အမွ်င္တိုေလးမ်ားရေအာင္ၿခစ္
ဒန္ေပါက္မဆလာ.......(၅) ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း)
(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊
ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီး
ႏိူ.စိမ္း................ ၁.၅ ဗူး
ႏို.ဆီ.................၁ ဗူး
သၾကား.............၁၅ က်ပ္သား
ဆား..................သင့္ရ
ပဲစိမ္း................. ၂ဗူး
သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား
( ေၾကာ္ထားရန္)
စားသုံးေသာအေရာင္ ( အစိမ္း ၊ လိေမၼာ္) ..
အနည္းငယ္စီ ( သီးၿခားေရေဖ်ာ္ထားရန္)
ေထာပတ္( သို.) ဂီး......၂၀က်ပ္သား
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကို
အဆင္သင့္လုပ္ထားၿပီး
အဖုံးလုံေသာအိုးတစ္လုံးကိုလ
သီးၿခားၿပင္ဆင္ထားပါ..။
ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဇကာတစ္ခုႏွင
ပထမဆုံးမီးၿပင္းၿပင္းမွာ
ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့
သစ္ၾကပိုးေခါက္ႏွင့္Curry Leave
အနည္းငယ္ကိုလည္းထည့္ၿပဳတ္ပါ
။ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထား
ေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ...
ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွ
ဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ...။
ၿပင္ဆင္ထားတဲ့အိုးအတြင္းကို
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္လို.ပိုထားေ
သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ထားၿပီးပို
အနည္းငယ္ေလာင္းခ်ပါ
။ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာဆန္(၃) ပုံတစ္ပုံကိုၿဖန္.ခင္းေပးပါ
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊
စပ်စ္ေၿခာက္၊မုန္လာဥနီ ၊ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊
ဆား၊ သၾကား ၊ ႏို.စိမ္း၊ ႏို.ဆီ တို.ကိုလည္း
(၃) ပုံတစ္ပုံစီေလာင္းထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ
( ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေင
အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို.လြန္စြာအေရ
အဖုံးကိုလုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖု
အေပၚမီး(၅) ဆ ၊ေအာက္မီး(၁) ဆႏွင့္
ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ..ႏွပ္ထ
(မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ )
ထမင္းလုံး၀ႏွဳးႏွပ္သြားလွ်င
သစ္သားေယာင္းမ၂ ေခ်ာင္းၿဖင့္
သမေအာင္ေမႊေပးရပါမည္.။
ထိုသို.ေမႊေနစဥ္အတြင္းအခ်ိဳ
အခ်ိဳ.ကိုအစိမ္းေရာင္ေလးမ်ာ
ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္.ထည့္ေပးရ
ၾကက္သားပာင္း၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊
ပာင္းရည္၊ တို.စရာအခ်ဥ္သုပ္တို.နွင့္
တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါသည္။
ခ်စ္ျခင္းမ်ားစြာျဖင့္။
Credit: Win Naing Thein
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။