ၾကက္သားဒံေပါက္ ခ်က္နည္း
------------------------------
ပူတီနာ၊ မုုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္း၊ သဗ်က္သီးေျခာက္၊ သီဟိုုေစ့ ၊ျကက္သြန္နီေက်ာ္၊
ျကက္သြန္နီေက်ာ္ဆီေရနဲ့ေထာပတ္တိုု႔ကိုု ေရာထားပါ။ ဒန္ေပါက္အေရာင္ကိုုေရေဖ်ာ္ထားပါ။ ဒန္ေပါက္မဆလာ အဆင္သင့္ထားပါ။
ဆန္ကေတာ့ ဘတ္စ္မာတီး သံုုးပါတယ္။ေပၚဆန္းေမႊးသံုုးရင္လဲ ဆန္ေဟာင္းသံုုးပါ။ ထမင္းစစ္ခ်ဖိုု႔ ဇကာတခုုအဆင္သင့္ ထားပါ။
ထမင္းစခ်က္ပါမယ္။ ေရေနြးအရင္တည္ပါ။ ဆူရင္ေဆးျပီး စစ္ထားတဲ့ဆန္ကိုုထည့္ပါ။ ဆူလာရင္ပဲနီေလးထည့္ပါ။ ထမင္းမွာ အရမ္းစိမ့္ပါတယ္။ ျပီးရင္ဆားနဲ့သျကားကိုုထည့္ပါ၊ ထမင္းအတြက္အေပါ့အငံကိုု တခါထဲျမည္းပါေနာ္။
ထမင္းအိုုးပြက္လာလိုု႔ ဆန္အေနေတာ္ရရင္ ဇကာထဲစစ္ခ်လိုုက္ပါ။
ထမင္းနွပ္မဲ့အိုုးကိုု ေထာပတ္သုုတ္ပါ။ ျပီးရင္ထမင္းကိုု တထပ္ခင္းပါ။ အိမ္စားမွာဆိုုေတာ့ တျပည္ခ်က္ေလာက္ကိုု နွစ္ထပ္ပဲထပ္ပါတယ္။
ထမင္းထည့္ျပီးရင္ အေရာင္နဲနဲျဖန္းပါမယ္။ ျပီးရင္ေရာထားတဲ့ဆီနဲ့
ေထာပတ္ရည္ဆမ္းပါမယ္၊ ပဲစိမ္း၊ မံုုလာဥနီနဲ့ သီဟိုုေစ့ သဗ်က္သီးေျခာက္တိုု႔ ထည့္ပါမယ္၊ ၾကက္သြန္ေက်ာ္ ထည့္ပါမယ္။ ပူတီနာရြက္ထည့္ပါမယ္။ ဒန္ေပါက္မဆလာျဖူးပါမယ္။ ျပီးရင္ထမင္း တထပ္ျပန္အုုပ္။
မဆလာ၊ အေရာင္နဲ့ေရာထားတဲ့ ဆီရည္ဆမ္းပါ။ ပူတီနာရြက္ထည့္ပါ။ မံုုလာဥနီ ပဲစိမ္းနဲ့ သဗ်က္သီးေျခာက္၊ သီဟိုုေစ့တိုု႔ထည့္ပါ။ မဆလာနဲနဲေလး အေပၚကျဖူးပါ။ ထမင္းနဲနဲခ်န္ထားတာေလး အုုပ္လိုုက္ပါ။ အိုုးကိုု အလ်ူဴမီနီယမ္နဲ့ လံုုေအာင္ပိတ္ပါ။ မလြယ္ရင္လဲ အ၀တ္သန့္သန့္ခံျပီး အဖံုုးကိုုလံုုေအာင္ပိတ္ပါ။
မီးဖိုုမီးကိုု ခပ္ေျဖးေျဖးနဲ့ထမင္းနပ္ျပီး အေငြ့ထြက္လာတဲ့အထိ နွပ္ပါမယ္။
အခ်ိန္ယူျပီး မီးေျဖးေျဖးနဲ့ပဲ နွပ္ေစခ်င္ပါတယ္။
.
ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းအားလံုုးကိုုခ်စ္ခင္ေလးစားတဲ့
မနီ(ေနာ္ေ၀း)
ျကက္သားဟင္း ခ်က္နည္း
ျကက္သားေတြကိုုေရေဆးျပီးစစ္ထားပါ။
ျပီးရင္ဇလံုုတလံုုးထဲထည့္ပါမယ္။
ပူတီနာရယ္ဂ်င္းျကက္သြန္ျဖူ၊ငရုုပ္သီးစိမ္းတိုု့ကိုုဘလန္ဒါနဲ့ျကိတ္ပါသိုု႔မဟုုတ္ေထာင္းပါ။
ျပီးရင္ျကက္သားထဲထည့္ပါ။ဆားဆနြင္းနဲ့သျကားထည့္ပါ။ငရုုပ္သီးအေရာင္တင္မံူ႔အနဲငယ္ထည့္ပါဒန္ေပါက္အေရာင္အနဲငယ္နဲ့ဒိန္ခ်ဥ္ထဲ့ပါ။ဒန္ေပါက္မဆလာထည့္ပါ။ျပီးရင္ေသျခာနယ္ျပီးခနနွပ္ထားပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ဆီသင့္ရံုုထည့္ျပီးျကက္သြန္နီအနွစ္လိုုသေလာက္မွန္းထည့္ျပီးေရႊေရာင္သန္းလာတဲ့အထိေက်ာ္ျပီးဆယ္ထားပါ။(ဟင္းခ်ည္းသတ္သတ္ခ်က္ခ်င္သူခ်က္လိုု႔ရေအာင္ပါ။)
ဒန္ေပါက္နဲ့တြဲခ်က္မယ္ဆိုုရင္ေတာ့ထမင္းအတြက္ျကက္သြန္ေက်ာ္ရင္းနဲ့ေရာေက်ာ္ျပီးဟင္းအတြက္ခြဲထားပါ။
ျကက္သြန္ေက်ာ္ကိုုဆယ္ထားပါ။ဆီမ်ားေနမယ္ထင္ရင္ျပန္ေလ်ာ့ထားပါ။
ျပီးရင္ျကက္သားလံုုးထားတာထည့္ပါ။ေမႊေပးပါ။လူပ္လူပ္ေပးပါ။ဆီျပန္လာရင္ေရထည့္ပါ။မီးကိုုေတာ့ေျဖးေျဖးနဲ့စိတ္ရွည္ရွည္ခ်က္ရပါတယ္။ေရကိုုလည္းနွစ္ခါေလာက္ခြဲထည့္ေစခ်င္ပါတယ္..ျပီးမွျကက္သြန္ေက်ာ္ကိုုျပန္ထည့္ျပီးအနွစ္က်လာတဲ့အထိခ်က္ပါေနာ္။ျကက္သြန္ေက်ာ္နဲ့တခါထဲထည့္ခ်က္ရင္အိုုးကပ္တတ္လိုု့ပါ။ ဆီျပန္အနွစ္က်ရင္ေတာ့ျကက္သားဟင္းရပါျပီ။
ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းအားလံုုးကိုု ခ်စ္ခင္ေလးစားတဲ့
မနီ(ေနာ္ေ၀း)
--------------------------
ပူတီနာ၊ မုုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္း၊ သဗ်က္သီးေျခာက္၊ သီဟိုုေစ့ ၊ျကက္သြန္နီေက်ာ္၊
ျကက္သြန္နီေက်ာ္ဆီေရနဲ့ေထာပ
ဆန္ကေတာ့ ဘတ္စ္မာတီး သံုုးပါတယ္။ေပၚဆန္းေမႊးသံုု
ထမင္းစခ်က္ပါမယ္။ ေရေနြးအရင္တည္ပါ။ ဆူရင္ေဆးျပီး စစ္ထားတဲ့ဆန္ကိုုထည့္ပါ။ ဆူလာရင္ပဲနီေလးထည့္ပါ။ ထမင္းမွာ အရမ္းစိမ့္ပါတယ္။ ျပီးရင္ဆားနဲ့သျကားကိုုထည့္
ထမင္းအိုုးပြက္လာလိုု႔ ဆန္အေနေတာ္ရရင္ ဇကာထဲစစ္ခ်လိုုက္ပါ။
ထမင္းနွပ္မဲ့အိုုးကိုု ေထာပတ္သုုတ္ပါ။ ျပီးရင္ထမင္းကိုု တထပ္ခင္းပါ။ အိမ္စားမွာဆိုုေတာ့ တျပည္ခ်က္ေလာက္ကိုု နွစ္ထပ္ပဲထပ္ပါတယ္။
ထမင္းထည့္ျပီးရင္ အေရာင္နဲနဲျဖန္းပါမယ္။ ျပီးရင္ေရာထားတဲ့ဆီနဲ့
ေထာပတ္ရည္ဆမ္းပါမယ္၊ ပဲစိမ္း၊ မံုုလာဥနီနဲ့ သီဟိုုေစ့ သဗ်က္သီးေျခာက္တိုု႔ ထည့္ပါမယ္၊ ၾကက္သြန္ေက်ာ္ ထည့္ပါမယ္။ ပူတီနာရြက္ထည့္ပါမယ္။ ဒန္ေပါက္မဆလာျဖူးပါမယ္။ ျပီးရင္ထမင္း တထပ္ျပန္အုုပ္။
မဆလာ၊ အေရာင္နဲ့ေရာထားတဲ့ ဆီရည္ဆမ္းပါ။ ပူတီနာရြက္ထည့္ပါ။ မံုုလာဥနီ ပဲစိမ္းနဲ့ သဗ်က္သီးေျခာက္၊ သီဟိုုေစ့တိုု႔ထည့္ပါ။ မဆလာနဲနဲေလး အေပၚကျဖူးပါ။ ထမင္းနဲနဲခ်န္ထားတာေလး အုုပ္လိုုက္ပါ။ အိုုးကိုု အလ်ူဴမီနီယမ္နဲ့ လံုုေအာင္ပိတ္ပါ။ မလြယ္ရင္လဲ အ၀တ္သန့္သန့္ခံျပီး အဖံုုးကိုုလံုုေအာင္ပိတ္ပါ။
မီးဖိုုမီးကိုု ခပ္ေျဖးေျဖးနဲ့ထမင္းနပ္ျပီး
အခ်ိန္ယူျပီး မီးေျဖးေျဖးနဲ့ပဲ နွပ္ေစခ်င္ပါတယ္။
.
ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းအားလံုုးကိုု
မနီ(ေနာ္ေ၀း)
ျကက္သားဟင္း ခ်က္နည္း
ျကက္သားေတြကိုုေရေဆးျပီးစစ္
ျပီးရင္ဇလံုုတလံုုးထဲထည့္ပါ
ပူတီနာရယ္ဂ်င္းျကက္သြန္ျဖူ၊
ျပီးရင္ျကက္သားထဲထည့္ပါ။ဆား
ျပီးရင္ေတာ့ဆီသင့္ရံုုထည့္ျ
ဒန္ေပါက္နဲ့တြဲခ်က္မယ္ဆိုုရ
ျကက္သြန္ေက်ာ္ကိုုဆယ္ထားပါ။
ျပီးရင္ျကက္သားလံုုးထားတာထည
ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းအားလံုုးကိုု
မနီ(ေနာ္ေ၀း)
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။