ညဘက္ အဆာေျပစားျခင္းရဲ႕ ဆိုးက်ဳိးေတြ
-------------------------- ----------
အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္ကေတာ့ ညပိုင္းမႇာ
အဆာေျပစားေသာက္မႈ လံုး၀မရႇိရဘူးဆိုတာကို
သတိထားေစလိုပါတယ္။ ညပိုင္းမႇာ တီဗီထိုင္ၾကည့္ရင္း
အဆာေျပစားတတ္တဲ့အက်င့္မ်ဳိး
ကိုယ့္ဆီမႇာရႇိေနတယ္ဆိုရင္ ဒီအက်င့္မ်ဳိးကို
အၿပီးသတ္ဖယ္ရႇားပစ္ရမႇာပါ။ ညစာစားၿပီးခ်ိန္မႇာ
အဆာေျပမစားသင့္ပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့
အိပ္ေနတဲ့ အခ်ိန္မႇာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးက
အလုပ္ေတြ အမ်ားႀကီးလုပ္ေနပါတယ္။
အိပ္ေနခ်ိန္မႇာ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ပ်က္စီးသြားတဲ့
တစ္႐ႇဴးေတြကို ျပန္လည္ျပင္ဆင္ေနသလို
အဆိပ္ေတြကိုလည္း စြန္ ့ထုတ္ေပးေနပါတယ္။
က်န္းမာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ရရႇိေစဖို ့
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဒီလိုလုပ္ေဆာင္ေနတာျဖစ္ၿပီး
ဒီလိုလုပ္ႏုိင္ဖို ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က
စြမ္းအင္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့
ကိုယ့္ခႏၶာကိုယ္မႇာရႇိေနတဲ့ အဆီေတြကေန
လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ေတြဟာ
အမ်ားႀကီးရေနၿပီးသြားၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ရႇစ္နာရီေလာက္ၾကာေအာင္
တက္ႂကြတဲ့ လႈပ္ရႇားမႈမရႇိဘဲ အိပ္ေနခ်ိန္မႇာ
ကယ္လိုရီအပိုကို ထပ္ထည့္ေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္
အဲဒီထည့္ေပးလိုက္တဲ့ ကယ္လိုရီအပိုကို
ခႏၶာကိုယ္က ရရႇိသြားပါတယ္။ အဲဒီလိုရရႇိသြားတဲ့
ကယ္လိုရီအပိုရဲ႕ စြမ္းအင္ေတြကို အသံုးျပဳၿပီး
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ပ်က္စီးသြားတဲ့ တစ္႐ႇဴးေတြ
ျပန္လည္ျပင္ဆင္မႈ၊ အဆိပ္ေတြ စြန္ ့ထုတ္မႈစတဲ့
လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။
အပိုရရႇိတဲ့စြမ္းအင္နဲ ့လုပ္ေဆာင္ရတာျဖစ္လို ့
ခႏၶာကိုယ္တြင္းမႇာ အရင္ရႇိေနၿပီးျဖစ္တဲ့
အဆီဓာတ္ကို ေျခပစ္ဖို ့မလိုေတာ့ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ ညစာစားၿပီးေနာက္ပိုင္း စားလုိက္တဲ့
အဆာေျပအစားအစာဟာ အဆီဓာတ္ကို
ေျပာင္းလဲသြားေစၿပီး အိပ္လိုက္တဲ့အခ်ိန္မႇာ
ကယ္လုိရီကို တက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ညစာစားၿပီးတဲ့ေနာက္ အဆာေျပစားတတ္တဲ့
အက်င့္ကို အၿပီးေရႇာင္ရႇားဖို ့ ေျပာရတာျဖစ္ပါတယ္။
အိပ္ေပ်ာ္ေနခ်ိန္မႇာ ခႏၶာကိုယ္ဟာ အေပၚမႇာ
ေဆြးေႏြးၿပီးခဲ့သလိုပဲ ပ်က္ စီးသြားတာေတြကို
ျပဳျပင္ဖို ့၊ အိပ္မက္ မက္ဖို ့နဲ ့ဇီ၀ဓာတုျဖစ္စဥ္
(Biochemical Process) ေတြကို လုပ္ေဆာင္ဖို ့
လႈပ္ရႇား ေနရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္ရဲ႕
သိမ္းဆည္းထားတဲ့ အဆီေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ယူၿပီး
ဒီအလုပ္ေတြကို လုပ္ပါတယ္။ အဲဒီလို ခႏၶာကိုယ္မႇာရႇိတဲ့
အဆီေတြကို အိပ္ေနခ်ိန္မႇာ စြမ္းအင္အျဖစ္သံုးရလို ့
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ႏိုင္ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံရဲ႕ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈတစ္ခုအရ
အမ်ဳိးသမီးေတြကို မနက္ ၁၀ နာရီန ဲ့
ည ၁၁ နာရီ ဆိုၿပီး အခ်ိန္ႏႇစ္အုပ္စု ခြဲလိုက္ပါတယ္။
အဲဒီအမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ အဆာေျပအစားအေသာက္ကို
ကယ္လိုရီပမာဏႏႇစ္ရာ စားေသာက္ေစပါတယ္။
ရလဒ္ကိုဆန္းစစ္ၾကည့္တဲ့အခါ မနက္ပိုင္း၊
ေန ့လယ္ပိုင္းတို ့မႇာ အဆာေျပစားသူေတြဟာ
ညပိုင္း မႇာ အဆာေျပစားသူေတြထက္ပိုၿပီး
ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
တစ္နည္းအားျဖင့္ မနက္ပိုင္းအဆာေျပစားလိုက္တဲ ့
အစားအစာကေန ရလာတဲ့ အဆီဓာတ္ကို
တစ္ေန ့တာမႇာ ပိုၿပီးေလာင္ ကြၽမ္းေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ ည ပိုင္းမႇာစားတဲ့ သူေတြဟာ
LDL လို ့ေခၚတဲ့ မေကာင္းတဲ့
ကိုလက္စေရာဓာတ္မ်ားေနေစတာေတ ြ႕ရပါတယ္။
အေၾကာင္းရင္း ကေတာ့ ညဘက္
အဆာေျပစားလိုက္ျခင္းမႇာ အဆီဓာတ္ကို
မၿဖိဳခြဲႏိုင္တဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က
ပိုၿပီး တိုးလာပါတယ္။ ညပိုင္းအစာစားျခင္းရဲ႕
ေနာက္ဆိုး က်ဳိးတစ္ခုကေတာ့ အစာအိမ္ထဲက
အက္စစ္ေတြ အေပၚကို ျပန္တက္ေစႏုိင္ပါတယ္။
စားလိုက္တဲ့အစာေတြကို ေၾကေအာင္
ေကာင္းေကာင္းေျခၿပီးခ်ိန္မႇ ာ အိပ္လိုက္မႇသာ
အိပ္ေပ်ာ္ၿပီး ေနထိုင္ရတာ
သက္ေသာင့္သက္သာလည္းရႇိပါမယ္ ။
ဘရာဇီးလ္ႏိုင္ငံမႇာ အမ်ဳိးသမီး ၂၇ေယာက္ နဲ ့
အမ်ဳိးသား ၂၅ ေယာက္ကို ေလ့လာမႈ တစ္ခုလုပ္ခဲ့ၿပီး
အဲဒီေလ့လာမႈရဲ႕ရလဒ္မႇာလည္း
ညပိုင္းအဆာေျပစားေသာက္တဲ့သူ ေတြဟာ
အဲဒီလုိစားေသာက္မႈေၾကာင့္ သူတို ့အိပ္ခ်ိန္ေတြကို
ပ်က္စီးေစတာေတြ႕ရ တယ္လို ့ ဆုိပါတယ္။
#Lifestyle
--------------------------
အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္ကေတာ့ ညပိုင္းမႇာ
အဆာေျပစားေသာက္မႈ လံုး၀မရႇိရဘူးဆိုတာကို
သတိထားေစလိုပါတယ္။ ညပိုင္းမႇာ တီဗီထိုင္ၾကည့္ရင္း
အဆာေျပစားတတ္တဲ့အက်င့္မ်ဳိး
ကိုယ့္ဆီမႇာရႇိေနတယ္ဆိုရင္ ဒီအက်င့္မ်ဳိးကို
အၿပီးသတ္ဖယ္ရႇားပစ္ရမႇာပါ။ ညစာစားၿပီးခ်ိန္မႇာ
အဆာေျပမစားသင့္ပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့
အိပ္ေနတဲ့ အခ်ိန္မႇာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးက
အလုပ္ေတြ အမ်ားႀကီးလုပ္ေနပါတယ္။
အိပ္ေနခ်ိန္မႇာ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ပ်က္စီးသြားတဲ့
တစ္႐ႇဴးေတြကို ျပန္လည္ျပင္ဆင္ေနသလို
အဆိပ္ေတြကိုလည္း စြန္ ့ထုတ္ေပးေနပါတယ္။
က်န္းမာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ရရႇိေစဖို ့
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဒီလိုလုပ္ေဆာင္ေနတာျဖစ္ၿပီး
ဒီလိုလုပ္ႏုိင္ဖို ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က
စြမ္းအင္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့
ကိုယ့္ခႏၶာကိုယ္မႇာရႇိေနတဲ့
လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ေတြဟာ
အမ်ားႀကီးရေနၿပီးသြားၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ရႇစ္နာရီေလာက္ၾကာေအာင္
တက္ႂကြတဲ့ လႈပ္ရႇားမႈမရႇိဘဲ အိပ္ေနခ်ိန္မႇာ
ကယ္လိုရီအပိုကို ထပ္ထည့္ေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္
အဲဒီထည့္ေပးလိုက္တဲ့ ကယ္လိုရီအပိုကို
ခႏၶာကိုယ္က ရရႇိသြားပါတယ္။ အဲဒီလိုရရႇိသြားတဲ့
ကယ္လိုရီအပိုရဲ႕ စြမ္းအင္ေတြကို အသံုးျပဳၿပီး
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ပ်က္စီးသြားတဲ့ တစ္႐ႇဴးေတြ
ျပန္လည္ျပင္ဆင္မႈ၊ အဆိပ္ေတြ စြန္ ့ထုတ္မႈစတဲ့
လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။
အပိုရရႇိတဲ့စြမ္းအင္နဲ ့လုပ္ေဆာင္ရတာျဖစ္လို ့
ခႏၶာကိုယ္တြင္းမႇာ အရင္ရႇိေနၿပီးျဖစ္တဲ့
အဆီဓာတ္ကို ေျခပစ္ဖို ့မလိုေတာ့ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ ညစာစားၿပီးေနာက္ပိုင္း စားလုိက္တဲ့
အဆာေျပအစားအစာဟာ အဆီဓာတ္ကို
ေျပာင္းလဲသြားေစၿပီး အိပ္လိုက္တဲ့အခ်ိန္မႇာ
ကယ္လုိရီကို တက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ညစာစားၿပီးတဲ့ေနာက္ အဆာေျပစားတတ္တဲ့
အက်င့္ကို အၿပီးေရႇာင္ရႇားဖို ့ ေျပာရတာျဖစ္ပါတယ္။
အိပ္ေပ်ာ္ေနခ်ိန္မႇာ ခႏၶာကိုယ္ဟာ အေပၚမႇာ
ေဆြးေႏြးၿပီးခဲ့သလိုပဲ ပ်က္ စီးသြားတာေတြကို
ျပဳျပင္ဖို ့၊ အိပ္မက္ မက္ဖို ့နဲ ့ဇီ၀ဓာတုျဖစ္စဥ္
(Biochemical Process) ေတြကို လုပ္ေဆာင္ဖို ့
လႈပ္ရႇား ေနရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္ရဲ႕
သိမ္းဆည္းထားတဲ့ အဆီေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ယူၿပီး
ဒီအလုပ္ေတြကို လုပ္ပါတယ္။ အဲဒီလို ခႏၶာကိုယ္မႇာရႇိတဲ့
အဆီေတြကို အိပ္ေနခ်ိန္မႇာ စြမ္းအင္အျဖစ္သံုးရလို ့
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ႏိုင္ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံရဲ႕ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈတစ္ခုအရ
အမ်ဳိးသမီးေတြကို မနက္ ၁၀ နာရီန ဲ့
ည ၁၁ နာရီ ဆိုၿပီး အခ်ိန္ႏႇစ္အုပ္စု ခြဲလိုက္ပါတယ္။
အဲဒီအမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ အဆာေျပအစားအေသာက္ကို
ကယ္လိုရီပမာဏႏႇစ္ရာ စားေသာက္ေစပါတယ္။
ရလဒ္ကိုဆန္းစစ္ၾကည့္တဲ့အခါ မနက္ပိုင္း၊
ေန ့လယ္ပိုင္းတို ့မႇာ အဆာေျပစားသူေတြဟာ
ညပိုင္း မႇာ အဆာေျပစားသူေတြထက္ပိုၿပီး
ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
တစ္နည္းအားျဖင့္ မနက္ပိုင္းအဆာေျပစားလိုက္တဲ
အစားအစာကေန ရလာတဲ့ အဆီဓာတ္ကို
တစ္ေန ့တာမႇာ ပိုၿပီးေလာင္ ကြၽမ္းေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ ည ပိုင္းမႇာစားတဲ့ သူေတြဟာ
LDL လို ့ေခၚတဲ့ မေကာင္းတဲ့
ကိုလက္စေရာဓာတ္မ်ားေနေစတာေတ
အေၾကာင္းရင္း ကေတာ့ ညဘက္
အဆာေျပစားလိုက္ျခင္းမႇာ အဆီဓာတ္ကို
မၿဖိဳခြဲႏိုင္တဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က
ပိုၿပီး တိုးလာပါတယ္။ ညပိုင္းအစာစားျခင္းရဲ႕
ေနာက္ဆိုး က်ဳိးတစ္ခုကေတာ့ အစာအိမ္ထဲက
အက္စစ္ေတြ အေပၚကို ျပန္တက္ေစႏုိင္ပါတယ္။
စားလိုက္တဲ့အစာေတြကို ေၾကေအာင္
ေကာင္းေကာင္းေျခၿပီးခ်ိန္မႇ
အိပ္ေပ်ာ္ၿပီး ေနထိုင္ရတာ
သက္ေသာင့္သက္သာလည္းရႇိပါမယ္
ဘရာဇီးလ္ႏိုင္ငံမႇာ အမ်ဳိးသမီး ၂၇ေယာက္ နဲ ့
အမ်ဳိးသား ၂၅ ေယာက္ကို ေလ့လာမႈ တစ္ခုလုပ္ခဲ့ၿပီး
အဲဒီေလ့လာမႈရဲ႕ရလဒ္မႇာလည္း
ညပိုင္းအဆာေျပစားေသာက္တဲ့သူ
အဲဒီလုိစားေသာက္မႈေၾကာင့္ သူတို ့အိပ္ခ်ိန္ေတြကို
ပ်က္စီးေစတာေတြ႕ရ တယ္လို ့ ဆုိပါတယ္။
#Lifestyle
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။