လတ္တေလာ ေရပန္းစားေနေသာ ဇီကာထက္ ပိုေၾကာက္ဖို႔ေကာင္းသည္။ ဇီကာထက္
ပို၍စိုးရိမ္ရသည့္ ေရာဂါမ်ားက ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ရွိေနခဲ့သည္မွာ ဆယ္စုႏွစ္
တစ္ခုစာမက ၾကာခဲ့ၿပီျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဇီကာေၾကာင့္ ေသဆုံးသူ
မရွိေသး ေသာ္လည္း အဆိုပါ ေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ ေသဆုံးေနမႈမ်ားကို
အမွတ္မဲ့ ေနၾကျခင္းျဖစ္သည္။
ဇီကာသည္
ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေသဆုံးသူ စုစုေပါင္း၏
ထက္ဝက္ေက်ာ္မွာ တစ္ဦးမွ တစ္ဦးသို႔ ကူးစက္ျခင္း မရွိသည့္ေရာဂါတို႔ေၾကာင့္
ျဖစ္ေနေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ (WHO) ၏ စစ္တမ္းက ေဖာ္ျပသည္။ ေန႔စဥ္
စားေသာက္မႈ၊ ေနထိုင္မႈက ယင္းေရာဂါမ်ားကို ဖိတ္ေခၚေနသည္။
"ဇီကာထက္
ပိုေၾကာက္ဖို႔ ေကာင္းတာေတြက အမ်ားႀကီး ရွိၿပီးသားပါ"ဟု
ႏွစ္ေပါင္းငါးဆယ္နီးပါး ေဆးကုသမႈ အေတြ႕အႀကံဳ ရွိၿပီျဖစ္သည့္
ဝါရင့္ဆရာဝန္ႀကီး တစ္ဦးက မွတ္ခ်က္ျပဳသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံကို
အမွန္တကယ္ ေျခာက္လွန္႔ေနေသာ ထိပ္တန္းေရာဂါမ်ားမွာ ႏွလုံးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ
ေရာဂါ၊ ကင္ဆာ၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိႏွင့္
ကူးစက္ေရာဂါ မဟုတ္သည့္ အျခားေရာဂါမ်ား ျဖစ္သည္။
WHO
၏ ျမန္မာ့ေသဆုံးမႈ အခ်က္အလက္ျပ စစ္တမ္းအရ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ႏွင့္
ကေလးအာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ၊ လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးဖြားမႈႏွင့္ အျခားကူးစက္
ေရာဂါတို႔ေၾကာင့္ ေသဆုံးသူက အမ်ားဆုံး ျဖစ္ၿပီး ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္သည္။
ယင္းေနာက္တြင္ အထက္ပါ ထိပ္တန္းေရာဂါမ်ား အစဥ္လိုက္ ရွိေနသည္။
WHO
၏ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ စစ္တမ္းအရ ယင္းႏွစ္အတြင္း ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လူေပါင္း
ေလးသိန္းေလးေသာင္းေက်ာ္ ေသဆုံးခဲ့သည့္အနက္ ၅၉ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ျဖစ္သည့္
ႏွစ္သိန္းေျခာက္ေသာင္းေက်ာ္မွာ အဆိုပါ ေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
ႏွလုံးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ
ေရာဂါျဖင့္ ေသဆုံးသူက ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ကင္ဆာက ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း၊
ထိခိုက္ဒဏ္ရာျဖင့္ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မကူးစက္ႏိုင္သည့္ အျခားေရာဂါမ်ားျဖင့္
၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါက ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္
ဆီးခ်ဳိက ၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္သည္။
ျမန္မာ့လက္ရွိ
လူေနမႈစနစ္သည္ အဆိုပါ ေရာဂါမ်ားကို ဖိတ္ေခၚေနသကဲ့သို႔ ရွိျခင္းကလည္း
အစိုးရ အပါအဝင္ ျပည္သူမ်ား၏ ဦးေခါင္းတို႔ကို ေနာက္က်ိ
ကိုက္ခဲေစမည္ျဖစ္သည္။
တစ္နည္းအားျဖင့္ မိမိတို႔ကိုယ္တိုင္ မည္သည့္ေရာဂါျဖင့္ ေသဆုံးရမည္နည္းဆိုသည့္ ေမးခြန္းျဖစ္သည္။
ေရာဂါမ်ား၏
အေျခခံသည္ ေန႔စဥ္စားေသာက္မႈ၊ ေနထိုင္မႈမ်ားမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြားရျခင္းသည္
လူတစ္ဦးအေနႏွင့္ အသက္ရွင္ရန္ ေန႔စဥ္ အစားအစာကို မွီဝဲရသည္။ သို႔ေသာ္
ယင္းကပင္ မၾကာခဏဆိုသလို အသက္ရွင္သန္မႈကို ဖ်က္ဆီးေနေၾကာင္း
ေမ့ေလ်ာ့ေနတတ္ၾကသည္။
ေရစႀကဳိၿမဳိ႕နယ္မွ
ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္လည္းျဖစ္၊ ဆရာဝန္တစ္ဦးလည္းျဖစ္သူ
ေဒါက္တာတင္ေဌးေအာင္တြင္ ေမးခြန္းမ်ား ရွိေနသည္။ အလြယ္တကူျဖင့္ပင္
ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိး ရရွိႏိုင္တတ္သည့္ အေျခအေနမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျဖစ္သည္။
"ကြၽန္ေတာ္တို႔
ဒီေန႔စားေနတဲ့အထဲက ျပည္သူလူထု အႏၲရာယ္ကင္းတဲ့ အစားအေသာက္ပါလို႔
ရာခိုင္ႏႈန္း ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား ဘယ္ဌာနက အာမခံၿပီးေတာ့ စားေနရတာတုန္းဗ်ာ"ဟု
၎က ဆိုသည္။
စားသုံးဆီ မသန္႔မႈ၊ အခ်ဳိမႈန္႔
မေရွာင္ႏိုင္မႈ၊ အစပ္ႀကဳိက္ျခင္း၊ အငန္ မက္ေမာျခင္းမ်ားအျပင္ ဓေလ့႐ိုးရာ
အက်င့္မ်ားက ျမန္မာ့ လူမႈ ပတ္ဝန္းက်င္တြင္ ယဥ္ပါးေန စြဲၿမဲေနသည့္
အရာမ်ားျဖစ္သည္။
ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္
အေျခခံ စားေသာက္ကုန္ အမ်ားစုတြင္ ေဒါက္တာတင္ေဌးေအာင္၏ ေမးခြန္းကို
တုံ႔ျပန္သည့္ ယုံၾကည္စိတ္ခ်ဖြယ္ အာမခံမႈမ်ဳိး မရွိေပ။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္
က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ဝန္ႀကီးဌာန လက္ေအာက္တြင္ အစားအေသာက္ႏွင့္
ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန (FDA) ဟူ၍ ထားရွိသည္။ ျပည္တြင္းတြင္
ေရာင္းခ်ေနသည့္ စားေသာက္ကုန္ႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ားကို အႏၲရာယ္ကင္း။မကင္း၊
သတ္မွတ္စံႏႈန္းမီ၊မမီကို ေစာင့္ၾကပ္ စစ္ေဆးရသည့္ ဌာနတစ္ခုျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္
အစိုးရ အုပ္ခ်ဳပ္ေရး ညံ့ဖ်င္းခဲ့သည့္ ေခတ္ကာလ၏ အက်ဳိးဆက္အျဖစ္
ယင္းဌာနသည္လည္း ထိေရာက္စြာ အလုပ္ မလုပ္ႏိုင္ခဲ့ေၾကာင္း ျပည္သူမ်ားစြာက
သိၾကပါသည္။
"ဥပမာဆိုပါစို႔ဗ်ာ။ ျပည္သူတစ္ေယာက္က
သူ႔အိမ္ေရွ႕က မန္းက်ည္းရြက္ေလးကို ခူးၿပီးေတာ့ ခ်က္ရင္ေတာင္မွ၊ ဘာေဆးမွ
မဖ်န္းတဲ့ မန္းက်ည္းရြက္ကို ခူးၿပီး ခ်က္ရင္ေတာင္မွ ငါးပိ၊ ဆီ၊ ဆား
ထည့္ၿပီး သုံးမယ္ဆိုလို႔ရွိရင္ အဲဒါေတြကေကာ ၾသဂဲနစ္ ဘယ္ေလာက္ျဖစ္သလဲ၊
ဘယ္ေလာက္ သန္႔ရွင္းသလဲ၊ ဘယ္ေလာက္ အႏၲရာယ္ကင္းသလဲ ဘယ္သူ အာမခံလဲဗ်ာ"ဟု
ေဒါက္တာ တင္ေဌးေအာင္က ဆိုသည္။
"အဲဒါ အႏၲရာယ္ေတြပဲဗ်"
စားေသာက္ကုန္မ်ားကို
အတုအပ ျပဳလုပ္မႈ၊ ျပည္ပမွ တရားမဝင္ တင္သြင္းမႈတို႔သည္ စီးပြားေရး
ပညာရပ္တစ္ခုအသြင္ ျဖစ္ေနျခင္းကလည္း အေၾကာင္းရင္း တစ္ခုျဖစ္သည္။
ၾကက္ဥအတု၊
ဆန္အတု၊ အသားေျခာက္ အတု၊ ေဂၚဖီထုပ္အတု စသည္တို႔သည္ ေကာလာဟလဟု ဆိုေသာ္လည္း
ဆီ၊ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ အသား၊ မွ်စ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ စသည္တို႔တြင္
ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား၊ တာရွည္ခံေဆးဝါးမ်ား ေရာေႏွာျခင္းမ်ားသည္ ျမင္လြယ္၊
ေတြ႕လြယ္ပါသည္။ ယင္းတို႔အျပင္ ေကာ္ဖီ၊ ေခါက္ဆြဲ ကဲ့သို႔ေသာ အသင့္စား
အစားအစာမ်ားလည္း ပါဝင္သည္။ ကေလးသူငယ္မ်ား၏ မုန္႔ပဲသေရစာ မ်ားလည္း ပါဝင္သည္။
ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား၏ ေျပာဆိုခ်က္အရ ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္းရွိ စားသုံးဆီမ်ား၏
၈၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ေရာေႏွာဆီမ်ား ျဖစ္သည္။ ဆီမသန္႔ျခင္းသည္ အသည္း၊
အူမႀကီးႏွင့္ အစာအိမ္ စသည့္တို႔တြင္ ေရာဂါရမည္ျဖစ္သည္။
အစားအေသာက္ႏွင့္
ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန (FDA) ၏ အခါအားေလွ်ာ္စြာ ထုတ္ျပန္ေၾကညာသည့္
စာသုံးရန္ မသင့္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား စာရင္းကိုၾကည့္ပါကလည္း
ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ အေျခခံ အစားအေသာက္မ်ားအေပၚ စိုးရြံ႕ရသည့္ အေျခအေနပင္။
ယင္းအျပင္
စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ သမား႐ိုးက် မဟုတ္ေသာ ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္
ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆးမ်ား သုံးစြဲျခင္း၏ ေနာက္ဆက္တြဲသည္လည္း အထက္ပါ
ေရာဂါမ်ားကို အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက မၾကာခဏ ဆိုေလ့ရွိသည္။
"ကြၽန္ေတာ္တို႔
ျဖစ္ေနတဲ့ လူမႈဘဝ ပုံစံေတြက အရမ္းဆိုးတာ"ဟု အမ်ဳိးသားလႊတ္ေတာ္
က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစားေရးရာ ေကာ္မတီ၏ အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာ
ေဇာ္လင္းထြဋ္က ဆိုသည္။
ကမၻာ့ လူေသဆုံးမႈမ်ားတြင္ ႏွလုံးေရာဂါ၊
ေလျဖတ္၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊
ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊HIV/AIDSႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ဳိ စသည္တို႔ေၾကာင့္
အမ်ားဆုံး ျဖစ္ေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံႏွင့္မူ အနည္းငယ္ ကြဲျပားပါသည္။
ကူးစက္ျခင္း
မဟုတ္ဘဲ လူေနမႈ ဟန္ပန္ေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္သူမ်ားတြင္ မၾကာေသးခင္ကမွ
ေသဆုံးခဲ့သည့္ အသက္ ၅၂ ႏွစ္အရြယ္ ဦးေဇာ္ႀကီးလည္း အပါအဝင္ျဖစ္သည္။
ငယ္စဥ္ကတကည္းက
လက္ဖက္ရည္ကို စြဲစြဲၿမဲၿမဲေသာက္သူ၊ တစ္ေန႔လွ်င္ စီးကရက္ကို ႏွစ္ဘူးခန္႔
ကုန္ေအာင္ေသာက္သူ ဦးေဇာ္ႀကီးအေနႏွင့္ ေသဆုံးခ်ိန္တြင္ ႏွလုံး၊ ဆီးခ်ဳိ၊
ေက်ာက္ကပ္၊ ေလျဖတ္ စသည့္ ေရာဂါတို႔ ေပါင္းစုံေနသည္။
သို႔ေသာ္
လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ေဆးလိပ္ကို အႀကဳိက္ ေသာက္ေသာ္လည္း က်န္းမာေရးကိုမူ
အေလးထားသူ ဂ႐ုစိုက္သူ တစ္ဦးျဖစ္ေၾကာင္း ဇနီးျဖစ္သူ ေဒၚေမာ္ႀကီးက ဆိုသည္။
"က်န္းမာေရးကေတာ့ ဂ႐ုစိုက္သလားမေမးနဲ႔ ဗမာေဆး၊ အဂၤလိပ္ေဆး၊ ဟင္းထဲ ထည့္စားတဲ့အရြက္ အကုန္စားတယ္" ဟု ၎က ဆိုသည္။
ယင္းအခ်က္ကို ၾကည့္လွ်င္ အသီးအရြက္စား၊ ေဆးမွီဝဲ႐ုံႏွင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ မလုံေလာက္ေၾကာင္း ျပေနသည္။
လြန္ခဲ့သည့္
ဆယ္ႏွစ္ေက်ာ္က ဧရာဝတီတိုင္းေဒသႀကီး ပုသိမ္ၿမဳိ႕နယ္ ေဆး႐ုံတြင္ တာဝန္က်စဥ္
ကင္ဆာေရာဂါ ေဝဒနာသည္မ်ားကို ခြဲစိတ္ကုသခဲ့ရေသာ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္တင္၏
အေတြ႕အႀကံဳကလည္း တစ္မ်ဳိးတစ္ဘာသာျဖစ္သည္။ ကင္ဆာေရာဂါသည္တို႔၏ ေရာဂါ
ျဖစ္ပြားရျခင္း အေၾကာင္းရင္းကို စုံစမ္းစစ္ေဆးစဥ္ ငါး၊ ပုဇြန္ ေပါမ်ားစြာ
ထြက္ရွိသည့္ ယင္းေဒသတြင္ ဖမ္းယူရရွိသည့္ ငါး၊ ပုဇြန္မ်ားကို
ဓေလ့႐ိုးရာအတိုင္း မီးဖိုတြင္ က်ပ္တင္ကာ အေျခာက္ထားၿပီးမွ စားသုံးေလ့
ရွိသူမ်ား ျဖစ္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္တင္က ဆိုသည္။
အဆိုပါ က်ပ္တင္ထားသည့္ အစားအစာသည္ ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစေၾကာင္း ၎က ေကာက္ခ်က္ခ်သည္။
၂၀၁၄
ခုႏွစ္တြင္ ေနာက္ဆုံး ေကာက္ယူထားသည့္ သန္းေခါင္စာရင္းအရ ျမန္မာတို႔၏
လူ႔သက္တမ္းသည္ ၆၆ ဒသမ ၈ ႏွစ္ ျဖစ္ပါသည္။ အာဆီယံ ႏိုင္ငံမ်ားအတြင္း
လာအိုႏွင့္ အေရွ႕တီေမာတို႔ၿပီးလွ်င္ အနိမ့္ဆုံးျဖစ္သည္။ စင္ကာပူသားတို႔သည္
၈၃ ႏွစ္ျဖင့္ အာဆီယံေဒသတြင္း အသက္ရွည္ဆုံး ႏိုင္ငံျဖစ္သည္။
က်န္းမာေရးအတြက္
အဓိကအေရးပါသည့္ ေသာက္သုံးေရ သုံးစြဲမႈတြင္ အိမ္ေထာင္စု ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းက
ေရေကာင္းေရသန္႔ (ေရပိုက္လိုင္း၊ အဝီစီတြင္း၊ ေရတြင္း (အုတ္စီ)၊
ေရသန္႔စက္။ေရဘူး) ရရွိၿပီး က်န္ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းက ေရေကာင္းေရသန္႔အတြက္
႐ုန္းကန္ေနရဆဲ။ ယင္လုံအိမ္သာ သုံးစြဲႏိုင္မႈကလည္း ၇၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ
အစိုးရ၏ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈစနစ္သည္ အေျခခံအားျဖင့္
ေကာင္းမြန္ၿပီး ျပည့္စုံသည့္ ဖြဲ႕စည္းပုံလည္း ရွိေနေၾကာင္း ေဆးကုသမႈသက္တမ္း
ႏွစ္ေပါင္း ငါးဆယ္ဝန္းက်င္ ရွိၿပီျဖစ္သည့္ ရန္ကုန္အေျခစိုက္ သီရိစႏၵာ
ပုဂၢလိက ေဆး႐ုံ၏ ေဆး႐ုံအုပ္ႀကီးျဖစ္သူ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္တင္က The Voice သို႔
ေျပာဆိုသည္။
ျပည္နယ္ႏွင့္ တိုင္းေဒသႀကီး
ေဆး႐ုံမ်ား၊ ခ႐ိုင္ ၿမဳိ႕နယ္အဆင့္ တိုက္နယ္ ေဆး႐ုံမ်ားမွသည္
ေက်းလက္က်န္းမာေရး ေဆးေပးခန္း၊ သားဖြားႏွင့္ သူနာျပဳမ်ားအထိ ရွိေနသည္။
သို႔ေသာ္
ေငြေၾကးႏွင့္ ေဆးပစၥည္း ပံ့ပိုးႏိုင္မႈက အားနည္းေနေၾကာင္း
တိုင္းေဒသႀကီးအဆင့္ ေဆး႐ုံအုပ္ႀကီးအျဖစ္ တာဝန္ထမ္းေဆာင္ခဲ့ဖူးသူ ၎က ဆိုသည္။
"ေနာက္ကလိုက္မယ့္ ေဆးတို႔၊ ဘာတို႔ အဲဒါေလး ေငြေရးေၾကးေရး အခက္အခဲ ရွိတယ္"
သို႔ေသာ္
ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္
ကင္ဆာကဲ့သို႔ေသာ ကူးစက္ေရာဂါ မဟုတ္သည့္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ျပည္သူလူထုက
က်န္းမာေရး အသိပညာ နည္းပါးျခင္းက ျမန္မာလူ႔အဖြဲ႕အစည္း၏ ျပႆနာဟု ေဒါက္တာ
ခင္ေမာင္တင္က The Voice သို႔ ေျပာဆိုသည္။
"စားတာက
လက္ဖက္စားတယ္၊ လက္ဖက္က မိႈတက္တယ္၊ မိႈတက္တာေလးကို ဒီလိုေလး ပြတ္ၿပီးေတာ့
(လက္ဟန္ျပ) ျမင္ေနရဲ႕သားနဲ႔ ဒီလိုေလး ပြတ္ၿပီးေတာ့ စားတာ"ဟု ၎က ဆိုသည္။
"မႈိက ေတာ္ေတာ္ဆိုးတယ္၊ လက္က်န္ပစၥည္း မထားသင့္ဘူး"
မိႈစြဲေနသည့္
အစားအစာမ်ားကို စားသုံးမိပါက အသည္းေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။
မိႈသည္ စြတ္စိုသည့္ အေနထားတြင္ စြဲကပ္ေလ့ရွိၿပီး မိုးမ်ားေဒသမ်ားတြင္ ပို၍
သတိထားသင့္ေၾကာင္း ၎က ဆိုသည္။
ျမန္မာ့အိမ္ရွင္မမ်ား အသည္းစြဲ င႐ုတ္သီးေျခာက္မ်ားတြင္ မႈိႏွင့္ မကင္းတတ္ပါ။ င႐ုတ္သီးေျခာက္၏ အေစ့တြင္ မိႈမ်ားပါရွိတတ္သည္။
"အူအတက္
ေယာင္တာတို႔ ဘာတို႔ ကေတာ့ အဓိကေတာ့ မသန္႔ရွင္းတဲ့၊ မေၾကညက္တဲ့ အစားအစာေတြ
စားတာ၊ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း၊ အသက္႐ွဴ က်ပ္တာတို႔ ဘာတို႔က်ေတာ့ ဖုန္ေတြ
႐ွဴတာေၾကာင့္"ဟု ၎က ဆိုသည္။
အစိုးရအေနႏွင့္
ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး က႑အတြက္ သုံးစြဲႏိုင္မႈသည္လည္း ႏိုင္ငံတကာထက္ နိမ့္က်
နည္းပါးေနေသးသည္။ ျပည္သူမ်ားအေနႏွင့္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ကိစၥမ်ားအတြက္
ကိုယ့္အားကိုယ္ကိုး ေနရၿပီး ေဆးကုသမႈ စရိတ္သည္ ဆင္းရဲ လွသည့္
ျမန္မာျပည္သူတို႔အတြက္ ႀကီးမားခက္ခဲေစသည္။
က်န္းမာေရး
ေစာင့္ေရွာက္မႈအတြက္ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကိုသာ အစိုးရက စိုက္ထုတ္ႏိုင္ၿပီး
က်န္ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ျပည္သူက က်ခံရျခင္းျဖစ္သည္။
မေလးရွားႏိုင္ငံ၏
၂၀၁၂ ခုႏွစ္က လူတစ္ဦး၏ က်န္းမာေရး အသုံးစရိတ္သည္ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၄၁၀
(က်ပ္ ငါးသိန္းနီးပါး) အသုံးျပဳေနၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ က်န္းမာေရး
အသုံးစရိတ္သည္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္က ၂၀ ေဒၚလာ (က်ပ္ ႏွစ္ေသာင္းေလးေထာင္ ဝန္းက်င္)
ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ လက္ရွိ ဘ႑ာေရးႏွစ္အတြက္ အသုံးစရိတ္သည္ စုစုေပါင္း က်ပ္
၈၅၀ ဘီလီယံျဖစ္ရာ လူတစ္ဦးအတြက္ ၁၄ ေဒၚလာ (က်ပ္ တစ္ေသာင္း
ေျခာက္ေထာင္ေက်ာ္) သာ အသုံးျပဳေတာ့ေၾကာင္း သိရသည္။
ဖြံ႕ၿဖဳိးၿပီး ဥေရာပ ႏိုင္ငံတစ္ခုျဖစ္သည့္ ေနာ္ေဝႏိုင္ငံဆိုလွ်င္ လူတစ္ဦးအတြက္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ က်ပ္ဆယ္သန္းေက်ာ္ အသုံးျပဳေနသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံအေနႏွင့္
တပ္မေတာ္အတြက္ အသုံးစရိတ္က အျခားက႑မ်ားထက္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
အျမင့္ဆုံးတြင္ ရွိေနခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး လက္ရွိအခ်ိန္အထိ က်န္းမာေရးက႑အတြက္
သုံးစြဲႏိုင္မႈသည္ အနိမ့္ဆုံးတြင္သာ ရွိေနသည္။
"ျပည္သူေတြက
အဓိက လိုအပ္ခ်က္က အျမင့္ဆုံးမွာ၊ ႏိုင္ငံရဲ႕ဘ႑ာက လိုက္ေလ်ာႏိုင္တဲ့
အတိုင္းအတာက အနိမ့္ဆုံးမွာ ရွိေနတာဗ်"ဟု ေဒါက္တာ တင္ေဌးေအာင္က ဆိုသည္။
"အဲဒါဟာ စိုးရိမ္စရာ ေကာင္းတဲ့ အခ်က္လို႔ ကြၽန္ေတာ္ထင္တယ္ဗ်ာ"
ႏွလုံး၊
ဆီးခ်ဳိ ေက်ာက္ကပ္၊ ေလျဖတ္ စသည့္ ေရာဂါတို႔ျဖင့္ ေသဆုံးခဲ့သည့္
ဦးေဇာ္ႀကီးအတြက္ မေသဆုံးမီစပ္ၾကား ေဆး႐ုံတက္ျခင္း၊ အခန္းခ၊ စားေသာက္စရိတ္၊
သန္႔ရွင္းေရးအခ၊ ေသြးစစ္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴစက္ စသည္တို႔အတြက္ စုစုေပါင္း
က်ပ္သိန္း ၂၀ ေက်ာ္ ကုန္က်ခဲ့ေသးသည္။
အဆိုပါ ပမာဏသည္ သာမန္ ျမန္မာမိသားစုတစ္ခုအတြက္ ႀကီးမားသည့္ ဝန္ထုပ္ဝန္ပိုး ျဖစ္ေစသည္။
"ကေလးသုံးေယာက္ ထိုင္းမွာအလုပ္ သြားလုပ္တာ ေဆးကုရင္း ကုန္တာပဲ။ အိမ္လည္း အခြံပဲရွိေတာ့တယ္"ဟု ဇနီး ျဖစ္သူ ေဒၚေမာ္က ဆိုသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္
၂၀၁၅ ခုႏွစ္မွ စတင္ကာ က်န္းမာေရး အာမခံမ်ား ထားရွိခြင့္ ျပဳခဲ့သည္။
အနည္းဆုံး က်ပ္ငါးေသာင္းျဖင့္ ယူနစ္တစ္ခုကို ၀ယ္ယူႏိုင္ၿပီး ေဆး႐ုံတက္
ေဆးကုသမႈ ခံယူရပါက တစ္ရက္လွ်င္ က်ပ္တစ္ေသာင္းခြဲႏႈန္းျဖင့္ ရက္ေပါင္း ၃၀
အထိ အာမခံအတြက္ ရရွိမည္ျဖစ္သည္။ အကယ္၍ ေသဆုံးခဲ့လွ်င္ က်ပ္ ၁၀ သိန္း
ရရွိမည္ျဖစ္သည္။
သို႔ေသာ္ ျပည္သူအမ်ား
စိတ္ဝင္စားမႈ နည္းပါးေနေသးေၾကာင္း ယင္းလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ားထံမွ
သိရသည္။ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ကာလအတြင္း က်န္းမာေရး အာမခံ ယူနစ္ေပါင္း
ငါးေထာင္ဝန္းက်င္သာ ေရာင္းခ်ႏိုင္ေသးသည္။ အာမခံေၾကးမွ ရရွိေငြသည္
ေဆး႐ုံတက္၊ ေဆးကုသမႈ ခံယူျခင္းအတြက္ ကုန္က်စရိတ္ကို မကာမိျခင္းက
ယင္းလုပ္ငန္းအေပၚ စိတ္ဝင္စားမႈ နည္းပါးေစျခင္း အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္သည္။
က်န္းမာေရးႏွင့္ လူမႈစီးပြားေရးသည္ စပ္ဆက္ေနျခင္းကို ပညာရွင္မ်ား အပါအဝင္ ျပည္သူမ်ားကလည္း နားလည္သေဘာေပါက္သည္။
ဆင္းရဲခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္
အဖိုးႏႈန္း သက္သာမႈကို ေရြးခ်ယ္ရ၊ လုံေလာက္သည့္ အာဟာရကိုမရ၊ ဤသို႔ျဖင့္
က်န္းမာေရးခ်ဳိ႕တဲ့၊ ေကာင္းမြန္သည့္ ေဆးဝါးကုသမႈကိုလည္း မခံစားရ၊ အလုပ္လည္း
မလုပ္ႏိုင္၊ ယင္းေၾကာင့္ ဆင္းရဲ။ ထိုသို႔ျဖင့္ပင္ အဆိုး သံသရာ
လည္ေနေတာ့သည္။
"အဲဒီသံသရာေတာ့ လိပ္ပတ္လည္ ေနဦးမွာပဲဗ်"ဟု ေဒါက္တာ တင္ေဌးေအာင္က ဆိုသည္။
အဆိုပါ
အေျခအေနအတြင္း ျပည္သူလူထုသို႔ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ အသိပညာေပးမႈမ်ား
က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း အထက္ပါ ပညာရွင္တို႔က
ေထာက္ျပသည္။ ျပည္သူမ်ားထဲတြင္ ေက်ာင္းသူ ေက်ာင္းသားမ်ားအထိ ပါဝင္သည္။
က်န္းမာေရး
ဝန္ႀကီးဌာနအေနႏွင့္ ျပည္သူလူထုကို အသိပညာေပးသည့္ ဌာနတစ္ခုကို
သီးျခားဖြဲ႕စည္းကာ လုပ္ကိုင္သင့္ေၾကာင္း အမ်ဳိးသားလႊတ္ေတာ္ က်န္းမာေရးႏွင့္
အားကစားေရးရာ ေကာ္မတီ အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာ ေဇာ္လင္းထြဋ္က ဆိုသည္။
သူ႔အဆိုအရ လက္ရွိတြင္ ေက်ာင္းက်န္းမာေရးအဖြဲ႕ဟူ၍ ရွိေသာ္လည္း
အလုပ္မျဖစ္လွ။
"ဘယ္လိုျဖစ္လဲဆိုေတာ့
ဆရာဝန္ေတြအတြက္ နားခိုတဲ့ေနရာ ျဖစ္ေနတယ္။ ဆရာဝန္ေတြ အလုပ္သိပ္မ်ားလို႔ ၊
အေၾကာင္း ေၾကာင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေစေပါ့ေနာ္ ဒါနားခိုတဲ့ ေနရာႀကီး ျဖစ္ေနတယ္"
ျပည္သူမ်ားအေနႏွင့္
က်န္းမာေရး အသိပညာ ရရွိရန္အတြက္ စာဖတ္ရန္ လိုအပ္မည္ျဖစ္ၿပီး အထူးသျဖင့္
က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ သတင္းစာ၊ ဂ်ာနယ္မ်ား ဖတ္႐ႈရန္ လိုအပ္သည္ဟု ေဒါက္တာ
ခင္ေမာင္တင္က ဆိုသည္။ ယင္းအျပင္ အစားအေသာက္ကို စားသင့္သည္ထက္
စားခ်င္သည္မ်ားကို စားေသာက္ေနၾကသည္ကလည္း ျပႆနာတစ္ခုဟု ေဒါက္တာခင္ေမာင္တင္က
ဆိုသည္။
"အခု လူေတြစားေနတာ WANT (စားခ်င္တာ) ပဲ စားေနတာ၊ NEED (လိုအပ္တာ) ကို မစားဘူး" ဟု ၎က ဆိုသည္။
နယ္ေဒသတစ္ခုတြင္
တာဝန္ ထမ္းေဆာင္ေနသည့္ အလယ္တန္းျပ ဆရာမတစ္ဦးကို တစ္ကိုယ္ေရ
က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ဗဟုသုတႏွင့္ ပတ္သက္၍ The Voice က
ေမးျမန္းၾကည့္ရာသူ႔အေနႏွင့္ ေန႔စဥ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္သည့္ အစားအစာမ်ားတြင္
တစ္ပတ္လွ်င္ ေလးရက္ခန္႔က ခႏၶာကိုယ္ အာဟာရထက္ အရသာရွိေစမည့္ အစားေသာက္ကို
ေရြးခ်ယ္ေလ့ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
အရွိန္အဟုန္ႏွင့္ ေျပာင္းလဲေနသည့္ ေခတ္စနစ္ႏွင့္အညီ လူမႈဘဝ စားေသာက္၊ေနထိုင္မႈ ပုံစံတို႔လည္း လိုက္ပါ ေျပာင္းလဲလာေနသည္။
အခ်ိန္ကုန္ သက္သာေစသည့္ အသင့္စား အစားမ်ားအေပၚ မွီခိုအားထားလာျခင္းသည္လည္း အထက္ပါ ေရာဂါမ်ား ဆီ တြန္းပို႔ေနျခင္းျဖစ္သည္။
"ဗဟုသုတ
ရွိ႐ုံနဲ႔ မရဘူး။ လိုက္နာရမယ္။ ေလ့က်င့္ရမယ္။ အျပဳအမူေတြ ေျပာင္းရမယ္"ဟု
ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ အေျခစိုက္ ေရာင္ျခည္သစ္ ကုသိုလ္ျဖစ္ ေဆးခန္းမွ တာဝန္ခံ ဆရာဝန္
ေဒါက္တာ ေက်ာ္စြာဦးက ဆိုသည္။
အခ်ဳိ႕ေရာဂါမ်ားသည္
စားေသာက္မႈ အလြဲေၾကာင့္ ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း ျဖစ္ေပၚျခင္းမဟုတ္ဘဲ
ကာလရွည္ၾကာလာသည့္ အခါမွ ေရာဂါ ျဖစ္ေပၚလာတတ္ျခင္း ျဖစ္သည္။
အသက္
၄၅ ႏွစ္အရြယ္ အလယ္တန္းျပ ဆရာမတစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚလြင္လြင္မင္း အေနႏွင့္
သူေနထိုင္ရာ ျပြန္တန္ဆာၿမဳိ႕မွ ခရီးစရိတ္၊ ေဆးကုသမႈ စရိတ္ႀကီးလွသည့္
ရန္ကုန္ၿမဳိ႕သို႔ လာေရာက္ ေဆးကုသမႈခံရျခင္းသည္ မလြယ္ကူလွပါ။ သို႔ေသာ္
သည္းေျခအိတ္ ေက်ာက္တည္ကာ အစာအိမ္ မေကာင္းသည့္ ေရာဂါအတြက္ မလာလွ်င္လည္း
မျဖစ္ေပ။
ေက်ာင္းဆရာမ တစ္ဦးပီပီ နံနက္တြင္ ေက်ာင္းတက္၊ စာသင္၊
ေက်ာင္းဆင္းလွ်င္ေတာင္မွ အိမ္မျပန္ႏိုင္ေသးဘဲ အေျဖလႊာမ်ားစစ္၊ ညေန ၅
နာရီဝန္းက်င္မွ အိမ္ျပန္ေရာက္၊ မိသားစု အလုပ္မ်ားႏွင့္ လုံးပန္းေနခဲ့ရင္း
ယခုအရြယ္တြင္ အဆိုပါ ေရာဂါကို ရရွိခဲ့သည္။
ကေလးအရြယ္က
ဗိုက္ေအာင့္ ဗိုက္နာေလ့ ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ကာလရွည္စြာ ေပ်ာက္ကင္းေနခဲ့ၿပီး
ယခုအရြယ္တြင္မွ ျပန္လည္ ျဖစ္ပြားလာျခင္းျဖစ္သည္။ အေၾကာင္းရင္းသည္ မည္သည္ဟု
သူမသိေပ။ ယင္းအျပင္ ခင္ပြန္းျဖစ္သူတြင္လည္း ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိေနသည္မွာ
ေျခာက္ႏွစ္ခန္႔ ရွိၿပီျဖစ္သည္။
"အားလုံးကို အသိပညာေပးဖို႔ အေရးႀကီးတယ္လို႔ပဲ ျမင္ပါတယ္။ မိသားစုတစ္စုလုံးနဲ႔ ပတ္သက္ေနတဲ့ ကိစၥပဲ" ဟု ေဒါက္တာ တင္ေဌးေအာင္က ဆိုသည္။
"ဒါေတြ စားသုံးတဲ့အတြက္ ဒီဥစၥာေတြ ျဖစ္ပါတယ္ဆိုတာကို သူတို႔ မယုံၾကည္တာလည္းပါတယ္"
အထက္ပါ ေရာဂါမ်ားအေၾကာင္း ေျပာလွ်င္ အစားအေသာက္အျပင္ ေနမႈထိုင္မႈ ကိစၥသည္လည္း ခ်န္ထားရစ္၍ မရသည့္ ကိစၥျဖစ္သည္။
ယေန႔ေခတ္ လူသားသည္ အမ်ားစုက ခႏၶာကိုယ္ကို လႈပ္ရွားမႈအပိုင္းတြင္ အားနည္းလာၿပီျဖစ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ပညာရွင္တို႔က ဆိုသည္။
အမ်ားျပည္သူမ်ား
လႈပ္ရွားေဆာ့ကစားရန္ အားကစားကြင္းႏွင့္ အပန္းေျဖေနရာမ်ား
နည္းပါးလာျခင္းကို လူအမ်ားက ဖန္တစ္ရာေတေအာင္ပင္ ေျပာဆို
ေဝဖန္ခဲ့ၿပီးျဖစ္သည္။ ယင္းအျပင္ စာသင္ေက်ာင္းမ်ား၊ တကၠသိုလ္မ်ားတြင္ပါ
အားကစား လႈပ္ရွားမႈမ်ား ယခင္ထက္ က်ဆင္းခဲ့ၿပီ ျဖစ္သည္။
ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
ေဆးကုသမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္အျပင္ ေဆး႐ုံအုပ္ခ်ဳပ္မႈ အေတြ႕အႀကံဳပါ
ၾကြယ္ဝလွသည့္ ေဆး႐ုံအုပ္ႀကီး ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္တင္ကေတာ့ ျမန္မာ့
လူ႔အဖြဲ႕အစည္း၏ က်န္းမာေရးက႑ႏွင့္ ပတ္သက္၍ေတာ့ အားမရလွပါ။ ပညာရွင္တစ္ဦး၏
အေနႏွင့္ ေထာက္ျပစရာမ်ားကလည္း တစ္ခုၿပီးတစ္ခု။
"ဆိုၾကပါစို႔၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအသင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါအသင္း၊ သူက ေရာဂါျဖစ္တဲ့သူက ငါဘယ္လို ေနလာခဲ့တာဟ၊ ဘာဟ၊ အဲဒီလိုမ်ဳိး"ဟု ၎က ဆိုသည္။
ယင္းသို႔ေသာ အသင္းအဖြဲ႕မ်ား ဖြဲ႕စည္းၿပီး အေတြ႕အႀကံဳမ်ားကို ေဆြးေႏြးျခင္းျဖင့္လည္း ကာကြယ္မႈအတြက္ အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစသည္ဟု ဆိုသည္။
ႏိုင္ငံတကာတြင္
Health Econo-mics (က်န္းမာေရးေဘာဂေဗဒ) ဘာသာရပ္အေၾကာင္း
က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေဆြးေႏြး ေျပာဆိုေနၿပီ ျဖစ္ေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္
မရွိေသးျခင္းကလည္း အားနည္းခ်က္ဟု ၎ကဆိုသည္။ ယင္းအျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္
ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံျခင္းမ်ဳိးတြင္လည္း ျပဳၾကေလ့မရွိ။
တစ္ႏိုင္ငံလုံး
အတိုင္းအတာျဖင့္ ေရာဂါတစ္ခုျဖစ္လွ်င္ ေဆးကုသလွ်င္ မည္မွ်ကုန္က်မည္၊
အခ်ိန္မည္မွ်ၾကာမည္၊ ေဆး ကုသမႈ ခံယူေနစဥ္အတြင္း
အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ စီးပြားေရးကို မည္မွ်ထိခိုက္မည္၊ ယင္းေၾကာင့္
ေရာဂါမျဖစ္ပြားေစရန္ မည္သို႔ ေရွာင္လႊဲမည္ စသည့္ တြက္ခ်က္မႈမ်ဳိး ျဖစ္သည္။
ေရာဂါ
ျဖစ္စရာမ်ားက လူမႈပတ္ဝန္းက်င္တြင္ အေနအထား အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ရွိေနပါသည္။
လက္ရွိ လူထုအတြင္း တြင္က်ယ္လာသည့္ လက္ကိုင္ တယ္လီဖုန္းမ်ား၏ အႏၲရာယ္သည္လည္း
မေသးလွေပ။ တယ္လီဖုန္းမွ ထြက္ရွိသည့္ ေရဒီယိုလိႈင္းမ်ားက ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊
အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ ႏွလုံးေအာင့္ျခင္း၊ အာ႐ုံစူးစိုက္မႈ နည္းျခင္းမ်ား
ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ၿပီး ဦးေႏွာက္ဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား၊ ႏွလုံး ေရာဂါမ်ားအျပင္
မ်ဳိးဆက္ပြား က်န္းမာေရးကိုပါ ထိခိုက္လာႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး
ပညာရွင္တို႔က မၾကာခဏ သတိေပးထားသည္။ အထူးသျဖင့္ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ ပို၍ပင္
အႏၲရာယ္။
ယင္းေရာဂါမ်ား အေၾကာင္းေျပာလွ်င္ ဇီကာသည္ ေနာက္တန္း တစ္ေနရာတြင္ ေခ်ာင္ကပ္ေနပါလိမ့္မည္။
ဇီကာသည္
ျခင္မွတစ္ဆင့္ ကူးစက္သည့္ ေရာဂါျဖစ္ရာ ဆင္ေျခေထာက္၊ ငွက္ဖ်ား၊
ေသြးလြန္တုပ္ေကြး စသည့္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ႀကဳိတင္ ကာကြယ္သည့္
နည္းလမ္းမ်ားႏွင့္ ျမန္မာတို႔က ယဥ္ပါးကြၽမ္းဝင္ ရွိေနခဲ့ၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း
ေဒါက္တာခင္ေမာင္တင္က ဆိုသည္။
ေရပုံး၊ ေရကန္၊
ေရတုိင္ကီ၊ ေရအုိးမ်ားကို ေန႔စဥ္ သန္႔ရွင္းေရးလုပ္ျခင္း၊ အဖုံးဖုံးျခင္း
စသည့္ ဖုံး၊ သြန္၊ လဲ၊ စစ္ ေဆာင္ရြက္မႈမ်ား၊ ျခင္ေထာင္ျဖင့္ အိပ္စက္ျခင္း
စသည္တုိ႔မွာ ငွက္ဖ်ားႏွင့္ ေသြးလြန္တုပ္ေကြး ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္သည့္
နည္းမ်ားပင္ ျဖစ္သည္ဟုဆိုသည္။
"ဇီကာထက္ ပိုေၾကာက္ဖို႔ ေကာင္းတာေတြက အမ်ားႀကီးရွိၿပီးသားပါ"ဟု ၎က ဆိုသည္။
ေအာင္မ်ဳိးထက္၊ ရေလး
http://thevoicemyanmar.com/opinion/1687-opinion
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။