ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္သဘာ၀ၾကက္ဥျပန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ ၾသဇီသိပၸံပညာရွင္တစ္ဦး ႏိုဘယ္ဆုရ
=========================
=========================
ဆြီဒင္ႏုိဘယ္ဆုကို တုပသေရာ္ထားတဲ့ Ig Noble Prize ဆုကို ၾသစေၾတးလ်သိပၸံပညာရွင္တစ္ဦးက ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္ၾကက္ဥျပန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္နည္းရွာေတြ ့ခဲ့မွဳေၾကာင့္ ရရွိသြားခဲ့ပါတယ္။
ေတာင္ၾသစေၾတးလ်ျပည္နယ္ျမိဳ ့ေတာ္ Adelaide ၊ Flinders တကၠသိုလ္က ဓာတုေဗဒပါေမာကၡတစ္ဦး ျဖစ္သူ Colin Raston ဟာ ပရိုတိန္းဓာတ္ေတြကို ျပန္ေျဖထုတ္ႏိုင္မယ့္ စက္တစ္မ်ိဳးကို တီထြင္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ၾကက္ဥတစ္လုံးကိုျပဳတ္တဲ့အခါ၊ ဥအျဖဴသားထဲမွာရွိတဲ့ ပရိုတင္း အသားဓာတ္ေတြဟာ ျပိဳကြဲသြားျပီး ေနာက္တစ္ဖန္ က်စ္လ်စ္၊သိပ္သည္းရွဳပ္ေထြးတဲ့
ပရိုတင္းဖြဲ ့စည္းပုံမ်ိဳးနဲ ့ျပန္ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို
့ဟာ ၾကက္ဥအျပင္အသား အျဖဴကို ေရာ္ဘာလုိမ်ိဳး ျမင္ေတြ ့ကိုင္တြယ္လို
့ရတာျဖစ္ပါတယ္။
ပေရာ္ဖက္ဆာရဲ့ စက္ဟာ ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥအျဖဴသားထဲက
ပရုိတိန္းေတြကို အရည္၀ဲကေတာ့ပုံစံ လည္ပတ္နည္းနဲ ့ပရိုိတိန္းဖြဲ
့စည္းမွဳကို ျပန္လည္ျပိဳကြဲျပီး မူလအေျခအေနေရာက္ေအာင္ ျပန္လုပ္ေပးတာ
ျဖစ္ပါတယ္။“ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္ၾကက္ဥျပန္ျဖစ္ေအာင္လုပ္ဖုိ ့ကၽြန္ေတာ္တုိ ့ရည္မွန္းခ်က္ထား ထားတာမဟုတ္ပါဘူး။ ဒါဟာ သိပၸံပညာရပ္ရဲ့အေရးပါအရာေရာက္ပုံကို ကမၻာက က်ယ္က်ယ္ျပန္ ့ျပန္ ့ သိရွိေအာင္နဲ ့သိပၸံရဲ့ ပါ၀င္ပတ္သက္မွဳေတြကို လူေတြသိနားလည္ေအာင္ ရွင္းျပတာ ျဖစ္ပါတယ္”
အခုလုိ ပရိုတင္းဓာတ္ကိုအသုံးခ်နည္းကို ရွာေဖြေတြ ့ရွိခဲ့မွဳဟာ ပရိုတင္းကို အဓိကအားထား ထုတ္လုပ္ေနတဲ့ ေဆး၀ါးေစ်းကြက္မွာ အၾကီးအက်ယ္ေျပာင္းလဲမွဳျဖစ္ေစမွာျဖစ္ျပီး သူ ့ရဲ့စက္ကို ေစ်းသတ္မွတ္ဖုိ ့ေတာင္ ခက္ခဲမွာျဖစ္တယ္လုိ ့ပေရာ္ဖက္ဆာ Raston က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
ပေရာ္ဖက္ဆာဟာ ဟားဗတ္တကၠသိုလ္မွာ က်င္းပခဲ့တဲ့ တကယ့္ႏိုဘယ္ဆုရပညာရွင္ ေတြက ေရြးခ်ယ္ေပးအပ္တဲ့ Ig ႏိုဘယ္ဆုကို ပရိတ္သတ္ေပါင္း ၁၁၀၀ ေရွ ့ေမွာက္မွာ လက္ခံရယူခဲ့ပါတယ္။Ig ႏိုဘယ္ ဆုဟာ ရယ္စရာသိပၸံေအာင္ျမင္မွဳေတြ ဆုိေပမယ့္ ဒီရယ္စရာေအာင္ျမင္မွဳေတြရဲ့ ေနာက္မွာ ေတြးစရာေတြ အမ်ားၾကီး ပါလာေလ့ရွိပါတယ္
================
Search Myanmar
=========================
=========================
ဆြီဒင္ႏုိဘယ္ဆုကို တုပသေရာ္ထားတဲ့ Ig Noble Prize ဆုကို ၾသစေၾတးလ်သိပၸံပညာရွင္တစ္ဦ
ေတာင္ၾသစေၾတးလ်ျပည္နယ္ျမိဳ ့ေတာ္ Adelaide ၊ Flinders တကၠသိုလ္က ဓာတုေဗဒပါေမာကၡတစ္ဦး ျဖစ္သူ Colin Raston ဟာ ပရိုတိန္းဓာတ္ေတြကို ျပန္ေျဖထုတ္ႏိုင္မယ့္ စက္တစ္မ်ိဳးကို တီထြင္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ၾကက္ဥတ
ပေရာ္ဖက္ဆာရဲ့ စက္ဟာ ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥအျဖဴသားထဲ
အခုလုိ ပရိုတင္းဓာတ္ကိုအသုံးခ်နည္း
ပေရာ္ဖက္ဆာဟာ ဟားဗတ္တကၠသိုလ္မွာ က်င္းပခဲ့တဲ့ တကယ့္ႏိုဘယ္ဆုရပညာရွင္ ေတြက ေရြးခ်ယ္ေပးအပ္တဲ့ Ig ႏိုဘယ္ဆုကို ပရိတ္သတ္ေပါင္း ၁၁၀၀ ေရွ ့ေမွာက္မွာ လက္ခံရယူခဲ့ပါတယ္။Ig ႏိုဘယ္ ဆုဟာ ရယ္စရာသိပၸံေအာင္ျမင္မွဳေတြ
================
Search Myanmar
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။