DrMyint Thein added 2 new photos.
၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုု ကုုစားရန္
************************
************************
လူႀကီး လူငယ္ မေရြး ၀မ္းခ်ဳပ္တဲ့ ေ၀ဒနာကိုု ခံစားၾကရပါတယ္ ။
၀မ္းခ်ဳပ္တိုုင္း ၀မ္းႏုုတ္ေဆးေသာက္ရမွာလားလိုု႕ ေမးရင္ မေသာက္သင့္ပါ
လိုု႕ ေျဖရမွာပါ ။
ျမန္မာ၀မ္းေပ်ာ့ေဆးမ်ားေရာ ပံုုမွန္စားသံုုးသင့္သလား လိုု႕ ေမးရင္လည္း
မသင့္ပါလိုု႕ ေျဖရမွာပါ ။
ဒါျဖင့္ ဘယ္လိုုလုုပ္ရမလဲ လိုု႕ ေမးရင္ ၊ ၀မ္းသြားလြယ္ကူေစတတ္တဲ့ အစား
အစာမ်ားကိုု တင္ျပခဲ့ၿပီးပါၿပီ လိုု႕ ေျဖရမွာပါ ။
အဲဒါေတြစားလည္း ၀မ္းက ခ်ဳပ္ၿမဲ ခ်ဳပ္တာဘဲ ဆိုုရင္ေတာ့ ၊
ျမန္မာ့အိမ္သံုုးေဆးကိုု ညႊန္ျပရေတာ့မွာပါ ။
.
ဘာမ်ားပါလိမ့္လိုု႕ အထူးအဆန္း ေတြးေနပလားဘဲ ။
မထူးဆန္းပါဘူး ။ က်ေနာ္တိုု႕ နဲ႕ လက္လွမ္းမီတဲ့ေနရာမွာ ရွိတဲ့ မီးဖိုုေခ်ာင္
ထဲက မန္က်ီးသီး နဲ႕ ထန္းလ်က္ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္ ။
.
မန္က်ီးသီး နဲ႕ ထန္းလ်က္ နဲ႕ ေဖ်ာ္ရည္စိမ္ေသာက္တဲ့နည္းပါဘဲ ။
မထူးဆန္းေပမယ့္ အထိေရာက္ဆံုုး ေဆးနည္းျဖစ္ပါတယ္ ။
.
ထန္းလ်က္က ယင္ေကာင္ႀကိဳက္တာမိုု႕ ၊ သံေကာင္ နဲ႕ ပိုုးမႊားေတြ
မကူးစက္ရေအာင္ ေရေႏြးက်က္က်က္ဆူ နဲ႕ ေဖ်ာ္လ ွ်င္ေဖ်ာ္ ၊
မီးနဲ႕ ဆူပြက္ေအာင္ က်ိဳလ ွ်င္က်ိဳ ။ေသခ်ာေတာ့ လုုပ္သင့္ပါတယ္ ။
မန္က်ီးသီးလည္း ဖုုန္ နဲ႕ ပိုုးမႊားေတြ ပါႏိုုင္ပါတယ္ ။ ပိုုးလိုုးပက္လက္ ထားတာ
မဟုုတ္လား ။ ဒါေၾကာင့္ ေရ က်က္က်က္ဆူ နဲ႕ ေဖ်ာေစခ်င္ပါတယ္ ။
.
အခ်ိဳးအဆ ကေတာ့ စိတ္တိုုင္းက် ေဖ်ာ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။ အခ်ိဳ မကဲဖိုု႕ လိုုရင္းပါ ။
.
မန္က်ီးသီးရဲ႕ အေၾကာင္း
—————————
—————————
မက်ီးသီးမွာ non - starch polysaccharides ( NSP ) သိုု႕မဟုုတ္
dietary - fiber ဖိုုင္ဘာမ ွ်င္ဓါတ္ ( gums ေကာ္ေစးဓါတ္ ၊
hemicelluloses ဆဲလူးလိုု႕ ၊ mucilage အခၽြဲဓါတ္ ၊ pectin အေစးဓါတ္ ၊
tannins သစ္ေဆးေရာင္ တိုု႕ ပါ၀င္ပါတယ္ ။
ဤ အမ ွ်င္ဓါတ္ မ်ားဟာ ၀မ္းတြင္းမွာ အစာမ်ားကိုု ပြထလာေစသျဖင့္
အူလမ္းတေလ ွ်ာက္ လြယ္ကူစြာ ေရြ႕ လ်ားၿပီး ၀မ္းေပ်ာ့ေစပါတယ္ ။
အေစးဓါတ္ အခၽြဲဓါတ္မ်ားက အဆိပ္အေတာက္မ်ားကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ
ဓါတ္ပစၥည္းမ်ားကိုုေပါင္းစည္း ဆြဲယူျခင္းျဖင့္ အူနံရံ ကိုု
မထိခိုုက္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
ဖိုုင္ဖာမ ွ်င္ဓါတ္ဟာ သည္းေျခမွ စြန္႕ ထုုတ္ေသာ ကိုုလက္စထေရာ
သည္းေျခဆား ( bile salt ) မ်ာကိုု အူမႀကီးမွ ျပန္လည္ မစုုပ္ယူ
ေအာင္ ကာကြယ္ပါတယ္ ။ ဤနည္းျဖင့္ မေကာင္းေသာ ကိုုလက္စထေရာ
( LDL cholesterol ) စြန္႕ ထုုတ္ျခင္းကိုု ကူညီသျဖင့္
ေသြးတြင္း ကိုုလက္စထေရာ မမ်ားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးပါတယ္ ။
မက်ီးသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ တာတာရစ္အက္ဆစ္ ( tataric acid ) ဟာ
အခ်ဥ္အရသာကိုု ေပးသလိုု ၊ အစြမ္းထက္တဲ့ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္း
powerful antioxidant လည္းျဖစ္ပါတယ္ ။
မက်ီးသီးမွာ ေဆးဘက္၀င္ေစတဲ့ ဓါတုုဓါတ္မ်ား ( limonene, geraniol,
safrole, cinnamic acid, methyl salicylate, pyrazine and
alkylthiazoles.) ပါ၀င္ပါတယ္ ။
မက်ီးသီးမွာ copper, potassium, calcium, iron, selenium, zinc and
magnesium စတဲ့ သတၱဳဓါတ္မ်ားလည္း ပါ၀င္ပါတယ္ ။
မက်ီးသီးမွာ ဗီတာမင္မ်ား B1 ၊ vitamin-A, folic acid, B2 ( riboflavin ) ,
niacin, and vitamin-C. တိုု႕ လည္း ပါ၀င္ပါတယ္
.
အသံုုး၀င္ပံုု
.
မက်ီးႏွစ္ကိုု ၀မ္းႏုုတ္ေဆးအျဖစ္ အသံုုးျပဳႏိုုင္ပါတယ္ ။ အူမ်ားလႈပ္ရွားမႈ
ေႏွးေကြးျခင္းကိုု ကုုစားရာမွာ အေကာင္းဆံုုးျဖစ္ပါတယ္ ။
မက်ီးႏွစ္ကိုု ေရေႏြးေႏြးမွာ ေဖ်ာ္ၿပီး ပလုုပ္က်င္းေပးလ ွ်င္ လည္ေခ်ာင္းနာ
ေပ်ာက္ပါတယ္
မက်ီးႏွစ္၊ နံနံပင္ ၊ ပူဒီနာ ေရာေခ်ႀကိတ္ၿပီး သံုုးပါက ပါးစပ္နာ ေပ်ာက္ပါတယ္
.
ထန္းလ်က္အေၾကာင္း
—————————
—————————
ထန္းလ်က္ မွာ ဗီတာမင္ A , B , C နဲ႕
သတၱဳဓါတ္ potassium . iron . calcium . phosphorous တိုု႕ ပါရွိပါတယ္ ။
.
ထန္းလ်က္အေၾကာင္းကေတာ့ သိပ္မ်ားမ်ား ရွာမေတြ႕ လိုု႕ ဤမ ွ်ဘဲ တင္ျပ
ႏိုုင္ပါတယ္ ။
.
က်န္းမာၾကပါေစ
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
23 September 2015
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။