ျပန္ေႏြးစားရင္ အႏၱရာယ္မ်ားသည္႔ အစာမ်ား
၁။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ (Spinach)
ခ်က္ၿပီးသား ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို ျပန္ေႏႊးၿပီးမစားသင့္ပါဘူး။ ဘာလို႕လဲဆိုေတာ့
ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ထဲမွာပါတဲ့ ႏိုက္ထရိတ္(nitrates) ဓာတ္ဆားေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို ေႏႊးလိုက္တဲ့အခါမွာ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ဆားကေန
ႏိုင္ထရစ္အက္စစ္ အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားျပီး အဲ့ဒီေျပာင္းလဲသြားတဲ့ ႏိုင္ထရစ္အက္စစ္ဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
၂။ တ႐ုတ္နံနံႀကီး (Celery)
လူေတြဟာ မ်ားေသာအားျဖင့္ တ႐ုတ္နံနံႀကီးရြက္ကို ဟင္းအရည္ေသာက္ လုပ္စားတဲ့အခါမွာ ထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ တကယ္လို႕အဲ့လို လုပ္စားမယ္ဆိုရင္ လုပ္ထားတဲ့ အရည္ေသာက္ဟင္းရည္ကို တစ္ခါတည္း ကုန္ေအာင္စားပစ္သင့္ ပါတယ္။ တကယ္ လို႕ ျပန္အပူေပး၊ ျပန္ေႏႊးစားမယ္ဆိုရင္လည္း တ႐ုတ္နံနံႀကီးအရြက္ေတြကို ဖယ္ၿပီး မွ ေႏႊးစားသင့္တယ္လို႕ဆိုထားပါ တယ္။ သူ႕ရဲ႕ဆိုးက်ိဳးဟာလည္း ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ လိုပဲ ႏိုင္ထရစ္အက္စစ္ကေန ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သၾကားမုံလာ (Beets)
သၾကားမုံလာဟာဆိုရင္လည္း ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ဆားပါတဲ့ အစားစာတစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ပါတယ္။ သူ႕ကို ျပန္ေႏႊးစားမယ္ဆိုရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အလြန္ပဲ အႏၲရာယ္ရွိေစႏိုင္ သလို ကင္ဆာေရာဂါလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၄။ အာလူး (Potato)
အာလူးမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီးရွိတဲ့အတြက္ အလြန္ပဲ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း ခ်က္ၿပီးသားအားလူးကို တစ္ရက္တည္းမွာ ကုန္ေအာင္မစားႏိုင္ဘူး ဆိုရင္ေတာ့ အဲ့ဒီ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ မရႏိုင္ဘူး၊ ေပ်ာက္ဆံုးသြား ပါမယ္။ အာလူးခ်က္ထားၿပီးသားကို ေနာက္ရက္မွ စားျခင္းႏွင့္ ျပန္ေႏႊးစားျခင္းဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသံုးဝင္မယ့္အစား အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႕ ဆိုထား ပါတယ္။
၅။ ၾကက္/ဘဲဥ (Eggs)
ေၾကာ္ထား ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္/ ဘဲဥေၾကာ္ကို ျပန္ေႏႊးစားျခင္းဟာ သင့္ရဲ႕ organisms ေတြကို ေသေစႏိုင္တယ္လို႕ဆိုထားပါတယ္။
၆။ မိႈ (Mushrooms)
ျပန္ေႏႊးထားတဲ့မိႈကိုု စားျခင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုက်ိဳးေတြကို ျဖစ္ေစပါ တယ္။ ဥပမာ- အစာေျချခင္း၊ ခ်က္ျခင္း ႏွင့္ ႏွလံုးကိုထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္ လို႕ ဆိုထားပါတယ္။
Credit : သုတၾကယ္စင္
၁။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ (Spinach)
ခ်က္ၿပီးသား ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို ျပန္ေႏႊးၿပီးမစားသင့္ပါဘူး။
ႏိုင္ထရစ္အက္စစ္ အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားျပီး အဲ့ဒီေျပာင္းလဲသြားတဲ့ ႏိုင္ထရစ္အက္စစ္ဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္
၂။ တ႐ုတ္နံနံႀကီး (Celery)
လူေတြဟာ မ်ားေသာအားျဖင့္ တ႐ုတ္နံနံႀကီးရြက္ကို ဟင္းအရည္ေသာက္ လုပ္စားတဲ့အခါမွာ ထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ တကယ္လို႕အဲ့လို လုပ္စားမယ္ဆိုရင္ လုပ္ထားတဲ့ အရည္ေသာက္ဟင္းရည္ကို တစ္ခါတည္း ကုန္ေအာင္စားပစ္သင့္ ပါတယ္။ တကယ္ လို႕ ျပန္အပူေပး၊ ျပန္ေႏႊးစားမယ္ဆိုရင္လည္း တ႐ုတ္နံနံႀကီးအရြက္ေတြကို ဖယ္ၿပီး မွ ေႏႊးစားသင့္တယ္လို႕ဆိုထားပါ
၃။ သၾကားမုံလာ (Beets)
သၾကားမုံလာဟာဆိုရင္လည္း ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ဆားပါတဲ့ အစားစာတစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ပါတယ္။ သူ႕ကို ျပန္ေႏႊးစားမယ္ဆိုရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အလြန္ပဲ အႏၲရာယ္ရွိေစႏိုင္ သလို ကင္ဆာေရာဂါလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၄။ အာလူး (Potato)
အာလူးမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီးရွိတဲ့အတြက္ အလြန္ပဲ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း ခ်က္ၿပီးသားအားလူးကို တစ္ရက္တည္းမွာ ကုန္ေအာင္မစားႏိုင္ဘူး ဆိုရင္ေတာ့ အဲ့ဒီ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ မရႏိုင္ဘူး၊ ေပ်ာက္ဆံုးသြား ပါမယ္။ အာလူးခ်က္ထားၿပီးသားကို ေနာက္ရက္မွ စားျခင္းႏွင့္ ျပန္ေႏႊးစားျခင္းဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသံုးဝင္မယ့္အစား အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႕ ဆိုထား ပါတယ္။
၅။ ၾကက္/ဘဲဥ (Eggs)
ေၾကာ္ထား ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္/
၆။ မိႈ (Mushrooms)
ျပန္ေႏႊးထားတဲ့မိႈကိုု စားျခင္းဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုက်ိဳးေတြကို ျဖစ္ေစပါ တယ္။ ဥပမာ- အစာေျချခင္း၊ ခ်က္ျခင္း ႏွင့္ ႏွလံုးကိုထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္
Credit : သုတၾကယ္စင္
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။