ထိုင္းရိုးရာပုစြန္ခ်ဥ္စပ္ပာင္းရည္ ( Tom Yam Goong)
************************************
တုမ္ရမ္းဟင္းအႏွစ္ျပဳလုပ္ပုံေဖာ္ျပၿပီး..တုမ္ရမ္းဟင္းခ်က္နည္းေလးကိုျပန္လည္မေဖာ္ျပရင္ျဖင့္တစ္ခုခုလိုေနသလိုခံစားရၿပီး(၅)ႀကိမ္ေျမာက္ျပန္လည္တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ဆိုတဲ့အေၾကာင္းစကားလက္ေဆာင္ပါးပရေစခင္ဗ်။
ဒီပာင္းပြဲကို..ကြ်န္ေတာ္လြန္ခဲ့တဲ့(၁၅)နွစ္ကတည္းကသိဖူးသလို
ကြ်န္ေတာ္လုပ္တဲ့ပာိုတယ္လ္မွာေန.စဥ္ခ်က္ေပးရတဲ့ပာင္းပြဲပါ။
အရာအားလုံးအဆင္သင့္ရိွရင္လြယ္ကူလွေပမယ္
့္ဒီပာင္းပြဲရဲ.
အဓိကၿဖစ္တဲ့တုန္ယမ္းပာင္းအႏွစ္ကေတာ့..လူကိုပင္ပန္းေစပါတယ္။ခုခ်ိန္မွာ..အသင့္သုံး( Ready to use ) ေတြကို...ၾကိဳက္ရာတံဆိပ္
ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူႏိူင္ပါတယ္...။
ခုေဖာ္ၿပထားတာကေတာ့..လူ(၄) ေယာက္စာခ်က္နည္းပါ။
အေသးစိတ္ေတြကို...မေၿပာေတာ့ပါဘူး...ဥပမာ..ၾကက္ၿပဳတ္ရည္...တုမ္ယမ္း
ပာင္းအနွစ္စသည္ၿဖင့္ေပါ့....။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား....
************
ၾကက္ၿပဳတ္ရည္...............(၂) လီတာ
စပါးလင္........................( ၃) ပင္ ။ ခပ္ထူထူ / ေစာင္း လွီးထားေပးရန္
ေတာေရွာက္ခါးရြက္..........(၄)ရြက္
ပဒဲေကာ........................(၁) တက္ .ပါးပါးလွီးထားရန္
ငရုတ္စိမ္းေတာင့္နီ............(၂) ေတာင့္ ၊ပါးပါးလွီးထားရန္
ငါးငံၿပာရည္.................... (၂) ဇြန္း ( ထမင္းစားဇြန္း)
သၾကား..........................( ၁) ဇြန္းခြဲ.။။။။။။။။။။။။။။။
ေကာက္ရိုးမွိဳ....................(၅) ခု ။ခပ္ၾကီးၾကီးလွီးၿပီးသန္.စင္ထားရန္
ပုစြန္...............................၀.၅ ကီလို အခြံခြါ..သန္.စင္ထားရန္
သံပုရာရည္......................(၂) ဇြန္း.( ထမင္းစားဇြန္း)
ရွမ္းနံနံ/ နံနံပင္.................အနည္းငယ္
ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္ေၾကာ္....( ၄) ေတာင့္၊ အလွဆင္ရန္..။
အုန္းႏိူ..............................၀.၄ လီတာ..က်ိဳၿပီးစစ္ထားရန္တ
တုမ္ယမ္းပာင္းအႏွစ္.............(၁) ဇြန္း..
ၾကက္သြန္နီ........................(၁) လုံး..(၈စိတ္ခြဲ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး.......................(၁) လုံး..(၈စိတ္ခြဲ)
ခ်က္ၿပဳတ္ပုံ
********
ပထမဆုံး..ၾကက္သားၿပဳတ္ရည္ထဲကိုစပါးလင္ ၊ပဒဲေကာ၊ တုမ္ယမ္းပာင္း
အႏွစ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ ၊ ေတာေရွာက္ခါးရြက္ ၊ ၾကက္သြန္နီေလးစိတ္
ခြဲတို.ႏွင့္ဆူပြက္ေအာင္အပူေပးပါ။ ၿပီးရင္..ငါးငံၿပာည္၊ သံပုရာရည္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.
သၾကားတို.ႏွင့္ခ်ဥ္စပ္အရသာရေအာင္ၿဖည့္စြက္ပါ....။
ၿပီးမွ..ပုစြန္ ၊ေကာက္ရိုးမွိဳတို.ကိုထပ္ေပါင္းထည့္ပါ...။
မိမိႏွစ္သက္ေသာအရသာရလွ်င္...အုန္းႏို.ထည့္ေပါင္းၿပီး...စားသုံးခါနီးအခ်ိန္မွ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..၊ရွမ္းနံနံ၊ နံနံၿဖည့္စြက္ကာ...ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္ေၾကာ္
ေလးနဲ့အလွဆင္ေပးပါ..။
အရသာအေနနဲ.ကေတာ့..ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ ၊ အီ၊ ေမႊးေနတဲ့အရသာပါ...။
မိမိနွစ္သက္သလို..လိုတိုး၊ပိုေလွ်ာ့...သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါတယ္။
ဒီပာင္းခ်က္နည္းကို...ေသခ်ာသင္ေပးေသာထိုင္းအမ်ိဳးသမီး...ဖီးႏိုလာတ္(ဘ္)
ကို...ဂုဏ္ၿပဳပါတယ္...။
Photo Credit
ဝန္ခံခ်က္။ဒီပို႔စ္တင္တုန္းကဓာတ္ပုံအရံသင့္မရိွတဲ့အတြက္ google က႐ွာသုံးထားပါတယ္။
အဓိကကြၽန္ေတာ္ေပးလိုတဲ့ေစတနာကခ်က္ျပဳတ္နည္းျဖစ္ၿပီးအျခားေပ့ခ်္ေတြကကြၽန္ေတာ့္စာမူမ်ားကိုခိုးခ်ေနတာေၾကာင့္ပုံမွာ..ကြၽန္ေတာ့္ေပ့ခ်္အမည္တပ္ထားရျခင္းသာျဖစ္ပါေၾကာင္း။
**************************
တုမ္ရမ္းဟင္းအႏွစ္ျပဳလုပ္ပု
ဒီပာင္းပြဲကို..ကြ်န္ေတာ္လြ
ကြ်န္ေတာ္လုပ္တဲ့ပာိုတယ္လ္မ
အရာအားလုံးအဆင္သင့္ရိွရင္လြ
့္ဒီပာင္းပြဲရဲ.
အဓိကၿဖစ္တဲ့တုန္ယမ္းပာင္းအႏ
ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူႏိူင္ပါတယ္...
ခုေဖာ္ၿပထားတာကေတာ့..လူ(၄) ေယာက္စာခ်က္နည္းပါ။
အေသးစိတ္ေတြကို...မေၿပာေတာ့
ပာင္းအနွစ္စသည္ၿဖင့္ေပါ့...
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား....
************
ၾကက္ၿပဳတ္ရည္..............
စပါးလင္...................
ေတာေရွာက္ခါးရြက္..........
ပဒဲေကာ....................
ငရုတ္စိမ္းေတာင့္နီ........
ငါးငံၿပာရည္...............
သၾကား.....................
ေကာက္ရိုးမွိဳ.............
ပုစြန္....................
သံပုရာရည္.................
ရွမ္းနံနံ/
ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္ေၾကာ္....
အုန္းႏိူ..................
တုမ္ယမ္းပာင္းအႏွစ္........
ၾကက္သြန္နီ................
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..............
ခ်က္ၿပဳတ္ပုံ
********
ပထမဆုံး..ၾကက္သားၿပဳတ္ရည္ထဲ
အႏွစ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ ၊ ေတာေရွာက္ခါးရြက္ ၊ ၾကက္သြန္နီေလးစိတ္
ခြဲတို.ႏွင့္ဆူပြက္ေအာင္အပူ
သၾကားတို.ႏွင့္ခ်ဥ္စပ္အရသာရ
ၿပီးမွ..ပုစြန္ ၊ေကာက္ရိုးမွိဳတို.ကိုထပ္ေပ
မိမိႏွစ္သက္ေသာအရသာရလွ်င္..
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..၊ရွမ္းနံနံ၊ နံနံၿဖည့္စြက္ကာ...ငရုတ္သီး
ေလးနဲ့အလွဆင္ေပးပါ..။
အရသာအေနနဲ.ကေတာ့..ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ ၊ အီ၊ ေမႊးေနတဲ့အရသာပါ...။
မိမိနွစ္သက္သလို..လိုတိုး၊ပ
ဒီပာင္းခ်က္နည္းကို...ေသခ်ာ
ကို...ဂုဏ္ၿပဳပါတယ္...။
Photo Credit
ဝန္ခံခ်က္။ဒီပို႔စ္တင္တုန္း
အဓိကကြၽန္ေတာ္ေပးလိုတဲ့ေစတန
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။