ထိုင္းတုမ္ယမ္ဟင္းရည္
==============
ထိုင္းတုမ္ယမ္ဟင္းရည္မွာ... တုမ္ယမ္းဟင္းအႏွစ္ရိွေနခဲ့မ ယ္ ၊ပါ၀င္ပစၥည္းလည္းၿပည့္စုံေန မယ္ဆိုခ်က္တာက(၁၀) မိနစ္ထက္အခ်ိန္ပိုမေပးရပါဘူ း။ဒါ့အျပင္တုမ္ယမ္းဟင္းအႏွစ ္ေလးရိွၿပီဆိုရင္..တုမ္ယမ္း ထမင္းေၾကာ္၊ေခါက္ဆြဲေၾကာ္အျ ပင္အျခားမိမိႏွစ္သက္ရာဟင္းပ ြဲမ်ားကိုလည္းျပင္ဆင္ႏိူင္ပ ါၿပီ။
ဒီတုမ္ယမ္းဟင္းအႏွစ္ခ်က္တဲ့ အခ်ိန္အလြန္ရွဳပ္ေပမယ့္လဲခ် က္ၿပီးေသခ်ာစြာသိုေလွာင္ထား မယ့္ဆိုရင္လေပါင္းမ်ားစြာသု ံးစြဲႏိူင္ပါတယ္။
ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္ပါခင္ဗ်ာ။
တုမ္ယမ္းဟင္းအႏွစ္ၿပဳ လုပ္နည္း
*************************
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*********
ငရုတ္ေၿခာက္ပြေတာင့္အနီ.... ........၁ခြက္
ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္ေသး(အစပ္) ....၁ ခြက္
ၾကက္သြန္နီဥေသး(shallot)... .........၁၅ လုံးခန္.
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............... ................၁၅ တက္
ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္. .......................... ၁ခြက္
ပုစြန္ဆီ.................. ...................၁ခြက္
ၾကံသကာအႏွစ္( palm sugar)....... ၁ /၂ခြက္
သၾကားအညိဳ .......................... ...၁/၄ ခြက္
မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္တိုက္... .............၁ ၁/၂ ခြက္
ငါးငံၿပာရည္............... ..................၁/၃ ခြက္
ငါးပိ..................... ....................၂ ဇြန္း
ဆား....................... ..................၁ ဇြန္း
ဆီ........................ ...................၁/၂ ခြက္
ၿပဳလုပ္ပုံ
*****
ပထမဆုံးပုစြန္အဆီရဖို႔အတြက္ ပုစြန္ေခါင္းေတြကိုေၾကာ္ၿပီ းအေအးခံပါ ၊ ၾကိတ္စက္(သို.)ဆုံမွာေထာင္း ၿပီး..ပုစြန္အဆီေတြရ
ေအာင္ၿပဳ လုပ္ပါ။
ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္(၂) မ်ိဳးကို မီးေအးေအးမွာသီးသန္.စီေလွာ္ ၿပီး( အေရာင္
မမည္းသြားေစရန္သတိၿပဳ ပါ။အမွဳန္.ၿဖစ္ေအာင္ၿပဳလုပ္ ပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ ေတြကိုမွဳန္ညွက္ေနေအာင္စဥ္း (သို.) ၾကိတ္ပါ။
အၿခားပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္. ၊ မန္က်ည္မွည့္ေရစိမ္တာေတြကို လည္းလိုအပ္သလို
ၿပင္ဆင္ထားပါ။
အားလုံးအဆင္သင့္ၿဖစ္ရင္..အိ ုးတစ္လုံးမွာဆီကိုအပူ
ေပးၿပီးၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴကိုဆီ သတ္ပါ။
ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္.၊ ငါးပိ တို.ထည့္ၿပီးအႏွစ္က်ေအာင္ခ် က္ပါ။
ငရုတ္သီးေလွာ္မွဳန္. ၊ သၾကား ၊ ၾကံသကာအႏွစ္ ၊ ငါးငံၿပာရည္ ၊ မန္က်ည္းအႏွစ္၊ ဆား စတာေတြကိုတဆင့္ခ်င္းစီထည့္ေ ပးသြားပါ။
လုံး၀ေရခမ္း ၊ ဆီၿပန္ ၊ အႏွစ္က်သည္အထိ ခ်က္ၿပီး..အေအးခံပါ။
အခန္းအပူခ်ိန္မွာလုံေလာက္စြ ာအေအးခံထားပါ။ေအးသြားၿပီဆို မွ..ပုလင္းထဲထည့္ၿပီးသိုေလွ ာင္အသုံး ၿပဳ ပါ။
.
.
ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား
============
==============
ထိုင္းတုမ္ယမ္ဟင္းရည္မွာ...
ဒီတုမ္ယမ္းဟင္းအႏွစ္ခ်က္တဲ့
ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္ပါခင္ဗ်ာ။
တုမ္ယမ္းဟင္းအႏွစ္ၿပဳ လုပ္နည္း
*************************
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*********
ငရုတ္ေၿခာက္ပြေတာင့္အနီ....
ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္ေသး(အစပ္)
ၾကက္သြန္နီဥေသး(shallot)...
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...............
ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္. ..........................
ပုစြန္ဆီ..................
ၾကံသကာအႏွစ္( palm sugar)....... ၁ /၂ခြက္
သၾကားအညိဳ ..........................
မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္တိုက္...
ငါးငံၿပာရည္...............
ငါးပိ.....................
ဆား.......................
ဆီ........................
ၿပဳလုပ္ပုံ
*****
ပထမဆုံးပုစြန္အဆီရဖို႔အတြက္
ေအာင္ၿပဳ လုပ္ပါ။
ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္(၂) မ်ိဳးကို မီးေအးေအးမွာသီးသန္.စီေလွာ္
မမည္းသြားေစရန္သတိၿပဳ ပါ။အမွဳန္.ၿဖစ္ေအာင္ၿပဳလုပ္
ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ ေတြကိုမွဳန္ညွက္ေနေအာင္စဥ္း
အၿခားပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္. ၊ မန္က်ည္မွည့္ေရစိမ္တာေတြကို
ၿပင္ဆင္ထားပါ။
အားလုံးအဆင္သင့္ၿဖစ္ရင္..အိ
ေပးၿပီးၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴကိုဆီ
ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္.၊ ငါးပိ တို.ထည့္ၿပီးအႏွစ္က်ေအာင္ခ်
ငရုတ္သီးေလွာ္မွဳန္. ၊ သၾကား ၊ ၾကံသကာအႏွစ္ ၊ ငါးငံၿပာရည္ ၊ မန္က်ည္းအႏွစ္၊ ဆား စတာေတြကိုတဆင့္ခ်င္းစီထည့္ေ
လုံး၀ေရခမ္း ၊ ဆီၿပန္ ၊ အႏွစ္က်သည္အထိ ခ်က္ၿပီး..အေအးခံပါ။
အခန္းအပူခ်ိန္မွာလုံေလာက္စြ
.
.
ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား
============
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။