Nine Nine Sanay @ ႏိုင္းႏိုင္းစေန
ဟင္းရည္တကူးတက မခ်က္ခ်င္သူေတြအတြက္ စြန္ထန္ဟင္းရည္က လုပ္ရျပဳရတာ အလြယ္ဆံုးနဲ႔ အျမန္ဆန္ဆံုးပဲ။ စြန္ထန္ေျခာက္က (ကၽြန္မတို႔ရြာအေခၚ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေျခာက္) ကၽြန္မတို႔အိမ္မ...ွာ ၁၂ ရာသီပတ္လံုးရွိတာမို႔ စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္၊ ေန႔လယ္ေန႔ခင္း ထမင္းၾကမ္းစားတဲ့အခါ ဟင္းရည္ေသာက္ခ်င္ရင္ အလြယ္တကူ ေရပူနဲ႔ေကာက္ေဖ်ာထည့္လိုက္ရံုပဲ ။ ျမန္မာျပည္ျပန္တဲ့လူကို စြန္ထန္ေျခာက္ပါေအာင္ သယ္ခဲ့ေနာ္လို႔ အတင္းပူဆာခဲ့လို႔ စြန္ထန္ေျခာက္ထုပ္ႀကီးတစ္ထုပ္ ပါလာခဲ့တယ္။ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ လြယ္လြယ္ကူကူခ်က္ခ်င္တဲ့ ကၽြန္မရဲ႕အႀကိဳက္ေပါ့။ စြန္ထန္ဟင္းရည္ကို ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးမို႔ႀကိဳက္တဲ့အျပင္ ေသာက္တဲ့အခ်ိန္ မုန္ညင္းေျခာက္နံ႔ရတတ္တာမို႔လည္ း ႀကိဳက္တယ္။ စြန္ထန္ကို ကၽြန္မတို႔က ဒီလိုခ်က္စားၾကတယ္။
(၁) ဟင္းရည္ခြက္တစ္လံုးထဲ စြန္ထန္ေျခာက္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီအကြင္းကြင္းလွီးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည့္၊ ဂ်င္း၊ ဆားထည့္၊ နံနံပင္ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရွိရင္ထည့္၊ ေရပူပူေလာင္းထည့္.. ၿပီးရင္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္နဲ႔ ဟင္းရည္ခြက္ကို အုပ္ထား၊ ငါးမိနစ္ေနရင္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ စြန္ထန္ဟင္းရည္ကို ေသာက္လို႔ရၿပီ။ (မီးေပၚတင္က်ဳိလည္းရတယ္)
(၂) ပဲျပင္း ဒါမွမဟုတ္ ပဲေခါင္းေလာင္း ဒါမွမဟုတ္ ကုလားပဲ ဒါမွမဟုတ္ ပိန္းဥ ဒါမွမဟုတ္ အားလူးနဲ႔ ဝက္ရိုးျပဳတ္တဲ့ဟင္းရည္ထဲ စြန္ထန္ေျခာက္နည္းနည္းခပ္ထည့္
(၃) စြန္ထန္ကို ေရက်က္ေအးနည္းနည္းေလးေရာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည့္၊ ဂ်င္းမွ်င္မွ်င္လွီးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴလွီးထည့္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ထည့္ၿပီး တို႔စရာအခ်ဥ္ရည္အျဖစ္ လုပ္ေသးတယ္
*** စြန္ထန္ေျခာက္မရွိတဲ့အခါ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးအေျခာက္ကိုလည္း စြန္ထန္အစား သံုးလို႔ရပါတယ္
(၂) ပဲျပင္း ဒါမွမဟုတ္ ပဲေခါင္းေလာင္း ဒါမွမဟုတ္ ကုလားပဲ ဒါမွမဟုတ္ ပိန္းဥ ဒါမွမဟုတ္ အားလူးနဲ႔ ဝက္ရိုးျပဳတ္တဲ့ဟင္းရည္ထဲ စြန္ထန္ေျခာက္နည္းနည္းခပ္ထည့္
(၃) စြန္ထန္ကို ေရက်က္ေအးနည္းနည္းေလးေရာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည့္၊ ဂ်င္းမွ်င္မွ်င္လွီးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴလွီးထည့္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ထည့္ၿပီး တို႔စရာအခ်ဥ္ရည္အျဖစ္ လုပ္ေသးတယ္
*** စြန္ထန္ေျခာက္မရွိတဲ့အခါ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးအေျခာက္ကိုလည္း စြန္ထန္အစား သံုးလို႔ရပါတယ္
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။