ကေမၻာဒီးယားစတုိင္ ငါးခူသီးရြက္စံု ဆန္ေလွာ္ဟင္း
ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။ ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)
ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ ကေမၻာဒီးယား ရိုးရာဟင္းခ်က္နည္းေလး တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္ …။ အေရွ႕ေတာင္ အာရွ အာဆီယံ ေဒသတြင္း ႏိုင္ငံတခ်ိဳ႕ဟာ … ေဒသခ်င္း ထိစပ္ေနၾကသလို၊ အစားအေသာက္ ပုံစံေတြလည္း ဆက္စပ္ေနေလ့ ရိွတတ္ၾကပါတယ္ …။ ဥပမာအားျဖင့္ … ထိုင္းအစားအစာနဲ႔ လာအိုအစားအစာ၊ အင္ဒိုနီးရွားနဲ႔ မေလးရွား ဆင္တူေနတတ္ၾကသလို .. အခုလည္း ကေမၻာဒီးယား ငါးခူဆန္ေလွာ္ ဟင္းေလးက က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာျပည္က တိုင္းရင္းသား ဆန္ေလွာ္ဟင္းတခ်ိဳ႕နဲ႔ ဆင္တူေနပါတယ္ …။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အနည္း၊ အမ်ား သုံးတာေလာက္ပဲ ကြာျခားတာေၾကာင့္ … ဆီမပါဘဲ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္စြာ ခ်က္ျပဳတ္ စားသုံးလိုသူမ်ား အတြက္ ဗဟုသုတအျဖစ္ ျပန္လည္ ေ၀မွ်ေပး လိုက္ပါတယ္ …။
ငါးခူနဲ႔ သီးရြက္စုံ ဆန္ေလွာ္ဟင္း အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြ ကေတာ့ …
ငါးခူ – ၂၅ က်ပ္သား ၁ ေကာင္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ တက္
ဆန္ေလွာ္ မညက္ တညက္ – ၃ ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
ေခြးေတာက္ရြက္၊ ျပည္ပန္းညိဳရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ခရမ္းကေစာ့္ခါးသီး (မိမိႏွစ္သက္ရာ အနည္းငယ္ သက္ေသာ အရသာရိွတဲ့ အရြက္ေတြလည္း ထည့္ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္) – အနည္းငယ္စီ
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၂ ေတာင့္
ငါးငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ တက္
ဆန္ေလွာ္ မညက္ တညက္ – ၃ ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
ေခြးေတာက္ရြက္၊ ျပည္ပန္းညိဳရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ခရမ္းကေစာ့္ခါးသီး (မိမိႏွစ္သက္ရာ အနည္းငယ္ သက္ေသာ အရသာရိွတဲ့ အရြက္ေတြလည္း ထည့္ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္) – အနည္းငယ္စီ
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၂ ေတာင့္
ငါးငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔
ပထမဆုံး ငါးခူကို အက်ိအခြ်ဲေတြ ကုန္စင္ေအာင္ မန္က်ည္းရည္နဲ႔ ေဆး၊ ၃ ပိုင္း ပိုင္းၿပီး ငါးငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ကာ ျပဳတ္ေပးပါ။
ဟင္းရည္ ၾကည္လင္ေစရန္ အျမႇဳပ္ေတြ ခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ငါးအသားႏူးသြားၿပီ ဆိုရင္ ေခတၱ ဖယ္ထုတ္ ထားပါ။
ငါးျပဳတ္ရည္ထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ေတြ ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ ေတာင့္ ကိုလည္း ဓားျပားရိုက္ထည့္ပါ (အနံ႔၊ အရသာ တမူထူးျခား ေစပါတယ္)။ ငါးငံျပာရည္ (ဆား)၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ တို႔နဲ႔ အရသာ သြင္းပါ။
ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ အနည္းငယ္ ႏူးသြားၿပီဆိုရင္ ငါးကိုျပန္ထည့္ၿပီး အသီးအရြက္ေတြ ထည့္လို႔ ခ်က္ခ်င္း သုံးေဆာင္ပါ (အရြက္ေတြ ၀ါသြားတဲ့ အထိ အပူမေပးရန္ သတိျပဳပါ)။ အရသာ တမူထူးတဲ့ ကေမၻာဒီးယားစတုိင္ ငါးခူ အသီးအရြက္စံု ဆန္ေလွာ္ဟင္းက သင့္ခံတြင္းကို ၿမိန္ေစပါလိမ့္မယ္။
burma.irrawaddy
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။