အစိမ္းေရာင္ လြင္ျပင္
ရွမ္းေခါက္ဆြဲငရုပ္ေကာင္းေၾကာ္
***********************
ဒီခ်ိန္ ဗုိက္ဆာေနၾကမယ္ဆိုတာ သိလို႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ( ေရစိမ္ ေခါက္ဆြဲ)ကို ငရုပ္ေကာင္းနံ႔ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ေၾကာ္ထားပါတယ္။ ေၾကာ္နည္းကေတာ႕ ခက္ခက္ခဲခဲ မဟုတ္ပါဘူး ကခ်င္ျပည္နယ္နဲ႕ ရွမ္းျပည္နယ္တို႕မွာ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲလို႕ ေခၚျပီး ျပည္မမွာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလို႕ သိၾကတဲ႕ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ကို ေရစိမ္ထားပါတယ္။ အသီးအရြက္ကိုေတာ႕ မိမိထည္႕လိုတဲ႕ အသီးအရြက္ကို ျပင္ဆင္ပါ။ ဒီမွာေတာ႕ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းမုန္လာ၊ ေျပာင္းဖူးအေစ႕ေျခြ၊ ငရုပ္ပြ အစိမ္းတို႕ကို ထည္႕ထားတာပါ။ ဝက္သားကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆားအရသာ ဝင္ေအာင္ နယ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ျပီး ဂ်င္းကို ပါးပါးရွည္ရွည္ လွီးထားပါတယ္။ စေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ေခါက္ဆြဲေတြကို ေရစစ္ပါ။ ထို႕ေနာက္ ဝက္သားမ်ားကို ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး ဝက္သားက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ထည္႕ျပီးေနာက္ ၁မိနစ္ခန္႕မွာ အသီးအရြက္ ထည္႕ပါတယ္။ အသီးအရြက္ မက်က္ခင္မွာ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ေခါက္ဆြဲေတြကို ( ျပဳတ္ရန္မလိုပါ) ထည္႕လိုက္ပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႕တို႕ကို ေရအနည္းငယ္ ေရာထည္႕ျပီး ႏွံ႔ေအာင္၊ ေခါက္ဆြဲ အိုးမကပ္ေအာင္ ေသခ်ာေမႊပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲမာရင္ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည္႕ႏိုင္ပါတယ္။ မၾကာခင္မွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြ က်က္သြားျပီး ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕ေတြကို ထည္႕ျပီး ႏွံ႔႔ေအာင္ေမႊပါတယ္။ အရသာအေပါ႔အငံျမည္းလို႕ ႏွစ္သက္ျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ထည္႕ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
***********************
ဒီခ်ိန္ ဗုိက္ဆာေနၾကမယ္ဆိုတာ သိလို႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ( ေရစိမ္ ေခါက္ဆြဲ)ကို ငရုပ္ေကာင္းနံ႔ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ေၾကာ္ထားပါတယ္။ ေၾကာ္နည္းကေတာ႕ ခက္ခက္ခဲခဲ မဟုတ္ပါဘူး ကခ်င္ျပည္နယ္နဲ႕ ရွမ္းျပည္နယ္တို႕မွာ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲလို႕ ေခၚျပီး ျပည္မမွာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလို႕ သိၾကတဲ႕ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ကို ေရစိမ္ထားပါတယ္။ အသီးအရြက္ကိုေတာ႕ မိမိထည္႕လိုတဲ႕ အသီးအရြက္ကို ျပင္ဆင္ပါ။ ဒီမွာေတာ႕ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းမုန္လာ၊ ေျပာင္းဖူးအေစ႕ေျခြ၊ ငရုပ္ပြ အစိမ္းတို႕ကို ထည္႕ထားတာပါ။ ဝက္သားကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆားအရသာ ဝင္ေအာင္ နယ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ျပီး ဂ်င္းကို ပါးပါးရွည္ရွည္ လွီးထားပါတယ္။ စေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ေခါက္ဆြဲေတြကို ေရစစ္ပါ။ ထို႕ေနာက္ ဝက္သားမ်ားကို ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး ဝက္သားက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ထည္႕ျပီးေနာက္ ၁မိနစ္ခန္႕မွာ အသီးအရြက္ ထည္႕ပါတယ္။ အသီးအရြက္ မက်က္ခင္မွာ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ေခါက္ဆြဲေတြကို ( ျပဳတ္ရန္မလိုပါ) ထည္႕လိုက္ပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႕တို႕ကို ေရအနည္းငယ္ ေရာထည္႕ျပီး ႏွံ႔ေအာင္၊ ေခါက္ဆြဲ အိုးမကပ္ေအာင္ ေသခ်ာေမႊပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲမာရင္ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည္႕ႏိုင္ပါတယ္။ မၾကာခင္မွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြ က်က္သြားျပီး ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕ေတြကို ထည္႕ျပီး ႏွံ႔႔ေအာင္ေမႊပါတယ္။ အရသာအေပါ႔အငံျမည္းလို႕ ႏွစ္သက္ျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ထည္႕ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။