Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Friday, April 28, 2017

သိထားသင့္တဲ့ ၾကက္ဥေလးေတြအေၾကာင္း

 
သိထားသင့္တဲ့ ၾကက္ဥေလးေတြအေၾကာင္း
=================
ၾကက္ဥရဲ႕အေရာင္…
ၾကက္ဥရဲ႕အခြံဟာ အျဖဴေရာင္၊အညိုေရာင္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိ တတ္ပါတယ္။ အခြံရဲ႕အေရာင္မတူညီမႈက ဥရဲ႕အနံ႔အရသာ၊ အာဟာရ ပါဝင္မႈေတြနဲ႔(လံုးဝ) မသက္ဆိုင္ပါဘူး။ ၾကက္ဥရဲ႕အမိ်ဳးအစားနဲ႔သာ ဆိုင္ပါတယ္။ ဥအေရာင္ဟာ ၾကက္ေတြ စား ရတဲ့ အစာေပၚမွာမူတည္ပါတယ္။ ဂ်ံဳကို အေျခခံတဲ့ အစာေတြစားရေသာ ၾကက္ေတြရဲ႕ဥဟာ အဝါေရာင္ေဖ်ာ့ၿပီး၊ ေျပာင္းဆန္ကို အေျခခံေသာ အစားအစာေတြစားရတဲ့ ၾကက္ေတြရဲ႕ ဥဟာ အဝါေရာင္ရင့္ပါတယ္။ ဥရဲ႕အႏွစ္အေရာင္ကလည္း အဝါႏုႏုကေန၊ လိေမၼာ္ေရာင္အထိ ရွိတတ္္ပါတယ္။ ဥရဲ႕အႏွစ္အေရာင္ မတူေပမယ့္ အနံ႔႔ အရသာႏွင့္ အာဟာရေတြ ၾကြယ္ဝမႈ မ်ားကေတာ့ ကြာျခားမႈ မရွိၾကပါဘူး။

ၾကက္ဥေတြဝယ္တဲ့အခါ
ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥတမ်ိဳးတည္းသာ မဟုတ္ပါဘူး ဘဲဥ ငံုးဥေတြနဲ႔ လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဥေတြကို ဝယ္ကတည္းက အကြဲအအက္မပါတဲ့ ဥႏွင့္ ဥအခြံေပၚ မွာ ရႊံ႕ေတြ ေခ်းေတြ ညစ္ေပမေနတဲ့ ဥမ်ိဳးကိုသာ ေရြးဝယ္သင့္ပါတယ္။ ဥအခြံဟာ မာေနတဲ့ အတြက္ အထဲက အျဖဴရည္ၾကည္အကာေတြနဲ႔ အႏွစ္ေတြကို လံုၿခံဳေအာင္ အကာအကြယ္ ေပးေနတယ္လို ့ထင္ေကာင္းထင္ပါလိမ့္မယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအခြံေပၚမွာ သာမန္မ်က္စိ နဲ႔ မျမင္ႏိုင္တဲ့ အေပါက္ေသးေသးေလးေတြ ရွိေနပါတယ္။ အဲဒီအေပါက္ေလးေတြကေန ၿပီး အထဲကို ေရ-ေရေငြ႔-ေလ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ စိမ့္ဝင္ႏိုင္ပါတယ္။ ဥကို မစားေသးပဲ ၾကာၾကာထားေလ အခြံထဲက အေပါက္ကေလးေတြ က်ယ္လာေလျဖစ္ပါတယ္။ ဥေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားရင္ေတာ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ လြယ္လြယ္နဲ ့မေပါက္ပြားႏုိင္ ေတာ့ပါဘူး။
ဥေတြကို ဝယ္လာၿပီး မစားေသးပဲ ဒီအတိုင္းထားရင္ ရက္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ပ်က္စီးသြား ပါလိမ့္မယ္။ အကာအရည္ၾကည္ေတြ ေလ်ာ့ပါးလာၿပီး အႏွစ္ရဲ႕ပတ္ပတ္လည္က အေျမွး ကေလးကလည္း ပ်က္စီးလြယ္လာပါၿပီ။ ဒါကို ေစ်းသည္ေတြ အေခၚအေဝၚအရ အဆံ ေခ်ာင္တယ္လို႔ ေျပာေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္ထဲမွာ တရက္သာ ခံမယ့္ ဥဟာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၇-ရက္ေလာက္ ခံပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဥေတြကို ဝယ္တဲ့ အခါ City Mart တို႔လို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီးေရာင္းတဲ့ ဆိုင္မ်ိဳးေတြကပဲ ဝယ္သင့္ပါ တယ္။ အိမ္ေရာက္တဲ့အခါမွာလည္း ဥေတြကို ဝယ္လာတဲ့ ဗူး(ၾကက္ဥခြက္ဗူး)ႏွင့္အတူ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းေပးပါ။ အဲဒီလို ၾကက္ဥထည့္ ဗူးေတြထဲ သိမ္းထားေတာ့ ၾကက္ဥ ထဲကို အနံ႔ဆိုး မဝင္ေစေတာ့ပါဘူး။ ေရခဲေသတၱာရဲ႕တံခါးမွာ မထားပဲ အတြင္းပိုင္းမွာပဲ ထားသင့္ပါတယ္။
ဥေတြကို ခ်က္ ျပဳတ္ ေၾကာ္ၿပီးေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးစားျခင္းက အႏၱရာယ္ကင္းေဝးေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ဥေတြကို အနံ႔ဆိုးတဲ့ ၾကက္သြန္လို အစားအစာေတြနဲ႔ တြဲမထားသင့္ပါဘူး။
ၾကက္ဥမွ ရႏိုင္တဲ့ေရာဂါ
ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥေတြသာ မကပါဘူး ဘဲဥ ငံုးဥေတြနဲ႔လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဥေတြမွာ Salmonella ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါလာနိုင္ပါတယ္။ Salmonella ဆိုတာ အစာကတဆင့္ ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဘက္တီးရီးယား တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ကေလးေတြ၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြႏွင့္ ကိုယ္ခံအားနည္းသူေတြမွာ ေရာဂါပိုျဖစ္လြယ္ပါတယ္။ Salmonella ဘက္တီးရီးယားကူး စက္ပိုးဝင္တဲ့ လကၡဏာ မ်ားမွာ ဥေတြစားၿပီးေနာက္ မၾကာမီအခ်ိန္အတြင္းမွာပင္ ယားယံျခင္း၊ အင္ပ်ဥ္အဖု အပိမ့္မ်ားထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္းတို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ၾကက္ဥ(အခြံ)ရဲ႕ထူးျခားခ်က္-
ၾကက္ဥခြံေတြမွာ တခါတရံ ေသြးကြက္ကေလးေတြ ေတြ႔ျမင္ဖူး ၾကပါလိမ့္မယ္။ ဒါဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးဥပါဒ္(လံုးဝ)မျဖစ္ေစလို႔ ေၾကာက္ဖို႔ မလိုအပ္ပါဘူး။ အေကာင္ေပါက္မည့္ လကၡဏာမ်ိဳးလည္းမဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္ဥျဖစ္ေပၚ ေနစဥ္ ေသြးေၾကာငယ္ေလးတခု ေပါက္သြားျခင္းေၾကာင့္သာ ေသြးစက္ေလးေပၚေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ဥျပဳတ္(အႏွစ္)ရဲ႕ထူးျခားခ်က္-
ၾကက္ဥျပဳတ္ရဲ႕အႏွစ္မွာ မီးခိုးေရာင္(ရံဖန္ရံခါ အစိမ္း ေရာင္)သမ္းေနတာကို ေတြ႔ဖူးၾကမွာပါ။ ဒါကေတာ့ ဥမွာပါတဲ့ သံဓာတ္ႏွင့္ ဆာလဖါ(ကန္႔)တို႔ ဓာတ္ျပဳၾကတာေၾကာင့္ အဲဒီလိုအေရာင္မ်ိဳး ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္စဥ္ အသံုး ျပဳတဲ့ ေရထဲမွာ သံဓာတ္မ်ားေနရင္လည္း ခုလိုအေရာင္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ၾကက္ဥ အႏွစ္ရဲ့ အနံ႔အရသာ မေျပာင္းလဲသလို က်န္းမာေရးအတြက္ အာဟာရတန္ဖိုးေတြလဲ မထိ ခိုက္ေစတာမို႔ ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥရဲ႕အာဟာရတန္ဘိုး-
ဥပမာ ၅၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ၾကက္ဥတလံုးမွာ ပရိုတင္း ၆-ဂရမ္ေက်ာ္ ပါဝင္ေနၿပီး၊ အဲဒီပရို္တင္းပမာဏ ထက္ဝက္ေက်ာ္က အကာထဲမွာ ပါရွိေနၿပီး၊ က်န္ထက္ဝက္ခန္႔႔က အႏွစ္ထဲမွာ ရွိပါတယ္။ ခြန္အားဓာတ္ ၇၀- ကယ္လိုရီပါဝင္ေနၿပီး ထို ကယ္လိုရီရဲ႕ ၄-ပံု ၃-ပံုက အႏွစ္ထဲမွာ ပါရွိေနပါတယ္။ အဆီ၊ မီးစုန္း(phosphorous၊ သံ ဓာတ္၊ B1၊ B6၊ B12၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ပင္တိုသင္းနစ္ အက္ဆစ္၊ ခိုလင္းစတဲ့ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စုတို႔အျပင္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဒီ စတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားလဲ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားတဲ့အခါ အကာေရာ အႏွစ္ေတြကိုပါ အားလံုးစားေပးရ ပါမယ္။ ၾကက္ဥရဲ႕အာဟာရတန္ဖိုးေတြက ကေလးမ်ား ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ အထူးလို အပ္သလို၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား ခႏၶာကိုယ္ တစ္ရႈးေတြ ျပန္လည္ျပဳျပင္ တည္ေဆာက္ေရး အတြက္ အေရးပါတာေၾကာင့္ အရြယ္၃-ပါးမေရြး ၾကက္ဥစားသံုးသင့္ပါေၾကာင္းႏွင့္ မိသားစု က်န္းမာေရးအတြက္ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ၾကက္ဥေတြကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေအာင္ စံနစ္ တက် သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါေၾကာင္း။
ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။