FOOD Magazine
♦ This & That
ပန္းကန္ေဆးေရျမႇဳပ္ဖတ္ဆိုတာ
ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ အၿမဲ ျပည့္ေနတတ္တဲ့အရာပါ။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္၊ ေဖာ့တံုး ေလးမ်ားကို
ပန္းကန္၊ အိုး ေဆးေၾကာ႐ံုတင္ မဟုတ္ဘဲ
တျခားမီးဖိုေခ်ာင္သန္႔ရွင္းေရး
လုပ္ရာမွာလည္းအသံုးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။
အိုး၊ ပန္းကန္ေဆးသံုးနဲ႔ မီးဖိုေခ်ာင္ သန္႔ရွင္းေရး
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို သက္သက္္ တစ္ခုစီထားသင္႔ပါတယ္။
ကာလာအေရာင္ခြဲ၍ (သို႔ ) ေရျမႇဳပ္ဖတ္
အမ်ိဳး အစားမတူတာမ်ိဳးနဲ႔ သီးျခားစီ ခြဲသံုးသင့္ပါတယ္။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို ဘက္တီးရီးယား မတက္ေအာင္
တစ္ေန႔တာသံုးၿပီးလွ်င္ သံပရာရည္၊
ေရေႏြးပူျဖင့္ ေဆးတာတို႔ ျပဳလုပ္လိ႔ုရပါတယ္။
ဒါေပမယ့္သိပ္ေတာ့မထူးျခားပါဘူး။
သံုးၿပီးသား ေရျမႇဳပ္ဖတ္ ေတြမွာ
အႏၲရာယ္မ်ားလွတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ၊
အီကိုလီ (E.coli)၊ အစာအဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ
ပိုးေတြဟာ အစားအစာအဆိပ္သင္႔တဲ့
အႏၲရာယ္မ်ိဳး မ်ားကိုအလြယ္တကူ
က်ေရာက္တတ္ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏိုင္ငံစိုက္ပ်ိဳးေမြးျမဴေရး
သုေတသနဌာနရဲ႕ ေျပာၾကားခ်က္အရ
ဒီလိုေရာဂါပိုးေတြကို သတ္ႏိုင္တဲ့အေကာင္းဆံုး
နည္းလမ္းကေတာ့ မိုက္ခ႐ုိေ၀့ဖ္ထဲ ၁ မိနစ္ၾကာ
အပူေပးလို႔ရသလို ပန္းကန္ေဆးစက္ထဲသို႔လည္း
ထည့္ေဆးလို႔ရပါတယ္။
ဒီနည္းလမ္းႏွစ္မ်ဳိးလံုးဟာ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ေပၚက
ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ ကို
၉၉.၉၉၉ ရာခုိင္ႏႈန္းေသေစႏိုင္ပါတယ္။
အခုေနာက္ပိုင္းမွာ ပိုးသတ္ၿပီးသား
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ေတြကို အသံုးျပဳလာတာကို
ေတြ႕ရပါတယ္။ အဲဒီပိုးသတ္ၿပီးသား ေရ
ျမႇဳပ္ဖတ္ မွာ တဒ္ကလိုဆန္(Triclosan) ဆိုတဲ့
Chemical နဲ႔ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္
က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစပါတယ္။
အဲဒါအျပင္ပတ္၀န္းက်င္ကိုလည္းထိခိုက္ေစပါတယ္။
ဒီေရျမႇဳပ္ဖတ္နဲ႔သံုးတဲ့ ေရေတြ ျမစ္ထဲနဲ႔
သမုဒၵရာ ထဲသာသြားမယ္ဆိုရင္ ပင္လယ္သတၱ၀ါေတြအတြက္
အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ႐ိုး႐ိုးေရျမႇဳပ္ဖတ္ေတြကမွ
ပတ္၀န္းက်င္ကိုမထိခုိက္ႏိုင္ေစပါဘူး။
သပြတ္သီးအေျခာက္ကို အေမရိကန္
သဘာ၀ထိန္းသိမ္းေရးအဖဲြ႕မွအသံုးျပဳဖို႔
တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း
အိမ္ေတြမွာေတာင္ သပြတ္ပင္ကိုစုိက္ပ်ိဳးၿပီး
သပြတ္သီးကို အသံုးျပဳလာတာကိုေတြ႕ရပါတယ္။
မီးဖိုေခ်ာင္၊ ပန္းကန္ေဆးတဲ့ေနရာကို
အသံုးျပဳၿပီးတာနဲ႔ေရေႏြးပူျဖင့္ ေဆးေၾကာၿပီး
သန္႔ရွင္းေအာင္ထားပါ။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကိုလည္း
သံုးၿပီးလွ်င္ ေရစင္ေအာင္ ညႇစ္ၿပီးထားပါ။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ ေရစိုေနလွ်င္ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ
လြယ္ကူစြာေပါက္ဖြားတိုးပြားႏိုင္ပါတယ္။
၀ါးႏွင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ေရျမႇဳပ္ဖတ္၊
ေရျမႇဳပ္တံုးေလးမ်ားကိုအခုခ်ိန္ခါမွာ
လူသံုးမ်ားလာတာကိုလည္းေတြ႕ရွိရပါတယ္။
၀ါးရဲ႕သဘာ၀ဟာ ဘက္တီးရီးယား နဲ႔
မႈိတက္တာကို ခုခံႏိုင္တဲ့ စြမ္းအားရွိတာ ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္၊ ေရျမႇဳပ္တံုးေလးမ်ား
အနံ႔အသက္ဆိုးတာကို ေပ်ာက္ေစခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့
Mrs. Clean USA Website ရဲ႕
ေျပာၾကားခ်က္ အရေရပံုးထဲသို႔ေရျဖည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္အစြန္းခြၽတ္ေဆး (အေရာင္ခြၽတ္ေဆး) ၃ ပံု ၂ ပုံ
နဲ႔ေရာေမႊၿပီး ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို မိနစ္ ၃၀
ေလာက္ထည့္စိမ္ထားလွ်င္ အန႔ံဆိုးမ်ား ေပ်ာက္ပါတယ္။
မစည္ ေက်ာင္းတက္တုန္းကေတာ့
ေက်ာင္းမွာ ေရေႏြးနဲ႔ရွလကာရည္အေရာထဲမွာ
ထည့္စိမ္ပါတယ္။ အဆင္ေျပတဲ့နည္းနဲ႔
လုပ္ၾကည့္ေပါ့ေနာ္။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ ေလးကို ၂ ရက္၊
၃ ရက္ တစ္ခါ ေလာက္ မိုက္က႐ိုေ၀့ဖ္န႔ဲခြက္ထဲေရထည့္ၿပီး
အပူျပင္းျပင္းျဖင့္(သို႔) ပန္းကန္ေဆးစက္ထဲလည္း
ထည့္ေဆးလို႔ရပါတယ္။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို သံုးၿပီးလွ်င္
ဆပ္ျပာျဖင့္ စင္ေအာင္ေဆးၿပီးေရစင္ေအာင္ညႇစ္ထားပါ။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္တစ္ခုကို အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ထိ
သံုးလို႔ရသလဲဆိုရင္တာ့ကိုယ္သံုးတဲ့ေရျမႇဳပ္ဖတ္အမ်ိဳးအစားန႔ဲ
အရြယ္ ေပၚမူတည္ပါတယ္။ ဂ႐ုတစိုက္နဲ႔
အသံုးျပဳမယ္ဆိုရင္ေရျမႇဳပ္ဖတ္တစ္ခုရဲ႕ သက္တမ္းက
၂ ပတ္ကေန ၈ ပတ္ ေလာက္ခံပါတယ္။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို အေမြးေတြ၊ အမွ်င္ေတြအရမ္းဖြာတဲ့အထိမသံုးပါႏွင့္။
အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ရဲ႕ အေမြးအမွ်င္ေတြ
အိုးေဆး၊ ပန္းကန္ေဆးတဲ့အခါ ကပ္ပါသြားတတ္ပါတယ္။
အခုအခါမွာ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ေလးေတြကို
အိမ္ရွင္မေတြနဲ႔အတူ အားလံုး သတိျပဳမိေစရန္အတြက္
ခ်စ္စရာ၊ ဆဲြေဆာင္ စရာ ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိး၊
အရြယ္အစားအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ကာလာစံုကို
ဆိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ၀ယ္ယူလို႔ရပါတယ္။
မစည္ရဲ႕ ေက်ာင္းတုန္းကသင္ခဲ့ရတဲ့
အႏၲရာယ္ကင္းတဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ (Kitchen Safety) ထဲက
စိတ္၀င္စား စရာ ေလးျဖစ္မယ့္ (Kitchen Sponges)
အိုးခြက္၊ ပန္းကန္ေဆး ေရျမႇဳပ္ဖတ္ႏွင့္္
ေဖာ့တံုးေလးမ်ား အေၾကာင္းကို
Good Housekeeping, Mrs. Clean USA
ႏွင္႔ U.S. Department of Agriculture တို႔မွာ
Information မ်ားႏွင့္အတူ
ပူးတဲြေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
အိမ္ရွင္မအသစ္ေလးေတြအတြက္
ဗဟုသုတအသစ္ေလးေတြ ထပ္တိုးပါေစ။
Have an exciting kitchen adventures!!!
** မွတ္ခ်က္ - ေဖာ္ျပထားသည့္ Information
သည္ႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံႏွင့္တစ္ႏိုင္ငံအနည္းငယ္
ကြာျခားမႈမ်ားရွိလွ်င္ ရွိႏိုင္ပါသည္။
• Syi Foodsgarden
ပန္းကန္ေဆးေရျမႇဳပ္ဖတ္ဆိုတာ
ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ အၿမဲ ျပည့္ေနတတ္တဲ့အရာပါ။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္၊ ေဖာ့တံုး ေလးမ်ားကို
ပန္းကန္၊ အိုး ေဆးေၾကာ႐ံုတင္ မဟုတ္ဘဲ
တျခားမီးဖိုေခ်ာင္သန္႔ရွင္းေရး
လုပ္ရာမွာလည္းအသံုးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။
အိုး၊ ပန္းကန္ေဆးသံုးနဲ႔ မီးဖိုေခ်ာင္ သန္႔ရွင္းေရး
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို သက္သက္္ တစ္ခုစီထားသင္႔ပါတယ္။
ကာလာအေရာင္ခြဲ၍ (သို႔ ) ေရျမႇဳပ္ဖတ္
အမ်ိဳး အစားမတူတာမ်ိဳးနဲ႔ သီးျခားစီ ခြဲသံုးသင့္ပါတယ္။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို ဘက္တီးရီးယား မတက္ေအာင္
တစ္ေန႔တာသံုးၿပီးလွ်င္ သံပရာရည္၊
ေရေႏြးပူျဖင့္ ေဆးတာတို႔ ျပဳလုပ္လိ႔ုရပါတယ္။
ဒါေပမယ့္သိပ္ေတာ့မထူးျခားပါဘူး။
သံုးၿပီးသား ေရျမႇဳပ္ဖတ္ ေတြမွာ
အႏၲရာယ္မ်ားလွတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ၊
အီကိုလီ (E.coli)၊ အစာအဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ
ပိုးေတြဟာ အစားအစာအဆိပ္သင္႔တဲ့
အႏၲရာယ္မ်ိဳး မ်ားကိုအလြယ္တကူ
က်ေရာက္တတ္ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏိုင္ငံစိုက္ပ်ိဳးေမြးျမဴေရး
သုေတသနဌာနရဲ႕ ေျပာၾကားခ်က္အရ
ဒီလိုေရာဂါပိုးေတြကို သတ္ႏိုင္တဲ့အေကာင္းဆံုး
နည္းလမ္းကေတာ့ မိုက္ခ႐ုိေ၀့ဖ္ထဲ ၁ မိနစ္ၾကာ
အပူေပးလို႔ရသလို ပန္းကန္ေဆးစက္ထဲသို႔လည္း
ထည့္ေဆးလို႔ရပါတယ္။
ဒီနည္းလမ္းႏွစ္မ်ဳိးလံုးဟာ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ေပၚက
ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ ကို
၉၉.၉၉၉ ရာခုိင္ႏႈန္းေသေစႏိုင္ပါတယ္။
အခုေနာက္ပိုင္းမွာ ပိုးသတ္ၿပီးသား
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ေတြကို အသံုးျပဳလာတာကို
ေတြ႕ရပါတယ္။ အဲဒီပိုးသတ္ၿပီးသား ေရ
ျမႇဳပ္ဖတ္ မွာ တဒ္ကလိုဆန္(Triclosan) ဆိုတဲ့
Chemical နဲ႔ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္
က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစပါတယ္။
အဲဒါအျပင္ပတ္၀န္းက်င္ကိုလည္းထိခိုက္ေစပါတယ္။
ဒီေရျမႇဳပ္ဖတ္နဲ႔သံုးတဲ့ ေရေတြ ျမစ္ထဲနဲ႔
သမုဒၵရာ ထဲသာသြားမယ္ဆိုရင္ ပင္လယ္သတၱ၀ါေတြအတြက္
အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ႐ိုး႐ိုးေရျမႇဳပ္ဖတ္ေတြကမွ
ပတ္၀န္းက်င္ကိုမထိခုိက္ႏိုင္ေစပါဘူး။
သပြတ္သီးအေျခာက္ကို အေမရိကန္
သဘာ၀ထိန္းသိမ္းေရးအဖဲြ႕မွအသံုးျပဳဖို႔
တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း
အိမ္ေတြမွာေတာင္ သပြတ္ပင္ကိုစုိက္ပ်ိဳးၿပီး
သပြတ္သီးကို အသံုးျပဳလာတာကိုေတြ႕ရပါတယ္။
မီးဖိုေခ်ာင္၊ ပန္းကန္ေဆးတဲ့ေနရာကို
အသံုးျပဳၿပီးတာနဲ႔ေရေႏြးပူျဖင့္ ေဆးေၾကာၿပီး
သန္႔ရွင္းေအာင္ထားပါ။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကိုလည္း
သံုးၿပီးလွ်င္ ေရစင္ေအာင္ ညႇစ္ၿပီးထားပါ။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ ေရစိုေနလွ်င္ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ
လြယ္ကူစြာေပါက္ဖြားတိုးပြားႏိုင္ပါတယ္။
၀ါးႏွင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ေရျမႇဳပ္ဖတ္၊
ေရျမႇဳပ္တံုးေလးမ်ားကိုအခုခ်ိန္ခါမွာ
လူသံုးမ်ားလာတာကိုလည္းေတြ႕ရွိရပါတယ္။
၀ါးရဲ႕သဘာ၀ဟာ ဘက္တီးရီးယား နဲ႔
မႈိတက္တာကို ခုခံႏိုင္တဲ့ စြမ္းအားရွိတာ ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္၊ ေရျမႇဳပ္တံုးေလးမ်ား
အနံ႔အသက္ဆိုးတာကို ေပ်ာက္ေစခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့
Mrs. Clean USA Website ရဲ႕
ေျပာၾကားခ်က္ အရေရပံုးထဲသို႔ေရျဖည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္အစြန္းခြၽတ္ေဆး (အေရာင္ခြၽတ္ေဆး) ၃ ပံု ၂ ပုံ
နဲ႔ေရာေမႊၿပီး ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို မိနစ္ ၃၀
ေလာက္ထည့္စိမ္ထားလွ်င္ အန႔ံဆိုးမ်ား ေပ်ာက္ပါတယ္။
မစည္ ေက်ာင္းတက္တုန္းကေတာ့
ေက်ာင္းမွာ ေရေႏြးနဲ႔ရွလကာရည္အေရာထဲမွာ
ထည့္စိမ္ပါတယ္။ အဆင္ေျပတဲ့နည္းနဲ႔
လုပ္ၾကည့္ေပါ့ေနာ္။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ ေလးကို ၂ ရက္၊
၃ ရက္ တစ္ခါ ေလာက္ မိုက္က႐ိုေ၀့ဖ္န႔ဲခြက္ထဲေရထည့္ၿပီး
အပူျပင္းျပင္းျဖင့္(သို႔) ပန္းကန္ေဆးစက္ထဲလည္း
ထည့္ေဆးလို႔ရပါတယ္။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို သံုးၿပီးလွ်င္
ဆပ္ျပာျဖင့္ စင္ေအာင္ေဆးၿပီးေရစင္ေအာင္ညႇစ္ထားပါ။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္တစ္ခုကို အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ထိ
သံုးလို႔ရသလဲဆိုရင္တာ့ကိုယ္သံုးတဲ့ေရျမႇဳပ္ဖတ္အမ်ိဳးအစားန႔ဲ
အရြယ္ ေပၚမူတည္ပါတယ္။ ဂ႐ုတစိုက္နဲ႔
အသံုးျပဳမယ္ဆိုရင္ေရျမႇဳပ္ဖတ္တစ္ခုရဲ႕ သက္တမ္းက
၂ ပတ္ကေန ၈ ပတ္ ေလာက္ခံပါတယ္။
ေရျမႇဳပ္ဖတ္ကို အေမြးေတြ၊ အမွ်င္ေတြအရမ္းဖြာတဲ့အထိမသံုးပါႏွင့္။
အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ရဲ႕ အေမြးအမွ်င္ေတြ
အိုးေဆး၊ ပန္းကန္ေဆးတဲ့အခါ ကပ္ပါသြားတတ္ပါတယ္။
အခုအခါမွာ ေရျမႇဳပ္ဖတ္ေလးေတြကို
အိမ္ရွင္မေတြနဲ႔အတူ အားလံုး သတိျပဳမိေစရန္အတြက္
ခ်စ္စရာ၊ ဆဲြေဆာင္ စရာ ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိး၊
အရြယ္အစားအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ကာလာစံုကို
ဆိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ၀ယ္ယူလို႔ရပါတယ္။
မစည္ရဲ႕ ေက်ာင္းတုန္းကသင္ခဲ့ရတဲ့
အႏၲရာယ္ကင္းတဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ (Kitchen Safety) ထဲက
စိတ္၀င္စား စရာ ေလးျဖစ္မယ့္ (Kitchen Sponges)
အိုးခြက္၊ ပန္းကန္ေဆး ေရျမႇဳပ္ဖတ္ႏွင့္္
ေဖာ့တံုးေလးမ်ား အေၾကာင္းကို
Good Housekeeping, Mrs. Clean USA
ႏွင္႔ U.S. Department of Agriculture တို႔မွာ
Information မ်ားႏွင့္အတူ
ပူးတဲြေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
အိမ္ရွင္မအသစ္ေလးေတြအတြက္
ဗဟုသုတအသစ္ေလးေတြ ထပ္တိုးပါေစ။
Have an exciting kitchen adventures!!!
** မွတ္ခ်က္ - ေဖာ္ျပထားသည့္ Information
သည္ႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံႏွင့္တစ္ႏိုင္ငံအနည္းငယ္
ကြာျခားမႈမ်ားရွိလွ်င္ ရွိႏိုင္ပါသည္။
• Syi Foodsgarden
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။