ဆိတ္နံရိုးႏွင့္ကုလားပဲ ( Mutton Curry with India Split )
************************** ***********
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္နံရိုး................ ........၆၀ က်ပ္သား
ကုလားပဲ................... .....၁ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
ၾကက္သြန္နီ................ .....၃ လုံး( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ခရန္းခ်ဥ္သီး.............. ......၁ လုံး( ႔ပါးပါးလီွး)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............... .....၃ တက္
ခ်င္းေသးေသး............... ...၁ တက္
ဒိန္ခ်ဥ္.................. ...........၁ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ကရေ၀းရြက္................. ...၂ ရြက္
အိႏၵိယမဆလာ................ ..၁ ဇြန္း ( ထမင္းစားဇြန္း)
ငရုတ္သီးအစပ္မွဳန္......... .....၁ ဇြန္း( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဇီယာေစ့................... ........၁ ဇြန္း( ..............။........)
နႏြင္း.................... ............၁ ဇြန္း (...........။...........)
ပာင္းခတ္မွဳန္. .....................၁ ဇြန္း(............။....... ....)
ဆီ........................ ..........၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ေရ........................ ..........၂ လီတာ
ပာင္းမခ်က္မွီ....ကုလားပဲေတ ြကိုေရေဆးၿပီး..(၅) နာရီခန္.ေရစိမ္ထားပါ။
ထို.ေနာက္အိုးတစ္လုံးမွာ... ေရအနည္းငယ္ႏွင့္အတူႏွဴးအိေန ေအာင္ၿပဳတ္ပါ
ဆိတ္နံရိုးကို မခုတ္ခင္ေရေဆးၿပီး..မိမိႏွစ ္သလိုအရြယ္အစားမ်ားတုံးပါ
( ဆိတ္သားခုတ္ၿပီးမွ..ေရၿပန္မ ေဆးပါႏွင့္)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ခ်င္းတို.ကို ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
ဇီယာေစ့ကို မီးေအးေအးမွာအနည္းငယ္ေလွာ္ၿ ပီးမညွက္တညွက္ေထာင္းပါ။
ခုတ္ထားေသာဆိတ္နံရိုးေတြကို
ဆား၊ နႏြင္းမွဳန္.အနည္းငယ္၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊ ခ်င္း+
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေထာင္း ၄ ပုံ ၃ပုံ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၄ ပုံ ၃ ပုံ ၊ အိႏၵိယမဆလာ၊
ဒိန္ခ်ဥ္တို.ႏွင့္ေရာနယ္ၿပီ း..ဆီ
ထည့္ကာ..သီးသန္.အိုးတစ္လုံး မွာ...အဖုံးပိတ္ၿပီးခ်က္ပါ။
ဆိတ္သား ႏွဴးအိေလာက္သည္အထိေရ ကို အနည္းငယ္ခ်င္းၿဖည့္
စြက္ၿပီး..ခ်က္ေပးပါ။
ထိုစဥ္အတြင္း...ႏွဴးအိေအာင္ ၿပဳတ္ထားေသာကုလားပဲတစ္၀က္ ကိုညွက္ေအာင္ၾကိတ္(သို.) ေထာင္းထားပါ။
ဆိတ္သားႏွဴးအိခါနီးလွ်င္ ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..လက္က်န္ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း
ၾကက္သြန္ၿဖဴအေရာ၊ တို.ကိုနႏြင္းမွဳန္.အနည္းငယ ္ႏွင့္အတူ ႏြမ္းသြားေအာင္ဆီသတ္ေပးပါ။
ေလွာ္ထားေသာဇီယာေစ့ႏွင့္ ကရေ၀းရြက္တို.ကို လည္းထည့္ေပါင္းဆီသတ္
ပါ.ေနာက္ဆုံးခရမ္းခ်ဥ္သီးမ် ားထည့္ေမႊၿပီး..မၾကိတ္( သို.) မေထာင္းရေသး
ေသာကုလားပဲမ်ားကို ထည့္ေပါင္းဆီသတ္ပါ။
ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာကုလ ားပဲအေၾကေတြကို ေရ ၂ လီတာႏွင့္ေဖ်ာ္ၿပီး..ေပါင္း ထည့္ပါ။
ထိုကုလားပဲအရည္ ကို ႏွဴးအိေအာင္ခ်က္ထားေသာ..ဆိတ ္နံရိုးေပၚေလာင္း
ထည့္ၿပီး...(၁၀) မိနစ္ခန္.ဆက္ၿပီးခ်က္လွ်င္အ ဆင္သင့္ၿဖစ္ပါၿပီ..။
ထမင္းၿဖဴ ၊ နံၿပား ၊ ရိုတီ ၊ ခ်ာပါတီ ၊ ပလာတာမ်ားႏွင့္တြဲဖက္စားသုံ းႏိူင္ပါသည္။
ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးေရေဆးၿ ပီး..ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွ ီး ၊ သံပုရာရည္၊ ပူဒီနံ
ဆားအနည္းငယ္တို.ၿဖင့္အခ်ဥ္သ ုပ္လုပ္ကာတြဲဖက္ႏိူင္ပါတယ္. .။
**************************
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္နံရိုး................
ကုလားပဲ...................
ၾကက္သြန္နီ................
ခရန္းခ်ဥ္သီး..............
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...............
ခ်င္းေသးေသး...............
ဒိန္ခ်ဥ္..................
ကရေ၀းရြက္.................
အိႏၵိယမဆလာ................
ငရုတ္သီးအစပ္မွဳန္.........
ဇီယာေစ့...................
နႏြင္း....................
ပာင္းခတ္မွဳန္. .....................၁ ဇြန္း(............။.......
ဆီ........................
ေရ........................
ပာင္းမခ်က္မွီ....ကုလားပဲေတ
ထို.ေနာက္အိုးတစ္လုံးမွာ...
ဆိတ္နံရိုးကို မခုတ္ခင္ေရေဆးၿပီး..မိမိႏွစ
( ဆိတ္သားခုတ္ၿပီးမွ..ေရၿပန္မ
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ခ်င္းတို.ကို ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
ဇီယာေစ့ကို မီးေအးေအးမွာအနည္းငယ္ေလွာ္ၿ
ခုတ္ထားေသာဆိတ္နံရိုးေတြကို
ထည့္ကာ..သီးသန္.အိုးတစ္လုံး
ဆိတ္သား ႏွဴးအိေလာက္သည္အထိေရ ကို အနည္းငယ္ခ်င္းၿဖည့္
စြက္ၿပီး..ခ်က္ေပးပါ။
ထိုစဥ္အတြင္း...ႏွဴးအိေအာင္
ဆိတ္သားႏွဴးအိခါနီးလွ်င္ ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..လက္က်န္
ၾကက္သြန္ၿဖဴအေရာ၊ တို.ကိုနႏြင္းမွဳန္.အနည္းငယ
ေလွာ္ထားေသာဇီယာေစ့ႏွင့္ ကရေ၀းရြက္တို.ကို လည္းထည့္ေပါင္းဆီသတ္
ပါ.ေနာက္ဆုံးခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်
ေသာကုလားပဲမ်ားကို ထည့္ေပါင္းဆီသတ္ပါ။
ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာကုလ
ထိုကုလားပဲအရည္ ကို ႏွဴးအိေအာင္ခ်က္ထားေသာ..ဆိတ
ထည့္ၿပီး...(၁၀) မိနစ္ခန္.ဆက္ၿပီးခ်က္လွ်င္အ
ထမင္းၿဖဴ ၊ နံၿပား ၊ ရိုတီ ၊ ခ်ာပါတီ ၊ ပလာတာမ်ားႏွင့္တြဲဖက္စားသုံ
ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးေရေဆးၿ
ဆားအနည္းငယ္တို.ၿဖင့္အခ်ဥ္သ
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။