Dr-Myint Thein added 2 new photos.
Valentine's day မွာ ခ်စ္သေကၤတ ခ်စ္သက္လက္ေဆာင္အျဖစ္
ေပးေလ့ရွိၾကတဲ့ Chocolate အေၾကာင္းေလး တေစ့တေစာင္း
ရွာေဖြတင္ျပအပ္ပါတယ္ ခင္ဗ်ာ ။
.
ေခ်ာ့ကလက္ ဟာ သီယိုုဘရိုုးမား( Theobroma ) ေခၚတဲ့
ကိုုကိုုးပင္ရဲ႕ အေစ့ ( Theobroma cacao seeds )ကေန ထုုတ္လုုပ္ပါတယ္ ။
ကိုုကိုုးပင္ဟာ မီဆိုုအေမရိက ( Mesoamerica ) လိုု႕ ေခၚတဲ့ အေမရိကတိုုက္ရဲ႕
အလယ္ပိုုင္း စိုုက္ပ်ိဳးေရးေဒသမ်ားျဖစ္တဲ့ မက္ဆီကိုုအလယ္ပိုုင္းကေန
ဂြာတီမာလာ ၊ အယ္ဆာေဗးဒိုုး ၊ ဟြန္ဒူးရပ္ ၊ နီကာရာဂြာ နဲ႕ ေျမာက္ပိုုင္း
ေကာ့စတာရိကာ မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀၀၀ ေထာင္ေလာက္ကတည္းက
စိုုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကတာလိုု႕ ဆိုုပါတယ္ ။
ကိုုကိုုးေစ့ ဟာ အလြန္ခါးပါတယ္ ။ အခ်ဥ္ေဖာက္လိုုက္ေတာ့မွ
ေမႊးတဲ့အနံ႕ ထြက္လာပါတယ္ ။
အခ်ဥ္ေဖာက္ ၊ အေျခာက္လွမ္း ၊ ေလွာ္ ၿပီး အခြံခၽြတ္ရပါတယ္ ။
အဆံကိုု ေထာင္းၿပီး အမႈန႕္ ျပဳရပါတယ္ ။
အမႈန္႕ ကိုု ပံုုစံသြင္းမယ္ဆိုုရင္ အရည္ေဖ်ာ္ရပါတယ္ ။
၎ကိုုေခ်ာ့ကလက္ကေဇာ္ ( chocolate liquor ) လိုု႔ ေခၚပါတယ္ ။
chocolate liquor ကိုု ဆက္လက္ ခ်က္တဲ့အခါ ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) နဲ႕
ကိုုကာေထာပတ္ ( cocoa butter ) ရပါတယ္ ။
ေခ်ာ့ကလက္အခါး ( bitter chocolate ) က မုုန္႕လုုပ္ရာမွာသံုုးတဲ့
( Unsweetened baking chocolate )ျဖစ္ပါတယ္ ။
စားသံုုးေနတဲ့အဆင့္ေရာက္တဲ့ ေခ်ာ့ကလက္က
ေခ်ာ့ကလက္အခ်ိဳ ( sweet chocolate ) ျဖစ္ၿပီး ၎မွာ
ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) နဲ႕ ကိုုကာေထာပတ္( cocoa butter ) နဲ႕
သၾကား ႏိုု႕ နဲ႕ အျခား အဆီတိုု႕ပါ၀င္ပါတယ္ ။
ေခ်ာ့ကလက္အျဖဴ ( White chocolate ) မွာ ကိုုကာေထာပတ္( cocoa butter ) ၊
သၾကား နဲ႕ ႏိုု႕ ပါပါတယ္ ။
ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) မပါပါဘူး ။
ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) ဟာ ဖေလဗီေနာ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္း
( flavanol antioxidants ) အလြန္ၾကြယ္၀ပါတယ္ ။
လယ္ကလြဳိက္ ( alkaloids ) ျဖစ္သည့္ သီရိုုဗရိုုမင္း ( theobromine ) ၊
ဖင္အီသိုုင္းလမင္း ( phenethylamine )နဲ႕ ကဖင္း ( caffeine ) ဓါတ္မ်ားလည္း
ပါပါတယ္ ။ ၎ဓါတ္မ်ာဟာ ဦးေႏွာက္တြင္း ဆီရိုုတိုုနင္ ( serotonin )နဲ႕
ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္ ။
.
က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေသာအခ်က္မ်ားကေတာ့
ေခ်ာ့ကလက္အမည္း ( dark chocolate ) ဟာ
- ေသြးလွည့္စံနစ္ကိုု ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။
- ေသြးတိုုးက်ေစပါတယ္ ။
- ဦးေႏွာက္ရဲ႕ သိျမင္မႈစြမ္းရည္ ( cognitive abilities ) ကိုု တိုုးျမင့္ေစပါတယ္ ။
- အရြယ္ေရာက္သူေတြမွာ ကိုုလက္စထေရာ ကိုုက်ေစပါတယ္ ။
- ဖေလဗိုုႏြဳိက္ ( flavonoids ) က ၀မ္းပ်က္ျခင္းကိုု သက္သာေစပါတယ္ ။
- ကာမဂုုဏ္အာရံုုကိုု ႏိုုးၾကြေစပါတယ္
.
က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းတာေတြကေတာ့
- ေခ်ာ့ကလက္ဟာ ရင္ပူေစပါတယ္
- အလြန္အကၽြံစားသံုုးက အ၀လြန္ေစပါတယ္
- တခ်ိဳ႕ မွာ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္တတ္ပါတယ္ ။
- အသက္ႀကီးရင့္သူေတြမွာ အရိုုးပြေစပါတယ္
- ခေလးမ်ားမွာ ဓါတ္မတဲ့ျခင္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္
.
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
14/2/2015 , 7:00am
ေခ်ာ့ကလက္ ဟာ သီယိုုဘရိုုးမား( Theobroma ) ေခၚတဲ့
ကိုုကိုုးပင္ရဲ႕ အေစ့ ( Theobroma cacao seeds )ကေန ထုုတ္လုုပ္ပါတယ္ ။
ကိုုကိုုးပင္ဟာ မီဆိုုအေမရိက ( Mesoamerica ) လိုု႕ ေခၚတဲ့ အေမရိကတိုုက္ရဲ႕
အလယ္ပိုုင္း စိုုက္ပ်ိဳးေရးေဒသမ်ားျဖစ္တဲ့ မက္ဆီကိုုအလယ္ပိုုင္းကေန
ဂြာတီမာလာ ၊ အယ္ဆာေဗးဒိုုး ၊ ဟြန္ဒူးရပ္ ၊ နီကာရာဂြာ နဲ႕ ေျမာက္ပိုုင္း
ေကာ့စတာရိကာ မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀၀၀ ေထာင္ေလာက္ကတည္းက
စိုုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကတာလိုု႕ ဆိုုပါတယ္ ။
ကိုုကိုုးေစ့ ဟာ အလြန္ခါးပါတယ္ ။ အခ်ဥ္ေဖာက္လိုုက္ေတာ့မွ
ေမႊးတဲ့အနံ႕ ထြက္လာပါတယ္ ။
အခ်ဥ္ေဖာက္ ၊ အေျခာက္လွမ္း ၊ ေလွာ္ ၿပီး အခြံခၽြတ္ရပါတယ္ ။
အဆံကိုု ေထာင္းၿပီး အမႈန႕္ ျပဳရပါတယ္ ။
အမႈန္႕ ကိုု ပံုုစံသြင္းမယ္ဆိုုရင္ အရည္ေဖ်ာ္ရပါတယ္ ။
၎ကိုုေခ်ာ့ကလက္ကေဇာ္ ( chocolate liquor ) လိုု႔ ေခၚပါတယ္ ။
chocolate liquor ကိုု ဆက္လက္ ခ်က္တဲ့အခါ ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) နဲ႕
ကိုုကာေထာပတ္ ( cocoa butter ) ရပါတယ္ ။
ေခ်ာ့ကလက္အခါး ( bitter chocolate ) က မုုန္႕လုုပ္ရာမွာသံုုးတဲ့
( Unsweetened baking chocolate )ျဖစ္ပါတယ္ ။
စားသံုုးေနတဲ့အဆင့္ေရာက္တဲ့ ေခ်ာ့ကလက္က
ေခ်ာ့ကလက္အခ်ိဳ ( sweet chocolate ) ျဖစ္ၿပီး ၎မွာ
ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) နဲ႕ ကိုုကာေထာပတ္( cocoa butter ) နဲ႕
သၾကား ႏိုု႕ နဲ႕ အျခား အဆီတိုု႕ပါ၀င္ပါတယ္ ။
ေခ်ာ့ကလက္အျဖဴ ( White chocolate ) မွာ ကိုုကာေထာပတ္( cocoa butter ) ၊
သၾကား နဲ႕ ႏိုု႕ ပါပါတယ္ ။
ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) မပါပါဘူး ။
ကိုုကာအခဲ ( cocoa solids ) ဟာ ဖေလဗီေနာ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္း
( flavanol antioxidants ) အလြန္ၾကြယ္၀ပါတယ္ ။
လယ္ကလြဳိက္ ( alkaloids ) ျဖစ္သည့္ သီရိုုဗရိုုမင္း ( theobromine ) ၊
ဖင္အီသိုုင္းလမင္း ( phenethylamine )နဲ႕ ကဖင္း ( caffeine ) ဓါတ္မ်ားလည္း
ပါပါတယ္ ။ ၎ဓါတ္မ်ာဟာ ဦးေႏွာက္တြင္း ဆီရိုုတိုုနင္ ( serotonin )နဲ႕
ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္ ။
.
က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေသာအခ်က္မ်ားကေတာ့
ေခ်ာ့ကလက္အမည္း ( dark chocolate ) ဟာ
- ေသြးလွည့္စံနစ္ကိုု ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။
- ေသြးတိုုးက်ေစပါတယ္ ။
- ဦးေႏွာက္ရဲ႕ သိျမင္မႈစြမ္းရည္ ( cognitive abilities ) ကိုု တိုုးျမင့္ေစပါတယ္ ။
- အရြယ္ေရာက္သူေတြမွာ ကိုုလက္စထေရာ ကိုုက်ေစပါတယ္ ။
- ဖေလဗိုုႏြဳိက္ ( flavonoids ) က ၀မ္းပ်က္ျခင္းကိုု သက္သာေစပါတယ္ ။
- ကာမဂုုဏ္အာရံုုကိုု ႏိုုးၾကြေစပါတယ္
.
က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းတာေတြကေတာ့
- ေခ်ာ့ကလက္ဟာ ရင္ပူေစပါတယ္
- အလြန္အကၽြံစားသံုုးက အ၀လြန္ေစပါတယ္
- တခ်ိဳ႕ မွာ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္တတ္ပါတယ္ ။
- အသက္ႀကီးရင့္သူေတြမွာ အရိုုးပြေစပါတယ္
- ခေလးမ်ားမွာ ဓါတ္မတဲ့ျခင္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္
.
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
14/2/2015 , 7:00am
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။