စိုက္ပ်ိဳးေရး ႏွင့္ အေထြေထြဗဟုသုတ added 26 new photos.
ZG
အားလုံးပဲ မဂၤလာပါ ခင္ဗ်..
အခု ကြၽန္ေတာ္ ေဖာ္ျပေပးမည့္အပင္ကုိ မသိ႐ွိသူ အေတာ္မ်ားပါလိမ့္မယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ ကြၽန္ေတာ္ ဗဟုသုတအျဖစ္ ေဖာ္ျပေပးပါ့မယ္။
ဒီအပင္ကုိ အဂၤလိပ္ဘာသာျဖင့္Agave (or )Tequilana plants ဟုေခၚပါတယ္။
ျမန္မာလုိ ႐ွားေစာင္းလက္ပတ္ႀကီးပင္(သုိ႔)သေဘာၤနာနတ္ပင္ ဟုေခၚဆုိပါတယ္။
ဒီအပင္ဟာ မက္ဆီကုိ(Mexico) ႏွင့္ ေတာင္အာဖရိကႏုိင္ငံ( South Africa)ေတြ၌ စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးပါတယ္။
ဒီအပင္မွ ထုတ္ယူရ႐ွိတဲ့ သကာရည္ဟာ(Agave syrup is sweeter than Honey)ပ်ားရည္ထက္ပုိၿပီး ခ်ဳိၿမိန္ပါတယ္။
သူ႔မွာ Fructose 56% ႏွင့္ Glucose 20% ပါဝင္ပါတယ္။
Fructose ဆုိတာက သစ္သီးတုိ႔ ပ်ားရည္တုိ႔မွရ႐ွိေသာ သစ္သီသၾကားဓာတ္ကုိ ဆုိလုိၿပီး Glucose ဆုိတာက ဂလူကုိ႔ေဆးသၾကားဓာတ္ကုိ ဆုိလုိပါတယ္။
ဒီအပင္ေတြရဲ႕သက္တမ္းဟာ စုိက္ပ်ဳိးခ်ိန္မွစ၍ (၇)ႏွစ္ မွ (၁၄)အတြင္းထိ့ ျပဳစုပ်ဳိးေထာင္စုိက္ပ်ဳိးရပါတယ္။
သက္တမ္းရင့္ သေဘာၤနာနတ္ပင္မ်ားရဲ႕ အရြက္အဖတ္မ်ားကုိ ဖဲ့ေခြၽျဖတ္ေတာက္ၿပီး က်န္႐ွိတဲ့အျမစ္ဆုံ ေခါင္းဆုံကုိ ထက္ျခမ္းခြဲ၍ ေခြၽးခံေပါင္းစက္ျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာေပါင္းယူၿပီး ၄င္းေခြၽးခံေပါင္းၿပီးသား သေဘာၤနာနတ္ေခါင္းဆုံမ်ားကုိ ေျမပဲဆီႀကိတ္ခြဲသကဲ့သုိ႔ ျမင္းမ်ား၊စက္မ်ားျဖင့္လွည့္ပတ္ႀကိတ္ခြဲရၿပီး က်န္႐ွိတဲ့ေပ်ာ့ဖတ္ကုိမွအရည္ညႇစ္ယူရပါတယ္။
ညႇစ္ယူရ႐ွိေသာ သကာရည္မ်ားကုိ စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းႏွင့္အတူ အရက္၊ဘီယာ ႏွင့္ ဝုိင္အရက္မ်ား ကေစာ္ေဖာက္(fermentations)တဲ့ေနရာမ်ား၌ ထည့္သြင္းအသုံးျပဳပါေၾကာင္း အတုိခ်ဳံးၿပီး ေရးသားေဖာ္ျပလုိက္ပါသည္။
ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ မ႐ွိပါဘူး..ဒါ့ေၾကာင့္ မျမင္ဖူးေသးတဲ့လူအမ်ား ျမင္ဖူးေအာင္ Share and Save ႏုိင္ပါသည္။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္..ကြၽန္ေတာ္ ဘဝခါးခါးပါ။
ဘဝခါးခါး✏
UNI
အားလုံးပဲ မင်္ဂလာပါ ခင်ဗျ..
အခု ကျွန်တော် ဖော်ပြပေးမည့်အပင်ကို မသိရှိသူ အတော်များပါလိမ့်မယ်။
ဒါ့ကြောင့် ကျွန်တော် ဗဟုသုတအဖြစ် ဖော်ပြပေးပါ့မယ်။
ဒီအပင်ကို အင်္ဂလိပ်ဘာသာဖြင့်Agave (or )Tequilana plants ဟုခေါ်ပါတယ်။
မြန်မာလို ရှားစောင်းလက်ပတ်ကြီးပင်(သို့)သဘောၤနာနတ်ပင် ဟုခေါ်ဆိုပါတယ်။
ဒီအပင်ဟာ မက်ဆီကို(Mexico) နှင့် တောင်အာဖရိကနိုင်ငံ( South Africa)တွေ၌ စီးပွားဖြစ် စိုက်ပျိုးပါတယ်။
ဒီအပင်မှ ထုတ်ယူရရှိတဲ့ သကာရည်ဟာ(Agave syrup is sweeter than Honey)ပျားရည်ထက်ပိုပြီး ချိုမြိန်ပါတယ်။
သူ့မှာ Fructose 56% နှင့် Glucose 20% ပါဝင်ပါတယ်။
Fructose ဆိုတာက သစ်သီးတို့ ပျားရည်တို့မှရရှိသော သစ်သီသကြားဓာတ်ကို ဆိုလိုပြီး Glucose ဆိုတာက ဂလူကို့ဆေးသကြားဓာတ်ကို ဆိုလိုပါတယ်။
ဒီအပင်တွေရဲ့သက်တမ်းဟာ စိုက်ပျိုးချိန်မှစ၍ (၇)နှစ် မှ (၁၄)အတွင်းထိ့ ပြုစုပျိုးထောင်စိုက်ပျိုးရပါတယ်။
သက်တမ်းရင့် သဘောၤနာနတ်ပင်များရဲ့ အရွက်အဖတ်များကို ဖဲ့ချွေဖြတ်တောက်ပြီး ကျန်ရှိတဲ့အမြစ်ဆုံ ခေါင်းဆုံကို ထက်ခြမ်းခွဲ၍ ချွေးခံပေါင်းစက်ဖြင့် အချိန်ကြာမြင့်စွာပေါင်းယူပြီး ၄င်းချွေးခံပေါင်းပြီးသား သဘောၤနာနတ်ခေါင်းဆုံများကို မြေပဲဆီကြိတ်ခွဲသကဲ့သို့ မြင်းများ၊စက်များဖြင့်လှည့်ပတ်ကြိတ်ခွဲရပြီး ကျန်ရှိတဲ့ပျော့ဖတ်ကိုမှအရည်ညှစ်ယူရပါတယ်။
ညှစ်ယူရရှိသော သကာရည်များကို စားသောက်ကုန်လုပ်ငန်းနှင့်အတူ အရက်၊ဘီယာ နှင့် ဝိုင်အရက်များ ကစော်ဖောက်(fermentations)တဲ့နေရာများ၌ ထည့်သွင်းအသုံးပြုပါကြောင်း အတိုချုံးပြီး ရေးသားဖော်ပြလိုက်ပါသည်။
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာနိုင်ငံမှာ မရှိပါဘူး..ဒါ့ကြောင့် မမြင်ဖူးသေးတဲ့လူအများ မြင်ဖူးအောင် Share and Save နိုင်ပါသည်။
ကျေးဇူးတင်ပါတယ်..ကျွန်တော် ဘဝခါးခါးပါ။
ဘဝခါးခါး
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။