ဆိတ္ေပါင္သား ဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ ဆီျပန္
ဆိတ္သားဟာ အညႇီနံ႔ ျပင္းလြန္းတဲ့ အတြက္ ျမန္မာမႈ ျပဳလို႔ မရပါဘူး။ အမွန္တကယ္ပဲ ဆိတ္သားကို စားသုံးေတာ့မယ္ ဆိုရင္ျဖင့္ ဘယ္လို ပုံစံမ်ိဳးပဲ ခ်က္ျပဳတ္ဖို ႔စိတ္ကူးရိွပါေစ အႏိၵယ၊ ဘင္ေဂါ စတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကိုပဲ အေျခခံရတယ္ ဆိုရင္ မမွားပါဘူး။ နည္းလမ္းမ်ားစြာ ထဲကမွ ဘင္ေဂါ ဆိတ္သား ဒိန္ခ်ဥ္နပ္ခ်က္ အေၾကာင္းေလ့လာၾကည့္ရေအာင္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္ေပါင္သား ၁ပိႆာအရြယ္တစ္ခု
သေဘၤာသီးစိမ္းအမွ်င္ျခစ္ ၆ဇြန္း
ဒိန္ခ်ဥ္ ၁ ၁/၂ခြက္
ၾကက္သြန္နီ ၂ခြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ၃ဇြန္း
ဂ်င္း(ခ်င္း)ေထာင္း ၃ဇြန္း
ဇီယာေစ့ ၁ဇြန္း
နံနံေစ့ ၁ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ ၁ဇြန္း
သစ္ၾကပိုးေခါက္ ၂လက္မ အရြယ္(၃)ခု
ဖာလာေစ့ ၁၅ေစ့
ေလညႇင္း ဇြန္းဝက္ခန္႔
ကရေဝးရြက္ ၇ရြက္ခန္႔
င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ ၅ေတာင့္
င႐ုတ္စိမ္းမႈန္႔.၊နႏြင္းမႈန ္႔ အနည္းငယ္စီ
မုန္ညႇင္းဆီ(သို႔)ေျမပဲဆီ လီတာဝက္ခန္႔
ျပဳလုပ္နည္း
ပထမဦးဆုံး ဆိတ္သား တစ္ခုလုံးကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။
အတတ္ႏိူင္ဆုံး မီးဖိုသုံး စကၠဴစေလးျဖင့္ ေရေတြေျခာက္သည္ အထိဖိစုပ္ေပးပါ။
ကေလး လက္သီးဆုပ္ အရြယ္(အ႐ိုးပါ)အတုံးမ်ား တုံးကာ အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့ သေဘၤာသီးစိမ္းအရည္မ်ား ညႇစ္ခ်ၿပီး မိနစ္(၄၀-၄၅)ခန္႔ႏွပ္ ထားပါ။ (သေဘၤာသီး မရခဲ့ရင္ ကီဝီသီးကဲ့သို ႔အသားကိုႏွဳးအိေစႏိူင္ ေသာfood tenderlizer အသီးမ်ားကို သုံးႏိူင္ပါသည္။)
၄၅ မိနစ္ခန္႔ျပည့္လွ်င္ ထိုအသားေပၚသို႔ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း တစ္ဇြန္းစီ နင္႔ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆားတို႔ႏွင့္ ဖိနယ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁ နာရီခန္ ႔ႏွပ္ ထား ရပါမည္။
ထိုစဥ္အတြင္း ဇီယာေစ့၊ နံနံေစ့၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဖာလာေစ့၊ ေလးညႇင္းႏွင့္ သစ္ၾကပိုးေခါက္ တစ္ခုကို မီးေအးေအးမွာ ေမႊးေနေအာင္ ေလွာ္ ၿပီး ညႇက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
ေစာက္နက္ေသာ သံဒယ္အိုးကို တစ္ခုျဖင့္ ဆီကို အပူေပးပါ။
ဆီပူလာလွ်င္ က်န္ရိွတဲ့ သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ ကရေဝးရြက္ နွင့္ င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ တို႔ကို ေမႊးလာသည္ အထိ ဆီသတ္ပါ။
ရနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီိးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ေတြထည့္ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေတြ ေရႊညိဳေရာင္ သန္းလာၿပီ ဆိုရင္ အရသာ နယ္ထားတဲ့ ဆိတ္သားေတြ ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုက်န္ရိွတဲ့ ခ်င္း၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းေတြ ထည့္ေမႊၿပီး င႐ုတ္စိမ္းမႈန္ ႔ႏွင့္ နႏြင္းမႈန္
႔အနည္းငယ္ ကိုလည္း ထည့္ေပါင္းကာ အဖုံးလုံေအာင္ ဖုံးၿပီး မီးရိွန္ ေအးေအးမွာ
နာရီဝက္ခန္႔ ၾကာေအာ င္ႏွပ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ အႏွစ္က်ၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ သစ္သားေယာင္းမျဖင့္ ညႇင္သာစြာ ေမႊေပးပါ။
ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္ေနခ်ိန္မွ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားတဲ့ မဆလာ အေရာကို ထည့္ေမႊပါ။ အရသာ လိုအပ္ပါက ဆား၊ သၾကား အနည္းငယ္ ျဖင့္ အရသာ ျဖည့္စြက္ပါ။
အဖုံးကို လုံေအာင္ပိတ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၄၅ မိနစ္ မွ ၁နာရီခန္႔ ဆက္ၿပီး နွပ္ခ်က္ ခ်က္ေပးပါက အတုံးမပ်က္ပဲ အိေနၿပီး ရနံ႔သင္း ေနတဲ့ ဘင္ေဂါပုံစံ ဆိတ္သား ဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ ဆီျပန္ကို ျမည္းစမ္းနိုုင္ပါၿပီ။
ဧည့္ခံ သုံးေဆာင္ခါးနီးမွ ကရေဝးရြက္၊ သစ္ၾကပိုးေခါက္ တို႔ကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။
အခ်ိဳးအညႊန္း
ခြက္=လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး
ဇြန္း=စားပြဲတင္ဇြန္း(ခ)ထမင ္းစားဇြန္း။
Credit
ဆိတ္သားဟာ အညႇီနံ႔ ျပင္းလြန္းတဲ့ အတြက္ ျမန္မာမႈ ျပဳလို႔ မရပါဘူး။ အမွန္တကယ္ပဲ ဆိတ္သားကို စားသုံးေတာ့မယ္ ဆိုရင္ျဖင့္ ဘယ္လို ပုံစံမ်ိဳးပဲ ခ်က္ျပဳတ္ဖို ႔စိတ္ကူးရိွပါေစ အႏိၵယ၊ ဘင္ေဂါ စတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကိုပဲ အေျခခံရတယ္ ဆိုရင္ မမွားပါဘူး။ နည္းလမ္းမ်ားစြာ ထဲကမွ ဘင္ေဂါ ဆိတ္သား ဒိန္ခ်ဥ္နပ္ခ်က္ အေၾကာင္းေလ့လာၾကည့္ရေအာင္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္ေပါင္သား ၁ပိႆာအရြယ္တစ္ခု
သေဘၤာသီးစိမ္းအမွ်င္ျခစ္ ၆ဇြန္း
ဒိန္ခ်ဥ္ ၁ ၁/၂ခြက္
ၾကက္သြန္နီ ၂ခြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ၃ဇြန္း
ဂ်င္း(ခ်င္း)ေထာင္း ၃ဇြန္း
ဇီယာေစ့ ၁ဇြန္း
နံနံေစ့ ၁ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ ၁ဇြန္း
သစ္ၾကပိုးေခါက္ ၂လက္မ အရြယ္(၃)ခု
ဖာလာေစ့ ၁၅ေစ့
ေလညႇင္း ဇြန္းဝက္ခန္႔
ကရေဝးရြက္ ၇ရြက္ခန္႔
င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ ၅ေတာင့္
င႐ုတ္စိမ္းမႈန္႔.၊နႏြင္းမႈန
မုန္ညႇင္းဆီ(သို႔)ေျမပဲဆီ လီတာဝက္ခန္႔
ျပဳလုပ္နည္း
ပထမဦးဆုံး ဆိတ္သား တစ္ခုလုံးကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။
အတတ္ႏိူင္ဆုံး မီးဖိုသုံး စကၠဴစေလးျဖင့္ ေရေတြေျခာက္သည္ အထိဖိစုပ္ေပးပါ။
ကေလး လက္သီးဆုပ္ အရြယ္(အ႐ိုးပါ)အတုံးမ်ား တုံးကာ အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့ သေဘၤာသီးစိမ္းအရည္မ်ား ညႇစ္ခ်ၿပီး မိနစ္(၄၀-၄၅)ခန္႔ႏွပ္ ထားပါ။ (သေဘၤာသီး မရခဲ့ရင္ ကီဝီသီးကဲ့သို ႔အသားကိုႏွဳးအိေစႏိူင္ ေသာfood tenderlizer အသီးမ်ားကို သုံးႏိူင္ပါသည္။)
၄၅ မိနစ္ခန္႔ျပည့္လွ်င္ ထိုအသားေပၚသို႔ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း တစ္ဇြန္းစီ နင္႔ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆားတို႔ႏွင့္ ဖိနယ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁ နာရီခန္ ႔ႏွပ္ ထား ရပါမည္။
ထိုစဥ္အတြင္း ဇီယာေစ့၊ နံနံေစ့၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဖာလာေစ့၊ ေလးညႇင္းႏွင့္ သစ္ၾကပိုးေခါက္ တစ္ခုကို မီးေအးေအးမွာ ေမႊးေနေအာင္ ေလွာ္ ၿပီး ညႇက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
ေစာက္နက္ေသာ သံဒယ္အိုးကို တစ္ခုျဖင့္ ဆီကို အပူေပးပါ။
ဆီပူလာလွ်င္ က်န္ရိွတဲ့ သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ ကရေဝးရြက္ နွင့္ င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ တို႔ကို ေမႊးလာသည္ အထိ ဆီသတ္ပါ။
ရနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီိးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ေတြထည့္ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေတြ ေရႊညိဳေရာင္ သန္းလာၿပီ ဆိုရင္ အရသာ နယ္ထားတဲ့ ဆိတ္သားေတြ ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုက်န္ရိွတဲ့
ၾကက္သြန္နီ အႏွစ္က်ၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ သစ္သားေယာင္းမျဖင့္ ညႇင္သာစြာ ေမႊေပးပါ။
ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္ေနခ်ိန္မွ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားတဲ့ မဆလာ အေရာကို ထည့္ေမႊပါ။ အရသာ လိုအပ္ပါက ဆား၊ သၾကား အနည္းငယ္ ျဖင့္ အရသာ ျဖည့္စြက္ပါ။
အဖုံးကို လုံေအာင္ပိတ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၄၅ မိနစ္ မွ ၁နာရီခန္႔ ဆက္ၿပီး နွပ္ခ်က္ ခ်က္ေပးပါက အတုံးမပ်က္ပဲ အိေနၿပီး ရနံ႔သင္း ေနတဲ့ ဘင္ေဂါပုံစံ ဆိတ္သား ဒိန္ခ်ဥ္ႏွပ္ ဆီျပန္ကို ျမည္းစမ္းနိုုင္ပါၿပီ။
ဧည့္ခံ သုံးေဆာင္ခါးနီးမွ ကရေဝးရြက္၊ သစ္ၾကပိုးေခါက္ တို႔ကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။
အခ်ိဳးအညႊန္း
ခြက္=လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး
ဇြန္း=စားပြဲတင္ဇြန္း(ခ)ထမင
Credit
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။