ခႏၶာကိုယ္ကိုု အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစတဲ့ အစား အစာမ်ား
ခႏၶာကိုယ္ အနံ႔ဆိုးကို သင္စားေနတဲ့ အစား အစာေတြက ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာ သိပါသလား။ ခႏၶာကိုယ္ အနံ႔ဆိုး ဆိုတာ မိမိကိုယ္ကို ယံုၾကည္မႈ ကင္းမဲ့ေစၿပီး ပတ္ဝန္းက်င္ ကိုလည္း အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဘယ္အစား အစာေတြက အနံ႔ဆိုးေတြ ျဖစ္ေစတတ္လဲ။ ဆက္လက္ ဖတ္႐ႈၾကည္႕ပါ။
၁။ အနီေရာင္ အသားမ်ား
အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ အခါ အနီေရာင္ အသားေတြမွာပါတဲ့ အမီႏို အက္ဆစ္ေၾကာင့္ အူထဲမွာ အႂကြင္းအက်န္ေတြ က်န္ေနတတ္ပါတယ္။ ထိုအႂကြင္းအက်န္ကို အူထဲက အင္ဇိုင္း ေတြက ၿဖိဳခြဲလိုက္ၿပီး လူေတြ ေခၽြးထြက္တဲ့ အခါ အေရျပားက ဘတ္တီးရီးယား ေတြနဲ႔ ေရာေႏွာ သြားပါတယ္။ ဤနည္းျဖင့္ သင့္ကိုယ္နံ႔ကို ပိုဆိုးေစပါတယ္။
၂။ ငါး
ငါးက က်န္းမာေရး အတြက္မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳတယ္ ဆိုတာ မွန္ေပမယ့္ ငါးမွာ ပါဝင္တဲ့ B-complex vitamin က ငါးညီႇနံ႔ ထြက္ေစပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္ေတြရဲ႕ အဆိုအရ တခ်ဳိ႕ေသာ လူေတြက ငါးကို စားသံုးၿပီးတဲ့ ေနာက္မွာ ေခၽြးထဲကေန ထို Vitamino ဓာတ္ကို စစ္ထုတ္ပါတယ္တဲ့။ ဒီနည္းျဖင့္ အနံ႔ဆိုးေတြကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထြက္ေစ ပါတယ္။
၃။ သေရစာမ်ား
သေရစာမွာ ပါဝင္တဲ့ သန္႔စင္ထားတဲ့ သၾကားေတြနဲ႔ glycemic ပါဝင္မႈ ျမင့္မားျခင္းက အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္ေတြ ေျပာၾကားခ်က္အရ သေရစာ မုန္႔မ်ားကို စားသံုးၿပီးတဲ့ေနာက္ ေျပာင္းလဲသြားတဲ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္က အေရျပားေပၚက ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ ေပါင္းၿပီး တခ်ဳိ႕ေသာ လူေတြမွာ အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစပါတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴ မွာလည္း ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရွိေပမယ့္ သူ႔မွာ Allicin ဆိုတဲ့ဓာတ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားသံုး လိုက္တဲ့အခါ ထို Allicin ဓာတ္က လ်င္ျမန္ စြာၿပိဳကြဲၿပီး ဓာတ္ေျပာင္းကာ ေခၽြးအနံ႔ဆိုး ထြက္ေစပါတယ္။
၅။ ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီ ကလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ အတူတူပါပဲ။ အက်ဳိးျပဳေပမယ့္ အမ်ားအျပား စားရင္ ကိုယ္အနံ႔ဆိုး ထြက္႐ံု သာမက ခံတြင္းနံ႔ပါ ဆိုးေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီက ခံတြင္းနံ႔ကို နာရီ အေတာ္ၾကာ နံေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းလိုက္ မစားပဲ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသာ စားသင့္ပါတယ္။
၆။ ဒူးရင္းသီး
ဒူးရင္းသီးကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ သူေတြလည္း ရွိသလို ဒူးရင္းသီးကို အနံ႔ေတာင္ မခံႏိုင္တဲ့ သူေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ေသခ်ာ တာကေတာ့ ဒူးရင္းသီးက ကိုယ္အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစ တယ္ ဆိုတာပါပဲ။
၇။ အရက္
အရက္ကို ေသာက္သံုးျခင္းက ခႏၶာကိုယ္ကို အလြန္ ဆိုး၀ါးတဲ့ အနံ႔ ထြက္ေစပါတယ္။ ၎က သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္၊ ခံတြင္းနဲ႔ ဆီးကို အလြန္ အနံ႔ဆိုး ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္အေမႊးနံ႔သာ၊ ဘယ္ခံတြင္း ငံုေဆးကမွ ထိုအနံ႔ဆိုးကို မသတ္ႏိုင္ပါဘူး။ အရက္ေၾကာင့္ ကိုယ္နံ႔ နံတာကုိ ေဖ်ာက္ဖို႔က စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ အခ်ိန္ေပး႐ံုပါပဲ။
#PEP_Myanmar #Milk #Myanmar
Credit : Ohnphwa
Photo Ref : Wikihow
ခႏၶာကိုယ္ အနံ႔ဆိုးကို သင္စားေနတဲ့ အစား အစာေတြက ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာ သိပါသလား။ ခႏၶာကိုယ္ အနံ႔ဆိုး ဆိုတာ မိမိကိုယ္ကို ယံုၾကည္မႈ ကင္းမဲ့ေစၿပီး ပတ္ဝန္းက်င္ ကိုလည္း အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဘယ္အစား အစာေတြက အနံ႔ဆိုးေတြ ျဖစ္ေစတတ္လဲ။ ဆက္လက္ ဖတ္႐ႈၾကည္႕ပါ။
၁။ အနီေရာင္ အသားမ်ား
အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ အခါ အနီေရာင္ အသားေတြမွာပါတဲ့ အမီႏို အက္ဆစ္ေၾကာင့္ အူထဲမွာ အႂကြင္းအက်န္ေတြ က်န္ေနတတ္ပါတယ္။ ထိုအႂကြင္းအက်န္ကို အူထဲက အင္ဇိုင္း ေတြက ၿဖိဳခြဲလိုက္ၿပီး လူေတြ ေခၽြးထြက္တဲ့ အခါ အေရျပားက ဘတ္တီးရီးယား ေတြနဲ႔ ေရာေႏွာ သြားပါတယ္။ ဤနည္းျဖင့္ သင့္ကိုယ္နံ႔ကို ပိုဆိုးေစပါတယ္။
၂။ ငါး
ငါးက က်န္းမာေရး အတြက္မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳတယ္ ဆိုတာ မွန္ေပမယ့္ ငါးမွာ ပါဝင္တဲ့ B-complex vitamin က ငါးညီႇနံ႔ ထြက္ေစပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္ေတြရဲ႕ အဆိုအရ တခ်ဳိ႕ေသာ လူေတြက ငါးကို စားသံုးၿပီးတဲ့ ေနာက္မွာ ေခၽြးထဲကေန ထို Vitamino ဓာတ္ကို စစ္ထုတ္ပါတယ္တဲ့။ ဒီနည္းျဖင့္ အနံ႔ဆိုးေတြကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထြက္ေစ ပါတယ္။
၃။ သေရစာမ်ား
သေရစာမွာ ပါဝင္တဲ့ သန္႔စင္ထားတဲ့ သၾကားေတြနဲ႔ glycemic ပါဝင္မႈ ျမင့္မားျခင္းက အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္ေတြ ေျပာၾကားခ်က္အရ သေရစာ မုန္႔မ်ားကို စားသံုးၿပီးတဲ့ေနာက္ ေျပာင္းလဲသြားတဲ့ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္က အေရျပားေပၚက ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ ေပါင္းၿပီး တခ်ဳိ႕ေသာ လူေတြမွာ အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစပါတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴ မွာလည္း ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရွိေပမယ့္ သူ႔မွာ Allicin ဆိုတဲ့ဓာတ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားသံုး လိုက္တဲ့အခါ ထို Allicin ဓာတ္က လ်င္ျမန္ စြာၿပိဳကြဲၿပီး ဓာတ္ေျပာင္းကာ ေခၽြးအနံ႔ဆိုး ထြက္ေစပါတယ္။
၅။ ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီ ကလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ အတူတူပါပဲ။ အက်ဳိးျပဳေပမယ့္ အမ်ားအျပား စားရင္ ကိုယ္အနံ႔ဆိုး ထြက္႐ံု သာမက ခံတြင္းနံ႔ပါ ဆိုးေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီက ခံတြင္းနံ႔ကို နာရီ အေတာ္ၾကာ နံေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းလိုက္ မစားပဲ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသာ စားသင့္ပါတယ္။
၆။ ဒူးရင္းသီး
ဒူးရင္းသီးကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ သူေတြလည္း ရွိသလို ဒူးရင္းသီးကို အနံ႔ေတာင္ မခံႏိုင္တဲ့ သူေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ေသခ်ာ တာကေတာ့ ဒူးရင္းသီးက ကိုယ္အနံ႔ဆိုး ထြက္ေစ တယ္ ဆိုတာပါပဲ။
၇။ အရက္
အရက္ကို ေသာက္သံုးျခင္းက ခႏၶာကိုယ္ကို အလြန္ ဆိုး၀ါးတဲ့ အနံ႔ ထြက္ေစပါတယ္။ ၎က သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္၊ ခံတြင္းနဲ႔ ဆီးကို အလြန္ အနံ႔ဆိုး ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္အေမႊးနံ႔သာ၊ ဘယ္ခံတြင္း ငံုေဆးကမွ ထိုအနံ႔ဆိုးကို မသတ္ႏိုင္ပါဘူး။ အရက္ေၾကာင့္ ကိုယ္နံ႔ နံတာကုိ ေဖ်ာက္ဖို႔က စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ အခ်ိန္ေပး႐ံုပါပဲ။
#PEP_Myanmar #Milk #Myanmar
Credit : Ohnphwa
Photo Ref : Wikihow
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။