#ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္သည့္အေၾကာင္ းရင္းမ်ား
👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀
***Kindly SHARE please. မျဖစ္ခင္ ေရွာင္ရွားနိုင္ေအာင္ ရွယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကုသိုလ္ယူႀကပါ။***
"ျမန္မာနိုင္ငံသည္ ကမၻာ့ကင္ဆာေရာဂါ အျဖစ္ပြားဆံုး (၁၀)ႏိုင္ငံတြင္ ပါဝင္လ်ွက္ရွိသည္။ မိသားစုတစုထဲတြင္ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ (၃)ဦးထက္မနည္း ေတြ႔ေနျပီ ျဖစ္ပါသည္။
"ကင္ဆာေႀကာက္ရင္ ပလတ္စတစ္နဲ့ ေဖာ့ဗူးေရွာင္"
************************** ******
ပလပ္စတစ္တြင္ပါဝင္ေသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ စတိုင္ရင္း(Styrene) ဓါတ္ႏွင့္ ဒိုင္ေအာက္ဇင္းဓါတ္မ်ားသည္ ပူေသာအစားအစာ' ဆီပါဝင္ေသာအစားအစာႏွင့္ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ အစားအစာကို ပလပ္စတစ္ႏွင့္ထည့္၍ သိုေလွာင္ထားပါက အစားအေသာက္ထဲသို့ ဓါတ္ျပဳေပ်ာ္ဝင္၍ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္ ကင္ဆာအမ်ဳိးမ်ဳိး' ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲျဖစ္ျခ င္း' ႏွင့္ မ်ဳိးပြားမႈကို ထိခိုက္ျခင္းတို႔ကိုျဖစ္ေစပ ါသည္။ (သားသမီးမရေသာစံုတြဲမ်ားသတိ ခ်ပ္ႀကပါ။)
ေမြးကာစကေလးမ်ားကို ပလတ္စတစ္ႏို့ဗူးျဖင့္ ႏို့မႈန့္တိုက္ျခင္းကို လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္သင့္သည္။ မိခင္နို့ကို တိုက္ေက်ြးျခင္းသည္သာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
စတီးခ်ဳိင့္' ဖန္ဗူး' အင္ဖက္' စကၠဴတို့ျဖင့္ ေျပာင္းလဲထုတ္ပိုးႀကပါစို့။
မယ္လမင္းပန္းကန္ျပားသည္လည္း အပူႏွင့္ထိေတြ့လ်ွင္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးေစ ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစ၍ ေႀကြပန္းကန္' စတီးပန္းကန္မ်ား ေျပာင္းလဲအသံုးျပဳပါ။
"တရုတ္နို့မႈန့္ႏွင့္ ၎ႏွင့္ျပဳလုပ္ေသာမုန့္မ်ား"
~~~~~~~~~~~~~~~~~
တရုတ္နို့မႈန့္ကို ေဖ်ာ္၍ ေခြးေပါက္စ' ေႀကာင္ေပါက္စကေလးမ်ားကို တိုက္ေက်ြးရာ ထိုေခြးေလးမ်ားေႀကာင္ေလးမ်ာ း အေႀကာဆြဲ၍ (၁၈)ေကာင္ထက္မနည္း ေသဆံုးကုန္ေႀကာင္းေတြ့ရွိရပ ါသည္။
၂၀၁၄ ႀသဂုတ္လ(၈)ရက္ ေန့တြင္ သာယာဝတီျမိဳ ့ ကြက္သစ္ရပ္ကြက္မွ
အလယ္တန္းေက်ာင္းတြင္ တရုတ္နို့မႈန့္စား၍ ေက်ာင္းသား(၇)ဦး အစာအဆိပ္သင့္ျပီး
ေဆးရုံတင္ခဲ့ရသည္။ ထို့ေႀကာင့္ တရုတ္ျပည္မွ တံဆိပ္မ်ဳိးစံုႏွင့္
တင္သြင္းေသာ ႏို့မႈန့္မ်ားႏွင့္ ၎တို့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ မုန့္ပဲ
သေရစာမ်ားကို ကေလးမ်ားအား လံုးဝမေက်ြးသင့္ပါ။
မုန့္ေစ်းတန္းမ်ားတြင္ ကေလးကင္ဆာျဖစ္ေစမည့္မုန့္မ် ား
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
တရုတ္စာတမ္းပါတရုတ္မုန့္မ်ဳ ိးစံုသည္လည္း တားျမစ္ဆိုးေဆး မ်ား အသံုးျပဳထားျခင္း'
တာရွည္ခံေဆးမ်ား အလြန္အက်ြံ သံုးစြဲထားျခင္း' အႏၲရယ္ရွိေသာ ႏို့မႈန့္မ်ားပါဝင္ျခင္း' ထုတ္လုပ္သည့္ရက္စြဲ' ပါဝင္သည့္ပစၥည္း' လုပ္ငန္းလိပ္စာ' သက္တမ္းကုန္ရက္စြဲ' တိက်စြာ မပါဝင္ျခင္းတို့ေႀကာင့္ လံုးဝမစားသံုးသင့္ေပ။
၎ကဲ့သို့ေသာ ျပည္တြင္းထုတ္ မုန့္အခ်ဳိ့ကိုလည္း မစားသံုးသင့္ပါ။
"ကေလးေတြ ေရွာင္ရမည့္ ေလေဖာင္းမုန့္မ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°
တံဆိပ္အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေက်ာင္းမုန့္ေစ်းတန္းတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ေလေဖာင္းမုန့္မ်ား (အာလူးေႀကာ္/ေခ်ာင္း' ဘယာေႀကာ္/ေခ်ာင္း' ႀကက္သြန္ေႀကာ္' ငါးမုန့္ေႀကာ္' စနက္ခ္ Snack မ်ား) စသည္တို့သည္ ေႀကာ္ျပီးသားဆီမ်ားကို မစြန္းပစ္ပဲ အႀကိမ္ (၅၀)ထက္မနည္း ျပန္ေႀကာ္ေနသည္ကို ေတာင္ဒဂံုစက္မႈဇံုရွိ စက္ရုံတရုံတြင္ စစ္ေဆးေတြ့ရွိရသည္။
ထိုဆီမ်ား၏ အေရာင္သည္ ကတၱရာေစးလို မဲနက္ေနသည္။ ထိုအေႀကာ္မ်ားကို မေအးမီ ပလတ္စတစ္ပါကင္ထဲသို့ထည့္၍ ပလတ္စတစ္မွ ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ ဓါတ္သတၳဳမ်ား ထိုအေႀကာ္ထဲသို့ ဝင္ေရာက္သည့္အျပင္ ေႀကာက္စရာေကာင္းလွေသာ ျပန္ေႀကာ္ဆီ အနက္ေရာင္မ်ားသည္လည္း အသည္းကင္ဆာႏွင့္ အျခားကင္ဆာအမ်ဳိးမ်ဳိး ျဖစ္ေစ၍ ထိုေလေဖာင္းမုန့္မ်ားကို လံုးဝမစားသင့္ေပ။ ျပည္ပနိုင္ငံမွလာေသာ ပီေကမ်ားတြင္လည္း သႀကားတု' တားျမစ္ဆိုးေဆး' ပလတ္စတစ္' ရာဘာမ်ားႏွင့္ ျပဳလုပ္ျပီး ပီေကအခ်ဳိ့တြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ တိုက္ေတနီယမ္ဓါတ္ ပါဝင္ျခင္းေႀကာင့္ လံုးဝမစားသင့္ေပ။
"ျပန္ေႀကာ္ဆီႏွင့္ ကင္ဆာအႏၲရယ္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °
ေရေျမာင္းဆီေခါ ္ ျပန္ေႀကာ္ဆီမ်ားသည္ တရုတ္နိုင္ငံမူဆယ္ ၁၀၅မိုင္ လမ္းေႀကာင္းမွ ဝင္ေရာက္လာသလို ထိုင္းနိုင္ငံ ရေနာင္းေကာ့ေသာင္း' ျမဝတီနယ္စပ္မွလည္း ဝင္ေရာက္လာကာ ဓါတုေဆးမ်ားျဖင့္ အေရာင္ခ်ြတ္' ပဲဆီအနံ့ထည့္ကာ ဆီေစ်းကြက္တြင္ ပဲဆီသန့္ဟု တံဆိပ္ကပ္၍၎' တံဆိပ္မကပ္ပဲ အလြတ္ေရာင္းခ်၍၎' က်ပ္ ၂၅၀၀' ၃၀၀၀ က်ပ္ ပတ္ဝန္းက်င္ျဖင့္ ေရာင္းခ်သည္။
လမ္းေဘးလက္ဖက္ရည္ဆိုင္မ်ားႏ ွင့္ စားဖြယ္စံုဆိုင္ႀကီးမ်ားကို
စစ္ေဆးရာ (၁၀) ဆိုင္ကို စစ္ေဆးရာတြင္ (၁၀) လံုး အင္ဂ်င္ဝိုင္ အေဟာင္းလို
ညိဳမဲေနေသာ ျပန္ေႀကာ္ဆီမ်ားျဖင့္ စမူဆာ' အီႀကာေကြး' မ်ားကိုေႀကာ္ေနသျဖင့္
၎တို့ကို စားသံုးမိပါက ပန္ကရိယကင္ဆာ' အသံအိုးကင္ဆာ'
အစာအိမ္လမ္းေႀကာင္းကင္ဆာ' အူမႀကီးကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကိုျဖစ္ေစသည္။
"အခ်ဳိမႈန့္ႏွင့္ႀကက္သားမႈန ့္မ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ႀကက္သားမႈန့္' အခ်ဳိမႈန့္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ဦးေဏွာက္ႏွင့္ အာရုံေႀကာထိခိုက္ေစ၍ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါ' ေလးဖက္နာေရာဂါ' ႏွလံုးေရာဂါ' ေက်ာက္ကပ္ခ်ဳိ့ယြင္းပ်က္စီး ေစေသာေရာဂါ' အရုိးပြ' အရုိးပါး' အရုိးက်ြတ္ဆတ္ေသာေရာဂါ' ဆီးခ်ဳိ' ေသြးခ်ဳိ' ေသြးတိုးေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစ၍ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါသည္။
၎တို့အစား
ငါးကို ႀကက္သြန္အျဖဴ အနီ ဂ်င္း တို့ျဖင့္ ငါးကို ျပဳတ္ကာ ငါးရုိးထြင္၍ ဆီတစက္ႏွစ္စက္ထည့္ျပီး ေလွာ္ပါ။ ထိုငါးအမႈန့္ကို ေျခာက္ေနေအာင္ေလွာ္ျပီး ဟင္းခ်က္သည့္အခါတိုင္းထည့္သ ံုးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲထားလ်ွင္ ၃-ရက္ ခန့္ခံပါသည္။ ငါးတြင္ Omega-3 ဓါတ္အမ်ားဆံုးပါသည္။
"ဓါတ္ေရာင္ျခည္မ်ားႏွင့္ကင္ ဆာ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°
မလိုအပ္ပဲ ဓါတ္မွန္မႀကာခဏရုိက္ျခင္း' မလိုအပ္ပဲ C.T.Scan ရုိက္ျခင္း' တို့မွာ ဓါတ္ေရာင္ျခည္ႏွင့္ထိေတြ့ေသ ာအစိတ္အပိုင္း သည္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားေစသည္။ မိုဘိုင္းဖုန္းမွထြက္ေသာ မိုက္ကရုိေဝ့ေရာင္ျခည္မ်ားက လည္း ဦးေဏွာက္အႀကိတ္ကင္ဆာျဖစ္တတ ္သည္။
မိုဘိုင္းဖုန္းသံုးလ်ွင္ဖ စပီကာဖြင့္၍ ဦးေခါင္းႏွင့္ ခြာေျပာပါ။
၁၀ႏွစ္ေအာက္ကေလးမ်ား ႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား ဆဲလ္ဖုန္း မိုဘုိင္းဖုန္းသံုးျခင္းမ်ာ း လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္ပါ။
ကြန္ပ်ဴတာဂိမ္းႏွင့္ TV Game ေဆာ့ျခင္းမ်ားသည္ ကေလးမ်ား၏ မွတ္ဥာဏ္ႏွင့္ အာရုံေႀကာ' အျမင္အာရုံတို့ကို ထိခိုက္ေစ၍ လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္ပါ။
"ကြမ္းယာႏွင့္ကင္ဆာ"
°°°°°°°°°°°°°°°°
ယခင္က ကြမ္းရြက္သည္ ေဆးဖက္ဝင္သည္ဟုဆိုေသာ္လည္း ယခုကြမ္းကိုျဖန္းေသာ ပိုးသတ္ေဆးေႀကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္သည့္အျပင္ ထံုးေႀကာင့္လည္း ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးအိမ္တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ပါးေစာင္ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစပါသည္။
ကြမ္းသီးကို မႈိမတက္ေအာင္ အသံုးျပဳေသာ မႈိသတ္ေဆးမွာလည္း ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္အျပင္ ေဆးရြက္ႀကီးမွ နီကိုတင္းဓါတ္သည္လည္း ကင္ဆာေရာဂါကိုျဖစ္ေစသျဖင့္ ကြမ္းယာစားျခင္းသည္ အာခံတြင္းကင္ဆာ' ပါးေစာင္ကင္ဆာ' လ်ွာကင္ဆာ' သြားဖံုးကင္ဆာ' အစာေရမ်ဳိျပြန္ကင္ဆာ' လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစ၍ ကြမ္းစားျခင္းကို လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါသည္။
"ဓါတုဆိုးေဆးသံုး အခ်ည္ေရႏွင့္ကင္ဆာေရာဂါ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°
ဓာတုဆိုးေဆးသံုး ငရုတ္ဆီအခ်ည္ေရမ်ားတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ ဘက္ထရီအိုးတြင္သံုးသည့္ ဆာလဖ်ဴရစ္အက္စစ္ျပင္း (H2SO4) ႏွင့္ တားျမစ္ဆိုးေဆးမ်ားေႀကာင့္ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ေစတတ္၍ မန္က်ည္းအခ်ည္ေရကို ေျပာင္းလည္း သံုးစြဲႀကပါရန္ ႏႈိးေဆာ္ပါသည္။
"ျခင္ေဆးေခြ အႏၲရယ္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ႏွာေခါင္းကင္ဆာ' အဆုတ္ကင္ဆာ' အသက္ရွဴလမ္းေႀကာင္းကင္ဆာတို ့ကို
ျဖစ္ပြားေစေသာ ျခင္ေဆးေခြတြင္ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးမ်ားထဲ၌ အျပင္းထန္ဆံုးဟု
သတ္မွတ္ထားေသာ (S.2) ပိုးသတ္ေဆး' လႊစာမႈန့္' ဗိုင္ဒါေကာ္' ဆိုးေဆးႏွင့္
ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္' မီဖာဖလူသရင္း ႏွင့္
ဓာတုအေမႊးအႀကိဳင္တို့ပါဝင္သ ည္။ ၎အျပင္ အျပင္းထန္ဆံုး အဆိပ္ တမ်ဳိးျဖစ္သည့္ Benzene(ဘန္ဇိုင္း) ကာစီႏိုဂ်င္တစ္မ်ဳိးပါဝင္ျပ ီး
အာရုံေႀကာမွစ၍ ရုိးတြင္းခ်ဥ္ဆီ အထိ အဆိပ္ျဖစ္ေစသည္။ ျခင္ေဆးေခြတေခြ၏
အဆိပ္ဓါတ္သည္ စီးကရက္အလိပ္ေပါင္း (၁၃၇)လိပ္ မွထြက္ရွိေသာ
အဆိပ္မႈန့္ပမာဏႏွင့္ ညီမ်ွ၍ ေဝးေဝးကေရွာင္ႀကဖို့ သတိေပးလိုက္ရပါသည္။
အေမႊးတိုင္မ်ားသည္လည္း ျခင္ေဆးေခြကဲ့သို့ပင္ အႏၲရယ္ရွိလံုးဝမသံုးအပ္ေပ။
ျခင္ေဆးေခြအစား နႏႊင္းမႈန့္ႏွင့္ နႏႊင္းတက္ကို အသံုးျပဳပါ။
"အခ်ဳိရည္မ်ားႏွင့္ ဂ်ယ္လီမ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
အခ်ဳိရည္ဗူးမ်ားတြင္ တားျမစ္ဆိုးေဆး' တာရွည္ခံေဆး' သႀကားထက္အဆ(၂၀၀) ပိုမို ခ်ဳိေစေသာ ပါဝါသႀကားႏွင့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ႏွင့္
ကဖိန္းဓါတ္မ်ားပါဝင္၍ ခံတြင္းကင္ဆာ' ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ' ဆီးခ်ဳိေရာဂါ'
အဝလြန္ေရာဂါ' အသည္းကင္ဆာေရာဂါတို့ကို ျဖစ္ပြားေစသည္။ ထို့အတူ
ဂ်ယ္လီဗူးမ်ားတြင္လည္း တရုတ္မွလာေသာ ဂ်ယ္လီေပါင္ဒါ'
တာရွည္ခံေဆးအမ်ဳိးမ်ဳိး' ပါဝင္၍ ကေလးမ်ားကို လံုးဝမေက်ြးသင့္ပါ။
"ေကာ္ဖီမစ္စ္မ်ား-Coffee mix"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ကဖိန္း' ေကာ္ဖီအနံ့' အခ်ဳိ ့ေကာ္ဖီမစ္စ္မ်ားတြင္ ထန္းလ်ွက္ဂ်ဳိးမ်ားပါဝင္ပါသ ည္။ ထန္းလ်က္ဂ်ဳိးမွာ ရံဖန္ရံခါ ေသာက္သံုးလ်ွင္ ျပႆနာမရွိေသာ္လည္း ေရရွည္ေန့စဥ္ေသာက္သံုးလ်ွင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစ၍ မေသာက္သံုးသင့္ပါ။
ထို့ျပင္ ေကာ္ဖီမစ္စ္တြင္ ပါဝင္ေသာ (Creamer) မွာ ႏို့ဆီအရသာ မ်ဳိးခံစားနိုင္ရန္ ေရမွာ (Milk Fat) က အလြယ္တကူမေပ်ာ္ဝင္နိုင္၍ ေပ်ာ္ဝင္နိုင္ေသာအဆီ (Hydro generated vegetable fat) ႏွင့္ အစားထိုးထားျခင္းျဖစ္ သည္။ ေကာ္ဖီမစ္စ္မ်ားကို ေရရွည္ေသာက္သံုးပါက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ' ေသြးတိုးေရာဂါ' ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း' ႏွလံုးေသြးတိုးေရာဂါ' စိတ္က်ေရာဂါ' ရင္သားကင္ဆာ' ဆီးအိမ္ကင္ဆာ' ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ' ပန္ကရိယကင္ဆာ' အမ်ဳိးသမီးမ်ား ပဋိသေႏၶမတည္နိုင္ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်ျခင္းတို့ကို ျဖစ္ေစ၍ လံုးဝမေသာက္သံုးသင့္ပါ။
သဘာဝေကာ္ဖီေစ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ေကာ္ဖီမႈံ ့စစ္စစ္' သႀကား' ႏို့ စသည္တို့ျဖင့္ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ေသာ ေကာ္ဖီကိုသာ ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။
"ေရာင္စံုဆိုးေဆးမ်ားႏွင့္ အစားအ ေသာက္မ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
တားျမစ္အႏၲရယ္ရွိ ဆိုးေဆးမ်ားအသံုးျပဳထားေသာ မ်ွစ္နီမ်ွစ္ဝါ' ပုဇြန္ခ်ဥ္နီနီ' အဝါေရာင္ဆိုးထားေသာ ငါးပုဏၰား' ငါးေျမြထိုး' ေရႊငါး' ႀကက္သား' အေရာင္ဆိုးထားေသာ ငရုတ္သီးမႈံ ့' အေရာင္တင္မႈံ ့' နႏႊင္းမႈံ ့' ပုဇြန္ေျခာက္' လက္ဖက္' လက္ဖက္ေျခာက္' ငပိ' ပဲနီေလး' ပဲဝါေလး' မက္မန္းသီး' ဆီးထုတ္' ဒံေပါက္ဆိုးေဆး စသည္တို့သည္ အသည္းေရာဂါမ်ား' အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ' အျခားကင္ဆာေရာဂါမ်ားလည္း ုျဖစ္ေစတတ္ေသာေႀကာင့္ လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါသည္။
"အကင္မ်ားႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °
ျပည္ပနိုင္ငံမွ တင္သြင္းလာတဲ့ တုတ္ထိုးအကင္ေတြမွာ သံုးထားတဲ့ တာရွည္ခံေဆးကလည္း ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္ျပီး ဒီအသားကင္ေတြကို (Freezer) ေတြ အေအးခန္းေတြမွာ သိုေလွာင္ထားတဲ့ အတြက္လည္း ေအာက္စီဂ်င္ဓါတ္တိုးမႈ (Oxidation) ျဖစ္ျပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္မသန့္တဲ့ ျပန္ေႀကာ္ဆီ ေတြနဲ့ ေႀကာ္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ျပန္ေရာ။ ဒါေႀကာင့္ အကင္မ်ားကို လံုးဝ လံုးဝ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
"ေဆးလိပ္နဲ့ကင္ဆာ"
°°°°°°°°°°°°°°°
ေဆးလိပ္အခိုးအေငြ့မ်ားတြင္ ဓါတ္ပစၥည္းအမ်ဳိးေပါင္း (၄၃၀၀)ေက်ာ္ပါဝင္ပါသည္။ လူအမ်ားကို အႏၲရယ္ျဖစ္ေစနိုင္ေသာ (ကတၱရာ' နီကိုတင္း' ကာဗြန္မိုေနာက္ဆိုဒ္' ဘန္ဇိုင္း' အမိုးနီးယား) စေသာဓါတ္မ်ားစြာပါဝင္သည္။
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းေႀကာင ့္ အဆုတ္ပြျခင္း' နာတာရွည္ေလျပြန္ေရာင္ရမ္းျခ င္း'
ေဆးလိပ္ေငြ့ရွဴရွိဳက္ရသည့္ လသားကေလးငယ္မ်ား ရုတ္တရက္ေသဆံုးျခင္း'
အဆုတ္ကင္ဆာ' ခံတြင္းကင္ဆာ' အသံအိုးကင္ဆာမ်ားအျပင္ အစာမ်ဳိျပြန္' ဆီးအိမ္'
ေက်ာက္ကပ္' ပန္ကရိယ' အသည္း' သားအိမ္ေခါင္း' အစာအိမ္' အူမႀကီး'
စအိုလမ္းေႀကာင္းႏွင့္ ေသြးကင္ဆာမ်ာစျဖစ္ပြားနိုင္ ပါသည္။
ေဆးလိပ္ေႀကာင့္ ႏွစ္စဥ္လူ(၆)သန္းေက်ာ္ ေသဆံုးလ်ွက္ရွိျပီး လူ(၆)သိန္းခန့္ ေသဆံုးလ်ွက္ရွိသည္။ (၂၀၃၀)ျပည့္ႏွစ္တြင္ ေဆးလိပ္ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးေႀကာင့္ လူ(၈)သန္းေက်ာ္ ေသဆံုးမည္ဟု ခန့္မွန္းႀကျပီး ၎တို့ထဲမွ (၈၀%) သည္ ဖြံ ့ျဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ေနထိုင္သူမ်ားျဖစ္ႀကသည္။
"သတိထားသင့္ေသာ အသီးအႏွံမ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°
ဓါတုေဟာ္မုန္းေဆးမ်ားအသံုးျ ပဳထား၍ အဆမတန္ႀကီးထြားေနေသာ မံုလာဥအျဖဴမ်ား အျမစ္တိုတို အလံုးတုတ္တုတ္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္မ်ား' ပိုးသတ္ေဆးအျပင္းစားသံုးထား သည့္
ေဂါ ္ဖီထုတ္' ကိုက္လန္' မုန္ညင္းရြက္' ပန္းမံုလာထုပ္' မံုညင္းထုတ္မ်ား' ေဆးစိမ္ေဆးဖ်န္း၍ မွည့္ေနေသာ သရက္သီး' သေဘၤာသီး' လိေမၼာ္သီး' ပန္းသီး' ငွက္ေပ်ာ္သီးစသည္တို့သည္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္သျဖင့္ ေရွာင္ရွားသင့္သည္။
Organic ဟုေခါ ္ေသာ ပိုးသတ္ေဆးမသံုးပဲ သဘာဝအတိုင္းေပါက္သည့္ သစ္ဥသစ္ဖု သစ္သီးဝလံမ်ား မိမိျခံထြက္သရက္သီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရုံးပတီသီး ခ်ဥ္ေပါင္ ငရုတ္သီး စသည္မ်ားကိုသာ စားသံုးသင့္ပါသည္။
"ေဖာ္မလင္ေခါ ္(ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္) ႏွင့္ ကင္ဆာအႏၲရယ္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°
ယခုအခါ ပဲျပားမ်ား' ခ်က္နို့ဆီႏွင့္ မုန့္ဟင္းခါးဖတ္' မုန့္တီ(နန္းႀကီး)ဖတ္မ်ားကိ ု တာရွည္ခံေအာင္ လူေသေကာင္တံင္ မပုတ္မသိုးေအာင္အသံုးျပဳေသာ ေဖာ္မလင္ကို အသံုးျပဳေနႀကပါသည္။ ၎ေဖာ္မလင္ေခါ ္ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္အဆိပ္ဓါတ္သည္ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကို
ဆိုးရြားစြာျဖစ္ေပါ ္ေစ၍ လတ္ဆတ္ေသာ လက္ညွစ္မုန့္ဖတ္မ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားသံုးႀကပါ။
"သတိိထားရမည့္ေရခ်ဳိငါးပိ' ငါးေျခာက္ႏွင့္ ငံျပာရည္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°
အခ်ဳိ ့ေရခ်ဳိငါးပိမ်ားတြင္ ယူရးီယား(ပုလဲ) ဓါတ္ေျမႀသဇာ ထည့္သြင္း ထားေႀကာင္း သိရသျဖင့္ ယူရီးယား(၃)ဂရမ္ႏွင့္အထက္ စားမိပါက ေအာ့အန္ျခင္း ' သတိလစ္ေမ့ေမ်ာျခင္း' ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းႏွင့္
အသက္ဆံုးရႈံးသည္အထိ ျဖစ္နိုင္သည္။ ထို့အျပင္ ငါးေျခာက္မ်ားလွန္းရာ တြင္
ယင္မနား' ေလာက္မတက္ေစရန္ တရုတ္နိုင္ငံမွလာေသာ (90%) ယင္ေဆးခဲေခါ ္ (Tri
Chlorophon) ပိုးသတ္ေဆး အသံုးျပဳေႀကာင္း သိရွိရ၍ စားသံုးမိပါက
ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါ' အာရုံေႀကာ ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည္။
"ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ ဝါးတူ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
တစ္ခါသံုးဝါးတူတြင္ သာမန္ မ်က္ေစ့ျဖင့္မျမင္ရေသာ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည့္ မႈိမ်ားေပါက္ဖြားေလ့ရွိသျဖင ့္ လံုးဝမသံုးသင့္ပါ။ သန့္ရွင္းေသာဇြန္း' ခရင္းကို အသံုးျပဳပါ။
တရုတ္နိုင္ငံယူနမ္နယ္မွ တင္သြင္းေသာ တစ္ခါသံုးဝါးတူမ်ားတြင္လည္း
မႈိမတက္ေစရန္ ကန့္ေငြ့(Sulphur Dioxide) နွင့္ (၄၈) နာရီ ေပါင္းခံျပီး
ေရနံဖေယာင္းနဲ့ အေရာင္တင္တဲ့အခါ ကင္ဆာျဖစ္တဲ့ (Hydro Carbon)
တစ္မ်ဳိးပါလာပါတယ္။ ျပီးမွ ပိုျဖဴသြားေအာင္ (Hydrogen Peroxide)
ေဆးရည္ႏွင့္ျပဳတ္ပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ (Sodium Pyro Phosphate) ေတြပါ
ထည့္ျပဳတ္တယ္။ ဒါေႀကာင့္ဝါးတူမ်ားကို လံုးဝ အသံုးမျပဳႀကပါနဲ့။"
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷ ÷÷
"ျမန္မာနိုင္ငံသူနိုင္ငံသား အားလံုး ကမၻာသူကမၻာသား အားလံုး က်န္းမာခ်မ္းသာ၍ ေဘးဘယာေဝးကြာႀကပါ ေစ။ ကင္ဆာေရာဂါေဝဒနာဆိုးမ်ားမွ ၎' အျခားေရာဂါေဝဒနာဆိုးမ်ားမွ၎ လံုးဝလံုးဝ ကင္းစင္ႀကပါေစရွင္။"
ေမတၱာျဖင့္ စႏၵီသင္းမာဦး(23.07.2016) မွ
" Consumer Protection Association Myanmar" ထံမွ ကူးယူေရးသားေဝမ်ွေပးပါသည္။ မေန့ညကတင္တာ Burmese Font မတူ၍ ဖတ္လို့မရႀကေသာေႀကာင့္ ယေန့ထပ္ေရး၍ ေဝမ်ွေပးပါသည္။ အားလံုးအတြက္ Awareness ျဖစ္ျပီး သတိထားႀကိဳတင္ကာကြယ္လို့ရေအ ာင္ SHARE ေပးႀကပါေနာ္။"
"ျမန္မာနိုင္ငံ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းမွ ျဖန့္ေဝေသာ ပညာေပးလက္ကမ္းစာေစာင္တြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္မ်ားမွာ အဂၤလန္နိုင္ငံ အစားအေသာက္ကြတ္ကဲေရး႒ာန' ႀသစေႀတလ်' နယူးဇီလန္ ႏွင့္ ထိုင္ဝမ္နိုင္ငံတို့၏ အစားအေသာပ္ ကြတ္ကဲေရး႒ာနမ်ား၏ စမ္းသပ္ စစ္ေဆး သုေတသနျပဳ၍ ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ားကို အေျခခံ၍ ေဖာ္ျပထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။"
---------*************---- ------
Credit-
Gmail; consumerprotection@gmail.c om
Facebook; Consumer Protection Association of Myanmar
****************** (y) (y) (y)
👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀
***Kindly SHARE please. မျဖစ္ခင္ ေရွာင္ရွားနိုင္ေအာင္ ရွယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကုသိုလ္ယူႀကပါ။***
"ျမန္မာနိုင္ငံသည္ ကမၻာ့ကင္ဆာေရာဂါ အျဖစ္ပြားဆံုး (၁၀)ႏိုင္ငံတြင္ ပါဝင္လ်ွက္ရွိသည္။ မိသားစုတစုထဲတြင္ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ (၃)ဦးထက္မနည္း ေတြ႔ေနျပီ ျဖစ္ပါသည္။
"ကင္ဆာေႀကာက္ရင္ ပလတ္စတစ္နဲ့ ေဖာ့ဗူးေရွာင္"
**************************
ပလပ္စတစ္တြင္ပါဝင္ေသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ စတိုင္ရင္း(Styrene) ဓါတ္ႏွင့္ ဒိုင္ေအာက္ဇင္းဓါတ္မ်ားသည္ ပူေသာအစားအစာ' ဆီပါဝင္ေသာအစားအစာႏွင့္ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ အစားအစာကို ပလပ္စတစ္ႏွင့္ထည့္၍ သိုေလွာင္ထားပါက အစားအေသာက္ထဲသို့ ဓါတ္ျပဳေပ်ာ္ဝင္၍ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္ ကင္ဆာအမ်ဳိးမ်ဳိး' ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲျဖစ္ျခ
ေမြးကာစကေလးမ်ားကို ပလတ္စတစ္ႏို့ဗူးျဖင့္ ႏို့မႈန့္တိုက္ျခင္းကို လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္သင့္သည္။ မိခင္နို့ကို တိုက္ေက်ြးျခင္းသည္သာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
စတီးခ်ဳိင့္' ဖန္ဗူး' အင္ဖက္' စကၠဴတို့ျဖင့္ ေျပာင္းလဲထုတ္ပိုးႀကပါစို့။
မယ္လမင္းပန္းကန္ျပားသည္လည္း
"တရုတ္နို့မႈန့္ႏွင့္ ၎ႏွင့္ျပဳလုပ္ေသာမုန့္မ်ား"
~~~~~~~~~~~~~~~~~
တရုတ္နို့မႈန့္ကို ေဖ်ာ္၍ ေခြးေပါက္စ' ေႀကာင္ေပါက္စကေလးမ်ားကို တိုက္ေက်ြးရာ ထိုေခြးေလးမ်ားေႀကာင္ေလးမ်ာ
မုန့္ေစ်းတန္းမ်ားတြင္ ကေလးကင္ဆာျဖစ္ေစမည့္မုန့္မ်
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
တရုတ္စာတမ္းပါတရုတ္မုန့္မ်ဳ
တာရွည္ခံေဆးမ်ား အလြန္အက်ြံ သံုးစြဲထားျခင္း' အႏၲရယ္ရွိေသာ ႏို့မႈန့္မ်ားပါဝင္ျခင္း' ထုတ္လုပ္သည့္ရက္စြဲ' ပါဝင္သည့္ပစၥည္း' လုပ္ငန္းလိပ္စာ' သက္တမ္းကုန္ရက္စြဲ' တိက်စြာ မပါဝင္ျခင္းတို့ေႀကာင့္ လံုးဝမစားသံုးသင့္ေပ။
၎ကဲ့သို့ေသာ ျပည္တြင္းထုတ္ မုန့္အခ်ဳိ့ကိုလည္း မစားသံုးသင့္ပါ။
"ကေလးေတြ ေရွာင္ရမည့္ ေလေဖာင္းမုန့္မ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
တံဆိပ္အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေက်ာင္းမုန့္ေစ်းတန္းတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ေလေဖာင္းမုန့္မ်ား (အာလူးေႀကာ္/ေခ်ာင္း' ဘယာေႀကာ္/ေခ်ာင္း' ႀကက္သြန္ေႀကာ္' ငါးမုန့္ေႀကာ္' စနက္ခ္ Snack မ်ား) စသည္တို့သည္ ေႀကာ္ျပီးသားဆီမ်ားကို မစြန္းပစ္ပဲ အႀကိမ္ (၅၀)ထက္မနည္း ျပန္ေႀကာ္ေနသည္ကို ေတာင္ဒဂံုစက္မႈဇံုရွိ စက္ရုံတရုံတြင္ စစ္ေဆးေတြ့ရွိရသည္။
ထိုဆီမ်ား၏ အေရာင္သည္ ကတၱရာေစးလို မဲနက္ေနသည္။ ထိုအေႀကာ္မ်ားကို မေအးမီ ပလတ္စတစ္ပါကင္ထဲသို့ထည့္၍ ပလတ္စတစ္မွ ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ ဓါတ္သတၳဳမ်ား ထိုအေႀကာ္ထဲသို့ ဝင္ေရာက္သည့္အျပင္ ေႀကာက္စရာေကာင္းလွေသာ ျပန္ေႀကာ္ဆီ အနက္ေရာင္မ်ားသည္လည္း အသည္းကင္ဆာႏွင့္ အျခားကင္ဆာအမ်ဳိးမ်ဳိး ျဖစ္ေစ၍ ထိုေလေဖာင္းမုန့္မ်ားကို လံုးဝမစားသင့္ေပ။ ျပည္ပနိုင္ငံမွလာေသာ ပီေကမ်ားတြင္လည္း သႀကားတု' တားျမစ္ဆိုးေဆး' ပလတ္စတစ္' ရာဘာမ်ားႏွင့္ ျပဳလုပ္ျပီး ပီေကအခ်ဳိ့တြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ တိုက္ေတနီယမ္ဓါတ္ ပါဝင္ျခင္းေႀကာင့္ လံုးဝမစားသင့္ေပ။
"ျပန္ေႀကာ္ဆီႏွင့္ ကင္ဆာအႏၲရယ္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ေရေျမာင္းဆီေခါ ္ ျပန္ေႀကာ္ဆီမ်ားသည္ တရုတ္နိုင္ငံမူဆယ္ ၁၀၅မိုင္ လမ္းေႀကာင္းမွ ဝင္ေရာက္လာသလို ထိုင္းနိုင္ငံ ရေနာင္းေကာ့ေသာင္း' ျမဝတီနယ္စပ္မွလည္း ဝင္ေရာက္လာကာ ဓါတုေဆးမ်ားျဖင့္ အေရာင္ခ်ြတ္' ပဲဆီအနံ့ထည့္ကာ ဆီေစ်းကြက္တြင္ ပဲဆီသန့္ဟု တံဆိပ္ကပ္၍၎' တံဆိပ္မကပ္ပဲ အလြတ္ေရာင္းခ်၍၎' က်ပ္ ၂၅၀၀' ၃၀၀၀ က်ပ္ ပတ္ဝန္းက်င္ျဖင့္ ေရာင္းခ်သည္။
လမ္းေဘးလက္ဖက္ရည္ဆိုင္မ်ားႏ
"အခ်ဳိမႈန့္ႏွင့္ႀကက္သားမႈန
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ႀကက္သားမႈန့္' အခ်ဳိမႈန့္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ဦးေဏွာက္ႏွင့္ အာရုံေႀကာထိခိုက္ေစ၍ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါ' ေလးဖက္နာေရာဂါ' ႏွလံုးေရာဂါ' ေက်ာက္ကပ္ခ်ဳိ့ယြင္းပ်က္စီး
၎တို့အစား
ငါးကို ႀကက္သြန္အျဖဴ အနီ ဂ်င္း တို့ျဖင့္ ငါးကို ျပဳတ္ကာ ငါးရုိးထြင္၍ ဆီတစက္ႏွစ္စက္ထည့္ျပီး ေလွာ္ပါ။ ထိုငါးအမႈန့္ကို ေျခာက္ေနေအာင္ေလွာ္ျပီး ဟင္းခ်က္သည့္အခါတိုင္းထည့္သ
"ဓါတ္ေရာင္ျခည္မ်ားႏွင့္ကင္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
မလိုအပ္ပဲ ဓါတ္မွန္မႀကာခဏရုိက္ျခင္း' မလိုအပ္ပဲ C.T.Scan ရုိက္ျခင္း' တို့မွာ ဓါတ္ေရာင္ျခည္ႏွင့္ထိေတြ့ေသ
မိုဘိုင္းဖုန္းသံုးလ်ွင္ဖ စပီကာဖြင့္၍ ဦးေခါင္းႏွင့္ ခြာေျပာပါ။
၁၀ႏွစ္ေအာက္ကေလးမ်ား ႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား ဆဲလ္ဖုန္း မိုဘုိင္းဖုန္းသံုးျခင္းမ်ာ
ကြန္ပ်ဴတာဂိမ္းႏွင့္ TV Game ေဆာ့ျခင္းမ်ားသည္ ကေလးမ်ား၏ မွတ္ဥာဏ္ႏွင့္ အာရုံေႀကာ' အျမင္အာရုံတို့ကို ထိခိုက္ေစ၍ လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္ပါ။
"ကြမ္းယာႏွင့္ကင္ဆာ"
°°°°°°°°°°°°°°°°
ယခင္က ကြမ္းရြက္သည္ ေဆးဖက္ဝင္သည္ဟုဆိုေသာ္လည္း ယခုကြမ္းကိုျဖန္းေသာ ပိုးသတ္ေဆးေႀကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္သည့္အျပင္ ထံုးေႀကာင့္လည္း ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးအိမ္တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ပါးေစာင္ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစပါသည္။
ကြမ္းသီးကို မႈိမတက္ေအာင္ အသံုးျပဳေသာ မႈိသတ္ေဆးမွာလည္း ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္အျပင္ ေဆးရြက္ႀကီးမွ နီကိုတင္းဓါတ္သည္လည္း ကင္ဆာေရာဂါကိုျဖစ္ေစသျဖင့္ ကြမ္းယာစားျခင္းသည္ အာခံတြင္းကင္ဆာ' ပါးေစာင္ကင္ဆာ' လ်ွာကင္ဆာ' သြားဖံုးကင္ဆာ' အစာေရမ်ဳိျပြန္ကင္ဆာ' လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစ၍ ကြမ္းစားျခင္းကို လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါသည္။
"ဓါတုဆိုးေဆးသံုး အခ်ည္ေရႏွင့္ကင္ဆာေရာဂါ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ဓာတုဆိုးေဆးသံုး ငရုတ္ဆီအခ်ည္ေရမ်ားတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ ဘက္ထရီအိုးတြင္သံုးသည့္ ဆာလဖ်ဴရစ္အက္စစ္ျပင္း (H2SO4) ႏွင့္ တားျမစ္ဆိုးေဆးမ်ားေႀကာင့္ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ေစတတ္၍ မန္က်ည္းအခ်ည္ေရကို ေျပာင္းလည္း သံုးစြဲႀကပါရန္ ႏႈိးေဆာ္ပါသည္။
"ျခင္ေဆးေခြ အႏၲရယ္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ႏွာေခါင္းကင္ဆာ' အဆုတ္ကင္ဆာ' အသက္ရွဴလမ္းေႀကာင္းကင္ဆာတို
ျခင္ေဆးေခြအစား နႏႊင္းမႈန့္ႏွင့္ နႏႊင္းတက္ကို အသံုးျပဳပါ။
"အခ်ဳိရည္မ်ားႏွင့္ ဂ်ယ္လီမ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
အခ်ဳိရည္ဗူးမ်ားတြင္ တားျမစ္ဆိုးေဆး' တာရွည္ခံေဆး' သႀကားထက္အဆ(၂၀၀) ပိုမို ခ်ဳိေစေသာ ပါဝါသႀကားႏွင့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ႏွင့္
"ေကာ္ဖီမစ္စ္မ်ား-Coffee mix"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ကဖိန္း' ေကာ္ဖီအနံ့' အခ်ဳိ ့ေကာ္ဖီမစ္စ္မ်ားတြင္ ထန္းလ်ွက္ဂ်ဳိးမ်ားပါဝင္ပါသ
ထို့ျပင္ ေကာ္ဖီမစ္စ္တြင္ ပါဝင္ေသာ (Creamer) မွာ ႏို့ဆီအရသာ မ်ဳိးခံစားနိုင္ရန္ ေရမွာ (Milk Fat) က အလြယ္တကူမေပ်ာ္ဝင္နိုင္၍ ေပ်ာ္ဝင္နိုင္ေသာအဆီ (Hydro generated vegetable fat) ႏွင့္ အစားထိုးထားျခင္းျဖစ္ သည္။ ေကာ္ဖီမစ္စ္မ်ားကို ေရရွည္ေသာက္သံုးပါက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ' ေသြးတိုးေရာဂါ' ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း' ႏွလံုးေသြးတိုးေရာဂါ' စိတ္က်ေရာဂါ' ရင္သားကင္ဆာ' ဆီးအိမ္ကင္ဆာ' ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ' ပန္ကရိယကင္ဆာ' အမ်ဳိးသမီးမ်ား ပဋိသေႏၶမတည္နိုင္ျခင္းႏွင့္
သဘာဝေကာ္ဖီေစ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ေကာ္ဖီမႈံ ့စစ္စစ္' သႀကား' ႏို့ စသည္တို့ျဖင့္ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ေသာ ေကာ္ဖီကိုသာ ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။
"ေရာင္စံုဆိုးေဆးမ်ားႏွင့္ အစားအ ေသာက္မ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
တားျမစ္အႏၲရယ္ရွိ ဆိုးေဆးမ်ားအသံုးျပဳထားေသာ မ်ွစ္နီမ်ွစ္ဝါ' ပုဇြန္ခ်ဥ္နီနီ' အဝါေရာင္ဆိုးထားေသာ ငါးပုဏၰား' ငါးေျမြထိုး' ေရႊငါး' ႀကက္သား' အေရာင္ဆိုးထားေသာ ငရုတ္သီးမႈံ ့' အေရာင္တင္မႈံ ့' နႏႊင္းမႈံ ့' ပုဇြန္ေျခာက္' လက္ဖက္' လက္ဖက္ေျခာက္' ငပိ' ပဲနီေလး' ပဲဝါေလး' မက္မန္းသီး' ဆီးထုတ္' ဒံေပါက္ဆိုးေဆး စသည္တို့သည္ အသည္းေရာဂါမ်ား' အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ' အျခားကင္ဆာေရာဂါမ်ားလည္း ုျဖစ္ေစတတ္ေသာေႀကာင့္ လံုးဝေရွာင္ႀကဥ္သင့္ပါသည္။
"အကင္မ်ားႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ျပည္ပနိုင္ငံမွ တင္သြင္းလာတဲ့ တုတ္ထိုးအကင္ေတြမွာ သံုးထားတဲ့ တာရွည္ခံေဆးကလည္း ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္ျပီး ဒီအသားကင္ေတြကို (Freezer) ေတြ အေအးခန္းေတြမွာ သိုေလွာင္ထားတဲ့ အတြက္လည္း ေအာက္စီဂ်င္ဓါတ္တိုးမႈ (Oxidation) ျဖစ္ျပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္မသန့္တဲ့ ျပန္ေႀကာ္ဆီ ေတြနဲ့ ေႀကာ္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ျပန္ေရာ။ ဒါေႀကာင့္ အကင္မ်ားကို လံုးဝ လံုးဝ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
"ေဆးလိပ္နဲ့ကင္ဆာ"
°°°°°°°°°°°°°°°
ေဆးလိပ္အခိုးအေငြ့မ်ားတြင္ ဓါတ္ပစၥည္းအမ်ဳိးေပါင္း (၄၃၀၀)ေက်ာ္ပါဝင္ပါသည္။ လူအမ်ားကို အႏၲရယ္ျဖစ္ေစနိုင္ေသာ (ကတၱရာ' နီကိုတင္း' ကာဗြန္မိုေနာက္ဆိုဒ္' ဘန္ဇိုင္း' အမိုးနီးယား) စေသာဓါတ္မ်ားစြာပါဝင္သည္။
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းေႀကာင
ေဆးလိပ္ေႀကာင့္ ႏွစ္စဥ္လူ(၆)သန္းေက်ာ္ ေသဆံုးလ်ွက္ရွိျပီး လူ(၆)သိန္းခန့္ ေသဆံုးလ်ွက္ရွိသည္။ (၂၀၃၀)ျပည့္ႏွစ္တြင္ ေဆးလိပ္ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးေႀကာင့္ လူ(၈)သန္းေက်ာ္ ေသဆံုးမည္ဟု ခန့္မွန္းႀကျပီး ၎တို့ထဲမွ (၈၀%) သည္ ဖြံ ့ျဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ေနထိုင္သူမ်ားျဖစ္ႀကသည္။
"သတိထားသင့္ေသာ အသီးအႏွံမ်ား"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ဓါတုေဟာ္မုန္းေဆးမ်ားအသံုးျ
ေဂါ ္ဖီထုတ္' ကိုက္လန္' မုန္ညင္းရြက္' ပန္းမံုလာထုပ္' မံုညင္းထုတ္မ်ား' ေဆးစိမ္ေဆးဖ်န္း၍ မွည့္ေနေသာ သရက္သီး' သေဘၤာသီး' လိေမၼာ္သီး' ပန္းသီး' ငွက္ေပ်ာ္သီးစသည္တို့သည္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္သျဖင့္ ေရွာင္ရွားသင့္သည္။
Organic ဟုေခါ ္ေသာ ပိုးသတ္ေဆးမသံုးပဲ သဘာဝအတိုင္းေပါက္သည့္ သစ္ဥသစ္ဖု သစ္သီးဝလံမ်ား မိမိျခံထြက္သရက္သီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရုံးပတီသီး ခ်ဥ္ေပါင္ ငရုတ္သီး စသည္မ်ားကိုသာ စားသံုးသင့္ပါသည္။
"ေဖာ္မလင္ေခါ ္(ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္) ႏွင့္ ကင္ဆာအႏၲရယ္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ယခုအခါ ပဲျပားမ်ား' ခ်က္နို့ဆီႏွင့္ မုန့္ဟင္းခါးဖတ္' မုန့္တီ(နန္းႀကီး)ဖတ္မ်ားကိ
ဆိုးရြားစြာျဖစ္ေပါ ္ေစ၍ လတ္ဆတ္ေသာ လက္ညွစ္မုန့္ဖတ္မ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားသံုးႀကပါ။
"သတိိထားရမည့္ေရခ်ဳိငါးပိ' ငါးေျခာက္ႏွင့္ ငံျပာရည္"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
အခ်ဳိ ့ေရခ်ဳိငါးပိမ်ားတြင္ ယူရးီယား(ပုလဲ) ဓါတ္ေျမႀသဇာ ထည့္သြင္း ထားေႀကာင္း သိရသျဖင့္ ယူရီးယား(၃)ဂရမ္ႏွင့္အထက္ စားမိပါက ေအာ့အန္ျခင္း ' သတိလစ္ေမ့ေမ်ာျခင္း' ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းႏွင့္
"ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ ဝါးတူ"
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
တစ္ခါသံုးဝါးတူတြင္ သာမန္ မ်က္ေစ့ျဖင့္မျမင္ရေသာ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည့္ မႈိမ်ားေပါက္ဖြားေလ့ရွိသျဖင
တရုတ္နိုင္ငံယူနမ္နယ္မွ တင္သြင္းေသာ တစ္ခါသံုးဝါးတူမ်ားတြင္လည္း
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
"ျမန္မာနိုင္ငံသူနိုင္ငံသား
ေမတၱာျဖင့္ စႏၵီသင္းမာဦး(23.07.2016) မွ
" Consumer Protection Association Myanmar" ထံမွ ကူးယူေရးသားေဝမ်ွေပးပါသည္။ မေန့ညကတင္တာ Burmese Font မတူ၍ ဖတ္လို့မရႀကေသာေႀကာင့္ ယေန့ထပ္ေရး၍ ေဝမ်ွေပးပါသည္။ အားလံုးအတြက္ Awareness ျဖစ္ျပီး သတိထားႀကိဳတင္ကာကြယ္လို့ရေအ
"ျမန္မာနိုင္ငံ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းမွ ျဖန့္ေဝေသာ ပညာေပးလက္ကမ္းစာေစာင္တြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္မ်ားမွာ အဂၤလန္နိုင္ငံ အစားအေသာက္ကြတ္ကဲေရး႒ာန' ႀသစေႀတလ်' နယူးဇီလန္ ႏွင့္ ထိုင္ဝမ္နိုင္ငံတို့၏ အစားအေသာပ္ ကြတ္ကဲေရး႒ာနမ်ား၏ စမ္းသပ္ စစ္ေဆး သုေတသနျပဳ၍ ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ားကို အေျခခံ၍ ေဖာ္ျပထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။"
---------*************----
Credit-
Gmail; consumerprotection@gmail.c
Facebook; Consumer Protection Association of Myanmar
****************** (y) (y) (y)
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။