~ { မုန္႔ဟင္းခါး သမိုင္း } ~
မုန္႔ဟင္းခါး
ျမန္မာ့ရိုးရာအစားအစာတစ္ခုျ ဖစ္ေသာ မုန္႔ဟင္းခါးသည္ အခ်ဥ္ေဖာက္ျပဳလုပ္သည္႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္(မုန္႔
ဖတ္)ေလးမ်ား၊ ငါးျဖင့္အဓိကခ်က္လုပ္ေသာ ဟင္းခါးရည္တို႔ကို အတူတဲြဖက္စားသံုးရသည္႔ သြားရည္စာတစ္
မ်ိဳးျဖစ္သည္။ မုန္႔ဟင္းခါးအား ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ အမ်ိဳးသားစားဖြယ္တစ္ခုအျဖစ္ အခ်ိဳ႕က ယူဆၾကသည္။
ျမန္မာ
ႏိုင္ငံတစ္ဝန္းရွိ ျမိဳ႕၊ရြာတိုင္းတြင္ မုန္႔ဟင္းခါးေရာင္းခ်ၾကျပီး
နံနက္စာမွ ေန႔လည္ေန႔ခင္း အစာေျပအျပင္ ညလည္စာ အျဖစ္ပါ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ
စားသံုးေလ့ရွိၾကသည္။ ထို႔ျပင္ မုန္႔ဟင္းခါးသည္ အာဟာရအားျဖင့္ ပရိုတင္း
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ႏွင့္ ဓာတ္ဆားမ်ားပါဝင္ျပီး ခ်က္ပံုခ်က္နည္း ရုိးရွင္းလြယ္ကူသည္႔အျပင္ စရိတ္ပါသက္သာ
ေသာေၾကာင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးတိုင္း ႏွစ္သက္ေသာ အစားအစာလည္းျဖစ္သည္။
မုန္႔ဟင္းခါးသမိုင္း
ေရွးျမန္မာ့သမိုင္းတစ္ေလွ်ာ က္တြင္မုန္႔ဟင္းခါးႏွင့္ပက္ သက္၍ေက်ာက္စာ၊ေပစာမ်ားျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ျခင္း
မရွိသျဖင့္ မုန္႔ဟင္းခါးေပၚေပါက္ရာ ဇာတိႏွင့္ ေခတ္ကာလအား သိရွိရန္ မ်ားစြာခက္ခဲလွသည္။
မုန္႔ဟင္းခါး
အား အေစာဆံုး အေထာက္အထားျဖင့္ေတြ႕ရွိရသည္ ႔ေနရာမွာ ကုန္းေဘာင္ေခတ္စာဆို ဦးပုည၏လကၤာမ်ား
အနက္မွ တစ္ခုတြင္ ျဖစ္ျပီး မုန္႔ဟင္းခါး ဟု သံုးႏႈန္းခဲ့သည္။ ယေန႔တိုင္ အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ မုန္႔ဟင္းခါး အား
မုန္႔ မုန္႔ဟင္း အစရွိသျဖင့္ ေခၚေဝၚလ်က္ရွိဆဲျဖစ္ေသာေၾကာ င့္ ကုန္းေဘာင္ေခတ္တြင္ မုန္႔ဟင္းခါးေပၚေပါက္
ျပီးျဖစ္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။
တဖန္ ပ်ဴျမိဳ႕ေဟာင္းမ်ား တူးေဖာ္ရာတြင္ ဆန္မႈန္႔ႏွင့္ အခ်ဥ္ေဖာက္ျပဳလုပ္
ေသာ ကိရိယာအမ်ားအျပားတူးေဖာ္ရရွ ိခဲ့ေသာေၾကာင့္ ထမင္းအစားထိုး၊ ဆန္ျဖင့္ျပဳလုပ္သည္႔ မုန္႔ ႏွင့္ မုန္႔ဟင္းခါး ေပၚေပါက္ေနခဲ့ႏိုင္ေၾကာင္း ေကာက္ခ်က္ဆဲြၾကသည္။
ထို႔ျပင္မုန္႔ဟင္းခါးသမိုင္ းကိုစနစ္တက် သုေတသနျပဳရန္ၾကိဳးပမ္းခဲ့ေသ ာ
ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္ညြန္႔၏အဆိုအရ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္းသည္ ေရွးနန္းတြင္း
ဟင္းခ်က္နည္း မ်ိဳးစံုစာရင္းတြင္ ရွာမေတြ႕ခဲ့ျခင္းေၾကာင့္ သာမန္အရပ္သား
လူအမ်ားတို႔၏ အစားအစာသာျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း။
ထို႔ေၾကာင့္ပင္ မည္သူတစ္ဦးတစ္ေယာက္မွ် အေရးတယူ မွတ္တမ္းမတင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ႏိ ုင္ေၾကာင္း ဆိုသည္။
ေယဘုယ် အသံုးျပဳေသာပစၥည္းမ်ား
မုန္႔ဖတ္၊ ငါးအျဖစ္ (ငါးခူ၊ ငါးက်ည္း၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးသေလာက္၊ ငါးေရႊ) အျပင္၊ အျခားေသာငါးမ်ားလည္း အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။ ငါးႏွစ္မ်ိဳး သို႔မဟုတ္ သံုးမ်ိဳးစပ္ အသံုးျပဳျခင္းသည္ ငါးတစ္မ်ိဳးတည္း အသံုးျပဳျခင္းထက္ ပိုေကာင္းသည္ဟုဆိုသည္။
ငါးရွားပါးေသာေဒသမ်ားတြင္ ၾကက္သား၊အမဲသားတို႔ကို အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။ ဆီ၊ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငွက္ေပ်ာအူ၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ ၊ ပဲမႈန္႔၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္း၊
စပါးလင္ စသည္တို႔ပါဝင္သည္။ အသံုးျပဳေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ ခ်က္လုပ္နည္းအေပၚတြင္လည္းေက ာင္း ေဒသအလိုက္ ရရွိႏိုင္မႈအေပၚတြင္လည္းေကာ င္း မူတည္၍ ကြဲျပားေလ့ရွိသည္။
တြဲဖက္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ပစၥည္းမ်ား
အေၾကာ္မ်ိဳးစံု၊ နံနံပင္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ပဲေသြး၊ ငါးသေလာက္ဥ၊ ငါးအီၾကာေကြး စသည္တို႔ပါဝင္သည္ ။
ဆရာ့ဆရာမ်ားအားေလးစားလွ်က္
သူသူဟိန္း
မုန္႔ဟင္းခါး
ျမန္မာ့ရိုးရာအစားအစာတစ္ခုျ
ဖတ္)ေလးမ်ား၊ ငါးျဖင့္အဓိကခ်က္လုပ္ေသာ ဟင္းခါးရည္တို႔ကို အတူတဲြဖက္စားသံုးရသည္႔ သြားရည္စာတစ္
မ်ိဳးျဖစ္သည္။ မုန္႔ဟင္းခါးအား ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ အမ်ိဳးသားစားဖြယ္တစ္ခုအျဖစ္
ျမန္မာ
ႏိုင္ငံတစ္ဝန္းရွိ ျမိဳ႕၊ရြာတိုင္းတြင္ မုန္႔ဟင္းခါးေရာင္းခ်ၾကျပီး
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ႏွင့္ ဓာတ္ဆားမ်ားပါဝင္ျပီး ခ်က္ပံုခ်က္နည္း ရုိးရွင္းလြယ္ကူသည္႔အျပင္ စရိတ္ပါသက္သာ
ေသာေၾကာင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးတိုင္း ႏွစ္သက္ေသာ အစားအစာလည္းျဖစ္သည္။
မုန္႔ဟင္းခါးသမိုင္း
ေရွးျမန္မာ့သမိုင္းတစ္ေလွ်ာ
မရွိသျဖင့္ မုန္႔ဟင္းခါးေပၚေပါက္ရာ ဇာတိႏွင့္ ေခတ္ကာလအား သိရွိရန္ မ်ားစြာခက္ခဲလွသည္။
မုန္႔ဟင္းခါး
အား အေစာဆံုး အေထာက္အထားျဖင့္ေတြ႕ရွိရသည္
အနက္မွ တစ္ခုတြင္ ျဖစ္ျပီး မုန္႔ဟင္းခါး ဟု သံုးႏႈန္းခဲ့သည္။ ယေန႔တိုင္ အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ မုန္႔ဟင္းခါး အား
မုန္႔ မုန္႔ဟင္း အစရွိသျဖင့္ ေခၚေဝၚလ်က္ရွိဆဲျဖစ္ေသာေၾကာ
ျပီးျဖစ္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။
တဖန္ ပ်ဴျမိဳ႕ေဟာင္းမ်ား တူးေဖာ္ရာတြင္ ဆန္မႈန္႔ႏွင့္ အခ်ဥ္ေဖာက္ျပဳလုပ္
ေသာ ကိရိယာအမ်ားအျပားတူးေဖာ္ရရွ
ထို႔ျပင္မုန္႔ဟင္းခါးသမိုင္
ထို႔ေၾကာင့္ပင္ မည္သူတစ္ဦးတစ္ေယာက္မွ် အေရးတယူ မွတ္တမ္းမတင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ႏိ
ေယဘုယ် အသံုးျပဳေသာပစၥည္းမ်ား
မုန္႔ဖတ္၊ ငါးအျဖစ္ (ငါးခူ၊ ငါးက်ည္း၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးသေလာက္၊ ငါးေရႊ) အျပင္၊ အျခားေသာငါးမ်ားလည္း အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။ ငါးႏွစ္မ်ိဳး သို႔မဟုတ္ သံုးမ်ိဳးစပ္ အသံုးျပဳျခင္းသည္ ငါးတစ္မ်ိဳးတည္း အသံုးျပဳျခင္းထက္ ပိုေကာင္းသည္ဟုဆိုသည္။
ငါးရွားပါးေသာေဒသမ်ားတြင္ ၾကက္သား၊အမဲသားတို႔ကို အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။ ဆီ၊ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငွက္ေပ်ာအူ၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ ၊ ပဲမႈန္႔၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္း၊
စပါးလင္ စသည္တို႔ပါဝင္သည္။ အသံုးျပဳေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ ခ်က္လုပ္နည္းအေပၚတြင္လည္းေက
တြဲဖက္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ပစၥည္းမ်ား
အေၾကာ္မ်ိဳးစံု၊ နံနံပင္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ပဲေသြး၊ ငါးသေလာက္ဥ၊ ငါးအီၾကာေကြး စသည္တို႔ပါဝင္သည္ ။
ဆရာ့ဆရာမ်ားအားေလးစားလွ်က္
သူသူဟိန္း
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။