အပူဒဏ္ကို ကာကြယ္ေစႏိုင္မယ့္ နည္းလမ္းေကာင္း
************************** ******
အခုလို ပူျပင္းလွတဲ့ ေႏြရာသီမ်ဳိးမွာ အပူဒဏ္မခံႏိုင္သူမ်ား” အတြက္ နည္းေကာင္းေလးတစ္ခု ေပးခ်င္ပါတယ္။
ဒီနည္းေလးကေတာ့ ကြယ္လြန္သြားရွာၿပီျဖစ္တဲ့ ဆရာသာဂဒိုး” ရဲ႕ နည္းေလးပါ။ က်န္းမာတဲ့ လူေတြအတြက္ေတာ့ သိပ္မသိသာေပမယ့္ မက်န္းမာသူ ၊ အသက္ႀကီးသူမ်ားအတြက္ေတာ့ အလြန္သိသာပါတယ္။
ေဆးနည္းေလးက -
ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေန႕စဥ္ေသာက္ေနတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္း” ပါဘဲ။ မနက္ေစာေစာကတည္းက ေရေႏြးၾကမ္းကို က်က်ေလးႏွပ္ ၊ ၿပီးရင္ လံုး၀, ေအးသြားတဲ့ အထိ အေအးခံထား။ ေန႕လည္ေလာက္ဆို ေသာက္လို႕ရၿပီ။ ေန႕လည္ အပူခ်ိန္တက္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ရိုးရိုးေရမေသာက္ဘဲ အဲဒီ ေရေႏြးၾကမ္း အေအးကိုသာ ေသာက္ေန။ တကယ္ အပူဒဏ္ ခံႏုိင္တယ္။
ေနပူထဲမွာ ကားေမာင္းေနရတဲ့ ဒရိုင္ဘာေတြလည္း မနက္ကတည္းက ဒီလို ေရေႏြးၾကမ္း အေအးကို ေရသန္႕ဗူးေလးနဲ႕ (၂)ဗူး ၃)ဗူးေလာက္ ထည့္ထား။ ရိုးရိုးေရအစား အဲဒါဘဲေသာက္ၾကည့္။ ခါတိုင္းေန႕ေတြေလာက္ အပူဒဏ္ကို မခံရတာ သတိထားမိပါလိမ့္မယ္။
တစ္ခုသတိထားရမွာေတာ့ လဘၻက္ေျခာက္ကိုေတာ့ သိပ္ အေပါစား အညံ့စားႀကီး မသံုးနဲ႕ေပါ႕ဗ်ာ။ ေတာ္ၾကာ ဆိုးေဆးေတြထပ္ဆိုးၿပီး အႀကံအဖန္လုပ္ထားတဲ့ လဘၻက္ေျခာက္ အတုေတြနဲ႕ ေတြ႕သြားၿပီး “ေဆးမျဖစ္ဘဲ၊ ေဘးလည္းျဖစ္သြားဦးမယ္”။
ဒီရာသီမွာ လံုးလံုးေရွာင္သင့္တာကေတာ့ ေရခဲေရ” ပါဘဲ။ ေသာက္လိုက္တဲ့ ခဏေတာ့ ေအးသြားသလို ရွိေပမယ့္ ေနာက္ပိုင္း ရင္ေတြပူလာ၊ ေရပို ငတ္လာ ၊ အဆင္မသင့္ရင္ ဆီး၀မ္းပါခ်ဳပ္ၿပီး ၊ ဆီးပူဆီးေအာင့္ပါ ျဖစ္လာမယ္။ လည္ေခ်ာင္းေတြ နာလာမယ္။ အာသီးေတြ ေရာင္လာမယ္။ ေခ်ာင္းေတြ ဆိုးလာမယ္။ မ်က္ေစ႔ေတြ ေ၀လာမယ္။
အသက္ငယ္သူေတြ ၊ က်န္းမာေရး ေကာင္းသူေတြေတာ့ မေျပာတတ္ဘူး။ အသက္ႀကီးသူေတြနဲ႕ က်န္းမာေရး မေကာင္းသူေတြအတြက္ေတာ့ ဒီေလာက္ပူျပင္းတဲ့ ရာသီမွာ ေရခဲေရ” ဟာ သိပ္အႏၲရာယ္ ႀကီးပါတယ္။
ေနာက္ထပ္ အပူၿငိမ္းေစတဲ့ အစားအစာတစ္ခုလည္း တင္ျပခ်င္ပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ျမန္မာ့ရိုးရာ စားစရာ "ထန္းလ်က္” (ထညက္) ပါ။ “ထန္းလ်က္” ဟာ အခုလို ပူျပင္းတဲ့ ရာသီမွာ တကယ္စားသင့္တဲ့ အစာတစ္ခုပါ။ ထန္းလ်က္ဟာ ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ သက္ေစာင့္ဓာတ္ျဖစ္တဲ့ ၀မ္းမီး ကို အလြန္မွန္ေစပါတယ္။ ခ်ဳိတာျခင္း တူေပမယ့္ သၾကား ၾကံသကာ ေတြနဲ႕ မတူပါဘူး။
ကၽြန္ေတာ္တို႕ အဖိုးအဖြားေတြ ရွိတုန္းကေတာ့ ေနပူထဲက ျပန္လာရင္ ေရမေသာက္ခင္ ထန္းလ်က္ တစ္လံုးႏွစ္လံုးကို အရင္စားခိုင္းၿပီးမွ ေရေသာက္ခိုင္းေလ့ ရွိပါတယ္။ ထန္းလ်က္ဟာ ကိုယ္တြင္း အပူမီးကို ၿငိမ္းေစတာေၾကာင့္ အပူနဲ႕ အေအးေတြ႕ၿပီး ဒုကၡေရာက္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘူးလို႕ ဆိုပါတယ္။ အပူလွ်ပ္ၿပီး ဖ်ားတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘူးလို႕ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီေခတ္မွာကလည္း ထန္းလ်က္ဆိုတာ ကေလးေတြ မစားၾကေတာ့ဘူးခင္ဗ်။ (ကၽြန္ေတာ့္ သားသမီးေတြဆို ေခ်ာ့ေကၽြးေကၽြး/ ေျခာက္ေကၽြးေကၽြး , ေကၽြးလို႕မရပါဘူး။ သားသမီးကို မိဘ မႏိုင္တဲ့ေခတ္)
"ထန္းလ်က္”မွာလည္း အေရာင္ျဖဴေနတဲ့ ထန္းလ်က္ေတြဟာ အာနိသင္ သိပ္မရွိဘူး။ အနီေရာင္ရင့္ရင့္ရွိတဲ့ ထန္းလ်က္မ်ဳိးမွ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာတာ့ ဒီလို ထန္းလ်က္မ်ဳိး ရွာလို႕ခက္ပါတယ္။ သိမ္ႀကီးေစ်း တစ္၀ိုက္မွာေတာ့ ရွိတတ္ပါတယ္။
ကြၽန္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္တုန္းက အညာေဒသမွာေတာ့ ေ႐ွးလူႀကီးမ်ားဟာ အခုလိုပူျပင္းလွတဲ့ ေႏြရာသီမ်ိဳးဆိုရင္ မန္က်ည္းပင္ရိပ္ေအာက္မွာ ထန္းလ်က္ကေလးစားလိုက္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးေသာက္လိုက္နဲ ႔ အပူဒဏ္ကို တြန္းလွန္ခဲ့ၾကတာပါဘဲ။ ဘာပန္ကာ၊ ဘာအဲယားကြန္းမွ မ႐ွိေပါင္ဗ်ာ။
ခုေခတ္ေရာက္မွ ေရခဲေရ၊ ပန္ကာ၊ အဲယားကြန္းေတြမ႐ွိရင္ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္ၾကျဖစ္ေနၾကတာပါ။
ဒါကေတာ့ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္သူမ်ား နဲ႕ အပူဒဏ္ကို ကာကြယ္လိုသူမ်ား အတြက္ ပို႕စ္ေလးတစ္ခုပါ။ အပူလည္း မေၾကာက္ ၊ ေရခဲေရလည္း အလြန္ႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ေတာ့ အက်ဳိးရွိမည္ မဟုတ္ပါ။
မွတ္ခ်က္
———-
အပူဒဏ္ေၾကာင့္ ေခၽြးမ်ားအရမ္းထြက္ၿပီး ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈ မ်ားလြန္း ေနလွ်င္ ဓာတ္ဆား” ရည္ ေသာက္ရန္ လိုပါလိမ့္မည္။ ဓာတ္ဆားရည္သည္ ၀မ္းသြားမွ ေသာက္ရန္မဟုတ္ပါ” ။ အပူဒဏ္ေၾကာင္ ့ပင္ပန္းႏြမ္း နယ္လြန္းလွ်င္လည္း ေသာက္သင့္ပါသည္။ ေသြးတိုးရွိသူမ်ားအတြက္ေတာ့
ဆရာ၀န္ႏွင့္ တိုင္ပင္ၿပီးမွေသာက္ပါ။ ထန္းလ်က္ကလည္း ဆီးခ်ဳိရွိသူမ်ား
သင့္ေတာ္မည္ မဟုတ္ပါ။ ေရေႏြးၾကမ္းေအး” ကေတာ့ မတည့္သည့္ေရာဂါ မရွိေသာေၾကာင့္
အေကာင္းဆံုး ျဖစ္မည္ ထင္ပါသည္။
က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစကုန္ေသာ္
credit
ေဒါက္တာတင္ဗိုလ္ဗိုလ္ (ကြန္ပ်ဴေဗဒသုခုမ)
**************************
အခုလို ပူျပင္းလွတဲ့ ေႏြရာသီမ်ဳိးမွာ အပူဒဏ္မခံႏိုင္သူမ်ား” အတြက္ နည္းေကာင္းေလးတစ္ခု ေပးခ်င္ပါတယ္။
ဒီနည္းေလးကေတာ့ ကြယ္လြန္သြားရွာၿပီျဖစ္တဲ့ ဆရာသာဂဒိုး” ရဲ႕ နည္းေလးပါ။ က်န္းမာတဲ့ လူေတြအတြက္ေတာ့ သိပ္မသိသာေပမယ့္ မက်န္းမာသူ ၊ အသက္ႀကီးသူမ်ားအတြက္ေတာ့ အလြန္သိသာပါတယ္။
ေဆးနည္းေလးက -
ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေန႕စဥ္ေသာက္ေနတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္း” ပါဘဲ။ မနက္ေစာေစာကတည္းက ေရေႏြးၾကမ္းကို က်က်ေလးႏွပ္ ၊ ၿပီးရင္ လံုး၀, ေအးသြားတဲ့ အထိ အေအးခံထား။ ေန႕လည္ေလာက္ဆို ေသာက္လို႕ရၿပီ။ ေန႕လည္ အပူခ်ိန္တက္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ရိုးရိုးေရမေသာက္ဘဲ အဲဒီ ေရေႏြးၾကမ္း အေအးကိုသာ ေသာက္ေန။ တကယ္ အပူဒဏ္ ခံႏုိင္တယ္။
ေနပူထဲမွာ ကားေမာင္းေနရတဲ့ ဒရိုင္ဘာေတြလည္း မနက္ကတည္းက ဒီလို ေရေႏြးၾကမ္း အေအးကို ေရသန္႕ဗူးေလးနဲ႕ (၂)ဗူး ၃)ဗူးေလာက္ ထည့္ထား။ ရိုးရိုးေရအစား အဲဒါဘဲေသာက္ၾကည့္။ ခါတိုင္းေန႕ေတြေလာက္ အပူဒဏ္ကို မခံရတာ သတိထားမိပါလိမ့္မယ္။
တစ္ခုသတိထားရမွာေတာ့ လဘၻက္ေျခာက္ကိုေတာ့ သိပ္ အေပါစား အညံ့စားႀကီး မသံုးနဲ႕ေပါ႕ဗ်ာ။ ေတာ္ၾကာ ဆိုးေဆးေတြထပ္ဆိုးၿပီး အႀကံအဖန္လုပ္ထားတဲ့ လဘၻက္ေျခာက္ အတုေတြနဲ႕ ေတြ႕သြားၿပီး “ေဆးမျဖစ္ဘဲ၊ ေဘးလည္းျဖစ္သြားဦးမယ္”။
ဒီရာသီမွာ လံုးလံုးေရွာင္သင့္တာကေတာ့ ေရခဲေရ” ပါဘဲ။ ေသာက္လိုက္တဲ့ ခဏေတာ့ ေအးသြားသလို ရွိေပမယ့္ ေနာက္ပိုင္း ရင္ေတြပူလာ၊ ေရပို ငတ္လာ ၊ အဆင္မသင့္ရင္ ဆီး၀မ္းပါခ်ဳပ္ၿပီး ၊ ဆီးပူဆီးေအာင့္ပါ ျဖစ္လာမယ္။ လည္ေခ်ာင္းေတြ နာလာမယ္။ အာသီးေတြ ေရာင္လာမယ္။ ေခ်ာင္းေတြ ဆိုးလာမယ္။ မ်က္ေစ႔ေတြ ေ၀လာမယ္။
အသက္ငယ္သူေတြ ၊ က်န္းမာေရး ေကာင္းသူေတြေတာ့ မေျပာတတ္ဘူး။ အသက္ႀကီးသူေတြနဲ႕ က်န္းမာေရး မေကာင္းသူေတြအတြက္ေတာ့ ဒီေလာက္ပူျပင္းတဲ့ ရာသီမွာ ေရခဲေရ” ဟာ သိပ္အႏၲရာယ္ ႀကီးပါတယ္။
ေနာက္ထပ္ အပူၿငိမ္းေစတဲ့ အစားအစာတစ္ခုလည္း တင္ျပခ်င္ပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ျမန္မာ့ရိုးရာ စားစရာ "ထန္းလ်က္” (ထညက္) ပါ။ “ထန္းလ်က္” ဟာ အခုလို ပူျပင္းတဲ့ ရာသီမွာ တကယ္စားသင့္တဲ့ အစာတစ္ခုပါ။ ထန္းလ်က္ဟာ ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ သက္ေစာင့္ဓာတ္ျဖစ္တဲ့ ၀မ္းမီး ကို အလြန္မွန္ေစပါတယ္။ ခ်ဳိတာျခင္း တူေပမယ့္ သၾကား ၾကံသကာ ေတြနဲ႕ မတူပါဘူး။
ကၽြန္ေတာ္တို႕ အဖိုးအဖြားေတြ ရွိတုန္းကေတာ့ ေနပူထဲက ျပန္လာရင္ ေရမေသာက္ခင္ ထန္းလ်က္ တစ္လံုးႏွစ္လံုးကို အရင္စားခိုင္းၿပီးမွ ေရေသာက္ခိုင္းေလ့ ရွိပါတယ္။ ထန္းလ်က္ဟာ ကိုယ္တြင္း အပူမီးကို ၿငိမ္းေစတာေၾကာင့္ အပူနဲ႕ အေအးေတြ႕ၿပီး ဒုကၡေရာက္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘူးလို႕ ဆိုပါတယ္။ အပူလွ်ပ္ၿပီး ဖ်ားတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘူးလို႕ ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီေခတ္မွာကလည္း ထန္းလ်က္ဆိုတာ ကေလးေတြ မစားၾကေတာ့ဘူးခင္ဗ်။ (ကၽြန္ေတာ့္ သားသမီးေတြဆို ေခ်ာ့ေကၽြးေကၽြး/
"ထန္းလ်က္”မွာလည္း အေရာင္ျဖဴေနတဲ့ ထန္းလ်က္ေတြဟာ အာနိသင္ သိပ္မရွိဘူး။ အနီေရာင္ရင့္ရင့္ရွိတဲ့ ထန္းလ်က္မ်ဳိးမွ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာတာ့ ဒီလို ထန္းလ်က္မ်ဳိး ရွာလို႕ခက္ပါတယ္။ သိမ္ႀကီးေစ်း တစ္၀ိုက္မွာေတာ့ ရွိတတ္ပါတယ္။
ကြၽန္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္တုန္းက အညာေဒသမွာေတာ့ ေ႐ွးလူႀကီးမ်ားဟာ အခုလိုပူျပင္းလွတဲ့ ေႏြရာသီမ်ိဳးဆိုရင္ မန္က်ည္းပင္ရိပ္ေအာက္မွာ ထန္းလ်က္ကေလးစားလိုက္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးေသာက္လိုက္နဲ
ခုေခတ္ေရာက္မွ ေရခဲေရ၊ ပန္ကာ၊ အဲယားကြန္းေတြမ႐ွိရင္ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္ၾကျဖစ္ေနၾကတာပါ။
ဒါကေတာ့ အပူဒဏ္ကို မခံႏိုင္သူမ်ား နဲ႕ အပူဒဏ္ကို ကာကြယ္လိုသူမ်ား အတြက္ ပို႕စ္ေလးတစ္ခုပါ။ အပူလည္း မေၾကာက္ ၊ ေရခဲေရလည္း အလြန္ႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ေတာ့
မွတ္ခ်က္
———-
အပူဒဏ္ေၾကာင့္ ေခၽြးမ်ားအရမ္းထြက္ၿပီး ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈ မ်ားလြန္း ေနလွ်င္ ဓာတ္ဆား” ရည္ ေသာက္ရန္ လိုပါလိမ့္မည္။ ဓာတ္ဆားရည္သည္ ၀မ္းသြားမွ ေသာက္ရန္မဟုတ္ပါ” ။ အပူဒဏ္ေၾကာင္ ့ပင္ပန္းႏြမ္း နယ္လြန္းလွ်င္လည္း ေသာက္သင့္ပါသည္။ ေသြးတိုးရွိသူမ်ားအတြက္ေတာ့
က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစကုန္ေသာ္
credit
ေဒါက္တာတင္ဗိုလ္ဗိုလ္ (ကြန္ပ်ဴေဗဒသုခုမ)
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။