လိုင္ခ်ီးသီးကို ဗိုက္ထဲ အစာ အခံ မရွိဘဲ ကေလးငယ္ေတြ စားမိရင္ အႏၱရာယ္ရွိ
အိႏၵိယ ေျမာက္ပိုင္းမွာ တႏွစ္ အတြင္း ကေလး ရာေက်ာ္ ေသဆံုးရၿပီး အေျဖရွာမရ ျဖစ္ေနတဲ့ ဖ်ားနာမႈ တခုရဲ႕ ရင္းခံ အေၾကာင္းကို အေမရိကန္နဲ႔ အိႏၵိယ သိပၸံပညာရွင္ေတြ ေဖာ္ထုတ္လိုက္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဘီဟာ ျပည္နယ္မွာ က်န္းမာသန္စြမ္းတယ္လို႔ ေခၚဆိုႏိုင္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာ ရုတ္တရက္ ခ်က္ခ်င္း တက္တဲ့ ေရာဂါ ရၿပီး သတိလစ္သြားတာေတြ ဆယ္စုႏွစ္ ႏွစ္ခုေက်ာ္ၾကာ ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီလို ျဖစ္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ တဝက္နီးပါးဟာ အသက္ပါ ဆံုးရံႈးခဲ့ၾကပါတယ္။
The Lancet ေဆးပညာဂ်ာနယ္ ပံုႏွိပ္ထားတဲ့ သုေတသန ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္အရ ဒါဟာ ဗိုက္ထဲမွာ အစာမရွိဘဲနဲ႔ လိုင္ခ်ီးသီးကို စားမိလို႔ အစာအဆိပ္သင့္တာလို႔ ဆိုပါတယ္။
အိႏၵိယရဲ႕ လိုင္ခ်ီးသီး အဓိက စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ ေနရာ ျဖစ္တဲ့ အဲဒီေဒသက ေရာဂါ ခံစားခဲ့ရတဲ့ ကေလးငယ္ေတြအမ်ားစုဟာ ဆင္းရဲတဲ့ မိသားစုေတြက ျဖစ္ၿပီး သစ္သီးျခံေတြရွိ အပင္ေတြေပၚက ေၾကြက်တဲ့ လိုင္ခ်ီးသီးေတြကို စားခဲ့ၾကတယ္လို႔ ဂ်ာနယ္မွာ ေရးသားထားပါတယ္။
လိုင္ခ်ီးသီးမွာ ေတာ့(က္)ဆင္န္ အဆိပ္ဓာတ္ပါရွိၿပီး အဲဒီ ဓာတ္ဟာ လူ႔ ခႏၶာကိုယ္က ဂလူးကို႔စ္ သၾကားဓာတ္ ထုတ္လုပ္မႈကို တားျမစ္တယ္ ဆိုပါတယ္။ ဒီအေျခအေနက ညစာမစားရေသးလို႔ ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓာတ္ က်ဆင္းေနတဲ့ ငယ္ရြယ္တဲ့ ကေလးေတြကို ထိခိုက္ေစတယ္လို႔ ရွင္းျပထားပါတယ္။
ဒီလို ျဖစ္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာ ျပင္းထန္တဲ့ ဦးေႏွာက္ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး ညအခ်ိန္မွာ ေအာ္ဟစ္ႏိုးလာကာ တက္ခ်က္ ေမ့ေျမာ သြားၾကပါတယ္။
သုေတသီေတြဟာ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ ေမ လ ကေန ဇူလိုင္ လ အတြင္း ဘီဟာျပည္နယ္ မူဇာဖာဘာေဒသက ေဆးရံုမွာ ဒီလို ပံုစံ ေနမေကာင္းတဲ့ ကေလးငယ္ေတြကို ေလ့လာၿပီးေနာက္ အရင္ ျဖစ္ပြားခဲ့ဖူးတဲ့ တက္ၿပီး သတိလစ္သြားတဲ့ လကၡဏာတူ ေရာဂါတခုနဲ႔ ဆက္သြယ္မႈကို ရွာေတြ႕ခဲ့ၾကပါတယ္။
ကဲရစ္ဘီယဲန္ ပင္လယ္ ေဒသမွာ ေတာ့(က္)ဆင္န္ အဆိပ္ ဓာတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ဟိုက္ပိုဂလိုင္ဆင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ပါ သစ္သီးတမ်ိဳးကို စားမိၿပီး အဲဒီဓာတ္က ကိုယ္ခႏၶာတြင္း သၾကားဓာတ္ထုတ္မႈကို တားျမစ္တာေၾကာင္း အလားတူ ေရာဂါမ်ိဳး ျဖစ္ပြားခဲ့ဖူးပါတယ္။
လိုင္ခ်ီးသီးကို စစ္ေဆးၾကည့္ရာမွာလည္း ဟိုက္ပိုဂလိုင္ဆင္းဓာတ္ပါတယ ္လို႔ ေျပာပါတယ္။
အခု ရွာေဖြေတြ႕ရွိမႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အရာရွိေတြဟာ မိဘေတြကို သူတို႔ရဲ႕ ကေလးငယ္ေတြ ညစာ စားျခင္း ရွိ မရွိ ေသခ်ာေအာင္ စစ္ေဆးေစၿပီး လိုင္ခ်ီးသီး စားသံုးတဲ့ ပမာဏာကိုလည္း ကန္႔သတ္ဖို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
ဒီလို ဟိုက္ပိုဂလိုင္စီးမီးယားေခၚ တဲ့
ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓာတ္က်ဆင္းမႈ ျဖစ္ေစတဲ့ ေရာဂါမ်ိဳး ကေလးေတြမွာ
ျဖစ္လာခဲ့ရင္လည္း အလ်င္အျမန္ ကုသဖို႔လိုေၾကာင္း တာဝန္ရွိသူေတြက
ဆိုထားပါတယ္။
ဒီလို အၾကံျပဳမႈေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာ ဒီေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းဟာ တႏွစ္မွာ ရာဂဏန္း ရွိရာကေန ၅၀ အထိ က်ဆင္းသြားတယ္လို႔ နယူးေယာက္တိုင္းမ္ သတင္းစာရဲ႕ သတင္းတင္ျပခ်က္ တခုမွာ ေရးသားထားပါတယ္။
#ဘီဘီစီျမန္မာပိုင္း
အိႏၵိယ ေျမာက္ပိုင္းမွာ တႏွစ္ အတြင္း ကေလး ရာေက်ာ္ ေသဆံုးရၿပီး အေျဖရွာမရ ျဖစ္ေနတဲ့ ဖ်ားနာမႈ တခုရဲ႕ ရင္းခံ အေၾကာင္းကို အေမရိကန္နဲ႔ အိႏၵိယ သိပၸံပညာရွင္ေတြ ေဖာ္ထုတ္လိုက္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဘီဟာ ျပည္နယ္မွာ က်န္းမာသန္စြမ္းတယ္လို႔ ေခၚဆိုႏိုင္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာ ရုတ္တရက္ ခ်က္ခ်င္း တက္တဲ့ ေရာဂါ ရၿပီး သတိလစ္သြားတာေတြ ဆယ္စုႏွစ္ ႏွစ္ခုေက်ာ္ၾကာ ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီလို ျဖစ္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ တဝက္နီးပါးဟာ အသက္ပါ ဆံုးရံႈးခဲ့ၾကပါတယ္။
The Lancet ေဆးပညာဂ်ာနယ္ ပံုႏွိပ္ထားတဲ့ သုေတသန ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္အရ ဒါဟာ ဗိုက္ထဲမွာ အစာမရွိဘဲနဲ႔ လိုင္ခ်ီးသီးကို စားမိလို႔ အစာအဆိပ္သင့္တာလို႔ ဆိုပါတယ္။
အိႏၵိယရဲ႕ လိုင္ခ်ီးသီး အဓိက စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ ေနရာ ျဖစ္တဲ့ အဲဒီေဒသက ေရာဂါ ခံစားခဲ့ရတဲ့ ကေလးငယ္ေတြအမ်ားစုဟာ ဆင္းရဲတဲ့ မိသားစုေတြက ျဖစ္ၿပီး သစ္သီးျခံေတြရွိ အပင္ေတြေပၚက ေၾကြက်တဲ့ လိုင္ခ်ီးသီးေတြကို စားခဲ့ၾကတယ္လို႔ ဂ်ာနယ္မွာ ေရးသားထားပါတယ္။
လိုင္ခ်ီးသီးမွာ ေတာ့(က္)ဆင္န္ အဆိပ္ဓာတ္ပါရွိၿပီး အဲဒီ ဓာတ္ဟာ လူ႔ ခႏၶာကိုယ္က ဂလူးကို႔စ္ သၾကားဓာတ္ ထုတ္လုပ္မႈကို တားျမစ္တယ္ ဆိုပါတယ္။ ဒီအေျခအေနက ညစာမစားရေသးလို႔ ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓာတ္ က်ဆင္းေနတဲ့ ငယ္ရြယ္တဲ့ ကေလးေတြကို ထိခိုက္ေစတယ္လို႔ ရွင္းျပထားပါတယ္။
ဒီလို ျဖစ္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာ ျပင္းထန္တဲ့ ဦးေႏွာက္ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး ညအခ်ိန္မွာ ေအာ္ဟစ္ႏိုးလာကာ တက္ခ်က္ ေမ့ေျမာ သြားၾကပါတယ္။
သုေတသီေတြဟာ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ ေမ လ ကေန ဇူလိုင္ လ အတြင္း ဘီဟာျပည္နယ္ မူဇာဖာဘာေဒသက ေဆးရံုမွာ ဒီလို ပံုစံ ေနမေကာင္းတဲ့ ကေလးငယ္ေတြကို ေလ့လာၿပီးေနာက္ အရင္ ျဖစ္ပြားခဲ့ဖူးတဲ့ တက္ၿပီး သတိလစ္သြားတဲ့ လကၡဏာတူ ေရာဂါတခုနဲ႔ ဆက္သြယ္မႈကို ရွာေတြ႕ခဲ့ၾကပါတယ္။
ကဲရစ္ဘီယဲန္ ပင္လယ္ ေဒသမွာ ေတာ့(က္)ဆင္န္ အဆိပ္ ဓာတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ဟိုက္ပိုဂလိုင္ဆင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ပါ သစ္သီးတမ်ိဳးကို စားမိၿပီး အဲဒီဓာတ္က ကိုယ္ခႏၶာတြင္း သၾကားဓာတ္ထုတ္မႈကို တားျမစ္တာေၾကာင္း အလားတူ ေရာဂါမ်ိဳး ျဖစ္ပြားခဲ့ဖူးပါတယ္။
လိုင္ခ်ီးသီးကို စစ္ေဆးၾကည့္ရာမွာလည္း ဟိုက္ပိုဂလိုင္ဆင္းဓာတ္ပါတယ
အခု ရွာေဖြေတြ႕ရွိမႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အရာရွိေတြဟာ မိဘေတြကို သူတို႔ရဲ႕ ကေလးငယ္ေတြ ညစာ စားျခင္း ရွိ မရွိ ေသခ်ာေအာင္ စစ္ေဆးေစၿပီး လိုင္ခ်ီးသီး စားသံုးတဲ့ ပမာဏာကိုလည္း ကန္႔သတ္ဖို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
ဒီလို ဟိုက္ပိုဂလိုင္စီးမီးယားေခၚ
ဒီလို အၾကံျပဳမႈေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာ ဒီေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းဟာ တႏွစ္မွာ ရာဂဏန္း ရွိရာကေန ၅၀ အထိ က်ဆင္းသြားတယ္လို႔ နယူးေယာက္တိုင္းမ္ သတင္းစာရဲ႕ သတင္းတင္ျပခ်က္ တခုမွာ ေရးသားထားပါတယ္။
#ဘီဘီစီျမန္မာပိုင္း
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။