Dr-Myint Thein added 2 new photos.
ၾကက္ဥ ႏွင့္ က်န္းမာေရး
*******************
ၾကက္ဥ ကိုု က်ေနာ္တိုု႕ ေၾကာက္လန္႔ ခဲ့ၾကဘူးသည္ ။
စားဘိုု႔ ထိတ္လန္႔ ခဲ့ၾကဘူးသည္ ။
အဘယ္ေၾကာင့္ပါနည္း ။
ကိုုလက္စထေရာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္ ။
ၾကက္ဥ ၁လံုုးမွာ ကိုုလက္စထေရာ ၁၈၅ မီလီဂရမ္ပါသည္ ။
AHA ( American Heart Association ) က တရက္အတြက္ လိုုအပ္ခ်က္
၃၀၀ မီလီဂရမ္ သတ္မွတ္ထားပါသည္ ။
ၾကက္ဥ ၂ လံုုးစားလ ွ်င္ သတ္မွတ္ခ်က္ေက်ာ္ၿပီ ။
ကိုုလက္စထေရာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး က်ေနာ္တိုု႔ ၏ ယူဆခ်က္ က
ကိုုလက္စထေရာ မ်ားမ်ားစားသံုုးလ ွ်င္ ေသြးတြင္းက ကိုုလက္စထေရာ
တက္မည္ ဟုု မွတ္ယူထားၾကသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာမ်ား လ ွ်င္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ျဖစ္ေစသည္ ဟုု ေၾကာက္ၾကသည္ ။
ထိုု႕ေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားရမွာ ေၾကာက္ရြံ႕ ၾကေတာ့သည္ ။
အျဖစ္မွန္ မသိခင္က ျဖစ္ပါသည္ ။
ခႏၶာကိုုယ္တြင္းမွာ ေန႔စဥ္ ကိုုလက္စထေရာ ၁ ဂရမ္ မွ ၂ ဂရမ္ထိ ထုုတ္လုုပ္ပါ
သည္ ။ ၎မွာ ၾကက္ဥတလံုုးထက္ ၅ဆ - ၁၀ ဆ ပိုုမ်ားပါသည္ ။
ဒီေနရာမွာ လွည့္ကြက္ေလးရွိသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာ ပိုုမိုုစားသံုုးလ ွ်င္ ကိုုယ္တြင္းထုုတ္လုုပ္မႈ ေလ်ာ့သြားသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာ စားသံုုးမႈ နည္းလ ွ်င္ ကိုုယ္တြင္းထုုတ္လုုပ္မႈ တိုုးလာသည္ ။
စားလိုုက္ေသာ ကိုုလက္စထေရာ ေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုုလက္စထေရာ
ပမာဏ တိုုးမလာေၾကာင္း ေတြ႕ ရွိခဲ့ပါၿပီ ။
ထိုု႔ေၾကာင့္ ၀ိတ္ေလ်ာ့ခ်သည့္ ပရိုုဂရမ္မ်ားတြင္ ဓါတ္စာအျဖစ္ တေန႔
ၾကက္ဥ ၃ လံုုးထိ စားခြင့္ျပဳ ေနၿပီ ျဖစ္ပါသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာမွာ ကိုုယ္ခႏၶာအတြက္ အေရးႀကီးေသာ အဟာရျဖစ္ပါသည္ ။
ဆဲမ်ားတည္ေဆာက္ျခင္း ၊ ေဟာ္မုုန္းထုုတ္လုုပ္ျခင္း ၊ ဖြံ႕ ၿဖိဳးႀကီးထြားျခင္းအတြက္
လိုုအပ္ပါသည္ ။
ယခင္က ၾကက္ဥ အႏွစ္ကိုုဖယ္ၿပီး အကာသာ စားဖိုု႔ ေျပာခဲ့ၾကပါသည္ ။
အကာတြင္ ပရိုုတိန္း ၾကြယ္၀သလိုု အႏွစ္တြင္ ကယ္လဆီယမ္ ၊ သံဓါတ္ ၊
ေဖါ့စဖိုုရပ္ ၊ ဇင့္ ၊ ဗီတာမင္ B1 , B6 , ဖိုုးလိတ္ ၊ ပင္တိုုသင္းနစ္ အက္ဆစ္ ၊
ဗီတာမင္ B12 , A , D , E ႏွင့္ omega 3 fatty acid , Choline ၊
Lutein ႏွင့္ Zeaxanthin တိုု႔ ပါရွိပါသည္ ။
Choline က ႏွလံုုး ေသြးေၾကာႏွင့္ ဆိးခ်ိဳ ေရာဂါ ၊ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ ယြင္းေသာေရာဂါ
တိုု႕ အတြက္ ေကာင္းပါသည္ ။
Lutein ႏွင့္ Zeaxanthin တိုု႔သည္ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၿပီး မ်က္စိကိုု
ထိခိုုက္ေစေသာ အလင္းေရာင္အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးပါသည္ ။
ထိုု႔ေၾကာင့္ အႏွစ္ပါ စားသံုုးမွ ေက်းဇူးမ်ားပါမည္ ။
...
( ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္ ႏွင့္ မ်ိဳးရိုုးေၾကာင့္ ကိုုလက္စထေရာျမင့္မား
သူတိုု႕ ကေတာ့ ခၽြင္းခ်က္ထားရမည္ ျဖစ္ပါသည္ )
...
Ref :
John Berardi, Ph.D., is a founder of Precision Nutrition, the world's largest online nutrition coaching company. In the last 5 years, Dr. Berardi and his team have personally helped over 20,000 people lose over 300,000 pounds of body fat through their renowned coaching program, Lean Eating.
...
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၂ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄
အဘယ္ေၾကာင့္ပါနည္း ။
ကိုုလက္စထေရာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္ ။
ၾကက္ဥ ၁လံုုးမွာ ကိုုလက္စထေရာ ၁၈၅ မီလီဂရမ္ပါသည္ ။
AHA ( American Heart Association ) က တရက္အတြက္ လိုုအပ္ခ်က္
၃၀၀ မီလီဂရမ္ သတ္မွတ္ထားပါသည္ ။
ၾကက္ဥ ၂ လံုုးစားလ ွ်င္ သတ္မွတ္ခ်က္ေက်ာ္ၿပီ ။
ကိုုလက္စထေရာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး က်ေနာ္တိုု႔ ၏ ယူဆခ်က္ က
ကိုုလက္စထေရာ မ်ားမ်ားစားသံုုးလ ွ်င္ ေသြးတြင္းက ကိုုလက္စထေရာ
တက္မည္ ဟုု မွတ္ယူထားၾကသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာမ်ား လ ွ်င္ ေသြးတိုုး ႏွလံုုး ျဖစ္ေစသည္ ဟုု ေၾကာက္ၾကသည္ ။
ထိုု႕ေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားရမွာ ေၾကာက္ရြံ႕ ၾကေတာ့သည္ ။
အျဖစ္မွန္ မသိခင္က ျဖစ္ပါသည္ ။
ခႏၶာကိုုယ္တြင္းမွာ ေန႔စဥ္ ကိုုလက္စထေရာ ၁ ဂရမ္ မွ ၂ ဂရမ္ထိ ထုုတ္လုုပ္ပါ
သည္ ။ ၎မွာ ၾကက္ဥတလံုုးထက္ ၅ဆ - ၁၀ ဆ ပိုုမ်ားပါသည္ ။
ဒီေနရာမွာ လွည့္ကြက္ေလးရွိသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာ ပိုုမိုုစားသံုုးလ ွ်င္ ကိုုယ္တြင္းထုုတ္လုုပ္မႈ ေလ်ာ့သြားသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာ စားသံုုးမႈ နည္းလ ွ်င္ ကိုုယ္တြင္းထုုတ္လုုပ္မႈ တိုုးလာသည္ ။
စားလိုုက္ေသာ ကိုုလက္စထေရာ ေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုုလက္စထေရာ
ပမာဏ တိုုးမလာေၾကာင္း ေတြ႕ ရွိခဲ့ပါၿပီ ။
ထိုု႔ေၾကာင့္ ၀ိတ္ေလ်ာ့ခ်သည့္ ပရိုုဂရမ္မ်ားတြင္ ဓါတ္စာအျဖစ္ တေန႔
ၾကက္ဥ ၃ လံုုးထိ စားခြင့္ျပဳ ေနၿပီ ျဖစ္ပါသည္ ။
ကိုုလက္စထေရာမွာ ကိုုယ္ခႏၶာအတြက္ အေရးႀကီးေသာ အဟာရျဖစ္ပါသည္ ။
ဆဲမ်ားတည္ေဆာက္ျခင္း ၊ ေဟာ္မုုန္းထုုတ္လုုပ္ျခင္း ၊ ဖြံ႕ ၿဖိဳးႀကီးထြားျခင္းအတြက္
လိုုအပ္ပါသည္ ။
ယခင္က ၾကက္ဥ အႏွစ္ကိုုဖယ္ၿပီး အကာသာ စားဖိုု႔ ေျပာခဲ့ၾကပါသည္ ။
အကာတြင္ ပရိုုတိန္း ၾကြယ္၀သလိုု အႏွစ္တြင္ ကယ္လဆီယမ္ ၊ သံဓါတ္ ၊
ေဖါ့စဖိုုရပ္ ၊ ဇင့္ ၊ ဗီတာမင္ B1 , B6 , ဖိုုးလိတ္ ၊ ပင္တိုုသင္းနစ္ အက္ဆစ္ ၊
ဗီတာမင္ B12 , A , D , E ႏွင့္ omega 3 fatty acid , Choline ၊
Lutein ႏွင့္ Zeaxanthin တိုု႔ ပါရွိပါသည္ ။
Choline က ႏွလံုုး ေသြးေၾကာႏွင့္ ဆိးခ်ိဳ ေရာဂါ ၊ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ ယြင္းေသာေရာဂါ
တိုု႕ အတြက္ ေကာင္းပါသည္ ။
Lutein ႏွင့္ Zeaxanthin တိုု႔သည္ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၿပီး မ်က္စိကိုု
ထိခိုုက္ေစေသာ အလင္းေရာင္အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးပါသည္ ။
ထိုု႔ေၾကာင့္ အႏွစ္ပါ စားသံုုးမွ ေက်းဇူးမ်ားပါမည္ ။
...
( ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္ ႏွင့္ မ်ိဳးရိုုးေၾကာင့္ ကိုုလက္စထေရာျမင့္မား
သူတိုု႕ ကေတာ့ ခၽြင္းခ်က္ထားရမည္ ျဖစ္ပါသည္ )
...
Ref :
John Berardi, Ph.D., is a founder of Precision Nutrition, the world's largest online nutrition coaching company. In the last 5 years, Dr. Berardi and his team have personally helped over 20,000 people lose over 300,000 pounds of body fat through their renowned coaching program, Lean Eating.
...
ေဒါက္တာျမင့္သိန္း
၁၂ ၾသဂုုတ္ ၂၀၁၄
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။