ျမန္မာနိုင္ငံစားသံုးသူကာကြ ယ္ေရးအသင္းမွ ထုတ္ျပန္လိုက္ေသာ သတိေပးေႀကညာခ်က္
************************** *************
၁ - ဒန္ေပါက္ဆိုင္ေတြ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ႔ ေဖါ့ဘူးေတြဟာလည္း စတိုင္းရင္း
(styrene) ဓါတ္ပါတဲ႔ 2B ပလပ္စတစ္အုပ္စုဝင္ေတြျဖစ္လိ ု ့ ေဖါ့ဘူးေတြ
တစ္ခါသံုးပလပ္စတစ္ေတြ လံုးဝ အသံုးမျပဳႀကရန္
၂ - ႀကက္သားမႈန္ ့တြင္လည္း အခ်ိဳမႈန္ ့နွင့္ တာရွည္ခံမိႈသတ္ေဆးမ်ား ဓာတုပစၥည္းမ်ားပါဝင္သျဖင့္ အခ်ိဳမႈန္ ့ထက္ပင္ ပိုမိုဆိုးရြာေစပါသည္။
၃ - ဆာဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္ျပင္း H2SO4 ေရာစပ္ထားတဲ႔ အခ်ဥ္ရည္လို ့ေခၚတဲ႔ အဆိပ္ရည္ေတြပါပဲ ဆာလ္ဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္က နည္းနည္းေလးထည့္ရံုနဲ႕အခ်ဥ္ ရည္အရသာကို
ျဖစ္ေပၚေစျပီး ဘက္ထရီအိုးမွာသံုးတဲ႔ အက္ဆစ္ပါ။ ထို ့ေႀကာင့္ အသုပ္ဆိုင္ အေႀကာ္ဆိုင္ အကင္ဆိုင္ တုတ္ထိုးဆိုင္ေတြမွာ သံုးစဲြေနေသာ တားျမစ္ဆိုးေဆး နီနီရဲရဲေတြကို ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါတယ္။
၄ - ျခင္ေဆးေခြတစ္ေခြ၏ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္အလိပ္ေပါင္း(၅၁)လိပ္ ဖြာရွိဳက္သည္နွင့္ညီမွ်သည္။ ျခင္ေဆးေခြတစ္ေခြမွ ထြက္လာသည့္ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္အလိပ္ေပါင္း(၁၃၇)လိပ ္မွ ထြက္ရွိေသာ
အဆိပ္မႈန္ ့ပမာဏႏွင့္ညီမွ်၍ ေဝးေဝးကေရွာင္ႀကဖို ့ အေမႊးတိုင္မ်ားသည္လည္း
ျခင္ေဆးေခြကဲ႔သို ့ပင္ အႏၲယ္ရာယ္ရွိ၍ လံုးဝ မသံုးအပ္ေပ။
၅ - အခ်ဳိရည္ဗူးမ်ားတြင္ တားျမစ္ဆိုးေဆး တာရွည္ခံေဆး သႀကားထက္အဆ ၂၀၀ ပိုမိုခ်ိဳေစေသာ ပါဝါသႀကားနွင့္ကာဗြန္ဒိုင္ေ အာက္ဆိုဒ္ကဖိန္းဓါတ္
မ်ားပါဝင္၍ ခံတြင္းကင္ဆာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ နွင့္ အဝလြန္ေရာဂါ အသည္းကင္ဆာေရာဂါတို ့ကိုျဖစ္ပြားေစသည္။ ထို ့အတူဂ်ယ္ရီဗူးမ်ားတြင္ လည္း တရုတ္မွလာေသာဂ်ယ္ရီေပါင္ဒါ ဆီထရစ္အက္ဆစ္ Sodium Benzorate ေခၚတာရွည္ခံေဆးပါဝင္၍ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုျဖစ္ပြားသ ျဖင့္ ကေလးမ်ားကို လံုးဝမေကြ်းသင့္ မေရာင္းသင့္ပါ။
၆ - မယ္လမင္း(ဖိုက္ဘာ) ပစၥည္းမ်ားသည္ အပူနွင့္ ထိေတြ႕လွ်င္ ဓါတ္ျပဳ၍ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းနွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစသျဖင့္ လံုးဝအသံုးမျပဳသင့္ပါ။
၇ - တရုတ္နိွဳ႕မႈန္႕ႏွင့္ ၎နွင့္ျပဳလုပ္ေသာ မုန္ ့မ်ားသည္ ေခြးေပါက္စမ်ား ေႀကာင္ေပါက္စမ်ား တိုက္ေကြ်းရာ အေႀကာဆဲြ၍ ၁၈ ေကာင္ထက္မနည္း ေသဆံုးကုန္ေႀကာင္းေတြ႕ရွိရပ ါသည္။ ထို ့ေႀကာင့္ တရုတ္ျပည္မွ တံဆိပ္မ်ိဳးစံုနွင့္ တင္သြင္းေသာ နိွဳ႕မႈန္ ့မ်ားနွင့္ ၎တို ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ မုန္ ့ပဲ သေရစာမ်ားကို ကေလးမ်ားအား လံုးဝ မတိုက္ေကြ်းသင့္ေပ။
၈ - ေကာ္ဖီမစ္မ်ားတြင္ နိွဳ႕ဆီႏွင့္နိွဳ႕မႈန္ ့အစား အသံုးျပဳေသာ Creamer မွာ မေလးရွားတြင္ စားအံုးဆီကို အဆီထုတ္ျပီး က်န္ေသာႀကိတ္ဖက္မ်ားကို
တရုတ္နိုင္ငံမွ ဝယ္ယူ၍ မႈန္ ့ေနေအာင္ႀကိတ္ျပီး Creamer အျဖစ္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေႀကာင္းသိရွ ိရသည္။ ထိုႀကိတ္ဖက္မႈန္ ့မ်ားသည္ ေသြးတိုးေရာဂါ နွလံုးေသြးေႀကာ
ပိတ္ေရာဂါ ေလျဖတ္ေရာဂါ နွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစသည္။
၉ - အခ်ိဳ႕ေသာ အသီအနွံမ်ားတြင္ လူေသေကာင္
မပုပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္သည့္ ေဖၚမလင္းနွင့္ အသံုးျပဳထားသည့္ အတြက္ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ေပသည္။
၁၀ - လမ္းေဘး လၻက္ရည္ဆိုင္နွင့္ စားဖြယ္စံုဆိုင္ႀကီးမ်ားကို စစ္ေဆးရာတြင္ ၁၀ ဆိုင္ကိုစစ္ေဆးရာတြင္ ၁၀ ဆိုင္စလံုး အင္ဂ်င္ဝိုင္ အေဟာင္းလို ညိဳမဲေနေသာ ျပန္ေႀကာ္ဆီမ်ားျဖင့္ စမူဆာ အီႀကာေကြးမ်ားကို ေႀကာ္ေနသျဖင့္ ၎တို ့ကို စားသံုးပါက ပန္ကရိယကင္ဆာ အသံကင္ဆာ
အစာအိမ္လမ္းေႀကာင္းကင္ဆာ အူမႀကီးကင္ဆာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ပြားေစသည္။
အခုတင္ျပလိုက္ေသာ ျမန္မာနိုင္ငံစားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ ထုတ္ျပန္ထားေသာ အစီရင္ခံစာပါ အေရးႀကီး အခ်က္အလက္မ်ားထဲမွ
တခ်ိဳ႕တဝက္ကို ေကာက္နုတ္ေဖၚျပလိုက္ျခင္းျဖ စ္ပါသည္။ ဖတ္ရွဳ႕ေလ့လာျပီးေနာက္ လက္ဆင့္ကမ္းေဝမွ်ေပးႀကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။
ဒီမိုမင္း
#myanmar #food
**************************
၁ - ဒန္ေပါက္ဆိုင္ေတြ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ႔ ေဖါ့ဘူးေတြဟာလည္း စတိုင္းရင္း
(styrene) ဓါတ္ပါတဲ႔ 2B ပလပ္စတစ္အုပ္စုဝင္ေတြျဖစ္လိ
တစ္ခါသံုးပလပ္စတစ္ေတြ လံုးဝ အသံုးမျပဳႀကရန္
၂ - ႀကက္သားမႈန္ ့တြင္လည္း အခ်ိဳမႈန္ ့နွင့္ တာရွည္ခံမိႈသတ္ေဆးမ်ား ဓာတုပစၥည္းမ်ားပါဝင္သျဖင့္ အခ်ိဳမႈန္ ့ထက္ပင္ ပိုမိုဆိုးရြာေစပါသည္။
၃ - ဆာဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္ျပင္း H2SO4 ေရာစပ္ထားတဲ႔ အခ်ဥ္ရည္လို ့ေခၚတဲ႔ အဆိပ္ရည္ေတြပါပဲ ဆာလ္ဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္က နည္းနည္းေလးထည့္ရံုနဲ႕အခ်ဥ္
ျဖစ္ေပၚေစျပီး ဘက္ထရီအိုးမွာသံုးတဲ႔ အက္ဆစ္ပါ။ ထို ့ေႀကာင့္ အသုပ္ဆိုင္ အေႀကာ္ဆိုင္ အကင္ဆိုင္ တုတ္ထိုးဆိုင္ေတြမွာ သံုးစဲြေနေသာ တားျမစ္ဆိုးေဆး နီနီရဲရဲေတြကို ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါတယ္။
၄ - ျခင္ေဆးေခြတစ္ေခြ၏ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္အလိပ္ေပါင္း(၅၁)လိပ္
အဆိပ္မႈန္ ့ပမာဏႏွင့္ညီမွ်၍ ေဝးေဝးကေရွာင္ႀကဖို ့ အေမႊးတိုင္မ်ားသည္လည္း
ျခင္ေဆးေခြကဲ႔သို ့ပင္ အႏၲယ္ရာယ္ရွိ၍ လံုးဝ မသံုးအပ္ေပ။
၅ - အခ်ဳိရည္ဗူးမ်ားတြင္ တားျမစ္ဆိုးေဆး တာရွည္ခံေဆး သႀကားထက္အဆ ၂၀၀ ပိုမိုခ်ိဳေစေသာ ပါဝါသႀကားနွင့္ကာဗြန္ဒိုင္ေ
မ်ားပါဝင္၍ ခံတြင္းကင္ဆာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ နွင့္ အဝလြန္ေရာဂါ အသည္းကင္ဆာေရာဂါတို ့ကိုျဖစ္ပြားေစသည္။ ထို ့အတူဂ်ယ္ရီဗူးမ်ားတြင္ လည္း တရုတ္မွလာေသာဂ်ယ္ရီေပါင္ဒါ ဆီထရစ္အက္ဆစ္ Sodium Benzorate ေခၚတာရွည္ခံေဆးပါဝင္၍ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုျဖစ္ပြားသ
၆ - မယ္လမင္း(ဖိုက္ဘာ) ပစၥည္းမ်ားသည္ အပူနွင့္ ထိေတြ႕လွ်င္ ဓါတ္ျပဳ၍ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းနွင့္
၇ - တရုတ္နိွဳ႕မႈန္႕ႏွင့္ ၎နွင့္ျပဳလုပ္ေသာ မုန္ ့မ်ားသည္ ေခြးေပါက္စမ်ား ေႀကာင္ေပါက္စမ်ား တိုက္ေကြ်းရာ အေႀကာဆဲြ၍ ၁၈ ေကာင္ထက္မနည္း ေသဆံုးကုန္ေႀကာင္းေတြ႕ရွိရပ
၈ - ေကာ္ဖီမစ္မ်ားတြင္ နိွဳ႕ဆီႏွင့္နိွဳ႕မႈန္ ့အစား အသံုးျပဳေသာ Creamer မွာ မေလးရွားတြင္ စားအံုးဆီကို အဆီထုတ္ျပီး က်န္ေသာႀကိတ္ဖက္မ်ားကို
တရုတ္နိုင္ငံမွ ဝယ္ယူ၍ မႈန္ ့ေနေအာင္ႀကိတ္ျပီး Creamer အျဖစ္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေႀကာင္းသိရွ
ပိတ္ေရာဂါ ေလျဖတ္ေရာဂါ နွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစသည္။
၉ - အခ်ိဳ႕ေသာ အသီအနွံမ်ားတြင္ လူေသေကာင္
မပုပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္သည့္ ေဖၚမလင္းနွင့္ အသံုးျပဳထားသည့္ အတြက္ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ေပသည္။
၁၀ - လမ္းေဘး လၻက္ရည္ဆိုင္နွင့္ စားဖြယ္စံုဆိုင္ႀကီးမ်ားကို
အစာအိမ္လမ္းေႀကာင္းကင္ဆာ အူမႀကီးကင္ဆာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ပြားေစသည္။
အခုတင္ျပလိုက္ေသာ ျမန္မာနိုင္ငံစားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ ထုတ္ျပန္ထားေသာ အစီရင္ခံစာပါ အေရးႀကီး အခ်က္အလက္မ်ားထဲမွ
တခ်ိဳ႕တဝက္ကို ေကာက္နုတ္ေဖၚျပလိုက္ျခင္းျဖ
ဒီမိုမင္း
#myanmar #food
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။