Than Win added 5 new photos.
ေလွ်ာ့ေသာက္သင့္တဲ့ အရည္မ်ား
ေဒါက္တာ သက္ဦး| September 4, 2016
နာမည္ရ ဆိုင္ႀကီးေတြမွာ ကိုယ္ႏွစ္ၿခိဳက္စြဲမက္ၿပီး ေသာက္သံုးေနတဲ့ အခ်ိဳရည္၊ ေဖ်ာ္ရည္ေတြက က်န္းမာေရးကို ဆိုးဝါး ထိခိုက္ေစတတ္တာေတြ ရွိေၾကာင္း သိပါရဲ႕လား။ သၾကားေတြ၊ ျပည့္ဝ အဆီေတြက က်န္းမာေရးထိခိုက္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနတတ္ပါတယ္။
ဆိုင္ႀကီးခမ္းနားေတြမွာ ေစ်းႀကီးေပးၿပီး ေသာက္သံုးရတဲ့ အခုေျပာျပမယ့္
ေသာက္စရာေတြက ေတြ႔ေနက်၊ ေသာက္ေနက် ေတြဆိုရင္ ေရွာင္ၾကဥ္ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မယ္
ထင္ပါတယ္။
ေရခဲစိမ္ လက္ဖက္ရည္ေအးက အမ်ားႀကီးေသာက္ဖို ့မသင့္ေလ်ာ္တဲ့ အေဖ်ာ္ရည္ပါ။ သိပ္ပူအိုက္တဲ့ ေန႔ေတြမွာ အဲဒါေလး ေသာက္လိုက္ရတာကိုက ၿပီးျပည့္စံုသြားသလို ခံစားရႏိုင္ေကာင္းေပမယ့္ သူ႔မွာ သၾကားေတြ အမ်ားႀကီး ပါေနတတ္တာေတာ့ သတိထားေစခ်င္ပါတယ္။
လက္ေဖ်ာ္ျဖစ္ေစ၊ အမႈန္႔ကို အသင့္အရည္ေဖ်ာ္တာျဖစ္ေစ အေသာက္မ်ားၾကတဲ့ နာမည္ရ ေရခဲစိမ္ လက္ဖက္ရည္ေအး တခြက္မွာ ကယ္လိုရီအနည္းဆံုး ၂၅၀ ေလာက္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆိုဒါလို အခ်ိဳရည္ေတြနဲ႔ အတူတူပဲ။ အဲဒီ ေဖ်ာ္ရည္ကို အေလ့အထတခုလို ေသာက္သံုးရင္ျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ တက္ၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ အဝလြန္တာေတြ ျဖစ္လာမွာ အေသအခ်ာပါ။
အဲဒီလို အရသာရွိ ေအးျမေနေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အသင့္ ေသာက္သံုးစရာအစား သံပုရာရည္ ရိုးရိုးေလး ေသာက္လိုက္ပါ။ ေရခဲတံုးေလးေတြနဲ႔ ေအးျမတဲ့ ေရထဲ သံပုရာသီးေလး ညွစ္ထည့္လိုက္႐ံုပါပဲ။
ေခ်ာကလက္ ေဖ်ာ္ရည္ပူပူကလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ မသင့္ပါဘူး။ နာမည္ႀကီးလွတဲ့ တံဆိပ္တခုက ေခ်ာကလက္ပူတခြက္ဆို ကယ္လိုရီက ၇၆၀ ေလာက္အထိ ပါဝင္ပါသတဲ့။ အထူးသျဖင့္ ျပည့္ဝအဆီေတြနဲ ့သၾကားေတြသာမက ဆိုယီယမ္ေတြ ပါဝင္ေနလို႔ပါပဲ။
အဲဒီ ေခ်ာကလက္ပူပူကို ေစ်းႀကီးေပး ဝယ္ေသာက္မယ့္အစား အဆီေတြ၊ သၾကားေတြမပါ၊ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အိမ္လုပ္ ေခ်ာကလက္ပူပူေလး လုပ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ သၾကားနည္းနည္းနဲ ့ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာက္ ပါတာမ်ိဳး ဖန္တီးႏိုင္ပါတယ္။
အသင့္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အသီးေပါင္းစံုရဲ႕ အရသာျဖည့္ထားတဲ့ ေသာက္ေရေတြလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္မေျပပါဘူး။ ေရငတ္တာနဲ႔ ေရဓာတ္ေျခာက္ခန္းမႈ မရွိေစဖို႔ကေတာ့ ရိုးရိုးေရသာ အေကာင္းဆံုးပါ။ အဲဒီ အရသာျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ကယ္လိုရီေတြ၊ သၾကားေတြ ေပါင္းစပ္ထားတာပါ။
တခ်ိဳ႕ကလည္း ဗီတာမင္ေတြ ပါတယ္လို ့ဆြဲေဆာင္တတ္ၾကေပမယ့္ ဆီမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြ ေရထဲ ထည့္ထားေတာ့ အက်ိဳးမထူးပါဘူး။ အဲဒီလို အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ ေရကို ေသာက္ခ်င္ရင္ ေရသန္႔ထဲမွာ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးေလးေတြ လွီးစိတ္ ထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ညသိပ္ေသာက္ၾကည့္ပါ။ က်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္ေျပဆံုးေပါ့။
စိတ္ေရာလူပါ လန္းဆန္းဖို႔ ဆိုၿပီး အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ ဆိုတာေတြ သံုးၾကပါတယ္။ အဲဒါေတြမွာ ကယ္လိုရီေတြနဲ႔ သၾကားေတြက အမ်ားႀကီးပါ။ အဲဒီ ထက္ဆိုးတာက ကဖင္းလို စိတ္ၾကြေစတာမ်ိဳးေတြ ထည့္သြင္းၾကတာေပါ့။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳေတြ တက္ေစသလို လက္တုန္ေျခတုန္ပါ ျဖစ္ေစတာေပါ့။
အဲဒါေတြ အလြန္အကြ်ံ ေသာက္တာက အသက္အႏၱရာယ္ပါ ထိခိုက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အဲဒီ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ မတန္တဆ ေသာက္သံုးတာက သတိလစ္တာ၊ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရတာ၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာျပႆနာ၊ ေလျဖတ္တာေတြနဲ ့ ႏွလံုးခုန္ မမွန္တာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒီဘက္ေခတ္မွာ လူႀကိဳက္မ်ားလာတဲ့ Milkshake တခြက္မွာကလည္း ကယ္လိုရီ ၇၀၀ ေလာက္အထိ ပါဝင္ပါသတဲ့။ ကိတ္မုန္႔ အခ်ပ္ေပါင္းမ်ားစြာ စားတာနဲ႔ မထူးလွပါဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီေတြ၊ ကယ္လိုရီေတြ မ်ားလွပါသတဲ့။
အထက္မွာေျပာခဲ့တာေတြကေတာ့ အေသာက္မ်ားၾကတဲ့ အေဖ်ာ္ေတြနဲ ့သူတိုရဲ႕အႏၱရာယ္ေတြေပါ့။ ဆင္ျခင္ႏိႈင္းဆၿပီး ပမာဏနဲ ့အႀကိမ္ေရေတြ ေလွ်ာ့ခ်ေသာက္သံုးဖို ့ ဒီေန႔ပဲ ဆံုးျဖတ္လိုက္ၾကရေအာင္။
The Irrawaddy - Burmese Edition
ေရခဲစိမ္ လက္ဖက္ရည္ေအးက အမ်ားႀကီးေသာက္ဖို ့မသင့္ေလ်ာ္တဲ့ အေဖ်ာ္ရည္ပါ။ သိပ္ပူအိုက္တဲ့ ေန႔ေတြမွာ အဲဒါေလး ေသာက္လိုက္ရတာကိုက ၿပီးျပည့္စံုသြားသလို ခံစားရႏိုင္ေကာင္းေပမယ့္ သူ႔မွာ သၾကားေတြ အမ်ားႀကီး ပါေနတတ္တာေတာ့ သတိထားေစခ်င္ပါတယ္။
လက္ေဖ်ာ္ျဖစ္ေစ၊ အမႈန္႔ကို အသင့္အရည္ေဖ်ာ္တာျဖစ္ေစ အေသာက္မ်ားၾကတဲ့ နာမည္ရ ေရခဲစိမ္ လက္ဖက္ရည္ေအး တခြက္မွာ ကယ္လိုရီအနည္းဆံုး ၂၅၀ ေလာက္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆိုဒါလို အခ်ိဳရည္ေတြနဲ႔ အတူတူပဲ။ အဲဒီ ေဖ်ာ္ရည္ကို အေလ့အထတခုလို ေသာက္သံုးရင္ျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ တက္ၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ အဝလြန္တာေတြ ျဖစ္လာမွာ အေသအခ်ာပါ။
အဲဒီလို အရသာရွိ ေအးျမေနေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အသင့္ ေသာက္သံုးစရာအစား သံပုရာရည္ ရိုးရိုးေလး ေသာက္လိုက္ပါ။ ေရခဲတံုးေလးေတြနဲ႔ ေအးျမတဲ့ ေရထဲ သံပုရာသီးေလး ညွစ္ထည့္လိုက္႐ံုပါပဲ။
ေခ်ာကလက္ ေဖ်ာ္ရည္ပူပူကလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ မသင့္ပါဘူး။ နာမည္ႀကီးလွတဲ့ တံဆိပ္တခုက ေခ်ာကလက္ပူတခြက္ဆို ကယ္လိုရီက ၇၆၀ ေလာက္အထိ ပါဝင္ပါသတဲ့။ အထူးသျဖင့္ ျပည့္ဝအဆီေတြနဲ ့သၾကားေတြသာမက ဆိုယီယမ္ေတြ ပါဝင္ေနလို႔ပါပဲ။
အဲဒီ ေခ်ာကလက္ပူပူကို ေစ်းႀကီးေပး ဝယ္ေသာက္မယ့္အစား အဆီေတြ၊ သၾကားေတြမပါ၊ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အိမ္လုပ္ ေခ်ာကလက္ပူပူေလး လုပ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ သၾကားနည္းနည္းနဲ ့ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာက္ ပါတာမ်ိဳး ဖန္တီးႏိုင္ပါတယ္။
အသင့္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အသီးေပါင္းစံုရဲ႕ အရသာျဖည့္ထားတဲ့ ေသာက္ေရေတြလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္မေျပပါဘူး။ ေရငတ္တာနဲ႔ ေရဓာတ္ေျခာက္ခန္းမႈ မရွိေစဖို႔ကေတာ့ ရိုးရိုးေရသာ အေကာင္းဆံုးပါ။ အဲဒီ အရသာျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ကယ္လိုရီေတြ၊ သၾကားေတြ ေပါင္းစပ္ထားတာပါ။
တခ်ိဳ႕ကလည္း ဗီတာမင္ေတြ ပါတယ္လို ့ဆြဲေဆာင္တတ္ၾကေပမယ့္ ဆီမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြ ေရထဲ ထည့္ထားေတာ့ အက်ိဳးမထူးပါဘူး။ အဲဒီလို အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ ေရကို ေသာက္ခ်င္ရင္ ေရသန္႔ထဲမွာ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးေလးေတြ လွီးစိတ္ ထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ညသိပ္ေသာက္ၾကည့္ပါ။ က်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္ေျပဆံုးေပါ့။
စိတ္ေရာလူပါ လန္းဆန္းဖို႔ ဆိုၿပီး အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ ဆိုတာေတြ သံုးၾကပါတယ္။ အဲဒါေတြမွာ ကယ္လိုရီေတြနဲ႔ သၾကားေတြက အမ်ားႀကီးပါ။ အဲဒီ ထက္ဆိုးတာက ကဖင္းလို စိတ္ၾကြေစတာမ်ိဳးေတြ ထည့္သြင္းၾကတာေပါ့။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳေတြ တက္ေစသလို လက္တုန္ေျခတုန္ပါ ျဖစ္ေစတာေပါ့။
အဲဒါေတြ အလြန္အကြ်ံ ေသာက္တာက အသက္အႏၱရာယ္ပါ ထိခိုက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အဲဒီ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ မတန္တဆ ေသာက္သံုးတာက သတိလစ္တာ၊ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရတာ၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာျပႆနာ၊ ေလျဖတ္တာေတြနဲ ့ ႏွလံုးခုန္ မမွန္တာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒီဘက္ေခတ္မွာ လူႀကိဳက္မ်ားလာတဲ့ Milkshake တခြက္မွာကလည္း ကယ္လိုရီ ၇၀၀ ေလာက္အထိ ပါဝင္ပါသတဲ့။ ကိတ္မုန္႔ အခ်ပ္ေပါင္းမ်ားစြာ စားတာနဲ႔ မထူးလွပါဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီေတြ၊ ကယ္လိုရီေတြ မ်ားလွပါသတဲ့။
အထက္မွာေျပာခဲ့တာေတြကေတာ့ အေသာက္မ်ားၾကတဲ့ အေဖ်ာ္ေတြနဲ ့သူတိုရဲ႕အႏၱရာယ္ေတြေပါ့။ ဆင္ျခင္ႏိႈင္းဆၿပီး ပမာဏနဲ ့အႀကိမ္ေရေတြ ေလွ်ာ့ခ်ေသာက္သံုးဖို ့ ဒီေန႔ပဲ ဆံုးျဖတ္လိုက္ၾကရေအာင္။
The Irrawaddy - Burmese Edition
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။