စေတာ္ဘယ္ရီ ပုဇြန္ကီဝီေၾကာ္
စေတာ္ဘယ္ရီသီး
ကီဝီသီး
ပုဇြန္
ဆား
အရသာမႈန္႔
ဟင္းခ်က္ဝိုင္ အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ
ငရုပ္သီး အနည္းငယ္
ေကာ္မႈန္႔ အနည္းငယ္
ေရ အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္
ရွာလကာရည္
ႏွမ္းဆီေမႊး
သၾကား အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႔ ကီဝီသီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ကီဝီသီးကို အခြံႏြာပါတယ္ ။ ဟင္းခ်က္မဲ့ ကီဝီသီးဟာ မွည့္ျပီး ေပ်ာ့အိေနတဲ့ အသီးမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ မေပ်ာ့မအိတဲ့ ခပ္မာမာ အသီးကို အသံုးျပဳဖို႔ လိုပါတယ္ ။
စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႔ ကီဝီသီးမ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးပါ ။
ပုဇြန္တစ္ခ်ိဳ႕ကို ေရေဆး အေၾကာဖယ္ၿပီး ဆား ၊ အရသာမႈန္႔ ၊ ဟင္းခ်က္ဝိုင္ အနည္းငယ္ ထည့္ ၿပီး နယ္ထားပါ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ေတာက္ေတာက္စင္းထားပါတယ္ ။ ငရုပ္သီး အနည္းငယ္ ထည့္ပါ ။
ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ ။ အေရာင္မ်ား မထည့္ပါ ။
ထို႔ေနာက္ ပုဇြန္မ်ားကို ထည့္လိုက္ပါတယ္ ။ ပုဇြန္က်က္ေလာက္တဲ့ထိ ေၾကာ္ပါတယ္ ။
ေကာ္မႈန္႔ အနည္းငယ္ ၊ ေရအနည္းငယ္ ၊ ဆား ၊ အသားမႈန္႔ ၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ ၊ ရွာလကာရည္ ၊ ႏွမ္းဆီေမႊး ၊ သၾကားအနည္းငယ္တို႔ ေရာေမႊထားတဲ့ အေရာအေႏွာပါ ။
အထက္က အရည္ကို ပုဇြန္အိုးထဲ ေလာင္းခ်ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္ ။ ေကာ္ရည္ေတြ ခပ္ပစ္ပစ္ ျဖစ္လာေအာင္ ခဏ ေမႊေပးပါတယ္ ။
ထို႔ေနာက္ ကီဝီသီး ၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီးနဲ႔ ငရုပ္သီးတို႔ကို ထည့္လိုက္ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္ ။
အသီးမ်ားကို ထည့္ၿပီး တာနဲ႔ ေမႊလိုက္ပါတယ္ ။ ထုိ႕ေနာက္ အရသာ အေပါ႔အငံျမည္းျပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အရသာျဖစ္ေအာင္ လိုအပ္တာေတြ ထပ္ထည့္ၿပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး အေနေတာ္လွီးထားတာကို ခတ္ၿပီး ခ်၍သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါျပီ ။
အသီးမ်ားကို မီးေပၚ အခ်ိန္ၾကာၾကာ မထားရပါ ။ ကီဝီသီးနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီေတြဟာ အပူခ်ိန္ ျပင္းရင္ ခ်က္ျခင္း ေပ်ာ့အိသြားတတ္တာေၾကာင္႔ အျမင္လည္း မလွ အရသာလည္း ပ်က္သြားတတ္ပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္ အဲဒီအသီးေတြကို အိုးထဲထည့္ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျခင္းဘဲ ခူးခတ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ရပါတယ္ ။ ခ်က္ျခင္း ခူးလိုက္ေတာ႔ အသီးရဲ႕ မူလ အရသာလည္း မပ်က္ ၊ ပုဇြန္ရဲ႕ အရသာနဲ႔ပါ ေရာစပ္ျပီး အရသာ တစ္မ်ိဳးထူးတဲ့ ပုဇြန္ရယ္ စေတာ္ဘယ္ရီရယ္ ကီဝီသီးရယ္ကို ခ်ိဳခ်ဥ္ေလး ေၾကာ္ထားတာ သံုးေဆာင္လို႔ ရပါျပီး ။ ဟင္းရဲ႕ အရသာက တကယ္ေကာင္းပါတယ္ ။ ထမင္းလည္း ျမိန္ေစပါတယ္ ။
စေတာ္ဘယ္ရီသီး
ကီဝီသီး
ပုဇြန္
ဆား
အရသာမႈန္႔
ဟင္းခ်က္ဝိုင္ အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ
ငရုပ္သီး အနည္းငယ္
ေကာ္မႈန္႔ အနည္းငယ္
ေရ အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္
ရွာလကာရည္
ႏွမ္းဆီေမႊး
သၾကား အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႔ ကီဝီသီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ကီဝီသီးကို အခြံႏြာပါတယ္ ။ ဟင္းခ်က္မဲ့ ကီဝီသီးဟာ မွည့္ျပီး ေပ်ာ့အိေနတဲ့ အသီးမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ မေပ်ာ့မအိတဲ့ ခပ္မာမာ အသီးကို အသံုးျပဳဖို႔ လိုပါတယ္ ။
စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႔ ကီဝီသီးမ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးပါ ။
ပုဇြန္တစ္ခ်ိဳ႕ကို ေရေဆး အေၾကာဖယ္ၿပီး ဆား ၊ အရသာမႈန္႔ ၊ ဟင္းခ်က္ဝိုင္ အနည္းငယ္ ထည့္ ၿပီး နယ္ထားပါ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ေတာက္ေတာက္စင္းထားပါတယ္ ။ ငရုပ္သီး အနည္းငယ္ ထည့္ပါ ။
ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ ။ အေရာင္မ်ား မထည့္ပါ ။
ထို႔ေနာက္ ပုဇြန္မ်ားကို ထည့္လိုက္ပါတယ္ ။ ပုဇြန္က်က္ေလာက္တဲ့ထိ ေၾကာ္ပါတယ္ ။
ေကာ္မႈန္႔ အနည္းငယ္ ၊ ေရအနည္းငယ္ ၊ ဆား ၊ အသားမႈန္႔ ၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ ၊ ရွာလကာရည္ ၊ ႏွမ္းဆီေမႊး ၊ သၾကားအနည္းငယ္တို႔ ေရာေမႊထားတဲ့ အေရာအေႏွာပါ ။
အထက္က အရည္ကို ပုဇြန္အိုးထဲ ေလာင္းခ်ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္ ။ ေကာ္ရည္ေတြ ခပ္ပစ္ပစ္ ျဖစ္လာေအာင္ ခဏ ေမႊေပးပါတယ္ ။
ထို႔ေနာက္ ကီဝီသီး ၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီးနဲ႔ ငရုပ္သီးတို႔ကို ထည့္လိုက္ျပီး ေမႊလိုက္ပါတယ္ ။
အသီးမ်ားကို ထည့္ၿပီး တာနဲ႔ ေမႊလိုက္ပါတယ္ ။ ထုိ႕ေနာက္ အရသာ အေပါ႔အငံျမည္းျပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အရသာျဖစ္ေအာင္ လိုအပ္တာေတြ ထပ္ထည့္ၿပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး အေနေတာ္လွီးထားတာကို ခတ္ၿပီး ခ်၍သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါျပီ ။
အသီးမ်ားကို မီးေပၚ အခ်ိန္ၾကာၾကာ မထားရပါ ။ ကီဝီသီးနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီေတြဟာ အပူခ်ိန္ ျပင္းရင္ ခ်က္ျခင္း ေပ်ာ့အိသြားတတ္တာေၾကာင္႔ အျမင္လည္း မလွ အရသာလည္း ပ်က္သြားတတ္ပါတယ္ ။ ဒါေၾကာင့္ အဲဒီအသီးေတြကို အိုးထဲထည့္ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျခင္းဘဲ ခူးခတ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ရပါတယ္ ။ ခ်က္ျခင္း ခူးလိုက္ေတာ႔ အသီးရဲ႕ မူလ အရသာလည္း မပ်က္ ၊ ပုဇြန္ရဲ႕ အရသာနဲ႔ပါ ေရာစပ္ျပီး အရသာ တစ္မ်ိဳးထူးတဲ့ ပုဇြန္ရယ္ စေတာ္ဘယ္ရီရယ္ ကီဝီသီးရယ္ကို ခ်ိဳခ်ဥ္ေလး ေၾကာ္ထားတာ သံုးေဆာင္လို႔ ရပါျပီး ။ ဟင္းရဲ႕ အရသာက တကယ္ေကာင္းပါတယ္ ။ ထမင္းလည္း ျမိန္ေစပါတယ္ ။

No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။