မုန္ညင္းခ်ဥ္
(ကြ်န္မရဲ႕ ဒုတိယစာအုပ္ (အစိမ္းေရာင္) စာမ်က္နွာ 56- 57မွာ ပါၿပီးသားေလးပါ။)
(ကြ်န္မရဲ႕ ဒုတိယစာအုပ္ (အစိမ္းေရာင္) စာမ်က္နွာ 56- 57မွာ ပါၿပီးသားေလးပါ။)
**... မုန္ညင္းခ်ဥ္ လုပ္ဖို. လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. မုန္ညင္း – ၁ စည္း (500 g)
2. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (မုန္ညင္းနယ္ရန္)
3. ၂ လက္မ အရွည္ခန္.လွီးထားေသာ မုန္လာဥနီ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္းခန္.
4. စမံုစပါးေစ့ (fennel seeds) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။)
5. နံနံေစ့ (coriander seeds) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။)
6. အေရာင္တင္မွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
7. ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္. - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
2. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (မုန္ညင္းနယ္ရန္)
3. ၂ လက္မ အရွည္ခန္.လွီးထားေသာ မုန္လာဥနီ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္းခန္.
4. စမံုစပါးေစ့ (fennel seeds) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။)
5. နံနံေစ့ (coriander seeds) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။)
6. အေရာင္တင္မွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
7. ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္. - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
8. ေၾကေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကံသကာ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
9. cooking wine – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
10. ထမင္းရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း (rice cooker နွင့္ ခ်က္လွ်င္ ပံုမွန္ထည့္ေနၾက ေရထက္ ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္းခန္. ပိုထည့္ကာ ဆူလာလွ်င္ ခပ္ထုတ္ထားပါ။)
ေရေဆးထားေသာ မုန္ညင္းမ်ားကို လင္ဗန္းထဲ ျဖန္.ၿပီး ေနပူပူထဲ ၁ နာရီခြဲခန္. (ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ႏြမ္းသြားေအာင္) လွမ္းပါ။
ႏြမ္းသြားလွ်င္ ဆား (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း) ျဖင့္ နယ္ၿပီး ၃ နာရီခန္.ထား ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ အရည္မ်ားကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းညစ္ပါ။ (အရမ္းမနယ္ေခ်လိုက္ပါနွင့္။)
အရည္ညစ္ၿပီးလွ်င္ ၂ လက္မ အရွည္ခန္. လွီးထားပါ။
အရည္ညစ္ၿပီးလွ်င္ ၂ လက္မ အရွည္ခန္. လွီးထားပါ။
ထို.ေနာက္ ပါဝင္ပစၥည္း အားလံုးကို ဇလံုထဲထည့္ကာနယ္ေပးပါ။
ပုလင္းသန္.သန္.ထဲ ထည့္ကာ (ေလသလပ္စရာေနရာ မရိွေအာင္ ပုလင္းအျပည့္ မုန္ညင္းထည့္ႏိူင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။) ေလလံုေအာင္ဖံုးၿပီး အခန္းအပူရွိန္နွင့္ ရာသီဥတု အပူအေအးေပၚ မူတည္ၿပီး ၁၀ ရက္ မွ ၁၅ ရက္ ၾကားထားပါ။ (ထိုအေတာအတြင္း ပုလင္းဖံုးကို လံုးဝမဖြင့္ပါနွင့္။)
ပုလင္းအျပည့္ မုန္ညင္းမထည့္ႏိူင္လွ်င္ တစ္ေန႔တစ္ခါ ပုလင္းကိုေစာင္းေပး၍ အေပၚဖက္မွ မုန္ညင္းမ်ား အစိုဓါတ္ရေစရန္လုပ္ေပးပါ။
အရည္အနည္းငယ္ပိုထြက္လာကာ ေအာက္ပါပံုအတိုင္း မုန္ညင္းသားမ်ားစိုၿပီး အနည္းငယ္ေဖာင္းလာလွ်င္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေလးကို ၾကိဳက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။