Followers အားေပးသူမ်ား အထူး အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

✩✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩သီခ်င္းခ်စ္သူ ✪ မွ ✪ သီခ်င္းခ်စ္သူသို႔✩ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩✩

8Chit&အိမ္႔ခ်စ္ AhMoon&အမြန္း AhNaing&အႏိုင္ AhNge&အငဲ Akuk Alex&အဲလက္စ္ AnnHellar&အန္ဟဲလာ Ar-T AungHtet&ေအာင္ထက္ AungLa&ေအာင္လ AungNaing&ေအာင္ႏိုင္ AungThu&ေအာင္သူ AungYin&ေအာင္ရင္ AuraLi&အာ္ရာလီ AyeChanMay&ေအးခ်မ္းေမ AyeTinChoShwe&ေအသင္ခ်ိဳေဆြ AyeWuttYiThaung&ေအးဝတ္ရည္ေသာင္း BaDin&ဗဒင္ Blueberry BobbySoxer BoBo&ဘိုဘို BoBoHan&ဘိုဘိုဟန္ BoPhyu&ဘိုျဖဴ Breaky&ဘရိတ္ကီ BunnyPhyoe&ဘန္နီၿဖိဳး ChanChan&ခ်မ္းခ်မ္း ChanChann&ခ်မ္ခ်မ္း ChawSuKhin&ေခ်ာစုခင္ ChinSong&ခ်င္းသီခ်င္း ChitKaung&ခ်စ္ေကာင္း ChitThuWai&ခ်စ္သုေဝ ChoLayLung&ခ်ိဳေလးလုန္ ChoPyone&ခ်ိဳၿပံဳး ChristmasSong&ခရစၥမတ္သီခ်င္း CityFm Dawn&ဒြန္း DiraMore&ဓီရာမိုရ္ DoeLone&ဒိုးလံုး Dway&ေဒြး EainEain&အိန္အိန္း G.Latt&ဂ်ီလတ္ GaeGae&ေဂေဂး GirlLay&ဂဲ(လ္)ေလး Graham&ဂေရဟမ္ Group&အဖြဲ႔လိုက္ GuRawng&ကူးေရာင္ GyoGyar&ႀကိဳးၾကာ HanTun&ဟန္ထြန္း HaymarNayWin&ေဟမာေနဝင္း He`Lay&ဟဲေလး HlonMoe&လႊမ္းမိုး HlwanPaing&လႊမ္းပိုင္ HtamHkay&ထ်န္ေခး HTDTunYin&ဟသာၤတထြန္းရင္ HtetAung&ထက္ေအာင္ HtetHtetMyintAung&ထက္ထက္ျမင္႔ေအာင္ HtetSaung&ထက္ေလွ်ာင္း HtooEainThin&ထူးအိမ္သင္ HtooHtooSet&ထူးထူးဆက္ HtooL.Lin&ထူးအယ္လင္း HtunHtun&ထြဏ္းထြဏ္း HtunYati&ထြန္းရတီ IreneZinMarMyint&အိုင္ရင္းဇင္မာျမင္႔ J.LingMawng&ေဂလိန္းေမာင္း J.MgMg&ေဂ်ေမာင္ေမာင္ JarSan&ဂ်ာဆန္ JetSanHtun&ဂ်က္ဆန္ထြန္း JMe&ေဂ်းမီ KabarPhone&ကမၻာဖုန္း KaiZar&ကိုင္ဇာ KapyaBoiHmu&ကဗ်ာဘြဲ႔မွဴး KaungKaung&ေကာင္းေကာင္း KhaingHtoo&ခိုင္ထူး KhinBone&ခင္ဘုဏ္း khinMgHtoo&ခင္ေမာင္ထူး KhinMgToe&ခင္ေမာင္တိုး KhinSuSuNaing&ခင္စုစုႏိုင္ KhupPi&ခုပ္ပီး KKT&ေကေကတီ KoKoGyi&ကိုကိုႀကီး KoNi&ေကာ္နီ KyingLianMoong L.KhunYe&L.ခြန္းရီ L.LwinWar&L.လြန္းဝါ L.SengZi&L.ဆိုင္းဇီ LaShioTheinAung&လားရႈိးသိန္းေအာင္ LaWi&လဝီ LayLayWar&ေလးေလး၀ါ LayPhyu&ေလးျဖဴ LDKyaw&L.ဒီေက်ာ္ LiLiMyint&လီလီျမင္႔ LinNit&လင္းနစ္ LynnLynn&လင္းလင္း Madi&မဒီ MaNaw&မေနာ Marritza&မာရဇၨ MayKhaLar&ေမခလာ MaySweet&ေမဆြိ MayThu&ေမသူ MgThitMin&ေမာင္သစ္မင္း MiMiKhe&မီးမီးခဲ MiMiWinPhay&မီမီဝင္းေဖ MinAung&မင္းေအာင္ Misandi&မိဆႏၵီ MMGospelSong&ခရစ္ယာန္ဓမၼေတး MMLoveSong&ျမန္မာသီခ်င္း MoMo&မို႔မို႔ MoonAung&မြန္းေအာင္ Music&ဂီတ Myanmar-Kid-Songs MyayPeYo&ေျမပဲယို MyoGyi&မ်ိဳးႀကီး MyoMyo&မ်ိဳးမ်ိဳး NangKhinZayYar&နန္းခင္ေဇယ်ာ Naung&ေနာင္ NawLiZar&ေနာ္လီဇာ NawNaw&ေနာေနာ္ NgeNgeLay&ငဲ႔ငယ္ေလး NiNiKhinZaw&နီနီခင္ေဇာ္ NiNiWinShwe&နီနီဝင္းေရႊ NO&ႏိုး NweYinWin&ႏြဲ႔ယဥ္ဝင္ NyanLinAung&ဥာဏ္လင္းေအာင္ NyiMinKhine&ညီမင္းခိုင္ NyiZaw&ညီေဇာ္ PannEiPhyu&ပန္းအိျဖဴ PanYaungChel&ပန္းေရာင္ျခယ္ Pb.ThanNaing&သန္းႏိုင္ PhawKa&ေဖာ္ကာ PhoeKar&ဖိုးကာ PhuPhuThit&ဖူးဖူးသစ္ PhyoGyi&ၿဖိဳးႀကီး PhyoKyawHtake&ၿဖိဳးေက်ာ္ထိုက္ PhyuPhyuKyawThein&ျဖဴျဖဴေက်ာ္သိန္း PhyuThi&ျဖဴသီ PoEiSan&ပိုးအိစံ PoPo&ပိုပို PuSue&ပူစူး R.ZarNi&R.ဇာနည္ RainMoe&ရိန္မိုး RebeccaWin&ေရဗကၠာ၀င္း Ringo&ရင္ဂို SaiHteeSaing&စိုင္းထီးဆိုင္ SaiLay&စိုင္းေလး SaiSaiKhanHlaing&စိုင္းစိုင္းခမ္းလႈိင္ SaiSaiMaw&စိုင္းဆိုင္ေမာ၀္ SaiSan&ဆိုင္စံ SalaiJonhTinZam SalaiJonhTinZam&ဆလိုင္းဂၽြန္သင္ဇမ္း SalaiSunCeu&ဆလိုင္းဆြန္က်ဲအို SalaiThuahAung&ဆလိုင္းသႊေအာင္ SalaiZamLain&ဆလိုင္းသွ်မ္းလ်န္ SandyMyintLwin&စႏၵီျမင့္လြင္ SangPi&စံပီး SaungOoHlaing&ေဆာင္းဦးလႈိင္ SawBweHmu&စာဘြဲ႔မွဴး SawKhuSe&ေစာခူဆဲ She&သွ်ီ ShinPhone&ရွင္ဖုန္း ShweHtoo&ေရႊထူး SinPauk&ဆင္ေပါက္ SiThuLwin&စည္သူလြင္ SithuWin&စည္သူဝင္း SiYan&စီယံ Snare SoeLwinLwin&စိုးလြင္လြင္ SoeNandarKyaw&စိုးနႏၵာေက်ာ္ SoePyaeThazin&စိုးျပည္႔သဇင္ SoeSandarTun&စိုးစႏၵာထြန္း SoTay&ဆိုေတး SungTinPar&ဆုန္သင္းပါရ္ SuNit&ဆူးနစ္ TekatawAyeMg&တကၠသိုလ္ေအးေမာင္ ThangPaa&ထန္းပါး TharDeeLu&သာဒီးလူ ThawZin&ေသာ္ဇင္ ThiriJ.MgMg&သီရိေဂ်ေမာင္ေမာင္ Thoon&သြန္း TinGyanSong&သႀကၤန္သီခ်င္း TintTintTun&တင္႔တင္႔ထြန္း TinZarMaw&တင္ဇာေမာ္ TunEaindraBo&ထြန္းအိျႏၵာဗို TunKham&ထြဏ္းခမ္ TunTun&ထြန္းထြန္း TuTu&တူးတူး V.NoTun&V.ႏိုထြန္း WaiLa&ေဝလ WaNa&ဝန WarsoMoeOo&ဝါဆိုမိုးဦး WineSuKhineThein&ဝိုင္းစုခိုင္သိန္း WyneLay&ဝိုင္းေလး Xbox XGALZ Y-Zet YadanaMai&ရတနာမိုင္ YadanaOo&ရတနာဦး YairYintAung&ရဲရင္႔ေအာင္ YanAung&ရန္ေအာင္ YarZarWinTint&ရာဇာဝင္းတင္႔ YeTwin&ရဲသြင္ YummyRookie YuZaNa&ယုဇန YY&၀ိုင္၀ိုင္း Z.DiLa&Z.ဒီးလာ ZamNu&ဇမ္ႏူး ZawOne&ေဇာ္ဝမ္း ZawPaing&ေဇာ္ပိုင္ ZawWinHtut&ေဇာ္ဝင္းထြဋ္ ZawWinShing&ေဇာ္ဝင္းရွိန္ ZayYe&ေဇရဲ ZwePyae&ဇြဲျပည္႔
သီခ်င္းနားေထာင္ရန္ အေပၚက အဆိုေတာ္ နာမည္ Click ပါေနာ္

Facebook မွာ ဖတ္ခ်င္ရင္ Like တစ္ခ်က္ေလာက္ နဲ႔ အားေပးႏိုင္ပါသည္

Sunday, April 10, 2016

အသားဟင္းစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္မွာလား

အသားဟင္းစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္မွာလား

===================

ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ ေလ့လာ သုေတသန တစ္ရပ္ အရကား အသားစိမ္းႏွင့္ ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ အသားဟင္းလ်ာ မ်ားကို မ်ားမ်ားစားေလ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ တိုးလာေလဟု သိရသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုသုိ႔ အေျဖထြက္လာ သျဖင့္ ဘာဂါေတြ၊ အသားေခ်ာင္းေတြနဲ႔ အသားဆို ဘာအသားမွ မစားဟု ေရွာင္လိုက္ ဖို႔ေတာ့ မလို။
ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းက ဘယ္လို သေဘာလဲ။

ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး (WHO)၏ တစ္စိတ္တစ္ေဒသ ျဖစ္ေသာ ႏုိင္ငံတကာကင္ဆာ သုေတသန ေအဂ်င္စီ (IARC)သည္ အသားစားျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္း အၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာ ထားေသာ စစ္တမ္း(၈၀၀) ေက်ာ္ကို ျပန္လည္ ေလ့လာ သံုးသပ္ကာ ေကာက္ခ်က္ စစ္တမ္းတစ္ေစာင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။ ေလ့လာ သုေတသန(၈၀၀) ေက်ာ္သည္ ကမၻာတစ္၀န္းက လူမ်ဳိးစံု၊ စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ဳိးစံုကို ၿခံဳငံု မိေၾကာင္း လည္း သုေတသီတို႔က ဆိုသည္။ ေတြ႕ရွိခ်က္ကား အသားေခ်ာင္း၊ အသားဘူး၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ဘာဂါ စသည္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ တစ္ဆင့္ စီမံထားသည့္ အသားမ်ားသည္ လူသား ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြား လာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ႏုိင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ ရသည္။ ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ အသား ပမာဏ (၅၀)ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ (၁၈) ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးလာေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။ အမဲသား၊ ႏြားကေလးသား၊ ၀က္သား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သားစေသာ အသား စိမ္းမ်ားသည္လည္း လူသားတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြားလာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ႏုိင္ေျခ ရွိေသာ အစားအစာမ်ား စာရင္းတြင္ ပါ၀င္သည္။ ကင္ဆာ က်ိန္းေသေပါက္ ျဖစ္ေစသည္ဟု ဆိုႏုိင္ေလာက္ေအာင္ကား ခိုင္လံုေသာ သက္ေသမ်ဳိး မရွိေသးဟု သုေတသီတို႔ကဆိုသည္။ အသားစိမ္း (၁၀၀) ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခသည္ (၁၇) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ တိုးလာသည္ဟု အၾကမ္းဖ်င္း တြက္ခ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီတို႔က ေျပာသည္။

ဒါဆို အသားစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္လား။

ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား အလိုအရမူ အသားစားျခင္းကို ထူးထူးျခားျခား ေရွာင္ေနစရာ မလို၊ သို႔ေသာ္ သတ္မွတ္ ပမာဏထက္ေတာ့ ပိုမစားမိေအာင္ ထိန္းသိမ္းတာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ဟု IARC ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ခရစၥတိုဖာ၀ိုင္းလ္ဒ္ က ေျပာသည္။
အသား လံုး၀မစားၾကနဲ႔ေဟ့ ဆိုၿပီး လူေတြ ေၾကာက္လန္႔ေအာင္ အသံေကာင္းဟစ္ေနဖို႔ေတာ့ မလို ပါဘူး ဟု စတန္းဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္၏ ေရာဂါကာကြယ္ေရးဌာန အႀကီးအကဲ ေဒါက္တာဂၽြန္ အိုင္ယန္နီဒစ္ ကလည္း ေျပာသည္။
အသားမည္မွ်ထက္ မပိုေအာင္ စားရမည္ဟု အတိအက် ညႊန္းထားျခင္းမ်ဳိး မရွိေသာ္လည္း အေမရိကန္ ႏုိင္ငံ တက္ဖ္တကၠသိုလ္ အာဟာရ သိပၸံႏွင့္ မူ၀ါဒမ်ား ဆိုင္ရာ သင္တန္းေက်ာင္းမွ ေဒါက္တာ ဒါရီယက္စ္ မိုဇာဖာရီယန္ ကမူ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားဟင္းလ်ာမ်ဳိး တစ္လႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူး။ သဘာ၀ အတိုင္း အသားစိမ္းမ်ဳိး ကိုလည္း တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးဟု ဆိုထားသည္။

ဘယ္အသားက ပိုအႏၲရာယ္ကင္းတယ္ ဆိုတာမ်ဳိး ရွိလား။

ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေျပာရလွ်င္ ၾကက္သားပဲ စားစား အမဲသား ပဲစားစား ခပ္ပါးပါးလႊာ ထားသည့္ အသားမ်ားသည္ ပိုအႏၲရာယ္ကင္းသည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားတံုးႀကီးေလ အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ မ်ားေလ ျဖစ္သည္။ ထိုႏွစ္မ်ဳိးမ်ား ေလႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိ အပါအ၀င္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခလည္း မ်ားလာေလျဖစ္သည္။ ေဟာ့ ေဒါ့၊ ဘာဂါ၊ စည္သြပ္ဘူးအသား ဟင္းစေသာ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား စားသံုးရာတြင္လည္း အဆီ မ်ားသည့္ အသားမ်ဳိး တတ္ႏုိင္သမွ် ေရွာင္ျခင္းသည္ က်န္းမာေသာ စားေသာက္မႈ ဆီသို႔ ခ်ဥ္းကပ္ရာ ေရာက္သည္။

ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ပံုေပၚ မူတည္ ပါသလား။

သိပ္ကို မူတည္သည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားမ်ားကို ဘာဘီက်ဴး လုပ္ကာ ကင္စားေသာ နည္းသည္ အႏၲရာယ္ အမ်ားဆံုးနည္းဟု က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက တစ္ညီတစ္ၫြတ္တည္း ဆိုထား ၾကသည္။ ထိုသို႔ အလြတ္ကင္စားျခင္းေၾကာင့္ မီးခိုး ျပာမႈန္မ်ားထဲတြင္ ပါေသာ ျပာမ်ား သည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ဆဲလ္ မ်ားကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမည့္ အဆိပ္ဓာတ္မ်ား ပိုျဖစ္ေစႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။

ဒါဆို သက္သက္လြတ္ စားလိုက္တာ အႏၲရာယ္ အကင္းဆံုးလား။

က်န္းမာေရး႐ႈေထာင္႔မွ ၾကည့္ မည္ဆိုလွ်င္ ထိုသို႔ လုပ္ရန္လည္း မလိုအပ္ပါ။ အသားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပ႐ိုတိန္း၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား ျဖည့္စြမ္း ေပးသည့္ အဓိက အာဟာရ ျဖစ္သည္။ အသားက ရရွိေသာ အာဟာရသည္ ဦးေႏွာက္မွအစ ႂကြက္သား အလယ္ ခုခံအားစနစ္ အဆံုး အက်ဳိးျပဳသည္။ အသား လံုး၀ေရွာင္လိုက္ပါက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဓိက အာဟာရမ်ား လက္လြတ္သြား လိမ့္မည္။ အသား မစားဘဲ အျခား တစ္နည္းနည္းျဖင့္ ထိုအာဟာရမ်ား ျဖည့္စြမ္းႏုိင္သည္ ဆိုလွ်င္ ကိစၥမရွိ။ မျဖည့္စြမ္း ႏုိင္လွ်င္ က်န္းမာေရး အတြက္ပါ ဆိုးက်ဳိး ျဖစ္ႏုိင္သည္။

Messenger news journal

No comments:

Post a Comment

မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။