အဆုိေတာ္ #ဦးခုိင္ထူး ကုိ ဒုကၡေပးခဲ့တဲ့ ပန္ကရိယ ေခၚ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ဖုိ႔ စာဖတ္ပရိသတ္ေတြအတြက္ ပုိ႔စ္ တင္ေပးလုိက္ပါတယ္...
..
..
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးေကာ င္းေစေသာ အစားအစာမ်ား
.......................... .............. #ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ဆုိတာက ၀မ္းဗုိက္အတြင္း အစာအိမ္အေနာက္ဘက္မွာရွိတဲ့ ကုိယ္တြင္းအဂၤါတစ္ခုျဖစ္ပါတ ယ္။
သူက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္ဖုိ႔အတြက္ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္ေပးတာနဲ႔
အဆီနဲ႔ ပ႐ိုတင္းေတြကုိ ေခ်ဖ်က္ဖုိ႔ အင္ဇုိင္းေတြ ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ ဂလင္းတစ္ခု
ျဖစ္ပါတယ္။ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ဟာ အစာကုိ ထိထိေရာက္ေရာက္ေခ်ဖ်က္ေပးၿပ ီး
ထြက္လာတဲ့အာဟာရေတြကုိ စုပ္ယူဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကသာ
သူ႔လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကုိ ေသခ်ာမျပဳလုပ္ ႏုိင္ဘူးဆုိရင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ ေရာင္ရမ္းတာနဲ႔ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာအပါအ၀င္
က်န္းမာေရးျပႆနာအမ်ားအျပား ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
သင့္က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေန ေစဖုိ႔အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကုိလည္း လ်စ္လ်ဴ႐ႈလုိ႔ မရပါဘူး။
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးခ်ဳ ိ႕ယြင္းရတဲ့
အေၾကာင္းရင္းကို ေသခ်ာမသိေသးေပမယ့္ သင္ရဲ႕ ဘ၀ေနထုိင္မႈပံုစံနဲ႔
သင္စားတဲ့အစားအစာေတြက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို
အမ်ားႀကီးအေထာက္အကူေပးႏုိင္ ပါတယ္။ ေအာက္ပါတုိ႔ဟာ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးေကာ င္းမြန္ေစတဲ့ အစားအစာေတြပါ။
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါ၀င္တဲ့ အလက္စင္ဟာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့ေစတဲ့ ပစၥည္းျဖစ္သလုိ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင ္ေျခကို
ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းလည္း ရွိပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဆာလဖာ၊ အာဂ်နင္း၊
ေအာ္လီဂုိစခ႐ိုက္၊ ဖေလဗုိႏိြဳက္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္လုိမ်ဳိး အာဟာရဓာတ္ေတြက
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္တစ္သွ်ဴးရဲ႕ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴက ဆီးခ်ဳိေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္နုိင္သလုိ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကုိ
ကုသရာမွာလည္း အလြန္အသံုး၀င္ပါတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္မားမႈကုိ
ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတ္ၱိနဲ႔ အဆီကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတ္ၱိလည္း
ရွိပါတယ္။ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္က ေလ့လာမႈအရ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေဆး၀ါးအျဖစ္ မွီ၀ဲသူေတြက
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္း အစာမစားခင္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္တက္သံုးတက္ကုိ
ပံုမွန္စားေပးသင့္ပါတယ္။
၂။ ဒိန္ခ်ဥ္
လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတ ြ ပါ၀င္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ အစာေျခစနစ္က်န္းမာေရးေကာင္း မြန္ဖုိ႔အတြက္ လုိအပ္တဲ့ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြကု ိ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးႏုိင္ပါ တယ္။ အစာေျခစနစ္ က်န္းမာတာက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာဖုိ႔လည ္း အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္က ေလ့လာမႈအရ ဒိန္ခ်ဥ္ကုိ မ်ားမ်ားစားသံုးသူေတြက အမ်ဳိးအစား ၂ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခကု ိ
ေလ်ာ့က်တာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကုိ ေန႔စဥ္ သံုးခြက္
စားသံုးေပးပါက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ၿပီး
ပ်က္စီးမႈရွိေနတဲ့ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္တစ္သွ်ဴးေတြကု ိလည္း ျပန္လည္ျပဳျပင္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
၃။ ဟင္းႏုနယ္
ဟင္းႏုနယ္မွာ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္လုပ္ငန္း ေဆာင္တာအတြက္ လုိအပ္တဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ ေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္က ဗီတာမင္ ဘီ နဲ႔ သံဓာတ္ကုိ လံုေလာက္တဲ့ပမာဏ ရရွိပါက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းႏုိင ္ေျခ အလြန္နည္းသြားပါတယ္။ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းတာက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင ္ေျခ
အလြန္ မ်ားပါတယ္။ ဟင္းႏုနယ္မွာ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့
မုိႏုိဂလက္တုိဆုိင္ဒစ္စီ ဂလုိက္စထေရာလည္း ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ
ႀကီးထြားႏႈန္းကုိလည္း ေႏွးေကြးေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သူက
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ျမင့္မား မႈကုိလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ပါတယ္။
၄။ နႏြင္း
နႏြင္းမွာ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြရွိတဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာအပါအ၀င္ ကင္ဆာအမ်ားစု မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ကာကူမင္ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြကုိ ဖ်က္ဆီး ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ နႏြင္းဟာ အစြမ္းထက္ ေရာင္ရမ္းမႈဆန္႔က်င္တဲ့ပစ္ၥ ည္းလည္း
ျဖစ္တဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္လည္း
ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ မျမင့္ေအာင္
ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၅။ ဘလူးဘယ္ရီ
ဘယ္ရီသီးအားလံုးက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေပမယ့္ ဘယ္ရီသီးထဲမွာ ဘလူးဘယ္ရီကေတာ့ အေကာင္းဆံုးလုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီမွာ ပါ၀င္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြက
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကို ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးထားႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ
ပါ၀င္တဲ့ တီလုိစေတဘင္းျဒပ္ေပါင္းက အဆုတ္၊ အစာအိမ္၊ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္နဲ႔
သားျမတ္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကုိ ဖ်က္ဆီးပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ
ေလ်ာ့နည္းေစႏုိင္တဲ့အတြက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူေတြနဲ႔လည္ း အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။
၆။ ဘ႐ုိကုိလီ
ခ႐ူဆီဖီးရပ္စ္အမ်ဳိးအစား၀င္ ျဖစ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ ေခၚ ဘ႐ုိကုိလီက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးအတြ က္
အလြန္အသံုး၀င္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြက
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္အပါအ၀င္ ခႏၶာကုိယ္ ကုိယ္တြင္းအဂၤါေတြထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ
ဖယ္ရွားပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဘ႐ုိကုိလီက ေသြးတြင္း ကုိလက္စထေရာအဆင့္ကုိလည္း
ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့
ေနာက္ဆက္တြဲေရာဂါေတြကုိ ကုသရာမွာလည္း အသံုး၀င္ပါတယ္။
၇။ စပ်စ္သီး
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးအတြ က္ အသံုး၀င္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ဳိးကေတာ့ အနီေရာင္စပ်စ္သီးပါ။ အနီေရာင္စပ်စ္သီးမွာ ရီဗက္စထေရာေခၚတဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းျဒပ္ေပါင္းေတ ြ
မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ သူက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းတာ ဒါမွမဟုတ္
ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္
ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္နဲ႔ ဆဲလ္အတြင္း ဂလူးကုိ႔စ္ေရာက္ရွိမႈကုိလည္ း
ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္က ေလ့လာမႈအရ ရီဗက္စထေရာဟာ
ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ သူရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာေတြကုိ ကုသဖုိ႔ အသံုး၀င္တယ္လုိ႔
သိရပါတယ္။
၈။ ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥမွာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတစ္မ ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ဘီတာကယ္႐ုိတင္းေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးကုိ
အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ကန္စြန္းဥ ပံုမွန္စားသံုးသူေတြက
အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္ဖုိ႔အတြက္ လုိအပ္တဲ့ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ဆဲလ္ေတြကုိ
က်န္းမာေစဖုိ႔ ကူညီေပးပါတယ္။ ေသြးထဲကုိ သၾကားဓာတ္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း
ထုတ္လႊတ္ေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္မႈရွိေအာင္လည္း
ကူညီႏုိင္ပါတယ္။
၉။ ယီရွီးမိႈ
ဒီမိႈမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါ၀င္တဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းႏုိင ္ေျခကုိ
ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ဘီတာဂလူကန္ေပၚလီစခ႐ုိက္နဲ႔
ထရစ္ပ္တာပင္းလုိမ်ဳိး အပင္ျဒပ္ေပါင္းေတြလည္း မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြက အစြမ္းထက္ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြျ ဖစ္တဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာအပါအ၀င္ ကင္ဆာအမ်ားစုျဖစ္ႏုိင္ေျခကု ိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ယီရွီးမိႈကုိ အေျခာက္ခံၿပီးမွသာ က်န္းမာေရးအ တြက္ အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္။
၁၀။ ႏြယ္ခ်ဳိ
ေရာင္ရမ္းမႈကုိ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ေရာင္ရမ္းမႈျဖ စ္စဥ္ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ သူက အစာေတြကုိ ေျခႏုိင္ဖုိ႔အတြက္ သည္းေျခရည္ထုတ္လုပ္မႈကုိလည္ း
ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ႏြယ္ခ်ဳိဟာ ဆီးခ်ဳိကုိ တုိက္ဖ်က္ႏုိင္တဲ့
ဂုဏ္သတၱိလည္း ရွိပါတယ္။ ႏြယ္ခ်ဳိျမစ္မွာ ပါ၀င္တဲ့ အေမာက္ဖ႐ူတင္ျဒပ္ေပါင္းက
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္
အသည္းအဆီဖံုးႏုိင္ေျခကုိလည္ း
ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး အင္ဆူလင္ ခံႏုိင္ရည္ရွိမႈကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္။
၂၀၁၂ ခုႏွစ္က ေလ့ လာမႈအရ ႏြယ္ခ်ဳိမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္တဲ့
ဂုဏ္သတၱိနဲ႔ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ျမင့္မားမႈကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့
ဂုဏ္သတ္ၱိေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကုိ ကုသရာမွာ အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal 613)
#Good_Health_Journal_Faceb ook_Page တြင္ ယခုကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရးႏွင့္အလွအပေဆာင္း ပါးမ်ားကုိ ဖတ္႐ႈႏုိင္ပါသည္။
https://www.facebook.com/ Good-Health-Journal-3907742 11023677/?ref=bookmarks
..
..
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးေကာ
..........................
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ဆုိတာက ၀မ္းဗုိက္အတြင္း အစာအိမ္အေနာက္ဘက္မွာရွိတဲ့ ကုိယ္တြင္းအဂၤါတစ္ခုျဖစ္ပါတ
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးခ်ဳ
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါ၀င္တဲ့ အလက္စင္ဟာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့ေစတဲ့ ပစၥည္းျဖစ္သလုိ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင
၂။ ဒိန္ခ်ဥ္
လူ႔အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားေတ
၃။ ဟင္းႏုနယ္
ဟင္းႏုနယ္မွာ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္လုပ္ငန္း ေဆာင္တာအတြက္ လုိအပ္တဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ ေတြ မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္က ဗီတာမင္ ဘီ နဲ႔ သံဓာတ္ကုိ လံုေလာက္တဲ့ပမာဏ ရရွိပါက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းႏုိင
၄။ နႏြင္း
နႏြင္းမွာ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြရွိတဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ကင္ဆာအပါအ၀င္ ကင္ဆာအမ်ားစု မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ကာကူမင္ ျဒပ္ေပါင္းေတြက ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြကုိ ဖ်က္ဆီး ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ နႏြင္းဟာ အစြမ္းထက္ ေရာင္ရမ္းမႈဆန္႔က်င္တဲ့ပစ္ၥ
၅။ ဘလူးဘယ္ရီ
ဘယ္ရီသီးအားလံုးက မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေပမယ့္ ဘယ္ရီသီးထဲမွာ ဘလူးဘယ္ရီကေတာ့ အေကာင္းဆံုးလုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီမွာ ပါ၀င္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြက
၆။ ဘ႐ုိကုိလီ
ခ႐ူဆီဖီးရပ္စ္အမ်ဳိးအစား၀င္
၇။ စပ်စ္သီး
မုန္႔ခ်ဳိအိတ္က်န္းမာေရးအတြ
၈။ ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥမွာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတစ္မ
၉။ ယီရွီးမိႈ
ဒီမိႈမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါ၀င္တဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ရမ္းႏုိင
၁၀။ ႏြယ္ခ်ဳိ
ေရာင္ရမ္းမႈကုိ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့အတြက္ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ေရာင္ရမ္းမႈျဖ
#ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
(Good Health Journal 613)
#Good_Health_Journal_Faceb
https://www.facebook.com/
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။