ေသြးတိုးသမားမ်ား စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား
ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေအာက္ပါ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးေပးပါက ေသြးတိုးေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၁) အားလူးမီးဖုတ္
အားလူးကို မီးဖုတ္ျပီး စားေပးလွ်င္ အားလူးထဲမွ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္နဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္တို့ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေသြးတိုးျခင္းျဖစ္ေစတဲ့ အပိုဆိုဒီယမ္ဓါတ္မ်ားကို ေလွာင္ကြ်မ္းသြားေစပါတယ္။
(၂) အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏို့
အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို့မွာ ကာလ္စီယမ္ဓါတ္နဲ့ ဗီတာမင္ဒီ အာဟာရဓါတ္ႏွစ္မ်ိဳး ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးျခင္းကို ၅ ရာခိုင္းမွ ၁၀ ရာခုိင္ႏွဳန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
(၃) ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ပိုတက္စီယမ္အာဟာရဓါတ္ေၾကာင္ ့ တစ္ေန့တစ္လံုး စားေပးပါက ေသြးတိုးကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၄) မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္
မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ႏိုက္ထရိတ္ဓါတ္ဟာ ေသြးတိုးႏွဳန္းကို ၁၀ ရာခိုင္ႏွဳံးအထိ ေလွ်ာ့ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးရွိသူမ်ား တစ္ေန့တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။
(၅) ႏွမ္းဆီ
ႏွမ္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ဓါတ္ဟာ ေသြးေၾကာမ်ား၏ လွဳပ္ရွားမွဳကို ပိုမိုသန္မာေစသည့္အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွမ္းဆီကိုလည္း မၾကာခဏ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
(၆) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ငံုးဥစတဲ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးတို့၏ အကာကို စားသံုးေပးပါက ပရိုတင္းဓါတ္ႏွင့္ ပီတာမင္ဒီျပည့္၀ေစျပီး ေသြးတိုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေစပါတယ္။
(၇) ပန္းေဂၚဖီအမ်ိဳးမ်ိဳး
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပန္းေဂၚဖီထုပ္စသည္တို့မွာ မဂၢနီစီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓါတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးဖိအားႏွဳန္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္သည့္အျပင ္ နွလံုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းတို့မွလ ည္း ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။
(၈) အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္မွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ ေသြးေၾကာစီးဆင္းမွဳကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ႏွလံုးကိုလည္း က်န္းမာေစပါတယ္။
အထူးေရွာင္ၾကဥ္ရမည့္ အစားအစာကေတာ့ ဆားျဖစ္ပါတယ္။
ဆားႏွင့္ အငံကို အလြန္အကြ်ံ မစားမိေစပဲ ပံုမွန္စားသံုးေနတာထက္ကို ပိုျပီးေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆိုသလို အစာစားရင္း ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ရန္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။
ေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို)
ကိုးကား - Good Health, Foods For Hyperthesis
Credit to ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ - ပူတာအို
ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေအာက္ပါ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးေပးပါက ေသြးတိုးေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၁) အားလူးမီးဖုတ္
အားလူးကို မီးဖုတ္ျပီး စားေပးလွ်င္ အားလူးထဲမွ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္နဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္တို့ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေသြးတိုးျခင္းျဖစ္ေစတဲ့ အပိုဆိုဒီယမ္ဓါတ္မ်ားကို ေလွာင္ကြ်မ္းသြားေစပါတယ္။
(၂) အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏို့
အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို့မွာ ကာလ္စီယမ္ဓါတ္နဲ့ ဗီတာမင္ဒီ အာဟာရဓါတ္ႏွစ္မ်ိဳး ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးျခင္းကို ၅ ရာခိုင္းမွ ၁၀ ရာခုိင္ႏွဳန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
(၃) ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ပိုတက္စီယမ္အာဟာရဓါတ္ေၾကာင္
(၄) မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္
မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ႏိုက္ထရိတ္ဓါတ္ဟာ ေသြးတိုးႏွဳန္းကို ၁၀ ရာခိုင္ႏွဳံးအထိ ေလွ်ာ့ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးရွိသူမ်ား တစ္ေန့တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။
(၅) ႏွမ္းဆီ
ႏွမ္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ဓါတ္ဟာ ေသြးေၾကာမ်ား၏ လွဳပ္ရွားမွဳကို ပိုမိုသန္မာေစသည့္အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွမ္းဆီကိုလည္း မၾကာခဏ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
(၆) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ငံုးဥစတဲ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးတို့၏ အကာကို စားသံုးေပးပါက ပရိုတင္းဓါတ္ႏွင့္ ပီတာမင္ဒီျပည့္၀ေစျပီး ေသြးတိုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေစပါတယ္။
(၇) ပန္းေဂၚဖီအမ်ိဳးမ်ိဳး
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပန္းေဂၚဖီထုပ္စသည္တို့မွာ မဂၢနီစီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓါတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္
(၈) အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္မွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ ေသြးေၾကာစီးဆင္းမွဳကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ႏွလံုးကိုလည္း က်န္းမာေစပါတယ္။
အထူးေရွာင္ၾကဥ္ရမည့္ အစားအစာကေတာ့ ဆားျဖစ္ပါတယ္။
ဆားႏွင့္ အငံကို အလြန္အကြ်ံ မစားမိေစပဲ ပံုမွန္စားသံုးေနတာထက္ကို ပိုျပီးေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆိုသလို အစာစားရင္း ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ရန္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။
ေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို)
ကိုးကား - Good Health, Foods For Hyperthesis
Credit to ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ - ပူတာအို
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။