Kyaw Thu Ya added 4 new photos.
*********😀
မိႈအေၾကာင္းဗဟုသုတ”မႈိသည္ အမ်ားအားျဖင့္ ပူေႏြးေသာ ရာသီဥတုမွ စုိစြတ္ထုိင္းမႈိင္းေသာ မုိးဥတုသုိ႕အကူးတြင္ သစ္ပင္ ၀ါးပင္ ေတာင္ပုိ႕ႏွင့္ အျခားေျမအခ်ဳိ႕တြင္ ေပါက္တတ္သည္။
မႈိကုိ ဟင္းခ်က္ေသာအခါ ျငဳပ္သီးစပ္စပ္ကေလး ထည့္ခ်က္ျခင္း၊ ကန္စြန္းရြက္မ်ား စသည္ျဖင့္ ထည့္ခ်က္ေလ့ရွိၾကသည္။ ျငဳပ္သီး၊ ကန္စြန္းရြက္ ထည့္ခ်က္ျခင္းမွာ မႈိေတာက္ျခင္း အဆိပ္သင့္ျခင္းမွ ကင္းေ၀း ေစရန္ျဖစ္သည္။ ေကာက္ရုိးမႈိသည္ ရာသီမေရြး စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္သျဖင့္ ယခုအခါတြင္ ေကာက္ရုိးမႈိကုိ ရာသီမေရြး စားသုံးႏုိင္သည္။
#စားေကာင္းေသာမႈိမ်ား
ေကာက္ရုိးမႈိ၊ မႈိႀကက္ေတာင္၊ ငွက္ေပ်ာမႈိ၊ ေတာင္ပုိ႕မႈိ(ေျခတုိ၊ ေျခရွည္)၊
ဖက္ဆြတ္မႈိ(မႈိျဖဴေလး) ၾကက္တူေရြးမႈိ၊ မႈိသားပုိက္၊ မႈိဆန္ကြဲ၊ မႈိေက်ာက္ခဲ၊ မႈိေျခတံရွည္၊
မႈိနီ၊ မႈိျပင္းတြဲ၊ မိႈျဖဴ၊ မႈိအုန္းနက္၊ (မိႈ၏ထိပ္တြင္ နက္ေသာအကြက္ေလးရွိသည္။)၊ ျမက္ၾကားမႈိ၊သေျပမိႈ၊ ေျမပဲမႈိ၊ ၀ါးမႈိ၊ ကုိင္းမႈိ၊ အင္မႈိ၊ ဆင္ေျခသည္းမႈိႏွင့္ သရက္မႈိ(မိႈေျခာက္မ်ားျပဳလုပ္သည္)၊စေသာမႈိမ်ားသည္ စားေကာင္းေသာမႈိမ်ားျဖစ္သည္။ #မစားေကာင္းေသာမႈိမ်ား
ၾကက္ခူမႈိ၊ မႈိကြန္ျခာ၊ ေခြးေလးမႈိ၊ ႏွင့္ ႏြားေျခးမႈိတုိ႕သည္ မစားေကာင္းေသာမႈိမ်ားျဖစ္ၾကသည္။
ထုိ႕အျပင္္ အခ်ဳိ႕မႈိမ်ားမွာ စားေကာင္းေသာမႈိျဖစ္ေသာ္လည္း အဆိပ္သင့္ေစသျဖင့္ စမ္းသပ္ၿပီးမွ ခ်က္စားသင့္သည္။ #စမ္းသပ္ပုံ
၁။ မႈိမ်ားရရွိေသာအခါ အရုိးကုိလက္ျဖင့္ ဖ်စ္ၾကည့္လွ်င္ ေၾကမြသားလွ်င္ မစားေကာင္းပါ။
စားေကာင္းေသာမႈိမ်ားသည္ ေၾကမြသြားျခင္းမရွိပါ။
၂။ မႈိေပၚသုိ႕ ဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးၾကည့္ေသာအခါ မည္းသြားလွ်င္ မစားရပါ။
စားေကာင္းေသာ မႈိသည္ ဆားထိရုံႏွင့္ မည္းသြားေလ့ မရွိပါ။
၃။ မႈိကုိလက္ျဖင့္ ဖ်စ္ၾကည့္လွ်င္ ေသြးေရာင္ေျပာင္းသြားလွ်င္ မစားေကာင္းပါ။
စားေကာင္းေသာမႈိမွာ အေရာင္မေျပာင္းပါ။
၅။ မႈိကုိဓားျဖင့္ျဖတ္ေသာအခါ ျပာႏွမ္းသြားလွ်င္ မစားရပါ။
စာေကာင္းေသာမႈိမွာ မျပာႏွမ္းပါ။
၆။ မႈိကုိ ဆားရည္တြင္ စိမ္ၾကည့္ေသာအခါ နက္လာလွ်င္ မစားေကာင္းပါ။
စားေကာင္းေသာမႈိမွာ မနက္ပါ။
၇။ အထူးသျဖင့္ ေျချခင္းပါေသာ မႈိမ်ားသည္ မစားေကာင္းပါ။
စားေကာင္းေသာ မႈမွာ ေျချခင္းပါေလ့မရွိပါ..။ #မႈိႏွင့္ေရာစပ္မစားေကာင္းေသာ အစာမ်ား
၁။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး
၂။ ၾကက္ဥ
၃။ ခံသီး
၄။ ငွက္ေပ်ာသီး
၅။ ႏုိ႕အမ်ဳိးမ်ဳိး
၆။ ေဖာင္စီးကဏန္း
၇။ ယုန္သား စသည္တုိ႕ကုိ ေရာစပ္ေရြ႕မစားရပါ။ မီးဖြားၿပီးစ အမ်ဳိးသမီးမ်ားအေနျဖင့္
မႈိတစ္ႏွစ္္ မွ်စ္သုံးလ မစားသင့္ေၾကာင္း ေရွးလူႀကီးမ်ားက ေျပာေလ့ရွိသည္။ #မႈိဟင္းမစားသင့္ေသာ အျခားသူမ်ား
ေျခေအးေရြ႕ အထက္သုိ႕ အခုိးတက္ၿပီးျဖစ္တတ္ေသာ ႏွာပိတ္၊ နွာမႊန္ေရာဂါ၊ နား၊
မ်က္စိ၊ ေခါင္းကုိက္ေရာဂါ၊ ေခါင္းဦးေရက်ိမ္းေသာေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ မစားသင့္ပါ။ #မႈိဆိပ္ေျဖနည္း
မႈိဆိပ္တက္ေရြ႕ ေတာက္ခဲ့လွ်င္ ထန္းလွ်က္စားေပးပါ။ သံပုရာရည္ကုိ လွ်က္ေပးပါ။ သုိ႕မဟုတ္ မႈိနတုိရြက္စိမ္းရည္ကို တုိက္ေပးပါ။ မရုိးေခၚ ျဖဴႀကီးအေခါက္ တစ္မတ္သားခန္႕ ေသြးေရြ႕တုိက္ပါ။ က်ီးအာျမစ္ကုိ ဆားႏွင့္ေသြးေရြ႕ လွ်ာကုိပြတ္ေပးပါ။ အစာမ်ား ျပန္အန္ က်လာမည္ျဖစ္သည္။ ထုိ႕အျပင္ထန္းလွ်က္ျပဳတ္ရည္ ပူပူေႏြးေႏြးတုိက္ေပးပါကလည္း မႈိေတာက္ျခင္း အဆိပ္ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္သည္။ #မႈိႏွင့္ေဆး၀ါး
၀ါးရုံနက္(သုိ႕မဟုတ္)ၾကခတ္၀ါးရုံ၏ ပင္ေျခမွေပါက္ေသာ ပန္းရင့္ေရာင္မႈိမ်ားကို ဖ့ဲယူူၿပီး ေရးစင္စြာေဆးေရြ႕ ထန္းလွ်က္သုိ႕မဟုတ္ ပ်ားရည္ျဖင့္ ေသးငယ္ေသာအလုံးေလးမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီး ကေလးငယ္မ်ားကုိ ေကၽြးပါက ၀မ္းတြင္းရွိ သန္လုံး၊ သန္ျပားႏွင့္ တုတ္ေကာင္မ်ား ေနာက္တစ္ေန႕၀မ္းသြားေသာအခါ အေထြးလုိက္ က်ဆင္းပါသည္။ ၀ါးမႈိဆုိရာတြင္ ၾကခတ္၀ါးမႈိက ပုိေဆးဘက္၀င္သည္။ သုိ႕ေသာ္ မႈိကုိ သံထည္ပစည္းတုိ႕ လုံး၀မထိရန္ သတိျပဳရမည္။
Credit Raj Lama #တကၠသိုလ္ ခြန္Rကာ
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။