အသားဟင္းစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္မွာလား
===================
ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ ေလ့လာ သုေတသန တစ္ရပ္ အရကား အသားစိမ္းႏွင့္ ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ အသားဟင္းလ်ာ မ်ားကို မ်ားမ်ားစားေလ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ တိုးလာေလဟု သိရသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုသုိ႔ အေျဖထြက္လာ သျဖင့္ ဘာဂါေတြ၊ အသားေခ်ာင္းေတြနဲ႔ အသားဆို ဘာအသားမွ မစားဟု ေရွာင္လိုက္ ဖို႔ေတာ့ မလို။
ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းက ဘယ္လို သေဘာလဲ။
ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး (WHO)၏ တစ္စိတ္တစ္ေဒသ ျဖစ္ေသာ ႏုိင္ငံတကာကင္ဆာ သုေတသန ေအဂ်င္စီ (IARC)သည္ အသားစားျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္း အၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာ ထားေသာ စစ္တမ္း(၈၀၀) ေက်ာ္ကို ျပန္လည္ ေလ့လာ သံုးသပ္ကာ ေကာက္ခ်က္ စစ္တမ္းတစ္ေစာင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။ ေလ့လာ သုေတသန(၈၀၀) ေက်ာ္သည္ ကမၻာတစ္၀န္းက လူမ်ဳိးစံု၊ စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ဳိးစံုကို ၿခံဳငံု မိေၾကာင္း လည္း သုေတသီတို႔က ဆိုသည္။ ေတြ႕ရွိခ်က္ကား အသားေခ်ာင္း၊ အသားဘူး၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ဘာဂါ စသည္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ တစ္ဆင့္ စီမံထားသည့္ အသားမ်ားသည္ လူသား ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြား လာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ႏုိင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ ရသည္။ ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ အသား ပမာဏ (၅၀)ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ (၁၈) ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးလာေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။ အမဲသား၊ ႏြားကေလးသား၊ ၀က္သား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သားစေသာ အသား စိမ္းမ်ားသည္လည္း လူသားတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြားလာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ႏုိင္ေျခ ရွိေသာ အစားအစာမ်ား စာရင္းတြင္ ပါ၀င္သည္။ ကင္ဆာ က်ိန္းေသေပါက္ ျဖစ္ေစသည္ဟု ဆိုႏုိင္ေလာက္ေအာင္ကား ခိုင္လံုေသာ သက္ေသမ်ဳိး မရွိေသးဟု သုေတသီတို႔ကဆိုသည္။ အသားစိမ္း (၁၀၀) ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခသည္ (၁၇) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ တိုးလာသည္ဟု အၾကမ္းဖ်င္း တြက္ခ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီတို႔က ေျပာသည္။
ဒါဆို အသားစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္လား။
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား အလိုအရမူ အသားစားျခင္းကို ထူးထူးျခားျခား ေရွာင္ေနစရာ မလို၊ သို႔ေသာ္ သတ္မွတ္ ပမာဏထက္ေတာ့ ပိုမစားမိေအာင္ ထိန္းသိမ္းတာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ဟု IARC ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ခရစၥတိုဖာ၀ိုင္းလ္ဒ္ က ေျပာသည္။
အသား လံုး၀မစားၾကနဲ႔ေဟ့ ဆိုၿပီး လူေတြ ေၾကာက္လန္႔ေအာင္ အသံေကာင္းဟစ္ေနဖို႔ေတာ့ မလို ပါဘူး ဟု စတန္းဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္၏ ေရာဂါကာကြယ္ေရးဌာန အႀကီးအကဲ ေဒါက္တာဂၽြန္ အိုင္ယန္နီဒစ္ ကလည္း ေျပာသည္။
အသားမည္မွ်ထက္ မပိုေအာင္ စားရမည္ဟု အတိအက် ညႊန္းထားျခင္းမ်ဳိး မရွိေသာ္လည္း အေမရိကန္ ႏုိင္ငံ တက္ဖ္တကၠသိုလ္ အာဟာရ သိပၸံႏွင့္ မူ၀ါဒမ်ား ဆိုင္ရာ သင္တန္းေက်ာင္းမွ ေဒါက္တာ ဒါရီယက္စ္ မိုဇာဖာရီယန္ ကမူ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားဟင္းလ်ာမ်ဳိး တစ္လႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူး။ သဘာ၀ အတိုင္း အသားစိမ္းမ်ဳိး ကိုလည္း တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးဟု ဆိုထားသည္။
ဘယ္အသားက ပိုအႏၲရာယ္ကင္းတယ္ ဆိုတာမ်ဳိး ရွိလား။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေျပာရလွ်င္ ၾကက္သားပဲ စားစား အမဲသား ပဲစားစား ခပ္ပါးပါးလႊာ ထားသည့္ အသားမ်ားသည္ ပိုအႏၲရာယ္ကင္းသည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားတံုးႀကီးေလ အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ မ်ားေလ ျဖစ္သည္။ ထိုႏွစ္မ်ဳိးမ်ား ေလႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိ အပါအ၀င္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခလည္း မ်ားလာေလျဖစ္သည္။ ေဟာ့ ေဒါ့၊ ဘာဂါ၊ စည္သြပ္ဘူးအသား ဟင္းစေသာ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား စားသံုးရာတြင္လည္း အဆီ မ်ားသည့္ အသားမ်ဳိး တတ္ႏုိင္သမွ် ေရွာင္ျခင္းသည္ က်န္းမာေသာ စားေသာက္မႈ ဆီသို႔ ခ်ဥ္းကပ္ရာ ေရာက္သည္။
ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ပံုေပၚ မူတည္ ပါသလား။
သိပ္ကို မူတည္သည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားမ်ားကို ဘာဘီက်ဴး လုပ္ကာ ကင္စားေသာ နည္းသည္ အႏၲရာယ္ အမ်ားဆံုးနည္းဟု က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက တစ္ညီတစ္ၫြတ္တည္း ဆိုထား ၾကသည္။ ထိုသို႔ အလြတ္ကင္စားျခင္းေၾကာင့္ မီးခိုး ျပာမႈန္မ်ားထဲတြင္ ပါေသာ ျပာမ်ား သည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ဆဲလ္ မ်ားကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမည့္ အဆိပ္ဓာတ္မ်ား ပိုျဖစ္ေစႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။
ဒါဆို သက္သက္လြတ္ စားလိုက္တာ အႏၲရာယ္ အကင္းဆံုးလား။
က်န္းမာေရး႐ႈေထာင္႔မွ ၾကည့္ မည္ဆိုလွ်င္ ထိုသို႔ လုပ္ရန္လည္း မလိုအပ္ပါ။ အသားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပ႐ိုတိန္း၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား ျဖည့္စြမ္း ေပးသည့္ အဓိက အာဟာရ ျဖစ္သည္။ အသားက ရရွိေသာ အာဟာရသည္ ဦးေႏွာက္မွအစ ႂကြက္သား အလယ္ ခုခံအားစနစ္ အဆံုး အက်ဳိးျပဳသည္။ အသား လံုး၀ေရွာင္လိုက္ပါက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဓိက အာဟာရမ်ား လက္လြတ္သြား လိမ့္မည္။ အသား မစားဘဲ အျခား တစ္နည္းနည္းျဖင့္ ထိုအာဟာရမ်ား ျဖည့္စြမ္းႏုိင္သည္ ဆိုလွ်င္ ကိစၥမရွိ။ မျဖည့္စြမ္း ႏုိင္လွ်င္ က်န္းမာေရး အတြက္ပါ ဆိုးက်ဳိး ျဖစ္ႏုိင္သည္။
Messenger news journal
===================
ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ ေလ့လာ သုေတသန တစ္ရပ္ အရကား အသားစိမ္းႏွင့္ ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ အသားဟင္းလ်ာ မ်ားကို မ်ားမ်ားစားေလ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ တိုးလာေလဟု သိရသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုသုိ႔ အေျဖထြက္လာ သျဖင့္ ဘာဂါေတြ၊ အသားေခ်ာင္းေတြနဲ႔ အသားဆို ဘာအသားမွ မစားဟု ေရွာင္လိုက္ ဖို႔ေတာ့ မလို။
ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းက ဘယ္လို သေဘာလဲ။
ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး (WHO)၏ တစ္စိတ္တစ္ေဒသ ျဖစ္ေသာ ႏုိင္ငံတကာကင္ဆာ သုေတသန ေအဂ်င္စီ (IARC)သည္ အသားစားျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္း အၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာ ထားေသာ စစ္တမ္း(၈၀၀) ေက်ာ္ကို ျပန္လည္ ေလ့လာ သံုးသပ္ကာ ေကာက္ခ်က္ စစ္တမ္းတစ္ေစာင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။ ေလ့လာ သုေတသန(၈၀၀) ေက်ာ္သည္ ကမၻာတစ္၀န္းက လူမ်ဳိးစံု၊ စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ဳိးစံုကို ၿခံဳငံု မိေၾကာင္း လည္း သုေတသီတို႔က ဆိုသည္။ ေတြ႕ရွိခ်က္ကား အသားေခ်ာင္း၊ အသားဘူး၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ဘာဂါ စသည္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ တစ္ဆင့္ စီမံထားသည့္ အသားမ်ားသည္ လူသား ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြား လာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ႏုိင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ ရသည္။ ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ အသား ပမာဏ (၅၀)ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ (၁၈) ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးလာေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။ အမဲသား၊ ႏြားကေလးသား၊ ၀က္သား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သားစေသာ အသား စိမ္းမ်ားသည္လည္း လူသားတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြားလာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ႏုိင္ေျခ ရွိေသာ အစားအစာမ်ား စာရင္းတြင္ ပါ၀င္သည္။ ကင္ဆာ က်ိန္းေသေပါက္ ျဖစ္ေစသည္ဟု ဆိုႏုိင္ေလာက္ေအာင္ကား ခိုင္လံုေသာ သက္ေသမ်ဳိး မရွိေသးဟု သုေတသီတို႔ကဆိုသည္။ အသားစိမ္း (၁၀၀) ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခသည္ (၁၇) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ တိုးလာသည္ဟု အၾကမ္းဖ်င္း တြက္ခ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီတို႔က ေျပာသည္။
ဒါဆို အသားစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္လား။
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား အလိုအရမူ အသားစားျခင္းကို ထူးထူးျခားျခား ေရွာင္ေနစရာ မလို၊ သို႔ေသာ္ သတ္မွတ္ ပမာဏထက္ေတာ့ ပိုမစားမိေအာင္ ထိန္းသိမ္းတာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ဟု IARC ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ခရစၥတိုဖာ၀ိုင္းလ္ဒ္ က ေျပာသည္။
အသား လံုး၀မစားၾကနဲ႔ေဟ့ ဆိုၿပီး လူေတြ ေၾကာက္လန္႔ေအာင္ အသံေကာင္းဟစ္ေနဖို႔ေတာ့ မလို ပါဘူး ဟု စတန္းဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္၏ ေရာဂါကာကြယ္ေရးဌာန အႀကီးအကဲ ေဒါက္တာဂၽြန္ အိုင္ယန္နီဒစ္ ကလည္း ေျပာသည္။
အသားမည္မွ်ထက္ မပိုေအာင္ စားရမည္ဟု အတိအက် ညႊန္းထားျခင္းမ်ဳိး မရွိေသာ္လည္း အေမရိကန္ ႏုိင္ငံ တက္ဖ္တကၠသိုလ္ အာဟာရ သိပၸံႏွင့္ မူ၀ါဒမ်ား ဆိုင္ရာ သင္တန္းေက်ာင္းမွ ေဒါက္တာ ဒါရီယက္စ္ မိုဇာဖာရီယန္ ကမူ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားဟင္းလ်ာမ်ဳိး တစ္လႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူး။ သဘာ၀ အတိုင္း အသားစိမ္းမ်ဳိး ကိုလည္း တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးဟု ဆိုထားသည္။
ဘယ္အသားက ပိုအႏၲရာယ္ကင္းတယ္ ဆိုတာမ်ဳိး ရွိလား။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေျပာရလွ်င္ ၾကက္သားပဲ စားစား အမဲသား ပဲစားစား ခပ္ပါးပါးလႊာ ထားသည့္ အသားမ်ားသည္ ပိုအႏၲရာယ္ကင္းသည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားတံုးႀကီးေလ အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ မ်ားေလ ျဖစ္သည္။ ထိုႏွစ္မ်ဳိးမ်ား ေလႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိ အပါအ၀င္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခလည္း မ်ားလာေလျဖစ္သည္။ ေဟာ့ ေဒါ့၊ ဘာဂါ၊ စည္သြပ္ဘူးအသား ဟင္းစေသာ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား စားသံုးရာတြင္လည္း အဆီ မ်ားသည့္ အသားမ်ဳိး တတ္ႏုိင္သမွ် ေရွာင္ျခင္းသည္ က်န္းမာေသာ စားေသာက္မႈ ဆီသို႔ ခ်ဥ္းကပ္ရာ ေရာက္သည္။
ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ပံုေပၚ မူတည္ ပါသလား။
သိပ္ကို မူတည္သည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားမ်ားကို ဘာဘီက်ဴး လုပ္ကာ ကင္စားေသာ နည္းသည္ အႏၲရာယ္ အမ်ားဆံုးနည္းဟု က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက တစ္ညီတစ္ၫြတ္တည္း ဆိုထား ၾကသည္။ ထိုသို႔ အလြတ္ကင္စားျခင္းေၾကာင့္ မီးခိုး ျပာမႈန္မ်ားထဲတြင္ ပါေသာ ျပာမ်ား သည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ဆဲလ္ မ်ားကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမည့္ အဆိပ္ဓာတ္မ်ား ပိုျဖစ္ေစႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။
ဒါဆို သက္သက္လြတ္ စားလိုက္တာ အႏၲရာယ္ အကင္းဆံုးလား။
က်န္းမာေရး႐ႈေထာင္႔မွ ၾကည့္ မည္ဆိုလွ်င္ ထိုသို႔ လုပ္ရန္လည္း မလိုအပ္ပါ။ အသားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပ႐ိုတိန္း၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား ျဖည့္စြမ္း ေပးသည့္ အဓိက အာဟာရ ျဖစ္သည္။ အသားက ရရွိေသာ အာဟာရသည္ ဦးေႏွာက္မွအစ ႂကြက္သား အလယ္ ခုခံအားစနစ္ အဆံုး အက်ဳိးျပဳသည္။ အသား လံုး၀ေရွာင္လိုက္ပါက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဓိက အာဟာရမ်ား လက္လြတ္သြား လိမ့္မည္။ အသား မစားဘဲ အျခား တစ္နည္းနည္းျဖင့္ ထိုအာဟာရမ်ား ျဖည့္စြမ္းႏုိင္သည္ ဆိုလွ်င္ ကိစၥမရွိ။ မျဖည့္စြမ္း ႏုိင္လွ်င္ က်န္းမာေရး အတြက္ပါ ဆိုးက်ဳိး ျဖစ္ႏုိင္သည္။
Messenger news journal
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။